Deadpool 2 filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2018. május 15.
Deadpool már az első percekben megígéri, hogy a folytatás egy igazi családi film lesz, és nem is hazudik. A Deadpool 2 szintet lép, mert képes érzelmeket megpendíteni, de ne aggódjatok, ezúttal is mindenből viccet csinálnak!

Két évvel ezelőtt Deadpool mindenféle visszafogottság nélkül robbant be a közhelyekkel és biztonsági játékkal kitömött képregényes filmadaptációk univerzumába. Szabadon rúghatta fel a szabályokat, tarthatott görbe tükröt saját kenyéradói elé, korlátok nélkül nyomhatta a sódert, miközben önreflexív kikacsintásaival és popkulturális kiszólásaival rendre lebontotta a negyedik falat. Az akkor mindössze 50 millió dollárból összehozott első részen ettől függetlenül érezni lehetett, hogy vannak hiányosságai, és igazából ezeket a problémákat a Deadpool 2-nek  sem sikerült teljesen kiküszöbölnie. Ennek ellenére a folytatás simán hozza azt, mint az első rész, sőt, talán még kicsit többet is, hiszen amellett, hogy Deadpool érzelmesebb oldala is színre lép (persze ezt nem gondoltuk komolyan), az X-Force csapata is bemutatkozik. Ez utóbbival kapcsolatban megígérhetem, hogy minden idők legemlékezetesebb csapattoborzása mellett az első bevetésük is örökre az emlékezetünkbe fog égni.

Wade Wilson, vagyis Deadpool (Ryan Reynolds) továbbra is bérgyilkosként keresi a betevőnek valót, közben pedig arról álmodozik, hogy végre családot alapít szerelmével, Vanessával (Morena Baccarin). Természetesen homok kerül a gépezetbe, Deadpoolnak ugyanis dolga akad, de ezúttal már az X-Men oldalán. Egy kifejezetten mutáns gyerekeknek fenntartott otthonban kell rendet tenniük, amikor Russel (Julian Dennison) fellázad az őt rendre megkínzó ápolói és az igazgató ellen. Persze Deadpool nem hazudtolja meg önmagát, naná, hogy a felfordulást simán tovább tetézi, így a túlsúlyos fiú és a szókimondó vörösgatyás egy jól őrzött börtönben találja magát, ahonnan csak annak köszönhetően tudnak majd megszökni, hogy színre lép a jövőből visszatért Kábel (Josh Brolin), aki épp Russelt akarja kiiktatni. Deadpoolnak azonban elvei vannak, és mindent bevet, hogy megvédje a cukorbeteg srácot.

A Deadpool folytatása egy igazi családi film. Ezt Wade Wilson már az első percekben tudatosítja a nézőben, és bár akkor még csak nevetsz rajta, valójában Deadpool egyáltalán nem hazudik. Már az első részben is megvillant a karakter árnyaltabb, érzelmesebb oldala (lásd a Vanessához fűződő viszonyát), de a második részben tovább csavartak ezen. A film fájdalmas drámai nyitánya ugyanis bizonyítja, hogy Deadpoolnak igenis óriási szíve van, és bizony a maszk alatt megbújó karakter állandó poénkodásai mögött egy érzelmes fickó húzódik meg, aki pont ugyanarra vágyik, mint bármelyikünk. Családra. És bár ez sokszor nem több egy szitokszónál (legalábbis Deadpool szerint), valójában a család szó eléggé tág értelemben értelmezhető fogalom, így akár egy szedett-vedett csapat személyében is igaz otthonra lelhetsz.

De Deadpool nem lenne Deadpool, ha nem csinálna ebből az egészből viccet, ha nem szarna bele a ventillátorba minden pillanatban. Azaz megmaradt a provokatív stílus, tényleg senkit és semmit nem kímélnek a filmben, cserébe viszont mindezt változatos és szórakoztató formában sikerül megint tálalni, tele negyedik falas kikacsintásokkal, önreflexióval, a politikai korrektség és a nemi hovatartozás teljes figyelmen kívül hagyásával. Közben pedig kapjuk a folyamatos popkulturális utalásokat és a véráztatta, ezúttal látványosabb akciókat és erőszakot. Persze a szinkron ebből néha elég sokat elvesz, ráadásul ha nem vagy képben a képregényes őrülettel, Ryan Reynolds munkásságával, esetleg nem jön be a karakter szókimondó stílusa, akkor a folytatás épp úgy nem a te filmed, ahogy az első sem volt az.

A folytatás azzal is emelte a tétet, hogy bátran emelt be újabb karaktereket, igaz, megalapozni már nem sikerült olyan jól őket. Ennek ellenére Kábel és Domino figurája tökéletesen belesimul Deadpool világába (Kábel például tökéletes ellenpólusa a nagydumásnak), illetve végre Dopinder is szintet lép. Minden esetben jó ütemben, a cselekmény dinamikáján újra és újra csavarva jönnek az újabb hősök. Kár, hogy ebbe belerondít a történet ismételt sutasága, döcögős vonalvezetése, ahol néha csak egymás után dobált gegeket kapunk. 

 A Deadpool 2 nem rosszabb, mint elődje, ráadásul a folytatások ökölszabályai helyett kicsit még merészebb is, mint amit a második részektől az ember elvárna. Érezhető rajta a nagyobb büdzsé, de a hangsúly ezúttal is inkább a poénokon van, azok pedig rendre betalálnak. Abban viszont nem vagyok biztos, hogy harmadik alkalommal is működne a recept, így talán nem véletlen, hogy Reynolds már arról beszél, a Fox valószínűleg inkább az X-Force-filmre gyúr rá, így Deadpool a jövőben már nem szólóban, hanem csapatban zúdítaná ránk a hülyeségeit.

Itt is lesznek film végi jelenetek, ráadásul ezek egyértelműen a Deadpool 2 csúcspontjai, szóval ha lehetséges, ne lépjetek le idő előtt a teremből!

Gamekapocs értékelés: 8.0

Deadpool 2
Eredeti cím: Deadpool 2
Rendezte: David Leitch
Írta: Rhett Reese, Paul Wernick,  Ryan Reynolds
Szereplők: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, Josh Brolin, Brianna Hildebrand, Karan Soni Julian Dennison, Jack Kesy, T.J. Miller
Játékidő: 119 perc
Magyarországi premier: 2018. május 17.

25.
Onion
Első része nézhető kategória volt. De ez a folytatás nézhetetlen f.s lett. A film SJW liberális hulladék film.
24.
CitromH
Egyértelműen gyengébb lett az első résznél, de azért nem volt rossz.
23.
SgtEversmann
#2: Sajnos azt kell mondjam, azok voltak a legjobbak az egész film során. Kicsit erőltetett volt néhol. Első résznek minden mondata arany, itt meg hááát... Meg sok olyan volt, ami a trailerben máshogy volt. A filmben meg átvariálták, és olyan semmilyen lett. Tim Millert szívesebben láttam volna újra rendezőként :/
22.
Neotechtr
#17: Tulajdonképpen ott is van mozi és bár nem magyar szinkronnal - de eredeti nyelven adják. Most az miért nem jó, ha már úgy is ott vagy?
21.
KRAT0S
ERŐLTETETT!! 5 pont nem több. (nekem)
19.
#17: No látod, sajnálom esetedet.
Most millió érzéssel cserélnék veled helyet.
Az UK-ban legalább nem csak Cinema City-k vannak (itt Győrben legalábbis csak ez) és játszanak más filmeket is ezen kívül, mert még ezt nem fogom megnézni.

Milliószor jobban érdekelt volna a The Seagull, de úgy néz ki, mifelénk ez kell a népeknek, mert ezalatt a szar alatt lehet popcornt csámcsogni jó kedvvel.
18.
Nothing
17.
kopic
#16: Mivel holnap megyek vissza az UK-ba melózni. :/
16.
Yanez
#14: Miért nem tudod?
14.
kopic
Faszom verjem bele, hogy nem tudom megnezni mozikban. :( Pedig már az 1. resz is nagy király volt.
13.
Az Ace Ventura 1-2 pl sokkal jobb magyarul. Sokkal.
12.
Matt8888
#4: Ezzel végülis egyet tudok érteni, de vannak azért filmek, hol (talán) azért jobb a (esetünkben) Magyar szinkron, mert extra poénokat és/vagy szóvirágokat tesznek bele. Pl: TED2 ~Coco Jumbo
11.
#5: Egy maréknyi kivételtől eltekintve de, az eredeti mindig jobb. Egyes dolgok tényleg jobbak magyarul, pl. mivel sokkal viccesebben lehet átkozni egymást, ezen a téren a South Park is jobban működik szinkronnal. De ott is, amint jön egy szóvicc, vagy nálunk nem használatos szó, csak fogja a fejét az ember, mennyire gázul hangzik, és hogy mehetett ennyire mellé.

Szinkronokhoz viszont általánosságban még annyit, hogy az előzeteseket külön, sebtében szinkronizálják le, ezért szerencsére a végeredmény rendszerint fogyaszthatóbb, mint amit a trailer sugall.
10.
9.
Gykrizsi
Nagyon tetszett a film. Amolyan igazi folytatás, kicsit több, kicsit jobb, de még mindig kíméletlen. Meg kell hagyni, Reynolds brillírozik a szerepben, látszik rajta, hogy imádja. Szerencsére nem érződött rajta, hogy a stúdió miatt visszafogottabb lenne. De tényleg az utolsó jelenetek ütnek. Az tényleg zsenialitás. Ha ilyen szintet tudnak hozni folyton, tőlem jövő héten is jöhet a harmadik rész.
De hogy azért ne csak dicsérjem, a több pénz ebben a filmben több gagyi CGI-t jelentet. A Rendezés jó volt szerintem (bár a történet olyan kaotikus, hogy néhol kicsit csapongónak is tűnhet), de a vizuális effektek még mindig gagyik (bár ennek a filmnek ez valamelyest megbocsátható).
A szinkronnal nem volt gond szerintem, talán egy poén volt, aminél szerintem nem sikerült kihozni, amit akartak (már nem is emlékszem rá, csak akkor kicsit furának érződött a dolog). Deadpool szinkronja szerintem nagyon jó, tök jó hallgatni.
8.
ollie92
EZ A FILM VALAMI KIBASZOTT BETEG !!! 10/10 Aki érti az utalásokat, az nagyon jót fog szórakozni ! Sajnálom, hogy kevés ilyen szórakoztató R beserolású film landol a mozikban :( Szinkron is teljesen korrekt és vicces, simán érthető.
7.
#6: komolyan nem tudod eldönteni magadnak? Nem láttad az egyet?
6.
kamgecam
Ütnek a poénok vagy olyan fingós, böffögős szinvonal 12 éveseknek?
5.
PaprikaJancsi
#4: Nem feltétlenül.

A film pedig király volt.
4.
xanatos0911
#1: Az eredeti angol szinkron mindig jobb, barmilyen filmrol vagy sorozatrol is legyen szo.
3.
#2: Így látatlanban nehéz nyilatkozni, de az első rész végén a Ferris Bueller-es kikacsintás valami elképesztően jó húzás volt. (Én amint megláttam az üres folyosót, már tudtam, mi következik, és fülig ért a szám.) Ettől még maga a film nem volt rossz, de az ilyen poénok egyszerűen jobban megmaradnak.
2.
McDuff
Imádom hogy akárhova kattintok mindenki a film csúcspontjának tekinti a stáblista utáni jelenet...és az előtte lévő 90 perccel mivan? Elég szomorú ha valakinek amiatt lesz emlékezetes.
1.
Matt8888
Nem tudom ki hogy van vele, de az eredeti szinkron jobb szerintem
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...