Mission: Impossible - Utóhatás filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2018. augusztus 2.
Ethan Huntnak és csapatának ugyan egy ismerős veszéllyel kell ismét szembenéznie, a tét viszont minden eddiginél nagyobb. Akicóban és cselszövésben ezúttal sem lesz hiány, és bizony erre még James Bond is elismerően csettintene.

Ugyan már a Titkos nemzet is kísérletet tett arra, hogy az évek során inkább akciófilmmé redukált Mission: Impossible-sorozat visszatérjen a kémthrillerek világába, de három évvel ezelőtt ez még inkább negatívumnak tűnt, többek között a forgatókönyv hiányosságainak és esetlenségének köszönhetően. A sorozat történetében először duplázó Christopher McQuarrie író-rendező azonban jó érzékkel fűzte tovább ezt a szálat, és végre megtalálta azt az egyensúlyt, amitől nemcsak Hunt hajmeresztő mutatványait, de a háttérben zajló politikai machinációkat és árulásokat is lélegzetvisszafojtva figyeled. A Mission: Impossible - Utóhatásban ugyanis sikerült tovább mélyíteni Hunt új ellenségét, a világot káoszba taszítani akaró Szindikátust, miközben az IMF ügynöke is kapott egy újabb réteget, ami meglepő módon mindig is a levegőben lógó, de eddig sosem használt mélységgel ruházza fel Hunt karakterét. Úgy tűnik, későn érő típus a sorozat, de a hatodik résszel tényleg végre felnőtt, és bár Hunt és James Bond közé sosem tehetünk egyenlőségjelet, jelenleg az Utóhatás a legjobb film a zsáneren belül.

A történet kis ugrással, de lényegében onnan veszi fel a fonalat, ahol a Titkos nemzet befejeződött. Solomon Lane elfogása után a Szindikátus nem oszlott fel, hanem Apostolok néven folytatja korábbi tevékenységét, és bárkinek bármit elvégeznek, ha az megfizeti őket. Amennyiben Ethan Hunt (Tom Cruise) és csapata vállalja a legújabb megbízatást, akkor egy volt szovjet létesítményből ellopott plutóniumtáska visszaszerzésével kell lefülelnie a terrorista szervezetet, illetve az Apostolokkal üzletelő, titokzatos John Larkot. Az adás-vétel azonban balul sül el, így miután kicsúszik a csapat kezéből a csomag, a CIA vezetője, Erica Sloan (Angela Bassett) csak akkor hajlandó segíteni az Alan Hunley (Alec Baldwin) vezette IMF-nek, ha Huntékhoz csatlakozhat az inkább "előbb ütök, aztán kérdezek" stílust képviselő CIA-ügynök, August Walker (Henry Cavill). Innen pedig kezdetét veszi az idővel való versenyfutás, aminek a végén ezúttal közel sem biztos, hogy az IMF-csapat lesz a nyertese.

Az Utóhatás legnagyobb erénye, hogy hiába szól a film teljes marketingje Tom Cruise hajmeresztő mutatványairól, valójában sokkal több egy átlagos, de látványos akciómozinál. A Mission: Impossible hatodik felvonásának forgatókönyve okos, jól felépített és fordulatos, közben pedig olyan mélységekkel ruházza fel Hunt karakterét, ami igazából mindig is jelen volt, csak eddig senki sem foglalkozott vele. Vajon meddig képes Hunt az őt rendre megtagadó kormányáért önzetlenül veszélyeztetni saját és csapata életét? Biztosan képes még megbirkózni a világ megmentésének terhével? Egyáltalán meddig terjedhet a lojalitása? Tényleg a vállára kell vennie a világ megmentését, közben beáldozva saját magát? És ez alatt sikerült elmélyíteni a Szindikátus és Solomon Lane (Sean Harris) indítékait, miközben a látszólag csak egyszerű verőlegénynek tűnő Walker karaktere az első olyan, akitől komolyan félteni kell Huntot. Egyszerűen a film alatt semmiben sem lehetsz biztos, így abban sem, hogy a csapat élve megússza ezt a küldetést.

A tét nagyságát az akcióbetétek feszessége is remekül tükrözi. Ugyan a marketing részben a sokat emlegetett HALO-ugrásra volt felfűzve, de valójában a film tele van feszült, mozgalmas és jól megkomponált akciókkal. A lendület az első perctől az utolsóig kitart, nem is nagyon mersz majd levegőt venni, annyira érdekfeszítő minden pillanata a filmnek. És ahogy a forgatókönyv, úgy az autósüldözések, a helikopteres finálé vagy a True Liest megidéző WC-s bunyó is egytől egyig tökéletesen meg van koreografálva, és ahogy a történet során is állandóan változnak az erőviszonyok, úgy az akció is egy véget nem érő hullámvasút.

Nem nagyon találni fogást a Mission: Impossible - Utóhatáson, így egyedül csak az bántja az ember szemét, hogy Rebecca Ferguson Ilsa Faustja hiába kap fontos szerepet a történetben, vagyis Hunt jellemének árnyalásában, igazából nagyon kevés játékidő jutott neki. Közben pedig Jeremy Renner szó nélkül eltűnt. Hova? Miért? Remélem, a hetedik részben erre is választ kapunk! 

Gamekapocs értékelés: 9.0

Mission: Impossible - Utóhatás
Eredeti cím: Mission: Impossible - Fallout
Rendezte: Christopher McQuarrie
Írta: Christopher McQuarrie
Szereplők: Tom Cruise, Rebecca Ferguson, Henry Cavill, Alec Baldwin, Vanessa Kirby, Simon Pegg, Michelle Monaghan, Angela Bassett, Sean Harris, Ving Rhames
Játékidő: 147 perc
Magyarországi premier: 2018. augusztus 2.

11.
11.
LexerTheFirst
Nekem eddig ez a kedvenc részem a sorozatból, és az előzőekhez képest nem volt annyira elszállva, kivéve egy részt ahol remegett a léc.

Egyébként pedig a fordulatok tetszettek benne nagyon, hogy nem tudod ki kivel van, egy csomó ideig nem jött le teljesen.
9.
9.
Norbiii
#3: Ennyi évesen? Még csak 56 éves, a film forgatása idején lehetett 55, nem olyan idős még. :) Én csak az első részt láttam, a többit úgy látszik ideje pótolni.
8.
8.
shatterhand
3D amugy mi a szarnak kellett bele? Nezhetem ujra anelkul. Tuti jobb lesz.
7.
7.
shatterhand
#6: Idiota,tulhajpolt woo fele hanyadek.
Az elso alap, a 2. szarkupac, 3. mar alakul es onnantol egyre jobb.
6.
6.
BrockSamson
A kinos masodik resz kivetelevel mindig is szorakoztato kis filmek voltak. Nem valtjak meg a vilagot, nem tul melyek, de jopofak es izgalmasak, johet meg par.
5.
5.
Drazhar
Szuper volt, és még a két és fél óra ellenére is kevés. Most megint legalább 3 év a következő kaland :(
Viszont erősen ajánlott az előző rész ismerete hozzá, mert nagyban épít a film az ötödik részre - persze zanzásan össze is foglalják, de na.
4.
4.
Max3000
Az egyetlen moziszéria számomra, ami mindig tud újat mutatni és mindig leköt.
3.
3.
Nagyerecsakide
Tom Cruise ennyi évesen hogy fenébe képes erre?
2.
2.
gorbesz
Tenyleg ilyen jo? Akkor talan vegre koltok mozira...
1.
1.
Nicodemus
Az első rész óta a legjobb M:I film. Komor és komótos, és végre az agy is dolgozik nem csak a cirkuszi mutatványok töltik ki a filmet. Nagyon jó új irány!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...