ScreenX - a mozizás jövője?

  • Írta: Shifty
  • 2018. szeptember 10.
A filmbéli élmény fokozására már korábban is születtek innovatív próbálkozások, így tört utat magának a 3D, a 4DX vagy éppen az IMAX. Reformációt egyik sem hozott, a folyamat azonban nem áll le, így most már itthon is átélhető a ScreenX-élmény.

A filmstúdiók már egy jó ideje felismerték, hogy a filmélmény fokozásához újdonságokra, innovatív ötletekre van szükség, így időről időre felbukkan egy-egy új megoldás, ami a mozizás megreformálását tűzi ki zászlajára. Így volt ez a 3D-őrülettel, ami tulajdonképpen végül kudarccal zárult, de ide sorolhatjuk a számomra teljesen értelmezhetetlen 4DX-élményt is, ami lényegében úgy akarta a nézőt a film részévé tenni, hogy hullámvasutazásra invitálta, némi füst- és széleffekttel. Érzésem szerint egyedül talán az IMAX-nek van jelenleg létjogosultsága, feltéve, ha a vetített filmet a megfelelő technikával rögzítették a forgatáson. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy mit sem ér az egész, ha a stúdiók nem készítenek jó filmeket, illetve már eleve nem úgy tervezik meg azokat, hogy azokban ne csak vásári és bazári mutatványként legyen jelen az adott technológia.

És talán pont ez a fajta hozzáállás volt az, ami lényegében kivéreztette a 3D-t, miközben a tartalom meglepő hiánya is alaposan rányomta a bélyegét az elmúlt évek egyik mozis fejlesztésére. Sajnos a ScreenX - ahol a filmet a moziterem két "oldalán" is vetítik - hasonló cipőben jár, és bár a múlt héten bemutatott technológia Közép-Kelet Európában most először ütötte fel a fejét, valójában a Dél-Koreából induló megoldás egy jó ideje már a piacon van, ezért is kifejezetten kellemetlen, hogy itthon mindössze két filmmel indulnak el a ScreenX-vetítések, miközben maga a technológia mögött álló csapat is inkább csak ázsiai filmeket tud felmutatni a portfóliójában.

De ahogy a bemutatón elhangzott, a ScreenX igyekszik Ázsián kívül is utat törni magának, így az ígéretek szerint a nagy hollywoodi stúdiók rendre beállnak a kezdeményezés mögé, ami itthon abban lesz tetten érhető, hogy a Meg, Az őscápa és Az apáca - kritika hamarosan - után novemberben a Bohém rapszódia, decemberben pedig az Aquaman is megtekinthető lesz ilyen formában. A premier előtti bemutató után azonban úgy érzem, pont ugyanaz a probléma az egész technológiával, mint a már említett 3D-vel. A kiterjesztett élmény ugyanis sem a Meg rövid bemutatójánál, sem a bemutatott Az apácánál nem volt igényes, vagyis utómunkával, digitálisan lett megoldva. Nem véletlen, hogy Az apácánál inkább a sötét szobáknál vagy az éjszakai erdős jeleneteknél volt jelen a megoldás, míg a Meg esetében is a szűkebb helyekre korlátozódott a ScreenX-élmény. Ezek valamikor működtek, és tényleg olyan volt, mintha ott lennénk a helyszínen, de az esetek többségében inkább zavaró volt.

Egyrészt azért, mert nem a teljes film egészében kapunk ScreenX-et, de közben a plusz projektorok ugyanúgy mennek, így konkrétan fényárban úszik a moziterem, ami például egy horrorfilm esetében eléggé sokat ront az élményen. Másrészt azért, mert a két oldalsó, szárnyvásznon nem volt érdemi plusz, új tartalom, vagyis csak a nagyvásznon látott képet szélesítik ki. Igen, ennek a célja, hogy "érezd úgy magad, hogy a film része vagy", de a vetítés előtti bemutató demókban elképesztően jól megkomponált, a szélső vásznakon is extra tartalmat nyújtó látványt kaptunk, így komoly csalódás volt, amikor az utána következő éles bemutatókban ebből semmit sem láttunk. Az olcsó utómunkának pedig komoly ára van, többek között, hogy a kép sokszor homályos, torz lesz. A másik komoly probléma, hogy az oldalsó vásznakon fakó, elmosódott a kép, ami a bemutatott demók esetében kifejezetten zavaró volt. Ennek okát mi abban láttuk Dakssal, hogy az oldalsó tartalmat nem rendes vászonra vetítették, de a hivatalos sajtóközlemény szerint a jelenlegi megoldás "speciális".

A negatívumok sora pedig nem ért még véget. Daks már a film közben arra panaszkodott, hogy hányingere van, ami engem ugyan elkerült, de több fórumon is lehet arról olvasni, hogy a túl sok információ és a "térhatás" miatt egyszerűen elfárad az ember szeme, másfelől pedig a 3D-hez hasonlóan sokan hányingerrel küzdenek a film alatt. Emellett az is zavaró, hogy ha valaki csak a terem szélén tud leülni, vagy nem valahol középen, akkor tulajdonképpen elvész számára az élmény egy jelentős része. Engem mondjuk az is nagyon zavart, hogy a fővásznat nem hajlították meg eléggé, így nem egybefüggő az oldalsó és a fővászon nyújtotta élmény, azt ugyanis a falak szélei megtörik.

A technológia 270 fokban ígér újszerű moziélményt, ahol speciális vásznakra vetítik ki a film extra tartalmát. Ehhez öt projektor és teljesen új hangrendszer is társul a felújított teremben. Ez utóbbi valóban sokat ad az élményhez, bitang jól szólt minden bemutató és Az apáca is. Az első közép-kelet európai ScreenX-moziterem beruházási költsége 160 millió forint volt, és ez bizony a jegyáron is meglátszik majd, mert 2360 forintba kerül a mozijegy az ilyen vetítésekre, ráadásul nem lehet majd jegyet foglalni, csakis vásárolni lehet. Érdekesség, hogy a technológiát már 2012-ben kifejlesztették, nyugati hódítása azonban csak tavaly vette kezdetét. Mostanra 13 ország 154 mozitermében találkozhatnak a filmkedvelők ScreenX-formátummal.

Nagyon úgy néz ki, hogy nem a ScreenX hozza el a mozik reneszánszát és reformációját. Egyszerűen kevés a tartalom, és ami van, az is digitálisan, utólag legyártott, miközben hiába ad valóban térérzetet a 270 fokos élmény, valójában a kiterjesztett látvány inkább zavaró és fárasztó, miközben technológiailag sem érzem átgondoltnak, hiába van szó hatéves megoldásról. Egyszer azért érdemes lehet kipróbálni.

20.
Kisjack241
Én egy olyan IMAX termet szeretnék ahová nem lehet bevinni mobilt és kaját :) az lenne nekem tökéletes!
19.
Heldengeist
#18: A mozik hozott anyagból dolgoznak. Azt tudják leadni, amit a stúdiók megcsinálnak.
18.
Aanash
Megoldás: jó filmek és nem az élmény reformálása.
17.
Őrnagy
Szerintem a mozi sosem fog teljesen kihalni, mert sokan szeretik a mozi-fílinget, köztük én is. Az előadás előtt összefutni az ismerősökkel, dumálni kicsit, becsempészni valami rágcsát :D Fél évente egyszer, király. Persze, meg tudom nézni otthon is, de a moziba járás, az egy esemény, főleg a lányommal.
De ezek az újítások annyira fölöslegesek...
16.
user101
Számomra a tökéletes moziélmény otthon a kanapén és a fotelokban a családdal és vagy a haverokkal... Megállítható, visszatekerhető, belepofázós, kiröhöghető, azt zabálsz / iszol amit akarsz, pisi-kaki beleférős... Utána lan partyzos, kártyázós, kerben grillezős, medencézős... :)))

Szóval a mozi halott... :)
15.
GAMEROD
Ez így nem annyira jó egyrészt nem hiszem hogy nem lehetne megoldani keret nélkül, vagy annyira vékony kerettel ami bizonyos távolságból nem látszik. Második meglepetés, hogy nem az egész film van három szögből felvéve, így néha elsötétülnek a szélső vásznak, csak adott jelenetnél van a fíling. Mire pedig jön az Avatar2 addigra jön vissza a 3d is, de már szemüveg nélkül.
14.
rossitibi
Nem értem,ha már csinálnak valamit,azt mért nem lehet normálisan.A 3d-vel meg egyetlen baj van,az pedig nem a tartalom,hanem a sz@r kivitelezés! kb 2 darab film van ami tényleg itt játszódik az orrom előtt,az összes többi egy nagy kalap kaki! Szemüveg nélkül is szinte ugyanazt látni.Van egy kis mélység néha aztán kész.És nem mondja nekem senki hogy drága,mert ha egy Sammy nagy kalandját meg tudnak csinálni úgy hogy seggreültem tőle,akkor egy kib...tt Bosszúállókat is meg lehetne,meg még sorolhatnám...
13.
ARTURUS22
Kiprobáltam, sajnos nagyon gyenge volt. A folm 70% nem is vetitettek rá semmit(MEG) amikkor igen egyszerre csak az egyiket tudtd nézni, de aztán rájöttél az is fölösleges csak a film széle volt rajta. Közbe a széleken(ha volt rajta vmi) sokkak sötétebb volt a film, de érehetöen, mikkor egy lángolo cucc a szélröl bejött középre akkor lehetett látni, hogy lángol. Ja és a vászon meg oldal vászpn között persze két nagy fekete csik mert ugye más a vászon, szal mint régen mikkor nagy monitorokat több tvböl raktak össze, aztán az oldal vászon enm is vászon volt hanem vmi kockákbol összerakva és ha kicsit figyeltél még vetitét közbe is láttad a kocka összeillesztáseket. Öszintén egy kalap tárgya volt igy elsöre, ja 3d nics benne azal nem kompatibilis azt se várjuk.
12.
RangerFox
Bezzeg Bp-n kívül nem bírnak megnyitni egy imax termet, pedig annak lenne értelme.
10.
ubuntuxd
Ez pont egy olyan aspektus szerintem, mint a 3D 4DX vagy a mozi ahol ágyak vannak, vagy a VIP terem ahol csak néhány szék neked és a barátaidnak korlátlan fogyasztással.... ez mind mind arra megy inkább ki hogy van aki ilyen élményre, van aki olyan élményre vágyik.... aki ezt választja annak sosem lesz drága a jegy. De én azt mondom ahogy ezt is, ugy a többit is min. 1x érdemes kipróbálni és amik a jövőben érkeznek
9.
gorbesz
#8: Mindenki megelozott az osszes gondolatommal. Max ha a gyerek majd nagyon akarja akkor megyunk moziba. Amugy nincs ertelme. Filmek is szarok. Sarkositva, egyszerusitve :)
8.
Gaboo77
#6: Ha elolvasod a cikket, akkor látod, hogy ebbe a moziba 2360 Ft a jegy. Majdnem duplája annak amit írtál és én pont ehhez a cikkhez írtam a drágulást. Macifasznak meg igaza van az árakkal. Meg ugyebár ezért a pénzért sorba állsz a jegyért, a popcornért, a bejutásért, el kell fogadnod, hogy mindig akad egy-két "intelligens" emberke, aki vagy nem tud nyugton ülni, vagy telefonál, vagy hangosan beszélget, vagy ezek egyszerre. Míg otthon leülsz, besötétítesz és nyugodtan megnézed, ráadásul félórás reklámblokk nélkül.
7.
Macifasz
#6: Látom te is rég voltál moziban. :-D Évek óta 1800 körül mozog egy sima 2D-s jegy. Egy-két helyen 1600-1700, de átlagban 1800. Max a kedvezményes, szerdai napokon és a művész mozikban annyi az ár, mint amit te írtál.
6.
deso
#5: Mondjuk az 1300 forint körüli mozijegy árakat én mondanám magasnak..
5.
Gaboo77
Ez egy eröltetett próbálkozás a VR élmény előállítására mozivásznon. Azzal a korlátozással, hogy nem mozgathatod a fejed szabadon. Ennek is tiszavirág élete lesz szerintem. A mozit meg a magas árak és az egyre olcsóbb otthoni hatalmas TV-k ölik meg. Észre kellene venni....
4.
Yanez
#3: Pont mint a videójátékok esetében, ahol a 4K/60-al próbálnak eladni sok játékot... és sokan ugranak is rá. Persze azért akad sok jó game is ami támogatja ezt a technikai bravúrt.
3.
delphijos
#1: Egyetértek. És utána jön a következő gond, hogy sorra jönnek az ilyen "új" technikával készült filmek, ahogy azt gondolják hogy nem baj ha a film szar, mert itt a technika. Sajnos volt szerencsém több vacak 3D filmhez, ahol azt hitték hogy majd a 3D elviszi a hátán..... Pedig egy jó film a "hagyományos" módon is sikeres.
2.
szinkron
Újabb izzadságos próbálkozás, hogy megmentsék a mozit. Jobb lenne, ha a fél óra reklámot nem tolnák le a torkomon a drága jegy megvétele után.
1.
Nothing
Lehet, rosszul gondolom, de szerintem ott kezdődik a gond az összes ilyen mozis hókuszpókusszal, hogy egy amúgy egyszerű és mégis nagyszerű dolgot (filmnézés) próbálnak minden áron megreformálni, túltolni, agyonkomplikálni.
Véletlenül sem vagyok a technikai fejlődés ellen, de nyilvánvalóan oka van annak, hogy ezek a világmegváltónak beharangozott mozitechnológiák szinte kivétel nélkül langyos fogadtatásra találnak.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...