Bosszúállók: Végjáték filmkritika

  • Írta: szlav
  • 2019. április 24.
Link másolása
Thanos bevégezte tervét, a világ leghatalmasabb hősei csúfos vereséget szenvedtek. Az élő univerzum fele egy csettintésre odaveszett - itt az idő, hogy az életben maradtak bosszút álljanak az őrült titánon!

Hatalmas fordulóponthoz érkezett a Marvel filmvilága. A 11 éve futó, eddig összesen 22 mozifilmet felölelő univerzum egy megkerülhetetlen kulturális jelenséggé vált. Olyan érzés, mintha Vasember és társai mindig is velünk lettek volna, pedig nem is olyan rég még ámuldoztunk azon, hogy az olyan viszonylag obskúrus képregény-szereplők, mint a Galaxis őrzői, vagy a Hangya is saját mozifilmet kaphatnak. Mindez viszont mára egyértelműen a popkultúra és a hollywoodi zeitgeist központi része lett, ez a megállíthatatlan sikersorozat pedig a Bosszúállók: Végtelen háború és a Végjáték kettősével ért fel a csúcsra – lássuk, hogy mekkorát szól a várva-várt befejezés!

A moziból haza felé ballagva egy kérdés járt a fejemben: „Hogy a fenébe fogok erről a filmről spoilermentes kritikát írni?” A cselekmény alakulása szervesen kötődik a Thanos-incidens hatalmas katarzisához és annak a potenciális megoldásához, így bármi konkrétumot írnék a történetről, az szinte biztosan elvenne a személyes élményből. Egyértelmű, hogy egy olyan alkotásról van szó, amit mindenkinek látnia kell, akit akár egy kicsit is érdekelnek a Marvel szuperhősei, így nem is feszegetném tovább a dolgot. Inkább hadd meséljek arról, hogy milyen érzéssel hagytam el a vetítőtermet!

A Végjáték egy meglepően nyomasztó és drámai, érzelmi szempontból igen kimerítő film. Különös ez egy olyan széria esetében, aminek a védjegyévé vált a fantasztikus akció és a gyors poénzuhatag. Ezekből persze most sem szenvedünk hiányt, de a Russo-fivérek jóval mértékletesebben adagolták a könnyedebb jeleneteket. Ha a Végtelen háború végén, azután a bizonyos csettintés után ti is a gyomrotokban éreztétek a feszültséget, ahogy a zene elhalt és az elbukott hősök hamuvá váltak, akkor ismerős lesz ez a hasogató üresség, ami a Végjáték atmoszférájának egy igen komoly részét jellemzi. Világossá vált ugyanis, hogy Thanos pontosan azt tette, amit eltervezett: az élőlények felét végleg köddé változtatta, s látszólag semmi esély nem maradt arra, hogy a Bosszúállók megtépázott csapata helyrehozza a történteket.

Az univerzumot ért szörnyű katasztrófa komoly nyomot hagyott mindenkin. Hőseink komoly változáson mennek keresztül, mindnyájan a saját maguk módján igyekeznek feldolgozni a hatalmas kudarcot. Néhányan viszonylag szerencsésen megúszták a dolgot, mások viszont teljesen beleroppantak a veszteségbe. Nem véletlen a maratoni, háromórás játékidő – a Végjáték méltó tisztelettel bánik a teljes, mára igen széleskörűre nőtt szuperhősgárdával, és nem fél közelebbről is megmutatni azt, hogy a spéci kosztüm, vagy a maszk mögött valódi, érző emberek lakoznak. Ebből a szempontból a főbb Bosszúállók mindnyájan megkapják a nekik kijáró figyelmet, de lesz néhány szereplő a „B-listás” hősök közül is, akik szintén komoly szerepet játszanak majd az események során.

Végső soron azonban mégis csak egy hatalmas blockbuster akciófilmről van szó, úgyhogy nem kell attól tartani, hogy az univerzum legerősebb hősei végig magukba fordulva, egy vödör jégkrém társaságában töltik majd a borongós éjszakákat. Sebeiket nyalogatva ismét talpra állnak, hogy megújult erővel álljanak bosszút az őrült titánon. Ennek a kivitelezése pedig egy hihetetlenül rizikós küldetésben bontakozik ki.

A Bosszúállók terve egyébként szörnyen vegyes érzelmeket keltett bennem, és nincs kétségem afelől, hogy ez még jó néhány rajongónál ki fogja verni a biztosítékot. A Végtelen háború hatalmas, definitív lezárásával ugyanis az írói gárda véleményem szerint zsákutcába szorította önmagát. Hiába látta meg Doctor Strange a 14 millió lehetséges végkifejlet közül az egyetlen elfogadhatót, az a történetvezetés szempontjából mégis kiszámítható, és elég olcsó, vásári érzetet kelt. Ezt szerencsére ellensúlyozza a feszes hangulat és az izgalmasabbnál izgalmasabb jelenetek, de az összképre visszatekintve mégis különös hiányérzetem maradt a filmmel kapcsolatban.

A Végtelen háború véleményem szerint azért működött remekül, amiért a legnagyszerűbb akciófilmek is igazán megragadnak az emlékezetünkben – volt egy olyan félelmetes gonosztevője, akivel bizonyos mértékig szimpatizálhat a néző is. Thanos teljesen eltorzult ötlete egy végletekbe menő utilitarista nézőpontjából szemlélve, jó nagy távlatokban gondolkodva nem is tűnik akkora őrültségnek. Azon talán nem fog meglepődni senki, hogy továbbra is Thanos marad a Bosszúállók ellenlábasa, de a Végtelen háború eseményei után, a tervét bevégezve szerintem elveszítette mindazt, ami a továbbiakban is igazán markáns gonosztevővé tette őt. A fókusz azonban ezúttal nem rá kerül – az előző film volt az ő története, most ismét a Bosszúállóké a főszerep.

Egy mozifilm-sorozat lezárásaként a Végjáték pompásan működik, a kevésbé szakavatott, a terembe véletlenül betévedő néző számára azonban komoly fejfájást okozhat – ezt viszont egy percig sem rónám fel negatívumként. Ez az alkotás ugyanis végső soron nem más, mint egy szerelmeslevél azokhoz, akik a 2008-as Vasember óta hűen követik a szériát. A legnagyobb, képregénygyűjtő rajongók pedig jobb, ha bekészítenek egy extra alsóneműt is, mert utalásokból és elmés kikacsintásokból ezúttal sem lesz hiány. A kellő mennyiségű fan service azonban olyan remekül illeszkedik a feszesen pörgő cselekménybe, hogy egy percünk sem lesz arra, hogy elmélázzunk a látottakon.

Mert a sötét, komor alapvetés ellenére a történet hatalmas sebességgel száguld, csak néhány igazán drámai pillanat erejéig áll meg, hogy legyen időnk magunkba szippantani az atmoszférát. Az ilyen jelenetek, ahol a moziban ülő közönség egy emberként, visszafojtott levegővel tapad a vászonra, remek kontrasztot adnak a szintúgy lélegzetelállító akciónak – talán ezért nem is tűnik a kelleténél egy perccel sem hosszabbnak az a három óra. A nagy finálé pedig az érzelmek és a látvány szintjén is gyönyörű tetőpontként szolgál – a Marvel-mozik eddigi leglátványosabb akcióorgiáját és egy igazán szívhez szóló, keserédes lezárást kapunk. Ha tetszett nektek a Végtelen háború, akkor semmiképp ne hagyjátok ki a folytatását!

A Bosszúállók: Végjáték egy igazi aranykor grandiózus lezárását jelöli. Kedvenc hőseink életük legnagyobb kalandján vannak túl, az ide vezető út során pedig eltelt több mint tíz év - már egy teljes generáció nőhetett fel őket csodálva. Ezzel, valamint a pár hónapon belül érkező Pókember-folytatással lezárul a Marvel-moziverzum harmadik fázisa, hogy megkezdődhessen egy új, minden eddiginél nagyszabásúbb filmes világ. Egy olyan világ, ahol a Bosszúállók akár az X-Men mutánsaival, vagy a Fantasztikus négyes csapatával karöltve is egy színtérre léphetnek, akár a mozivásznon, akár a Disney+ sorozataiban. Sosem volt még ilyen izgalmas Marvel-rajongónak lenni!

Gamekapocs értékelés: 8

Bosszúállók: Végjáték
Eredeti cím: Avengers: Endgame
Rendezte: Anthony Russo, Joe Russo
Írta: Christopher Markus, Stephen McFeely
Szereplők: Brie Larson, Scarlett Johansson, Karen Gillan, Tessa Thompson, Robert Downey Jr., Chris Hemsworth, Chris Evans, Evangeline Lilly, Pom Klementieff, Zoe Saldana, Josh Brolin, Tom Holland, Paul Rudd, Bradley Cooper, Vin Diesel, Elizabeth Olsen, Dave Bautista, Samuel L. Jackson, Benedict Cumberbatch, Sebastian Stan, Jeremy Renner, Mark Ruffalo, Gwyneth Paltrow, Chadwick Boseman, Don Cheadle
Játékidő: 181 perc
Magyarországi premier: 2019. április 25.

78.
78.
user101
Nem vagyok rajongó, nem is tetszett... Alapvetően a legnagyobb bajom, hogy full logikátlan az egész és végig lehet érezni, hogy egy marék frusztrált akcióhős mániás óvodás írta a forgatókönyvet. Azért történnek dolgok, mert csak és azért tudnak megcsinálni dolgokat, mert csak, de később azért nem mert csak... gáz...
77.
77.
Ooorky
#75: Cseszegetés is része volt a marketingnek, 4chan-en a filmet köpködő OP az esetek 99%-ában "f*ck off shill" választ kapta és törölve lett a topic. Naponta több százszor.
76.
76.
SLi
#75: 1. Igen előzmény film lesz
2. Mert úgymond "fekete film" és e szerint is promózták hogy aktivizálják az amúgy (anyagi okokból) nem sokat mozizó amerikai feketéket, meg volt benne néhány béna és erőltetett woke és PC pillanat,ez kiütötte a biztosítékot a neckbeard lúzerek között, pedig semmi olyat nem csináltak a filmbe ami nem lett volna már meg a képregényekben, meg valóban érdemtelenül lett Oscar díjra jelölve a már említett fekete film mivolta miatt
- Nem ő marad Falcon, csak nála lesz a pajzs úgy néz ki, már csak onnan is lehet tudni hogy az ő sztorija egy sorozatban (is) fog folytatódni:
https://www.imdb.com/title/tt9208876/
és továbbra is a Falcon név szerepel nem a Captain america, a képregényekben egyébként mikor Captain America meghalt a Civil War után, Bucky vagyis Winter Soldier lesz az új Captain America, aztán mikor végül visszatér Cap inkább marad mind Steve Rodgers és a Secret Avengers vezetője lesz ami inkább ilyen kémkedős, titkos akciós, nem teljesen legális , a piszkos munkát elvégző Avengers csapat, míg Bucky marad Captain Amrica a rendes Avengers tagjaként( egy darabig, aztán visszacsinálják az egészet)
- a Red Hulk 2008-ban debütált, valójában Thunderbolt Ross tábornok aki például a filmekben is üldözi Hulkot
a World War Hulk történet szál végén egy műholdas fegyverrel változtatják vissza Hulkot Banner-ré, ezt az eszközt és kozmikus valamint gamma sugarakat használva változtatják át a tábornokot, lényegében azért vörös mert "túlmelegszik", jóval több negatív mellékhatása is van, pl a vörös színt megőrzi emberi alakjában
2017-ben újra elővették ekkor egy másik tábornok, akit afféle fé-hulk-nak akartak alkalmazni ő egy a csuklójába épített eszköz segítségével változik át, minden másfél nap során nagyjából egy órára
Egyébként egyáltalán nem jelentős a Marvel univerzumban, nagyon pici elég klisés és ötlettelen mellékszereplő.
75.
75.
godach
No, a szabadság egyik előnye, hogy pótolunk olyasmit amiről eddig lemaradtunk és nekem ma sikerült. Tegnap kezdtem el, de bealudtam rajta. Ma is többször elgondolkodtam, hogy bele bele pörgetek, megnézem a jeleneteket és kész-vége.
Az egyik karakter aki szinte semmilyen figyelmet nem kapott nekem pedig a kedvencem HULK. Mai napig az egyik leglátványosabb és legzúzósabb filmnek tartom a hihetetlen hulkot. Egyik kedvencem.
A bosszuállók első része nagyon tetszett. Többször láttam és legalább egyszer minden egyes marvel filmet. Viszont a The Avengers második részén annyiszor bealudtam, hogy sosem fejeztem be. Az összes film közül, amikben sokan voltak a polgárháború tetszett. Elég sötét hangulata volt a témához illően. Az előző Bosszuállók is bejött nagyon bár Thanos karaktere közel sem volt félelmetes, inkább ciki. Nem szerettem és nem azért amiért a gonoszokat nem szeretjük, hanem azért mert még csak véletlen sem tudtam vele azonosulni. Tudjátok...ez a ha gonosz lennék...

Szóval a filmet végigszenvedtem, viszont a legutolsó etapban, amikor Thanos eljön a jelenbe és még személyeskedni is elkezd, na onnantól az a fél óra megmentette a filmet. Nem gyerek vagyok már, de nekem mindig Chris Evans marad Steve Rogers míg RDJ lesz vasember. Valahogy, az arcuk és a karakterük összeforrt az évek alatt. Ellenben, a Hulk-ot játszó Bana, Norton és Ruffalo is mind szimpik voltak, szóval nem zavart a csere.

A lezárás tetszett. Nem volt annyira sötét mint amilyenre én csináltam volna de végre nem az lett a vége, hogy a holtak mégis pislognak egyet a film végére jelezve ezzel, hogy még semmi nincs lezárva. Mint ahogy mondtam, a vége megmentette a filmet számomra és nagyon tetszett, hogy végre dühös volt Thanos és nem egy lelki sérült valaki. Tényleg, néha azt vártam mikor fog ülve, macskát simogatni...

Pár kérdés viszont felmerült bennem. (nem vagyok nagy képregény fan, részben csak filmekből és sorozatokból ismerem ezeket a karaktereket)
- Fekete Özvegynek lesz egy filmje jövőre. Hogyan? Előzmény vagy valami ilyesmi lesz?
- Többször megnéztem a Fekete Párducot is. Miért is cseszegették annyira azt a filmet?
- Van az a néger srác, akinek odaadja a pajzsot Steve. Ő lesz a következő Amcsi Kapitány?
- Nem kifejezetten a filmhez kapcsolódik, de sokszor olvastam vörös Hulk-ról. Ez valami továbbfejlesztett Hulk vagy egy teljesen másik karakter?
74.
74.
flydomi
Ez a film egy nagy katyvasz volt.Logikatlan,idegesito,es csunyan sarba tiporta egyes hosok megjeleniteset,mint kulsoleg,mint belsoleg.Ez nem melto befejezes volt,hanem valami bohockodas.Persze,a multiuniverzum es mas idosikot is be kellett hozni a filmbe,mivel a Marvel kepregenyeknel ez a fo szal.(a Pokember hazateresben is van ra utalas).Isten nyugosztalja az elmult 11 evet.Kar,hogy a motivacio csak a penz miatt volt...…..Egy rajongo,aki elvesztette tovabbi lelkesedeset a kovetkezo Marvel filmek irant…...
73.
73.
Mr.Dead
Spoileresen: Nekem meglepően nem jött be. Nem vártam sokat, félreértés ne essék (amúgy sem tudták volna megugrani a Tél Katonája szintet, ami nálam a legjobb Marvel film volt mióta nagyüzemben gyártják őket) de ha nem lett volna egy Ulton kora, akkor ez lenne a legrosszabb Bosszúállók film. Nem az a legnagyobb baj hogy tele van logikai buktatókkal meg nagyon tultolt kicsit sem vicces dolgokkal (csóri Thor meg Banner) de azt se tudta elérni, hogy kikapcsoljam az agyam és szimplán élvezzem, és ez főleg amiatt van, mert a Végtelen Háborúval saját magukat b@szták seggbe, és ezt sajna csak igy lehetett megoldani. (Vagy komolyra veszik az egészet és elfogadják hogy a fél univerzum elpatkolt, és nem kezdenek ugrálni az időben csak úgy) Azon is húztam a számat, hogy a végére nem mertek több mindenkit megölni. Vasember nem volt meglepi, azt rég tudjuk, Fekete Özvegynek az előző részben 5 mondata nem volt összesen szóval az sem volt akkora hűha jelenet, mást meg nem is mertek, de legalább Amerika kapitány szép lezárást kapott. (A táncra gondolok, az "öregen ülök es bambulok" szerintem elég béna volt)
72.
72.
Meglepően jó kis popcorn mozi volt. az infinity war és ez messze veri az összes blőd elődöt. Pozitívan csalódtam az Avengersben.
71.
71.
Firsttime
Valahol olvastam hogy a negyedik etupban galactus lesz a main enemy???!!!
70.
70.
Firsttime
#68: Azt irta az egyik stablistas jelenet. Galaxis őrző kettőre gondolt szerintem.
69.
69.
Caleon
68.
68.
kopic
#58: Stablistas jelenet??? Mivan??? Az nem is volt. Vegigvartam es semmi...
65.
65.
Firsttime
#64: Guglizz rá erre:
marvel movie timeline

Kép találatok között van egy csomó ahol szépen végig van vezetve sorban minden film.
64.
64.
Caleon
Kérhetnék egy listát, hogy a Vasembertől kezdve mely filmek és milyen sorrendben a részei ennek a kánonnak? Teljesen elvesztettem a fonalat.
59.
59.
Ra1D3n
#58: Guardians of the Galaxy vol. 3-ban lesz majd az említett karakter az eddigi infók alapján.
58.
58.
dracox
Az egyik stáblistás jelenetben "szereplő" Adam-ről van valami információ?
Elvileg ő is elég brutál karakter.
56.
56.
Sei89
Spoiler: Minél többet gondolkodok az egészen annál inkább csak arra jutok hogy semmi értelme, egy önmagába visszaforduló paradoxon az egész. Viszont amivel le tudom nyugtatni az agyam: mivel az avengers univerzum az nem az általunk ismert univerzumban játszódik, és utalások is vannak a filmben belül más időutazással kapcsolatos filmekre - hogy nem feltétlen úgy kell elképzelni az iu. működését mint azokban a filmekben - ezért felesleges értelmet keresni az egészben. Itt ebben a világban az hogy captain america visszament, és ottmaradt nem okozott semmit. És nem derül ki 100%-ra hogy a nővel élte le az életét, a táncjelenet a végén az felfogható allegóriának is, de ha vele élte le az akkor se volt semmilyen hatással a győzelemre (a film szerint) szóval ezt így kell elkönyvelni. Ahogy én értelmeztem: akkor változik meg a múltból a jövőbe vezető idősík ha nincsenek a helyükön a kövek, itt egész végig egyetlen idősíkon játszódott a cselekmény, nem a múltat változtatták meg egy ,,fényesebb jövőért", csak annyi történt hogy először visszamentek a múltba a kövekért hogy a jövőben (ami a jelen nekik) visszahozzák a halottakat, utána még egyszer vissza akartak menni a múltba helyretenni a köveket, és így az idősík úgy is marad (nekik a jelenben). Közben a múltbéli thanos átjött a jövőbe (ami a jelen nekik) a hordájával, ott elpusztították őket, amerika kapitány utána visszavitte a köveket a múltba a helyükre. De nem, ennek az egésznek semmi értelme, teljesen szétforr az agyam..
51.
51.
kopic
#50: Jaja, en is csak az elso teaser-t neztem meg belole halistennek.
50.
50.
robertvetro
Most jöttünk ki a teremből. Eszméletlen volt. Többször nézős az tuti! Azt hiszem elővesszük az előző 21 Marvel filmet és időrendben végignézzük. Ja és megérte kihagyni az összes infót, trailert!
48.
48.
ollie92
Bírom, hogy sokan itt magyarázkodnak meg logikai bukfenceket elemezgetnek egy kibaszott képregényfilmben.
47.
47.
Sei89
#45: ha belegondolsz , egy szimpla csettintés a legegyszerűbb módja hogy kivetítsd a kívánságod, illetve egy olyan emberi mozdulat ami önmagában is sok mindent szimbolizál (egy csettintést általában valamilyen esemény követ amiben valaki alá van rendelve egy másik illetőnek,- vagy csak szimplán történik valami)
46.
46.
Firsttime
#44: Nebula.... És volt ideje...
45.
45.
Harkat
Nekem csak egy eget rengető kérdésem van:
Miért kell csettinteni ahhoz, hogy teljesüljön az akarat? :D
Ez valami kézikönyves leírás, hogy a szerkezet csak csettintéssel működik?
44.
44.
delphijos
#41: SPOILER !!!

"Most viszont eleve tudott mindenről és mindenkiről, volt ideje felkészülni."

Egyáltalán nem volt ideje felkészülni, plusz olyan idősíkból jött ahol még nem is találkozott a Bosszúállókkal. Miért ismerte volna őket "jobban", amikor egyáltalán nem ismerte őket.
43.
43.
Aanash
Aztán nehogy megjelenjenek a Fortniteban a Thor skinek meg ilyen nevű felhasználók
42.
42.
Aanash
Megnéztem újra a filmet, na így már jobb volt.
SPOILER:

Azon gondolkoztam hogy miért pont a vasember csettintett.
Lehetett volna a Marvel kapitány is, de őt kiütötte Thanos és már csettinteni akart, tehát Marvel kapitánynak ideje se volt talpra állni.

Viszont kettő kesztyű maradt.
Az egyik Thanos kezén, a másik Tony kezén.
Mindkettő ugyanaz, csak az egyik egy páncél része, a másik meg egy kesztyű.
A kérdés csak annyi volt, hogy ki használja hamarabb a köveket.
Az egyik fél túléli, a másik nem.
Így hát más megoldás nem volt.
SPOILER VÉGE
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...