John Wick: 3. felvonás - Parabellum filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2019. május 20.
John Wick vétett a bérgyilkosok szabályai ellen, így a fejére kitűzött 14 millió dolláros vérdíj mindenki céltáblájává teszi. Egészen Marokkóig kell majd menekülnie, hogy feloldozást kapjon.

Az öt évvel ezelőtt bemutatott John Wick nemcsak Keanu Reeves karrierjét rehabilitálta, de az akciófilmek zsánerébe is régóta várt vérfrissítést pumpált. Pedig a John Wick nem találta fel újra a kereket, sőt, az alapszituációja is elcsépelt volt, hiszen mindössze a bosszúra épített. Amiben mégis frisset tudott mutatni, az nem más, mint a gyönyörűen megkoreografált akciószekvenciák, ahol Wick megállíthatatlan, bosszúszomjas, nyugdíjból visszatért bérgyilkosként darált be mindenkit. Másfelől pedig egy kifejezetten izgalmas univerzumban játszódott az egész történet, jóllehet az első rész csak félve merte megmutatni annak szabályrendszerét és szereplőit.

A folytatás pont ezt a hibát igyekezett orvosolni, tulajdonképpen a John Wick: 2. felvonás úgy emelte a tétet, és úgy követte a folytatások alapszabályait, hogy arra is odafigyelt, hogy többet tudjunk meg a bérgyilkosok misztikummal átitatott világáról. A végeredmény nem lett tökéletes, és hiába volt érezhetően visszafogottabb, tempóját tekintve lassabb a második felvonás, szerencsére a folytatás továbbra is azt kínálta, amiben John Wick a legjobb. Közben pedig ügyesen ágyazott meg a harmadik felvonásnak, amihez viszont hiába fektettek le minden alapot, az alkotók mégis visszatértek az eredeti irányhoz. Így ahelyett, hogy tovább mélyítették volna Wick, illetve a bérgyilkosok világának hátterét, inkább sutba vágták az eddigieket, és mindent feláldoztak az akció oltárán.

Az igazság viszont az, hogy ennek ellenére is piszkosul jól működik John Wick harmadik kalandja. Mert akármennyire is rejtélyes a körítés, tagadhatatlan, hogy az egykori kaszkadőrből rendezővé avanzsált Chad Stahelski nem a történetmesélésben és világépítésben a legjobb, hanem a stílusosan megkoreografált akcióorgiában. A John Wick: 3. felvonás: Parabellum pedig a játékidő jelentős részében végig olyan magas hőfokon ég, hogy egyszerűen nincs idő az újonnan beeső karakterekkel, az univerzumtágítással foglalkozni. Nézőként pedig tojsz az egészre, mert amit a vásznon látsz, az bőven kielégít. Hiába érezhető, hogy azért egyes akcióbetéteknél már Keanu Reeves is le van lassulva, annyira stílusos, annyira látványos és annyira ötletes minden egyes párbaj, hogy még azt is megbocsájtjuk a filmnek, hogy Wick elpusztíthatatlan gépként rongyol végig mindenkin a film játékideje alatt, ami egyébként pont a fékeveszett rohanásnak köszönhetően látatlanul illan el.

Ennek ellenére azért hiányzott, hogy nem tudtunk meg többet a harci kutyái oldalán aprító Sofiáról (Halle Berry) vagy az érmeverő Berradáról (Jerome Flynn), de a második részben bevezetett Bowery King (Laurence Fishburne) is teljesen elsikkad. Ami viszont nagyobb probléma, hogy a harmadik részre teljesen megkopott az első rész cselekményét indukáló motiváció, azaz a bosszú. Éppen ez teszi kicsit lelketlenné, érdektelenné John Wick kontinenseken átívelő ámokfutását, ami úgy néz ki, nem is nagyon akar a végéhez érni. Sebezhetetlensége tét nélkülivé zsugorít minden összecsapást, és hiába igyekeznek jól időzített, önreflexív humorral fedni a hiányosságokat, és kicsit élvezhetőbbé tenni az üresjáratokat, azért érezhető a történet nyújtotta váz hiánya. Az így is meglepően hosszú játékidő végére ugyanis elfogy az akcióbetétek tankjából a benzin, utánpótlást pedig jó eséllyel csak a következő felvonásra kapunk.

Az már más kérdés, hogy van-e értelme tovább fokozni a látottakat. A csihipuhi ugyan ideig-óráig elviszi a hátán a "cselekményt", de azzal, hogy az alkotók a háttérbe szorították a főhős motivációját, tulajdonképpen öncélúvá tették Wick mészárlását. Ha lesz is folytatás (kétségetek ne legyen efelől), akkor remélem, hogy az alkotók inkább a második részhez nyúlnak vissza és több időt adnak a karakterek és az univerzum kibontakozására, megismerésére. Mert akármennyire is nem erről szól a John Wick, keret nélkül érdektelenné válik a cselekmény és a főhős ámokfutása.

Gamekapocs értékelés: 7.5

John Wick: 3. felvonás: Parabellum
Eredeti cím: John Wick 3: Parabellum
Rendezte: Chad Stahelski
Írta: Derek Kolstad
Szereplők: Keanu Reeves, Ian McShane, Halle Berry, Jason Mantzoukas, Asia Kate Dillon, Laurence Fishburne, Anjelica Huston, Lance Reddick, Mark Dacascos, Dana Schick
Játékidő: 130 perc
Magyarországi premier: 2019. május 16.

11.
11.
logic5
#8: Nem neked szántam, bocsi
10.
10.
logic5
#8: Az akkor volt, ma 2019 van.. Egy Túl a csúcson, vagy Két tűz között azért a mai napig jó. De veled értelmetlen vitatkozni, az tisztán látszik.

#9:
Azok nagy kedvencek voltak.
9.
9.
godach
#8: Azért egy Tango és Casht pl mai napig simán meg lehet nézni, vagy egy Halálos Fegyvert.
7.
7.
SLi
Az utóbbi évek legkínosabb mozis trendje hogy komolyan gondolják sokan hogy ezek jó filmek
5.
5.
logic5
Számomra az egész egy vicc... Mindhárom rész. Ez csak az agyatlanoknak jön be, hihetetlenül mese az egész...
4.
4.
tyber16
#3: Nem, azért is írtam, hogy addig is komolytalan volt de a végére az akkora túlzó baromság lett hogy hagyjuk már.....
3.
3.
RangerFox
#2: Tényleg csak ez volt hihetetlen jelenet a filmben?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...