Zack Snyder: Az Igazság Ligája filmkritika

  • Írta: fojesz
  • 2021. április 4.
Amire valószínűleg sosem gondoltunk volna: az internet sikeresen kikönyörögte magának a premier óta jó alaposan elföldelt Justice League-film rendezői változatát, Zack Snyder pedig másodjára, ha nem is nagyot, de gólt tudott rúgni.

Unalomig ismerjük már a sztorit, hogy a Warnernak mennyire nem sikerült az a DC-univerzummal, ami a Disney-nek a Marvellel, Az Igazság Ligája pedig különösen hányatott sorsú volt: egy ponton még az eredeti rendező, Zack Snyder is kénytelen volt kiszállni a projektből, amit a filmmel amúgy is elégedetlen stúdió ironikus módon az első Avengerst is jegyző Joss Whedon behozásával igyekezett orvosolni. A végeredmény felemás lett: a Justice League-mozi nem lett tragikusan rossz, de jó sem, az pedig erősen érződött rajta, hogy alaposan megvágták a játékidőt, és a tónusán is próbáltak lágyítani.

Normális esetben egy ilyen film némi hőbörgést követően simán eltűnik a süllyesztőben, Az Igazság Ligájánál azonban más volt a helyzet: a mozipremiert követően szinte azonnal elárasztotta az internetet a #ReleaseTheSnyderCut hashtag, a rajongók pedig elkezdték követelni a Warnertől a film “eredeti” változatát, jóllehet arról semmi konkrétumot nem lehetett tudni előzetesen. A mozgalomba végül maga a stáb, köztük a főszereplő színészek is beleálltak, ez vezetett végül a stúdió döntéséhez: tavaly bejelentette, hogy a streamingszolgáltatásaira elkészülhet a Zack Snyder’s Justice League, a visszatérő Snydernek pedig 70 millió dollárt adott arra, hogy befejezhesse a munkáját. Nagy vállalás volt ez: a mozikban megjelent Justice League 300 millió dollárból készült, és 657 millió dollárt hozott a konyhára, vagyis a marketingköltségekkel együtt már üzletileg sem volt éppen sikeres a film.

Így érkezett meg nemrég a Magyarországról az HBO GO-n keresztül elérhető bővített változat, amely alapvetően azonos események mentén vezeti végig a nézőket, mint a mozikban látott film. Az alapfelütés szerint Superman feláldozta magá a Batman v Superman végén, hogy megölhesse Doomsdayt, Bruce Wayne azonban a Lex Luthortól kapott fülesnek hála tisztában van vele, hogy még távolról sincs biztonságban az emberiség, és valami jóval nagyobb veszély fenyegeti a Földet. Elhatározza, hogy csapatba gyűjti a Supermanhez hasonló, különleges képességekkel rendelkező arcokat, hogy felkészülten szállhassanak szembe a hódítókkal.

A bővített változat legfontosabb erénye, hogy… nos, bővebben meséli el mindezt. A mozifilmben kis túlzással jelenetpontosan meg lehetett mondani, hogy hol téptek ki oldalakat párosával a forgatókönyvből, és bár a kétórás játékidő alatt kétségkívül pörögtek az események, a narratíva iszonyú felületes lett, a történet lyukaiból pedig össze lehetett volna rakni egy másik filmet. Snyder ezt most lényegében meg is tette, az ő, közel négyórásra hízott változata sokkal jobban kibontja a cselekményeket, van idő felvázolni a motivációkat és a háttérsztorit, és az egyes jeleneteknél sem kapkod mérgezett egér módjára, többet időzik például egy-egy párbeszédnél.

Akad néhány pontja a filmnek, ami rengeteget profitált ebből. A főhősök szinte mind árnyaltabbak lettek az új jeleneteknek köszönhetően, Cyborg karakterét pedig lényegében a nulláról építették újra. A moziban Victor Stone-ról annyit tudtunk, hogy egy félig robottá változtatott hisztérika, itt azonban komplett háttértörténetet kapott, így mi is megértjük, hogy miért volt dühös az apjára, és miért döntött úgy végül, hogy csatlakozik az Igazság Ligájához. És ne feledkezzünk meg a főgonoszokról sem: végre kap egy kis kontextust Steppenwolf érkezése, most már tudjuk hová tenni a Mother Boxokat, és ahogy az előzetesekből is kiderült, Darkseidot is belekeverik a sztoriba, mint aki a szálakat mozgatja a háttérben.

Ezenkívül egy sor más apróságnak örülhetnek a rajongók. Igyekszem kerülni a spoilereket, de a készítők sem csináltak titkot belőle, hogy egy másik ikonikus DC-karakter is cameózik a filmben, továbbá egy vadonatúj Knightmare-jelenetet is forgattak hozzá, amelyben Jared Leto Jokerét is viszontláthatjuk pár perc erejéig. Ezzel együtt persze nagyon sok minden repült is a moziváltozatból: Snyder az elmondása szerint egyetlen Whedon-féle snittet sem emelt át, így elbúcsúzhatunk egy-két viccesebbre vett jelenettől, Superman CG-vel eltüntetett bajuszától, és az ő szájából kétségkívül borzasztóan csengő “Do you bleed?” mondattól, mert a rendező elmondása szerint annak semmi értelme nem volt. Egyet tudok érteni.

Mindennek persze megvan az ára, ez pedig a négyórás játékidő, ami durván soknak tűnik. Persze a Zack Snyder’s Justice League még mindig nem egy Tarr Béla-film, és azt sem mondanám, hogy öncélú ez a hosszúság: a bővített változat tömve van tartalommal, és jó a tempója, így sosem fogunk unatkozni, de azért nagyon kíváncsi lennék arra, hogy a hardcore rajongókon kívül hányan tudják végigülni egyben. Aligha meglepő, hogy a készítők részéről komolyan felmerült, hogy minisorozat formájában is elérhetővé teszik az új kiadást - erről végül csak néhány fejezetcím árulkodik.

Érdemes még szót ejteni arról, hogy vizuálisan is sokat változott az anyag - és itt nem csak arról van szó, hogy Superman immár fekete ruhában feszít. Az egész film jóval sötétebb lett, így aki a Batman v Supermanhez hasonló, nem kicsit depressziós látványvilágra vágyott, most abszolút örülhet, továbbá elmondható, hogy a CGI is sokat javult: erre a legjobb példa Steppenwolf karaktere, aki a 2017-es moziban úgy festett, mintha idő előtt állították volna a renderelést a modellezők, mostanra azonban tisztességes külsőt kapott. Egyedül a 4:3-as képaránnyal nehéz mit kezdeni: Snyder szerint csak ez a megjelenítés adja vissza teljes mértékben a vízióját, és IMAX-ben biztosan baromi jól is nézne ki, de az igazság az, hogy a háztartásokban elérhető képernyők nagytöbbsége szélesvásznú, a két oldalt megjelenő fekete csík pedig minimum szokatlan, de inkább zavaró filmnézés közben.

Persze biztosan lesznek olyanok, akiknek ez a képarány tényleg hozzáadott értéket képvisel, de első blikkre inkább tűnik felesleges hipszterkedésnek, amit igyekeztek megideologizálni a készítők. És bár nem közvetlenül a film hibája, de ezen a ponton muszáj megemlítenem, hogy ez bosszant leginkább az egész projektben: a mítoszépítés. A Zack Snyder’s Justice League környékén hemzsegnek az olyan megnyilvánulások, amelyek semmi másról nem szólnak, mint hogy tüzeljék a rajongótábor erre fogékony részét. Már a film érkezése előtt csak azt lehetett hallani a készítőktől, hogy a 2017-es változat mennyire szar volt, és egyébként is, ahhoz bottal sem nyúlnának hozzá, most pedig azzal van tele a sajtó, hogy Snydernek milyen tervei lettek volna a Justice League második és harmadik részére - persze finoman kiegészítve azzal, hogy “a Warner ezt úgysem engedné”. Csoda, hogy beindult a #RestoretheSnyderVerse kampány?

Ne feledkezzünk meg arról, hogy bár a kibővített Justice League-film valóban jobban sikerült, mint a mozikban vetített változat, kiemelkedő darabnak azért túlzás lenne nevezni. A rajongók sikerrel jártak, megkapták a hőn áhított Zack Snyder-kiadást, de nem biztos, hogy az a jó irány, ha a fandom minden csettintésére ugranak a stúdiók - a Star Wars is megszenvedte ezt rendesen.

A Zack Snyder: Justice League később elérhetővé vált fekete-fehér kiadásban is, Az igazság szürke alcímmel.

Gamekapocs értékelés: 7  

Rendezte: Zack Snyder
Szereplők: Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Gal Gadot, Ray Fisher, Jason Momoa, Ezra Miller, Willem Dafoe, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Diane Lane, Connie Nielsen, J. K. Simmons
Forgatókönyv: Chris Terrio
Zene: Tom Holkenborg
Hazai premier: 2021. március 18.

29.
29.
Kelan
#28: A WW84-en sajnos egy ilyen átdolgozás sem segítene sztm... :(
28.
28.
Kelan
Szerintem egészen kellemes lett az eredetihez képest, ami viszont egészen szörnyű volt. Az például, hogy kivették a nagyon gagyi és gyenge poénkodások nagy részét belőle, már eleve kifejezetten jót tett a Snyder féle átdologzásnak.
26.
26.
Darkenkhal
Azok után hogy az HBO-on megy a Batwomen és Fekete lezbi...én már nem csodálkozom. Az alkotók már csak másolnak kis eltérésekkel vagy magyarázatokkal, de a lényegen nem változtat...Szomorú és szánalmas mozik elé nézünk , ha egyáltalán lesz még olyan hogy Mozi. :(
22.
22.
Aanash
#15: Akkor elnèzèst kèrek, kicsit fèlre èrtettem.
21.
21.
n_csacsi
#19: De, amúgy én is, bár míg a DC "küszködik", addig a Marvel szárnyal és ezt Fiege is ki fogja használni, ezért fognak még tőle jönni bőven alkotások. Majd esetleg a Phase 10-nél leesik neki a tantusz, hogy addigra már annyira el PC-skedte a filmjeit, hogy már többen fognak csömört kapni. Amíg viszont pénzt hoz a házhoz, addig fogják nyúzni a rókabőrt a sorozatok és a filmek terén. Nem mondom, hogy nem alkotott egy összetett univerzumot, de valahol meg kellene állnia, mert át fog esni a ló túloldalára - vagy már át is esett!
Speciel már a Black Widow sem érdekel, inkább el se kellett volna készülnie!
20.
20.
Ooorky
#19: Én igen, de ez a film felüdülés volt az mcu féle giccsparádé után.
19.
19.
A Fénybenjáró
Ti nem unjátok még ezeket a szuperhősös majomkodásokat? Én már vagy 5 éve csömört kaptam tőlük, azóta nem is nézem őket...
18.
18.
Onion
Hát ez is jó szxr lett. Grat hozzá! :-(
17.
17.
Nate Hope
#16: Az oké, de már a Man of Steelben is totál karóba húzták a karaktert.
16.
16.
Ooorky
#15: Nem értek hozzá, de review-ekban azt láttam Snyder vmi black superman-t akart felépíteni aki a hatalma miatt egyre jobban átcsúszik főgonoszba.
15.
15.
Nate Hope
#14: Igazából csak helyeseltem, és utaltam rá, hogy Snyder filmjei szinte egyáltalán nem karakterhűek, és nem csak Superman esetében. Ami őt illeti, talán a 78-as Donner-féle filmnek volt a legtöbb köze a képregényes alapanyaghoz.
14.
14.
Aanash
#13: Tudom hogy a karakter ilyen lenne, de a filmekben sosem csinálja, azèrt írtam hogy megnèznèk már egy felelőssèg teljesebb Supermant is.
13.
13.
Nate Hope
#12: "Elvileg Supermanus a bolygónk vèdelmezője, de állandóan szètverik fèl amerikát."

Kb. pont erről (is) szól az egész karakter, hogy nem pusztít ész nélkül, és mindig a lehető legjobb utat keresi a problémák megoldására. Snyder többek közt ezt, meg még egy rakás más alapvető karaktervonást mellőzött a filmjeiben.
12.
12.
Aanash
Christian Bale-t megnèztem volna itt is.
Nekem a marvel fèle könnyedebb vonal egy hajszálnyit jobban bejön.
Ès ami elèggè zavar:
Elvileg Supermanus a bolygónk vèdelmezője, de állandóan szètverik fèl amerikát.
Egy olyan csatát megnèznèk ahol Superman törekszik arra, hogy ne kerüljenek veszèlybe ártatlan èletek.
Ő ès az ellenfelei túlságosan erősek, az emberek meg túlsàgosan sebezhetők ès gyengèk.
Nekem ettől unalmas ez a film is, meg a többi is. Mindig, mindent lerombolnak.
Ès az animációk is elèggè gagyira sikeredtek nèhány helyen.
A lassítós jelenetektől meg már sírtam.
11.
11.
Ooorky
#8: Nekem jobban bejött, mint a marvel féle tákolmányok.
10.
10.
hedzsooo
#9: *Ben Affleck nálam a középmezőnyt képviseli, vannak azért igen jó pillanatai is, mint Batman/Wayne
9.
9.
hedzsooo
#7: Na ja, ha vkik nem voltak jó választás, akkor főleg Clooney, de Kilmer is gyengus volt a többiekhez képest.

Michael Keaton után mondjuk egyiknek sem volt könnyű dolga, azért ő hozott 1 igen korrekt szintet az első 2, Tim Burton féle Batman filmekben. Igazából utána csak Christian Bale, + Nolan voltak azok, akik ismét igazán maradandó, emlékezetes Batman filmeket tudtak megalkotni, mindkettőjüknek köszönhetően.
8.
8.
hedzsooo
Kb. olyan lett, mint a jatekok terén a közelmúltban a Cyberpunk 2077. Egy igencsak megosztóra sikerült alkotás. :D

Még mindenesetre sokáig el fognak rajta sokan csámcsogni. Részemről tetszett, simán hozta a szuperhősös mozik szintjét.
7.
7.
delphijos
#6: Egyetértek. Szerintem teljesen rendben volt. Nekem Clooney és Kilmer a mélypont.
6.
6.
felegyi
#5: Ha a képregényeket és az Arkham játékokkal hasonlítjuk össze Affleck féle Batmant akkor messze az eddigi leghitelesebb szerintem. Alapból egy karizmatikus, erős arcvonásokkal rendelkező színész, szerintem nézz meg pár képregényt mind Wayne mind Batman karakteréről, ha még láttátok már akkor nem tudom miről beszéltek
5.
5.
manderel
#4: Bruce Wayne-ként még csak csak elment, de mint Batman.. Mint egy jóllakott óvodás farsangkor.
Nekem nincs vele bajom egyébként, de ez a szerep nagyon nem volt testhezálló.
Sose gondoltam hogy ilyet fogok írni, de az eddigi képek és előzetes alapján a Pattinson féle is sokkal jobb lesz.
4.
4.
Nothing
Basszus, Ben Affleck, mint Batman...még mindig nem tudom túltenni magam rajta. Mondjuk eleve azon sem, hogy Ben Affleck, mint színész... :D :D :D
3.
3.
tabu3x
Egyáltalán nem bánom hogy nem lett mindenki számára és az összes létező aspektust beleértve tökéletes alkotás.
Nekem bővel elég volt látni az elmúlt másfél évtized legfelnőttesebb, legösszeszedettebb, legkomplexebb szuperhősfilmjét.
Még Jared Leto is jó volt a végén. Sokkal eredetibb, mint a Joaquin Phoenix féle Joker (aki látta a Hert amiben Joaquin Phoenix a főszereplő tudja miért mondom ezt)
1.
1.
BrockSamson
Jobban tetszett, mint a Whedon valtozat, osszeszedettebb es egysegesebb volt, de tovabbra is megszenvedi a film, hogy ennyi karaktert kell megalapoznia es felepitenie, pedig erre megfelelobbek lette volna kulonallo filmek is. A rendes befejezes utani sokadik plusz jelenet pedig mar-mar kinos volt. Foleg Jared Leto, aki valahogy meg egy orult bohoc karaktert is kepes tuljatszani.
Snydert amugy kedvelem, de szamomra a pali keptelen a latvanyon kivul massal kitunni, minden egyeb megmozdulasa kozhelyes.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...