Különösen veszélyes bűnözők filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2021. november 16.
John Hartley az FBI különleges ügynöke komoly galibába keveredik, miután fülön csípi a világ egyik legkeresettebb profi műkincstolvaját, Nolan Bootht. Hogy tisztára moshassa a nevét, kénytelen szövetkezni ellenlábasával.

Ha nem is rohamos tempóban, de azért szépen lassan csökkenni kezdett a Netflix utcahossznyi versenyelőnye. A piaci versenytársak azonban nem ülnek a babérjaikon, és hamarosan mind a Disney+, mind az HBO Max komolyabb nemzetközi tényezővé fog válni, ráadásul a stúdióháttér miatt olyan film- és sorozatkatalógussal bír mindkét streamingszolgáltató, amivel hosszabb távon akkor sem tud majd versenyezni a Netflix, ha akar. Ezt tudják ők is, nem véletlenül kapjuk a hullámzó minőségű, de elképesztő mennyiségű saját gyártású tartalmat tőlük. Ezek egyelőre csak nagyon ritkán találnak be, a többségük nem kifejezetten emlékezetes próbálkozás. 

A Különösen veszélyes bűnözők valahol a két véglet között ingázik a játékideje alatt, mert vannak mélypontjai és egészen üdítő villanásai a közel 200 millió dollárból készült filmnek. Mégsem gondolnám, hogy emlékezetes produkció, mert hiába szerepel benne napjaink legkeresettebb színészei közül három is, a végeredmény valójában egy ezerszer látott tucatfilm, ami hétköznapi akcióinak és nem túl kreatív kalandjának köszönhetően nem tud és talán nem is akar újat mutatni. Mert ez a film inkább vígjátékként akar tetszelegni, a műfaji keveredés egyéb vonásait pedig csak egyfajta keretként igyekszik felhasználni, inkább kevesebb, mint több sikerrel. De ne legyünk igazságtalanok, mert a Különösen veszélyes bűnözők abszolút nem lóg ki a mai gyorséttermi minőségű, futószalagon szállított hollywoodi filmek sorából.

Inkább azért csalódás, mert sokszor nem látni rajta, hogy a színészek gázsiján kívül még mire ment el a büdzsé jelentős része. Hiába utazzuk keresztül-kasul a világot és látogatunk el Rómába, Londonba, Balira, Argentínába, Egyiptomba vagy Oroszországba, sokszor bántóan kilóg a lóláb a zöld háttér előtt rögzített jeleneteknél. Illetve ha már ennyi pénzt eltapsoltak erre a filmre, akkor lehettek volna sokkal kreatívabbak és látványosabbak az akciók, esetleg grandiózusabb a kaland, aminek a középpontjában ezúttal Kleopátra három rég elveszettnek hitt aranytojása áll.

A másik probléma, hogy a játékidő többségében hiába alkot remek párost John Hartley (Dwayne Johnson) FBI-ügynök és Nolan Booth (Ryan Reynolds), a világ második leghírhedtebb műkincstolvaja, valójában Reynolds karaktere és sokszor pihent poénjai teljesen rátelepednek a filmre és a duó kapcsolatára. Igen, tudom, Reynolds ezt a karaktert tolja már évek óta, és mást valószínűleg nem is igen tud, de néha a kevesebb több. Mert bizony vannak iszonyúan erős viccek a filmben, és Johnson és Reynolds kölcsönös vérszívásai is ülnek az esetek többségében. De a forgatókönyv adhatott volna sokkal több teret a Hartley ügynököt alakító Johnsonnak.

Sajnos Rawson Marshall Thurber rendező és forgatókönyvíró ennél is jobban elbánt a világ elsőszámú műkincstolvajával, Sarah Blackkel, aki néha felbukkan borsot törni a kényszerházasságból szövetkező páros orra alá, de közben némi kötelező csörtét és bájos incselkedést leszámítva semmit, de az ég egy adta világon semmit nem ad hozzá a történethez a Gal Gadot alakította a karakter.

Óriási kihagyott ziccernek érzem ezt a filmet, de talán a Netflix a jövőben megpróbálhatna tehetségesebb és merészebb rendezőket felkérni ekkora projektek lebonyolítására, mert ha megnézitek Rawson Marshall Thurber filmográfiáját, akkor a Felhőkarcoló és a Központi hírszerzés nem éppen azok az ajánlólevelek, amelyek alapján rámernék bízni egy ekkora volumenű projektet. Kudarcot nem vall, mert a végeredmény belesimul a Netflix-minőségbe, de sajnos ahogy vége a filmnek, és felgördül a szereplők névsora, már el is felejted, mivel töltöttél el két órát. Agykikapcsolásnak jó, de azért 200 millió dollárt talán kreatívabban is eltapsolhattak volna.


Gamekapocs értékelés: 5.0

Rendezte: Rawson Marshall Thurber
Szereplők: Ryan Reynolds, Gal Gadot, Dwayne Johnson, Ritu Arya, Chris Diamantopoulos
Játékidő: 118 perc
Hazai premier: 2021. november 12.

15.
15.
Aanash
#14: Az öt pont találó, az a baj, hogy nincs (vagy én nem tudok róla) jelenleg tényleg igazi jó Indiana Jones féle kalandfilm.
Azt marad ez...a kényszer nagy úr.
14.
14.
Aanash
Nemrég láttam a filmet, nekem hiánypótló, mert ilyen kincses kalandos témával nemigazán találkoztam Indián Jánost, meg a titkok könyvtárát leszámítva.
Gal Gadot totál felesleg a filmben, na jó a csattanóhoz kellett, de kb ennyi.
Eléggé irritáló volt.
Inkább néztem volna többet Ritu Arya-t.
A zöld háttér tényleg sokszor észrevehető.
Ami viszont nagy pozitívum az az, hogy nem gyilkolnak halomra mindenkit a filmben, és mégis élvezhető.
A két úriember jó páros, a biztonsági őrök, meg a katonák full bénák mint mindig.
Az viszont tényleg zavaró, hogy a különböző helyszínekből alig hoztak ki valamit.
A börtön szökést meg a bunkeros üldözést leszámítva nem sok emlékszetes pillanat volt.
A szikla meg Reynolds vitték el a hátukon az egészet.
13.
13.
A Fénybenjáró
12.
12.
Őrnagy
#9: Ezt szoktam mondogatni én is. Nem Hollywoodban kell keresni az értékes filmeket, meg a jó színészeket sem. Ettől függetlenül ez számomra szórakoztató film volt, 2x fel is nevettem. Sajnos Gal Gadot nekem túl gizda, de asszem én sem lennék az ő esete :D
11.
11.
crashpipi
#3: Ne a Dolby Vision verziót töltsd le, mert a tv-d nem támogatja! Azért lilás zöldes.
10.
10.
BrockSamson
#8: Erre tudom ajanlani a trailereket, egesz jo lejon beloluk, hogy egy film mit szeretne nyujtani.
9.
9.
br1Koo
#8: Ne hollywoodban keresd, ott ugyanis néhány rendező kivételével mindenki csak iparos. Nézz körül az európai és ázsiai országok filmkínálatában, meglepődnél mennyi zseniális film létezik amiről nem is tud az ember, ha nem néz utána.
8.
8.
Aanash
De unom már ezt a dumát, hogy agy kikapcsolásnak jó.
Ahogy azt is unom, hogy a mai filmek kb erre valók, magyarul egy nagy szar, majdhogynem az összes.
Nem akarom kikapcsolni az agyam, értékes filmet akarok látni, nem látványosat.
Tudom, majd egy másik életben....
7.
7.
BrockSamson
A gyorsettermi megnevezes szerintem talalo. Nem a legjobb, nem ennem minden nap, de amikor eppen kedvem tamad ra, akkor kifejezetten izlik. :D

A Rock meg semmivel sem rosszabb, mint a Schwarzenegger a Van Damme vagy a Stallone volt a 90-es evekben.
6.
6.
Hofi3
#2: Sajnos az nem színészet amit ez a Rock csinál! Bohóckodásnak nevezném! Egy normális filmet nem láttam még tőle. Az meg szánalmas, hogy az ilyen stílusú filmekből lett "sztár", mert a legtöbb ember ezt kajálja!
5.
5.
br1Koo
#1: Hát azért DiCaprio kurvára nem ilyen. Ő ténylegesen színész, és akármit eljátszik, nincs egy tipikus karakter amiben jó azt annyi, mint például Will Smith, Rock, Jason Statham stb.
4.
4.
crytek
Ilyen az üzlet. Netflixen rekorder lett de kapja a 4-5 pontokat.De ez a pénzről szól nem a pontokról :)

Nekem tetszett jöhet még ilyen.
3.
3.
Falcon
Torrent oldalon valami másolás védelmet kaptak a netflixes filmek letöltöm és olyan fekete fehér lilás árnyalatokkal az egész kép
2.
2.
A Fénybenjáró
Én régebben nagyon bírtam Dwayne Johnsont. Az Amazonas kincse, Skorpiókirály, Doom, Emelt fővel filmekben főleg. De amint felkapott lett, már elvesztette azt a The Rock karizmát, amit addig képviselt. Nagyon túl lett tolva az ember, ami sikernek mondható neki, de én pont elvesztettem az érdeklődésemet a filmjei iránt.
1.
1.
Nothing
Dwayne Johnson számomra egy két lábon járó 4th wall. Meglátom egy filmben és oda minden illúzió, hogy itt karaktert és nem színészt látok. DiCaprio is ilyen, csak ő azért tud színészkedni is. :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...