Bob Marley: One Love filmkritika

  • Írta: osan
  • 2024. február 27.
Link másolása
A rasztafári vallás globális ismeretségéért felelős Robert Nesta Marley-ról életrajzi film készült tele ikonikus slágerzenékkel, gyönyörű tájakkal és remek színészi alakításokkal, viszont sajnos az egész csak egy jól sikerült biztonsági játszma lett.

Számos életrajzifilm van már a piacon, mostanában pedig inkább a zenészekre helyezik a hangsúlyt Hollywoodban. Ahogy Elton John, Freddie Mercury, az N.W.A. és Tupac is kapott már saját filmet, úgy eljött az ideje, hogy a nézők a rasztafári vallás egyik legnagyobb hírnökét is jobban megismerjék és nagyvásznon nézzék meg Bob Marley történetét. Marley rövid, de viszonylag eseménydús karriert élt meg, melynek végét idő előtti halála jelentette. Legendája viszont tovább él a mai napig.

Jah – a rasztafárik Isten alakja – hírnöke, vagyis Robert Nesta Marley karrierjének fő célja az volt, hogy egyesítse az embereket és a békét hirdesse. A film is erre koncentrál. Sok életrajzi film esetében láthatjuk, hogy a sztori a híresség magánéletére és legfőképp a botrányaira építkezik, ami miatt sokszor háttérbe szorul karrierjük. Ahogy a Freddy Mercury-ról szóló film esetében az AIDS vitte el a figyelmet, úgy a Rocketmanben Elton drogfüggősége. A One Love ezzel szembemegy és szinte kizárólagosan Marley üzenetére, illetve zenekarára, a The Wailers-re fókuszál.

Jamaicában éppen katonai hadrendben áll a fél ország és már-már polgárháborús kedélyek uralkodnak, mikor a Marley-rezidencián megtörténik az az ominózus lövöldözés. Feleségét fejbe lövik, Marley-t pedig a karján találják el. Ugyan mindketten túlélik – a felesége annak köszönheti, hogy raszta -, de ez készteti Marley-t arra, hogy elhagyják hazájukat. Innen indul a film lényegi szakasza is és ettől a ponttól veszi kezdetét Marley világhódítása, melyet pár apró, de nagyon is lényeges visszaemlékezéssel toldottak meg főszereplőnk gyermek- és fiatalkorából.

Ahogy már említettem, nem térnek ki botrányokra, nem mutatják hogyan és kivel csalta meg feleségét Marley és a zenekar életéből sem emelnek ki több viszályt, egyedül egyet, viszont az fontos is a történet haladásának szempontjából. Az, hogy nem tolják az arcunkba ezeket nem azt jelenti, hogy nincsenek is jelen, viszont okosan és érzékletesen oldották meg a készítők, így egy-egy pillantás vagy félmosoly elárul mindent, amit a nézőnek tudnia kell egy adott szituációról. Ez a fajta finom távolságtartás megtalálható a film egészében és nagyon jól áll neki, engedi, hogy a néző figyelme a fontos dolgokra koncentráljon, mégsem mosdatja a karaktereket egy álszent szerepbe, megtartja őket emberinek.

A botránykerülésen kívül viszont tankönyvi példája lett a One Love a zenés életrajzi filmeknek. Az elénk táruló látvány szép, főleg amikor Marley-ék futni indulnak, vagy mikor az öreg rasztafári tanítja a fiatalabb generációt. Gyönyörű tájakat látunk, amikhez aláfestésként Bob Marley-slágereket játszanak nekünk, melyeket félig a Marley-t játszó színész, Ben-Adir, félig pedig Marley hangfelvételeiből kevertek össze.

Egyértelmű, hogy a zene mindvégig fontos aspektusa a filmnek. Maga a zenelista nem rossz, viszont nem is hiánytalan. Míg alapvetően a film az Exodus albumot helyezi középpontba, így az albumon található számokat is hallhatjuk, addig azért fájó pont, hogy olyan klasszikusok maradtak ki, mint a Buffalo Soldier vagy a Could You Be Loved.

Kingsley Ben-Adir játéka nem adja át azt az extázistól önfeledten vonagló Marley-t, akit a filmvégi koncertfelvételek mutatnak. Korrekt munkát végez, azt nem lehet eltagadni tőle, viszont a zenész szellemiségét és elhivatottságát nem sikerült felvennie, noha amikor épp nem a színpadon próbál tündökölni, akkor még jó is tud lenni az alakítása. Lashana Lynch Rita Marley-ját is meg kell említenem, a Marley felett anyáskodó és mellette mindvégig kitartó nő szerepét szinte kisujjból hozza. Egy-egy pillantásával mindent elmond és boldog pillanatokban is ott bújik meg tekintetében az aggodalom.

Összességében teljesen értékelhető és szerethető film lett a Bob Marley: One Love. A biztosra játszik és ugyan a rajongók sérelmezhetik egy-egy dal kimaradását, vagy akár Ben-Adir félresikerült átszellemülését, viszont mindent egybe véve kellemes élményt kínálnak a látottak. Érdekes betekintést nyújt a laikusoknak a zenész életébe úgy, hogy közben nem feledkezik meg Marley legfontosabb ideájáról: a szeretetről. Az előadó kedvelőinek kötelező, viszont bárki tehet vele egy próbát, aki kicsit is kacsintgat a reggea felé, nem fog csalódni.

Gamekapocs értékelés: 7

Rendező: Reinaldo Marcus
Producer: Dede Gardner, Richard Hewitt, Petra Holtorf-Stratton
Forgatókönyv: Terence Winter, Frank E. Flowers, Zach Baylin
Szereplők: Kingsley Ben-Adir, Lashana Lynch, James Norton, Tosin Cole
Zene: Kris Bowser
Operatőr: Robert Elswit
Vágó: Nick Houy, Pamela Martin
Gyártó: Paramount Pictures, Plan B Entertainment, Tuff Gong Pictures
Forgalmazó: UIP-Duna Film
Játékidő: 107 perc
Eredeti premier: 2024. február 22.
 Hazai premier: 2024. február 22.

1.
1.
Sz0ty1
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...