GDC 2008: A casual játékoké a jövő?

  • Írta: fojesz
  • 2008. február 19.
  • Érdekesség
Link másolása
A PlayFirst fejese, John Welch szerint hamarosan kisebbségbe kerülnek a hardcore játékosok, a casual játékok pedig még inkább teret hódítanak a játékiparban.
A PlayFirst fejese, John Welch szerint hamarosan kisebbségbe kerülnek a hardcore játékosok, a casual játékok pedig még inkább teret hódítanak a játékiparban.

Welch szerint a casual játékok gyors terjedése annak köszönhető, hogy a videójátékok már-már olyan fontossággal bírnak egy mai ember életében, mint a TV: mindenki használja, aligha van valaki, aki elbírná nélküle képzelni az életét - a kisgyerektől kezdve a szülőkön át a nagypapáig. Magától értetődik, hogy a játékokkal korábban nem próbálkozókat nagy valószínűséggel nem fogja majd meg a Call of Duty vagy a Grand Theft Auto - ők a casual játékosok, nekik szólnak a casual játékok.

Az egyik legnagyobb problémát az jelenti, hogy nehéz meghatározni az ilyen játékokat. Welch elmondása szerint korábban ezeket tipikusan "Try before you buy!" játékoknak neveztük, azaz mielőtt kifizettük azt a pár dollárt a programért, kipróbálhattuk őket az interneten. Napjainkban könnyen megtanulható, bárhonnan hozzáférhető, egyszerű, mégis nagyszerű játékként definiáljuk őket - Welch úgy gondolja, pontatlanul.

Bár az ideális platform ilyen játékokhoz a mobiltelefon lenne, hiszen manapság mindenki rendelkezik vele, az emberek még nem szívesen töltenek le játékokat telefonjukkal: egyelőre. Welch szerint a további terjeszkedéshez több innovációra és az árazási-letöltési modell megváltoztatására lenne szükség. Kíváncsian várjuk, hogy beigazolódik-e a címben felvetett kérdés!
15.
15.
DAud_IcI
Monnyuk sztem a GTA a legnagyobb casual játék, ha úgy jótszik az ember(100%-os mentés vagy kódok), de persze naon komolyan is lehet tolni és pont ez benne a nagyszerű, a "sandbox"-sága miatt olyan népszerű.

Wii-hez meg sok olyan játék jön ki ami arcade, és ezeket nem szép dolog casualnak nevezni(ld red steel, RE: umbrella chronicles) és a maradék pedig inkább gyerekjáték, amiből pc-n eddig is töméntelen jött ki, csak nem tudunk róla, mert naon 1xű és olcsó, ezért szinte semmi publicitást nem kapnak...
14.
14.
döncmester
Héé!!! nagypapák figyelem hagyátok már azokat a casual játékokat a francba. helyette ott van inkább a GTA meg a COD itt is csak lőni futni meg ugorni kell. Nem is olyan bonyolult.
13.
13.
jeti93
a wow véleményem szerint szar! nincs értelme ellenben a drága gta val szemben

amúgy vannak jó casual gammák is csak az naon kevés

emg én is gta-val kezdtem még a 2-vel böfögtem végig az egész játékteret :D
12.
12.
ThurGrek
Jah, a WoW meg a Sims2 elsősége csakis azt jelenti hogy a casual játékoké a jövő...
11.
11.
SWBF2
11:inkább 70%.Csak a maradékról nem hallottál.
10.
10.
t.roli
Rod: azért nem teljesen így van. Pl a ps2 pont az a platform, ahol mindenki megtalálja amit szeretne. Gondoljunk olyanokra, amiket a Sony talált ki, vagy a ps2 re csinálták meg elösszőr. Táncpad, egyéb kontrollerek konzol szinten (pl kormány), akkor a nagy lehetőségekkel bíró Eye Toy (kamera, amiben TE vagy a játékos, hatlamas ötlet), Mikrofon alias Singstar (játékszinten ki csinálta meg elötte? senki, ez a program meg még pontozza is hogyan éneklesz, ez nem semmi), A Guitar Hero is ezen a platformon működött elösszőr, egyszóval télleg rengeteg lehetőséget adott anno a játékosoknak a ps2 is, és csak azért nem lett "ilyen sikeres" ezen a téren, mert a ps2 más rétegeket is kiszolgált, ellenben a WII vel...
9.
9.
fojesz
Tegyük hozzá, hogy azért nem érnek ilyen téren a Wii közelébe, mert nem is arra tervezték őket, hogy a casual tábort szolgálják ki.
8.
8.
Rod
Casual gamer = Wii játékosok nagyobb része. Közelébe se ér se a Box se a PS3 tábor casual szinten. Megnéznék egy nagypapát, ahogy megpróbál 45 gombkombinációt megnyomni ahelyett, hogy csak suhintana egyet...
7.
7.
Xabinho87
Nem hinném, hogy a COD vagy a GTA ne érdekelne bárkit! Ezek azok a játékok, amikor miatt megszereti az ember a játékokat.:)
5.
5.
fojesz
A címek hasraütésszerűen születtek, nem ezen van a hangsúly. :) A lényeg, hogy ezek olyan játékok, melyek valójában jelentősen többet nyújtanak egyszerű lövöldözésnél.
5.
5.
Ryo san
Nos a véleményem?Kösse fel magát az összes casual játékos.De gyorsan...
4.
4.
tOMiiiiK@
(hogy ne ultra...) bocs, elirtam
3.
3.
tOMiiiiK@
Szerintem a Grand Theft Auto pont az a játék, amit szeretnek azok akik nem játszottak még. Anno engem is ez fogott meg. Ellenben a Call of Duty-val(hogy a példáknál maradjunk), itt nem vagy megkötve, arra mész és azt csinálsz amit akarsz.

Amugy a casual gémerekre a legjobb példa szerintem a Wii. Mi nehezen tudjunk megérteni a COD és a GTA mellett, hogy lehet hadonászni, meg gyenge grafika stb..stb... De nekik pont ez kell, hogy ultra intelligens ellenségek ellen, és bonyolult logikai feladatokon keresztül tudjanak átjutni a játékon.
2.
2.
Glek
Nah meg aztán szerintem egy igazi programozó se szeretne (csak?) casual gammákat csinálni... :) Azzal, hogy csinál egy igen jövedelmező, de technikailag 0 játékot ő még nem lesz több... és azért a presztizs-versengés megmaradna, szal biztos lenne hardcore cím a sok casual között, amivel igazán megmutathatja mennyit is tud valójában. :)
1.
1.
Glek
Ez hülyeség! Mindenki casual gamerként kezdi, aztán lesz hardcore... Gondolom senki sem úgy kezdte, hogy 6 évesen meghozta a télapó az első PC-jét és máris klánban nyomult éjszakákon át a CoD-dal... :)

Ergo, ha több a casual több a hardcore is... szerintem. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...