Pszichológiai kutatás az online játékok világáról

  • Írta: Daks
  • 2009. április 19.
  • Hír
Link másolása
Egész nap WOW-ozol? Jobban várod a klán talit, mint a tábort? Bárkit leversz CS-ben? Hallasd a hangod az ELTE online játékok világáról szóló pszichológiai kutatásában!
Egész nap WOW-ozol? Jobban várod a klán talit, mint a tábort? Bárkit leversz CS-ben? Hallasd a hangod az ELTE online játékok világáról szóló pszichológiai kutatásában!

Manapság rengeteg félreértést hallani az online játékokról és játékosokról, az se ritka, ha bűnbaknak állítják be ezeket a szórakoztató, sokak által imádott termékeket. Az ELTE néhány hallgatója most azt szeretné, ha tárgyilagos, valós kép alakulna ki a netes játékokból, ebben pedig te is segíthetsz! Kérjük, hogy élményeiddel és tapasztalataiddal járulj hozzá a kutatáshoz!

Segítségedért hálás köszönettel:
Ágoston Csilla, Harmath Eszter, Kertész Andrea, Reindl Antónia

Benne vagyok, irány a kérdőív!
Belépési jelszó: gaming7
37.
37.
IceColdKillah
Nem vagyok MMO rajongó, az egyetlen online játék az életemben a SW: The Old Republic lesz!
36.
36.
Daks
latod, keveset jarsz napra, sokat jatszol :D
35.
35.
Shadowsomi
Most nem azé, de itt van egy tonna kérdés, ami nem feltétlenül kapcsolódik az online játékokhoz, pl: szédültem e az elmúlt egy hónapban. Ja bakker, jó kis napszúrásom volt xD Meg még sorolhatnám a hasonlóakat...
34.
34.
HomoLudens
42#Az ilyen kutatásoknak nagyon kemény szakmai módszertani és statisztikai követelményeknek kell megfelelniük. Ha ezt mind betartják a lányok akkor egyáltalán nem az jön ki amit látni szeretnének. Jók ezek a kutatások.
33.
33.
Leon
Kitöltöttem, örüljenek neki. Az a poén, hogy rengeteg kérdés nem a játékról szólt. 50%, maximum. Legalább 75%-nak kellett volna annak lennie, úgy érzem.
32.
32.
t.roli
Igen, ez igaz, de itt nincsenek helyes vagy helytelen válaszok, ahogy ők le is írják! Ez pl egy nagy különbség.



A másik hogy a kérdéseket nem így rakják fel, hanem besorolás szerint. Egyetéertesz e azzal hogy aggresszív vagy. egyáltalán nem, kicsit közepesen nagyon.... stb szal a válaszok is úgy vannak megadva, hogy a rád legjobban illőt kiválaszd, anélkül hogy jót vagy rossszat válaszolnál.
31.
31.
Tilla25
40: Egy pszihcológia kérdésre sosem tudod hogy mi a jó válasz. Amikor én a honvédségnál voltam sorozáson volt egy olyan kérdés mit tennél ha a barátnöd meg csalna a legjobb barátodal. 1. Hagyod a fenébe, nem törödsz vele 2. Megbeszéled nyugodtan a barátodal a történteket (Én ezt jelöltem meg, mert még sem akartam idegbajosnak kinézni) 3. Jól megverem azt a barátod. És a harmadik lett volna a jó válasz. És szerintem már a mostani kutatásnak is meg van az eredménye. Te szerinted mennyi ideig tart kijavitani egy ilyen kérdöivet? Csak egy gombnyomás. Ugyis az lesz az eredmény amit ők gondolnak.
30.
30.
juhaszdavid9
Ja és persze ez a név meg adatok nélküli dolgok...ezzel az erővel egy újszülött is drogdílernek mutathatná magát...
29.
29.
t.roli
Tilla25: Nem, akkor sem. Mondom, soha egy kortyot sem.



És ilyen kommentek után (tudom nem mind a tied) nem kritizálhatom mánsak a kommentjét, kritikán aluliként??

"Ennek is annyi értelme van, mint a dohányosok basztatásának. Picsafüst..."

"Szerintem azt az embert kéne megvizsgálni aki kitalálta ezt a kérdöivet"



És azt Te írtad, jobban körűlkéne nézniük stb. Közvélemény kutatást nem lehet megcsinálni anélkül, hogy ne kérdezzenek rá a dolgokra... Most én asszondom mindenki szereti a Pokemont, akkor ha nem teszem fel a kérdést vagy valaki más nem teszi fel, akkor mindig is így fogom hinni a dolgokat és ha mondjuk egy ilyet publikálok ngy a felháborodás (alkoholos megjegyzésed ugyebár). Így viszont rákérdeznek a lényegre, és ha az jön ki a játékosok békeszeretők akkor az jön ki de ha agresszívak akkor annak kéne kijönnie, nem tudhatod ha nem kérdezed meg, ennél jobb körülnézési módot nem igazán lehet mondani.



Sok minden nem "köztudott" vagy ha mégis az, akkor is lehet tévedés: "Nincsen rózsa tövis nélkül". Kezdjük ott, köztudott hogy nincsen r tövis nélkül, de mégis baromság, mert a rózsának tüskéje van, nem tövise...



És amúgy is. Ha arravagyok kiváncsi hogy hányan szavaznak a baloldalra vagy a jobboldalra, akkor nem azt fogom feltenni kérdésnek, hogy hány állatot tartasz otthon...

Ha ők erre kiváncsiak, akkor erre kell válaszolni, és nem felháborodni azon, hogy lehet hogy több a jobboldali, vagy jelen esetünkben több a drogos játékos mint a nem drogos (a politikai hasonlat csak szemléltetés, nincs valóságalapja (ez így nem igaz de nincsenek biztos adataim))
28.
28.
Delagrus
#13 Tanulj meg értelmezni.
27.
27.
laca009
omg hát a drogos kérdés xD nem nem nem nem nem nem nem nem nem xD kb. ilyen volt na mind1 legalább igy is tudjuk bizonyítani a játékok nem károssak...
26.
26.
Tilla25
34: szilveszterkor azért csak meg iszol egy korty pezsgöt?? Meg hát mindenkinek meg van a saját véleménye és te sem vagy külömb a másiknál mert te is leszólód más kommentjét.
25.
25.
t.roli
Tilla25: Na akkor elmondhatom, 19 éves vagyok, nem ittam még soha alkoholt, szívből gyűlölöm a cigit, szal az sem volt még a számban, és nem is drogozok! De azért köszi hogy a világ férfi lakosságában a nevében írsz. ja és ez az állapot így is marad, soha nem fogok az elöbb említett dolgok "áldozatáúl" esni... De legalább soha nem kell aggódnom akkor ha vezetek és megállít a rendőr, hogy ittam e. Káromkodni sem káromkodok soha! Anyucid a maximum amit kiejtek a számon! Már nem is vagyok ember...

A kommentjeid nagyrésze kritikán aluli, bár rendesen van itt még másis akik hasonló értelmelmes hozzászólásokkal rendelkeznek. Ebből is le lehetne szűrni egy statisztikát. 34 kommentből hány tudja felmérni a helyzetet, mennyien tudnak ésszerűen és normálisan válaszolni, hányan akadnak ki indokolatlanul stb...



Akinek nem inge a teszt, ne vegye magára. Ajkinek a magánéletét sérti, ne tőltse ki. Aki hazudni akar ne tőltse ki, mert ha beírod hogy drogosvagy meg tömeggyilkos, ne csodálkozz azon, hogy 3 év múlva már a videójátékok gondolatát is betiltják. Azért felelősen kéne válaszolni, és nem saját magunknak ártani. Az őszinte válasz nem bűn, de aki nem fogja fel a kérdéseket sem..



Igen, ismétlik a kérdéseket, igen vannak benne hiányosságok mert félreérthető kérdések, de egyikre sem kötelező vlaszolni, vagy, ha válaszolsz akkor inkább a nagy átlagot írd be, általában fáradt vagy e, stb.
24.
24.
Maci80
Az a legnagyobb gond ezzel a kérdőívvel,hogy akár egy 8 éves kisgyerek is bejelőlheti "poénból" hogy kemény drogos,alkoholista és vannak gyilkos ösztönei.Ezért nem látom semmi értelmét egy közvélemény kutatásnak sem,ami névtelen.Mert ha ebből szűrik le a videójátékok hatását,akkor a végén betiltják még a gondolatát is valós ok nélkül.
22.
22.
whabaky
Nem olyan rossz szerintem, csak ezzel annyi a gáz (szvsz), hogy más is befolyásolhatja, azokat a dolgokat/gondolatokat amikre válaszoltam. Tehát, nem konkrétan, csak a játék hatása egy-két momentum. Pl 2 hete szakítottunk barátnőmmel, és nem azért vagyok ingerült, meg letört, mert annyit gamelek, hanem ebből az okból kifolyólag... Csak ezzel meg az a gond, hogy így meg abba a "ládába" kerülök bele, hogy a játékok miatt vagyok "idegbeteg" :D
21.
21.
juhaszdavid9
Szerintem sokan nem fogjuk kitölteni. Mondjuk kb 1 éve nem online játékoztam:D Valahogy nem is tervezek:D
20.
20.
szaszu83
Egy kis marihonalja meg két sör azt mehetünk játszani:)
19.
19.
koffein
csak csajok a keszitök ezazz béjbee
18.
18.
Tilla25
És ha játék közben alkoholt iszunk akkor fen áll annak a veszélye hogy minden ellenségböl kettöt láttunk és hamar beidegeskedünk és bajba sodorjúk a kedvenc gépünk és a konzolunk épségét. Lehet hogy csak erre akarják felhivni a lányok a figyelmünket az alkoholizmus kérdéseikel?? No de én még akkor sem értem hogy miköze van az alkoholnak és a drognak a játékhoz
16.
16.
Tilla25
És hölgyeim ajánlom figyelmükbe ezt a filmet:Tormented Valahol szerintem itt kéne keresni a baj forrását hogy ilyen filmeket mutatnak a fiataloknak
16.
16.
gerappa
Az ilyen tesztekkel aztán marha tárgyilagos és valós képet fognak kapni. Szerintem az ilyen tesztet játékosoknak vagy azzal foglalkozó magazin munkatársainak kéne a többi gamer orra alá tolni. Igaz hogy fennállna a veszélye annak hogy nem lenne elfogulatlan a teszt, de mégiscsak többet tudnak a játékosok magukról meg az esetleges problémákról mint a pszichológus tanoncok vagy az EU parlamentjében ülő barmok. Már elnézést...
15.
15.
Tilla25
És ha egy gyerek napi 8 órát van egy gép elött akkor nem a gyereket kéne hibáztatni ha nem inkább szülöket aki ezt megengedi neki. Ez a teszt egyértelmüen csak arról szól hogy a játékosok bolondok e vagy sem. Ha este bekapcsolom a tv-t 8 óra után mindig csak azt látom benne hogy valakit megölnek vagy bántalmaznak. Ez alapján ezért is el lehetne itélni az embereket hogy ilyeneket néznek és ez viszont az egész korosztályra kiterjed és nem csak a fiatalokra. Hölgyeim egy picit jobban szét kéne nézni a világba és nem egyböl minden megtörtént bajt a játékosokra háritani. Vagy esetleg nem mozdulnak ki otthonról hölgyeim???????????
14.
14.
Tilla25
Szerintem azt az embert kéne megvizsgálni aki kitalálta ezt a kérdöivet. Hogy ittam e alkoholt??? Tudtomal most volt husvét. Szerintem nem volt a földön olyan fiu vagy férfi aki nem ivott volna alkoholt. Ezek a lányok biztosan pszihológusnak készülnek, de én már találkoztam olyan pszihológosal aki a körmét rágta és furcsa rángatózásai voltak. Szerintem öket kéne megkérdezni hogy mit gondolnak magukról és az egész világról. Kiváncsi lennék a válszra. És szerintem köztudot hogy a lövöldözös játékok egyértelmüen fejlesztik az érzékszerveinket és a kaland játékok pedig a logikánkat és gondolkozásunkat.
13.
13.
tjames
Én is kitöltöttem, bár az MMO játkos kérdéseket átugrottam....nem vagyok érintett.

De az utolsó kérdés jó volt! :)

Hogy elmeroggyentnak tartom e magam? (pnem szószerint, de ez volt a kérdés)
12.
12.
Paradoxx
Hát igen ahol a drogokról kérdeztek ott kicsit feszengtem ,hogy most az igazat jelöljem vagy kamuzzak...:) Meg az utolsó egy oldal nekem full egyáltalán nem volt. Számomra tök fölös kérdések voltak...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...