Kimaradnak a tálibok a Medal of Honor multijából

  • Írta: fojesz
  • 2010. október 1.
  • Érdekesség
Link másolása
Manapság, ha valaki modern háborús játékot akar készíteni, ügyelnie kell arra, hogy az még a legkisebb mértékben se legyen aktuális, sőt ha lehet, fiktív történetet dolgozzon fel. A Konami egy korábbi Irakban játszódó projektje ezért már a kukában landolt, most pedig az Electronic Arts is visszahőkölt - de csak egy picit.

A Medal of Honor legújabb része az afganisztáni háborút dolgozza fel, így az annak rendje, s módja szerint kicsapta a biztosítékot az amerikaiaknál: nem csak Jack Thompson lobbizott a játék betiltásáért, azok is tiltakozni kezdtek, akik az afganisztáni konfliktusban veszítették el valamelyik családtagjukat.

A legáltalánosabb ellenérv az volt, hogy a Medal of Honor multiplayer módjában, nem csak amerikaiakkal, hanem a tálibokkal is lehet harcolni, ezért a brit védelmi miniszter többek között undorítónak nevezte a játékot.

Az Electronic Artsra össztűz zúdult, nem csoda, ha egy kicsit megijedtek, és még a megjelenés előtt belenyúltak a játékba. A játék producerét, Greg Goodrich-t idézzük: "Miután a Medal of Honor mindig is az amerikaiaknak és szövetségeseinek adózott tisztelettel, a multiplayer mód terroristáit 'ellenséges erőkre' neveztük át."

Az úriember azt is hozzátette, hogy minden mást érintetlenül hagytak, a kampányban továbbra is a tálibok orra alá kell majd borsot törnünk.

A Medal of Honor október 12-én jelenik meg PC-re, PS3-ra és Xbox 360-ra. Kezdetben a játékból csak a változatlan árú Limited Editiont vásárolhatjuk meg: ez nem csak játékbeli extrákat, hanem egy Battlefield 3-as bétakulcsot is tartogat a rajongók számára, sőt a PS3-as verzióhoz a Medal of Honor: Frontline felújított változata is ajándékba jár majd.

49.
49.
jookrisztian
A 2002 es Medal-ban figyeltek erre. Ott SZÖVETSÉGES volt, és TENGELYHATALOM
48.
48.
adikas
Ja meg akik South Parkon és Famylin nőnek fel.
47.
47.
Teuton
#40: Ez az én kíváncsiságomat is felkeltette, jöhetnek nekem is
On: ennél már csak a német vagy ausztrál rendszer röhelyesebb
45.
45.
ChainGun112
#40: nekem is elküldhetnéd. én is kiváncsi vagyok rá.
44.
44.
ksmu
nem értem miért poén a túlerőt képviselni a játékokban. Az amerikai az egyik legelitebb hadsereg. Ráadásul, a "békemegszállásuk" sem sikerült a legeredményesebben. A mai helyzet roszabb, mint a régebbi volt, legalábbis nehezebb innen újra kezdeni. Én általában jobban kedvelem a szeparatistákat. Az meg, hogy a stúdió így lefekszik az angolknak, amerikaiknak: Undorító!
43.
43.
Skyer
Én pedig direkt arra mennék csak, hogy tálibokkal amcsikat öljek.. Hehe..
41.
41.
gamerplayer
#40: nekem leírhatnád pü.be amire gondolsz, kíváncsi vagyok rá. :D
40.
40.
adikas
38:
Európa fiai alatt 30 ország önkénteseit értem a cionista-bolsevikok ellen,azokat kik nem bábok voltak hanem felfogták Adolf Hitler cselekedeteit,melyekről természetesen TV-ben és történelem órán nem fogsz hallani.
Ha gondolod levélben szívesen leírom neked ,de itt téves háttérinfókkal melyekkel a mai emberek nagy részét sikeresen megvezetik , hosszú lenne elejétől leírni,másrészről pedig most olyan helyzet alakult ki melyben jó ha tudjuk mi volt ,de most arra kell felkészülni ami lesz.
38.
38.
simon 555
#27: ja europa fiai alatt a németekre gondolsz?
ha igen mond el nekem szépen,hogy miért harcoltak?hitlerért semmi másért...
ha amerika nem jott volna most itt sem lennénk....
37.
37.
ChainGun112
#36: ez azért durva elmélet nem?
36.
36.
zoli0724
#35: ne félj gamerplayer 10-50 év múlva északamerikáben nem lesz tiszta víz, nálunk van bőven, ez azt jelenti hogy 50 év múlva egy diktátor fog uralkodni nálunk, vegyi fegyverekkel akarjuk bántani a szegény szlovákokat/románokat (akiket az usa már megvett kilóra) és akkor te is én is meg a gyerekeink is "ellenséges erők" leszünk
35.
35.
gamerplayer
a sz*r amcsik az amis haverjaikkal meg mindig magukat fényezik, mit keresnek azok más ország területén? Az olajért mennek, és ezen át kéne látni, nem különebbek egyiknél se, a "jófiúk" odamennek rendet rakni, a gonosz hazáját védelmező arab meg a többi a rossz fiú. Ha Magyarországon nagyobb mennyiségben olajat találnának, pár hónap alatt itt teremne vmi ürüggyel az usa. És akkor jönnek a lázadók, és az egész egy ördögi kör :/ hulljon a férgese!
34.
34.
gamerplayer
#: igazából, egyet értek veled :)
27.
27.
adikas
26: Teljesen mindegy lenne egy játékban kivel vagyunk,tegyem fel németekkel lehetnénk egy cod-ban,igazából nekem tetszene de értelme nem lenne,teleraknák valótlan dolgokkal és meg se közelítenék azt amiért Európa fiai harcoltak.
26.
26.
Reli
Na ezt most nem értem, a 2.világháborús játékokban akkor miért lehet némettel meg japánnal amerikait ölni? Akik ott haltak meg, meg a családtagjaik már nem menők? Én biztos vennék olyan játékot ahol lehetne mindkét oldallal lenni(single player) és a szintiszta igazságot mutatja(a háború borzalmait, az felek egymással való kegyetlenségét pl.:kinzás, merénylet stb.)
23.
23.
adikas
Jelenlegi állás:

Pakisztán határán nemrég történt egy incidens. Amerikai helikopter bombázása következtében 3 pakisztáni katona életét vesztette. Amerikai oldalról épkézláb indoklás eddig nem született. Ma Pakisztán válaszul minden bejelentés nélkül lezárta az afganisztáni csapatok számára utánpótlást biztosító fő útvonalat. Késő délutánra már 150 NATO jármű állt a határon, melyet lezártak a pakisztáni hatóságok. A pakisztáni belügyminiszter egy bejelentést tett, melyben a határ lezárását meg sem említette: "majd meglátjuk, hogy ellenségek vagyunk-e vagy barátok".
Ez a lekezelő bejelentés egyrészt méltó megalázása a NATO-nak, másrészt csak kihangsúlyozni látszik azt, hogy Amerika és Pakisztán között a fennálló viszonyt leginkább az egymással szembeni bizalmatlanság jellemzi. Az USA számos alkalommal hajtott végre katonai akciót Pakisztán területén, melyet az ottani hatóságok mindig élesen bíráltak. Legutóbb 2008-ban a mostanihoz hasonló incidensben 11 pakisztáni katona vesztette életét. Az indok az USA részéről akkor is kimerült egy "felkelők elleni támadást hajtottunk végre" tartalmú pökhendi válaszban.
Az 1-2 éve még csak vad összeesküvés-elméletekként született gondolatok mára egyre valószerűbbé válnak.
Amikor kb. 1.5 éve a pakisztáni tálibok olyan szinten terjeszkedni kezdtek Pakisztán területén, hogy már a főváros, Peshawar alatt 50 km-re harcoltak a pakisztáni hadsereggel, akkor az egész világ felkapta a fejét: "Pakisztánnak atomfegyvere van!" Egy atomfegyver tálib kézre kerülése a mai nyugati világ talán legszörnyűbb rémálmai közé tartozik. Igaz, a vélekedést úgy kell megfogalmazni, hogy az egész világ rémálmát jelenti-e, ismervén egy esetleges atomtámadás következményeit. Azt, hogy valójában merne-e használni atomfegyvert a tálib vezetés, senki sem tudja. Ettől függetlenül azonban egyesek úgy tartják, hogy döntés született arról, hogy Pakisztán kezében nincs biztonságban az atomfegyver, így azt attól el kell venni. Az ilyen jellegű törekvések előjeleként állítják be - szintén csak egyesek - az USA pakisztáni hadműveleteit. Ugyancsak ide sorolható az a pakisztáni titkosszolgálatot ért vád, miszerint gyümölcsöző együttműködésben áll a térségben a tálib felkelőkkel. Az USA hamarosan (újabb kitalált indokokkal) Pakisztánnak is hadat üzenhet?
A fent elhangzott állítások még ma is fantazmagóriának tekinthetők, azonban az alaphelyzet - a két ország között feszülő - ellentét az bizonyos. Ahogyan bizonyos az is, hogy a korrupt pakisztáni vezetés nem volt képes a legutóbbi árvíz károsultjainak szánt segélyeket megfelelően szétosztani, melynek következtében a magára maradt nép egyetlen segítői a tálibok lettek, akik jócskán "profitáltak" ezúton a természeti katasztrófából (tudni illik a népi támogatásukat növelhették).
Bár a NATO-nak vannak alternatív logisztikai útvonalai, a Pakisztán által lezárt fő szállítmányozási útvonal drágábbá és nehezebbé teszi az afganisztáni megszálló csapatok utánpótlását, tehát mindenképpen üdvözlendő, amit tettek.
16.
16.
X360_FaNbOy
Én am ha tálib lennék és lenne egy rakás pénzem vennék egy olyan atombombát amivel ellehet pusztítani a világot...gondoljunk csak bele, mi sírunk, hogy meghalnak a katonáink odakinn, mikor őket halomszámra gyilkolják nőt, gyereket nem kímélve...
15.
15.
Histikirly
Szeretkezz, ne háborúzz!!!
És még játékot is lehet készíteni...
14.
14.
adriano28
he ez nem ide tartozik de megkérdem:
azt irja h van 200 pontom ezt a 200 pontot hol lehet elkölteni vagy egyáltalán mit lehet vele csinálni?
13.
13.
X360_FaNbOy
Am az mekkora jó lett volna, ha a tálibokkal, ilyen szoknyában meg fejkendőben lett volna egy rész a kampányban, hogy ki kell játszani x számú amcsi katonát..mint pl. az 5ben az oroszokkal!
10.
10.
zoli0724
hol lehet pert indítani a tálibok nevében amerika ellen mert megöltek több tálibot (köztük több ezer civilt, nőt, gyereket), szerintem hulljanak az amcsik akinek meg nem tetszik játsszon amcsi karakterrel
9.
9.
exonic
Érdekes, még a tévében is ki merik mondani hogy Tálib, akkor mindenkit, aki kimondja meg kéne lincselni?
8.
8.
adikas
Ha máshogy nem legalább még játékban hitegetheti a cionista amerika látszólagos hatalmát.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...