A digitális játékterjesztés felé tolódik a piac

  • Írta: InGen
  • 2010. október 26.
  • Érdekesség
Link másolása
És a Blizzard játékdesignért felelős alelnöke, Rob Pardo szerint a fogyasztók is egyre jobban szeretik ezt a módszert . Habár a bolti eladások szerinte sosem fognak kimenni a divatból, most már egyre inkább a digitális terjesztés felé tolódik el a piac, és ez a trend innen már rohamléptekben fog erősödni.

Nem is olyan rég számoltunk be róla, hogy most először a Blizzardtól is közvetlenül elő lehet majd rendelni a legújabb World of Warcraft kiegészítőt, aminek kapcsán Rob Pardo, a cég alelnöke ma tett egy nyilatkozatot a digitális játékterjesztéssel kapcsolatban. Szerinte a piac egyre inkább tolódik el a dobozos terjesztéstől, s a fogyasztók is egyre jobban kedvelik a digitális vásárlást.


Pardo szerint a World of Warcraft esetében tiszta logika vezérelte őket abban, hogy a megjelenés napján azonnal elérhetővé tegyék a játékot letöltésre is: az előfizetők már így is rendelkeznek szélessávú internet-hozzáféréssel, s alkalomadtán 4GB-os patcheket töltenek le, így sokuk számára a Cataclysm letöltése is optimális lépés lenne.

Ettől függetlenül azonban Pardo szerint a dobozos terjesztés sosem szűnik majd meg, hiszen még így is számos előnye van a bolti vásárlásnak: "Az egy jó dolog nekünk, ha egy rakás dobozunk kint van a boltok polcain, mert ez is egyfajta marketing. Előfordulhat, hogy az emberek meglátják, megtetszik nekik és rögtön, impulzusszerűen megvásárolják a termékeket."

Az NPD adatai szerint egyébként 2010 volt az első év, ahol - az első 6 hónap adatai alapján - már több játékot vásároltak meg digitálisan, mint dobozos változatban.

16.
16.
Kis stúdiók esetében a digitális terjesztés szerintem pont a lehető legjobb irány. Így közvetlen a fejlesztőtől vagy sokkal korrektebb terjesztőtől veszem meg a játékot (így a kreativitás előnybe kerül a puszta erőfölénnyel szemben :). Nagy címek esetében azt figyelembe kell venni, hogy a legtöbb stuff előfinanszírozós rendszerben készül: amíg a fejlesztés folyik a kiadó tartja életben a projektet és ennek baromi nagy ára van. Digitális terjesztés esetén pld. több marad a fejlesztésre, vagy komolyabb marketing kampánnyal lehet megtámogatni a projektet esetleg olcsóbban lehet adni a játékot. Végső soron egyik sem olyan rossz dolog.
Valljuk be régi megvett játékokkal azért nem olyan sűrűn játszik az ember. Én pld. a "No One Lifes Forever" első részét szoktam néha elővenni (ami 2000-es), vagy a "Farcry"-t (ez 2004-es). Ezeket sajnálnám, de van egy csomó olyan amit rég elcseréltem / eladtam, sőt van aminek a címére sem emlékszem :)
Gondolom a legtöbbünk pc-re akkor veszi meg a stuffot amikor már 3-5000 körüli árcímkét lát rajta, szóval én csak örülnék neki, ha nem kellene pld. fél évet várnom a Mass Effect3 után, csak 3 hónapot :)))
13.
13.
Gubi
Mint azt már az előző cikkben is említettem egy hozzászólásomban, ez a digitális terjesztés téma mind szép és jó, de ha ugyanaz lesz mint SC2-nél, hogy a Starcraft 2 digitális verziója drágább a Blizzard Shopban mint a dobozos verzió itthon, akkor nem tudom miért érne meg neten megvenni.
12.
12.
C-vitamin
Nem tudom mit vannak ezek annyira oda!Mo-n már rég a digitális letöltés a divat!:)
11.
11.
dezzacap
#5: hát persze hogy nem kérdeznek meg minket, úgy bagóznak ránk mint a szél, csak "vegyük meg " ez a lényeg náluk :)

10.
10.
DWarriorg
Ha mind2 megoldás van egyszerre a piacon sztem az a legtisztább...sztem tény, h más nyugati országokban a net sebesség nem úgy áll, mint idehaza és az árak is teljesen mások így akinek jó nete van annak letölteni éri meg, de vannak mások is akiknek net vagy más okok miatt nem optimális ez a megoldás azoknak ott van a dobozos...mindenki happy:)
9.
9.
bolondgyerek
én mint környezetbarát igen is támogatom az ötletet!Lehet h otthon meg van a doboz a polcon, meg jól néz ki ha jön valaki és megnézegeti, de szerintem csak1szer.1x er bontod ki és max 2szer ha átfutod mi van a papírjaira írva és ennyi, ott porosodik a polcon.Az meg h nálunk h vásárolnak az emberek nem azt jelenti,h külföldön is így van.
Nyugatra az egyszerű internet gyorsasága 10x er gyorsabb az ittenieknél,és nagyjából annyi időbe telik megvenni nekik a játékot mint letölteni...
8.
8.
kevinbutler
#5: Énse értem, hogy hogy oldanák meg, egy blu-ray kb. 25 gb a dupla pedig 50 gb.
7.
7.
kevinbutler
#1: Szerintem is jobb a dobozos.
6.
6.
zsilvolgyi
#1: Főleg, hogy így nem kapsz hozzá füzetet.
5.
5.
hakydakillah
Összes fejlesztő arről nyilatkozik, hogy a piac inkább a digitális terjesztés felé kezd kacsingatni, de minket, vásárlókat meg nem kérdeznének... Szerintem csak pletyka szintű alapot keltenek annak, amit ők saját maguk már eldöntöttek. Ha csinálnának egy kutatást a vásárlók között, akkor szerintem az emberek 90 %-a a lemezeknél döntene.
Digitális terjesztésnél ha valaki nagy játék szenvedéllyel él, főleg PS3 esetében, akkor 1-2 TB-os HDD kellene :-)
4.
4.
Bumbi_King
Hát én is inkább megveszem boltban mer úgy kézzel fogható és van mit megnézned, elolvasnod rajta szöveget meg úgy jó hogy nem csak 1 halom file-t kapsz azt' jóvan. Meg Ps3-ra nem is nagyon lehet letölteni :D
3.
3.
Speper
Hát a Cataclysmet én tuti dobozosan fogom megvenni, nem tudom láttátok e már a dobozát, de szerintem nagyon jól néz ki! :D
2.
2.
Domitc
Én is inkább vásárlok boltból, az nekem egyszerűbbnek és gyorsabbnak tűnik. Mondjuk nekem lassú a netem :P
1.
1.
Top Secret
Én nem szeretem csak úgy letölteni a játékokat nekem egy élmény hogy 12000eft megvettem egy játékot és kibothatom nem tudom ti hogy vagytok vele.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...