Ed Boon és a brutális videójátékok

  • Írta: InGen
  • 2010. november 21.
  • Érdekesség
Link másolása
Habár Ed Boon, a Mortal Kombat készítője kapcsán mindenki azt gondolná, hogy az úriembernek abszolút nincsenek fenntartásai a videojátékokban látott brutalitással kapcsolatban, ez mégsincs így. Legalábbis ezt mondja, ha saját termékéről, az első Mortal Kombatról kell nyilatkoznia.

Ed az első Mortal Kombat játékkal megalkotta az akkori idők legbrutálisabb, legnyersebb anyagát, ami erősen sokkalta a médiát. S habár azt hinnénk, hogy mivel Boon tekinthető az egyik legvéresebb játékfranchise atyjának, nem túlzottan foglalkoztatják az erőszakos videojátékok ellen lobbizók. De ez nincs így.


"Mindig is úgy gondoltam, hogy azért van igazság abban, amit mondanak. Amikor az első MK megjelent, még nem volt olyan rendszer, ami korosztály alapján besorolja a játékokat. Én sem akarnám, hogy a tízéves gyermekem egy ilyennel játszon" - mondta Boon.

1992-ben tényleg hihetetlen visszhangot generált a Mortal Kombat: brutális és naturalista kivégzéseivel, ahol emberek fejét vágták le és gerincét tépték ki, durvább volt mint korábban bármi. A készítők azonban sosem akarták, hogy ezzel gyerekek játszanak.

"A valóság ezzel kapcsolatban az, hogy az átlagos játékos 28 vagy 29 éves. Ez az a korosztály, aki megnézi mondjuk a Sebhelyesarcút vagy a Nagymenőket, amik azért szintén elég kemények" - fejezte be a Mortal Kombat alkotója.

S habár kicsit kételkedem abban, hogy a játékosok átlagéletkora 28 év lenne, azért be kell látnunk, hogy Boon mesternek valamilyen szinten igaza van. A Mortal Kombat tényleg nem fiatal gyermekeknek való, ennek megfelelően a gyökereihez visszatérő, jövőre megjelenő új, alcím nélküli rész is valószínűleg a "kizárólag felnőtteknek" besorolással fog megjelenni, igaz, az ESRB hivatalos eredménye még nem készült el.

Az igazság az, hogy részben az első Mortal Kombat következményeként jött létre a játékokat besoroló ESRB szervezet.

18.
18.
spidey
A gamerek átlagéletkora 34 év.

http://www.theesa.com/facts/index.asp
17.
17.
vytros
#10: Azok akik beöltöznek animeconra azok egyáltalán nem elmeroggyantak, én ismerek egy tucatnyit minimum, de mindegyik normális, attól hogy rajonganak valamiért. Sőt, az animések békésebbek, normálisabbak, és bevállalósabbak( már nem úgy hogy "Beszótá' köcsög gyere ide hatfelé rúglak" stílusban "bevállalósak" mint pár magyar ember), én nem láttam egy pszichopatát sem közöttük. És ahogy tovább olvasom, te most ugye csak viccből mondtad hogy a game-ektől felidegelt emberek okozták a WTC-be való gépzuhanást és azt hogy Afrika népe éhezik?...emberek, neee csináljuk már.
16.
16.
kisgomba
#15: Kiszel Tünde ez jó XD!!!

Amúgy teljesen mindegy az egész ok és okozat dolog,mert az emberiség vérében van a pusztítási hajlam egyszerűen ilyenek vagyunk.De mellette persze sokan vannak akik építeni is tudnak és ez így kompenzálja egymást.
15.
15.
caleb007
Ja egyébként a legutóbbi "videojátékokhoz köthető gyilkosság" elkövetője egy 22 éves csaj volt, aki Farmvillezett, és a saját gyermekét ölte meg. Biztos túl véresre sikerült a vakondirtás.
Egyszerűen a lelkileg labilis embereknek bármilyen stresszhelyzet kiválthatja az ámokfutást. Mellesleg ha minden áron a videojátékokra akarják kenni ezeket, akkor talán egy statisztikát kellene csinálni, hogy hány gyilkosság történt mondjuk féltékenységből, vagy iskolai szivatások miatt, esetleg a munkahelyi stressz miatt, és agresszív videojátékok miatt.
Lehet az jönne ki az eredményből, hogy a legjobb megoldás, ha betiltják a párkapcsolatokat, a stresszes munkahelyeket, a hosszú sorokat a postán, Kiszel Tündét, a túl magas elvárásokat az iskolában, vagy hogy valakit a csúnyasága miatt kevésbé kedveljenek az osztálytársai.
Különben 50 évvel ezelőtt talán nem katonákkal játszottak a gyerekek? képzeletbeli háborúkat vívtak műanyagpuskákkal, tankokkal. Azok talán nem agresszív játékok voltak?
13.
13.
Giggsy
Szerintem a számítógépes játékok ellen többségében a szülőként nulla emberek hadakoznak. Lásd South Park idevonatkozó részét (igaz, ott Terrence és Philip sorozata miatt tört ki a parasztgyalázat, de az elv végülis ugyanaz) Egyes szülők ahelyett, hogy a popkultúrát hibáztatják mindenért, talán fordíthatnának időt arra, hogy a gyerekükkel törődnek és akkor nem hülyülnének el a kölykök, agresszív játékok ide vagy oda. Ha a szülő kialakítja a gyerekben a megfelelő értékrendet és a gyerek nem komplett idióta, akkor képes lesz helyén kezelni az agresszív játékokat, filmeket, stb...
11.
11.
lacko6
a szüleim a nagybátyám minenki ezz bsztat h:" Szörnyű. szörnyűek ezek a mai játékok. Egymást lövik, fojik a vér, a gyerek üvölt az idegességtől." És amikor már azt hiszik h enélkül nem tudsz élni akkor bevezetik "A" bütetést: SZÁMÍTÓGÉPELTILTÁS. Amikor a bioszkaró után anyám kimondta ezt a szót felmentem a szobámba és röhögtem másfél órat.
10.
10.
wildláma
persze értem én, csak ugyebár vannak a szélsőséges esetek (az elmerobbantak, meg az ilyen animeconra beöltözők xD), akiknél az ilyesmi tényleg elborítja az agyát. De ha azt nézzük van a másik véglet. Amikor nem játszik semmivel, és a feszültséget nem vezeti le, igaz nálam a játék nem feszültségoldó, inkább idegesebb leszek (ha rosszul megy), de sokaknál ez beválik. És akkor gyűlik gyűlik a sok idegesség, majd egyszerer kitör és lám csodát, az ikertornyok romban, afrika éhezik ...
8.
8.
caleb007
#7: Ezzel csak azt akartam mondani, hogy az okosok talán nem ott keresik a problémát, ahol az ténylegesen gyökerezik. Lehet, hogy az iskolai lövöldözések elkövetői GTA fanok voltak, sőt aki sokat verekedik az iskolában, az MK fan. De azok a fiatalok, akik nem lövöldöznek és nem tépik ki egymás fejét, azok is ugyan úgy játszanak, mert hát könyörgöm, ki nem játszik ilyesmivel? Persze ezt nem nézik, hogy egy ártalmatlan ember mikkel játszik, csak azt, hogy egy pszichopata mit tol. Közben nem veszik észre, hogy a lista mind 2 emberkénél ugyan az. :S
7.
7.
caleb007
Mikor az MK-ba beleszerettem, 8 éves voltam. Nem tudom, hány 20 Ft-ost dobtam a gépbe, de egyszerűen belebolondultam. Folyton jön mindenki ezzel, hogy erőszakos játékok így meg úgy. Nos, annyira fanatikus voltam, hogy az 1. és a 2. rész kivégzéseit a mai napig fejből tudom, de soha egy disco verekedésbe sem keveredtem bele, nincsenek és soha nem is voltak gyilkolási hajlamaim, állatokat sem kínoztam soha, sőt még durván sem szeretek beszólni senkinek.
Soha nem hittem, hogy ha a barátaim fejét kitépem, akkor a következő 20-assal újra próbálkozhat majd a vonat alá lökni engem.
Ellenben, mikor meglátom a Győzike showt, meg az akár hanyadik megasztárt, meg a sok semmitmondó, bugyuta, hamis képet festő műsort, akkor igen is letépnék egy-két fejet.
6.
6.
wildláma
szerintem igaza van, még ha ez csak játék is, fiataloknak nem kell vele játszani, mert 1-1 hülye mit fog belőle kivenni? Hehe félbevágnak karddal, levágják a fejem, a metrókocsi csak lehorzsolja az arcom ... és akkor utána semmi bajon (respawn). Mindezek mellett én érzem ezzel a játékkal még lesz probléma, mármint a média meg 1-2 okos jogász majd perelgetni akar meg minden.
4.
4.
givi6
xD, az öcsém tíz éves és szereti a mk-t !
1.
1.
tjames
hiba a címben!
vdeo....viiideo akart lenni! :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...