HWSW: Beszélgetés a Tankcsapdával a fájlcseréről

  • Írta: fojesz
  • 2010. december 20.
  • Érdekesség
Link másolása
„A fájlcsere nem megváltoztatta, hanem megölte a zeneipart” – mondja a HWSW-nek Lukács László, a Tankcsapda frontembere, aki Cseresznyével, a gitárossal együtt nemrég a szerkesztőség vendége volt egy beszélgetésre. A HWSW a warez zeneiparra való hatásáról kérdezte a srácokat.

A kiadók és a zenészek korábban sikeres, lemezeladásokra épülő üzleti modellje jó egy évtizede végleg megváltozott, amikor tömegessé kezdett válni az otthonokban a szélessávú internet és a fájlcserélő hálózatok is mindenki számára könnyen elérhetővé váltak. Hogyan élte ezt meg a Tankcsapda, az ország egyik legsikeresebb rockzenekara?

A Tankcsapda-rajongók között egyaránt vannak tizenéves fiatalok, akik a legújabb lemezzel ismerték meg a bandát és olyan harminc-negyven évesek, akik a kezdetektől követték a zenekar több mint 20 éves pályafutását. A fiúk szerint a rajongók rendkívül hűségesek a zenekarhoz és tankcsapdás körökben ciki a másolás. Mégis, a 90-es évek közepén még 60-70 ezer lemezt is el tudott adni a Tankcsapda, ez mára nagyjából tizedére zuhant vissza, magyarázza Cseresznye, a gitáros.  A kalózkodás, illegális másolás persze nem friss jelenség. "Amikor fiatalok voltunk, tízen dobtuk össze a pénzt egy jugoszláv kiadású Judas Priest lemezre, aztán mindenki lemásolta magának - mondta Lukács László. Később jöttek a kétkazettás magnók, a CD-másolók, és így tovább. De a fájlcsere egészen más, csak egy gombot kell megnyomni.

Amit az internet elvett, vissza kell venni az internettől, mondják a srácok - a teljes cikket a HWSW-n olvashatjátok el!

49.
49.
liza
Talán, ha nem ennyi stekszért adnának egy lemezt még meg is vennék az emberek.
Amikor egy M.M.-ban a határon túl egy Bon Jovi vagy egy Metallica lemez a megjelenés után 2 hónappal kevesebb mint 10 e, szerintem nincs miről beszélni, függetlenül attól, hogy ott mennyit keresnek az emberek. s, lám találkoztam olyannal jelenleg pont a B.J. lemez, hogy nemzetközileg meghatározott ár van azaz mindenhol ugyanannyiba kerül.
48.
48.
samesz
Azt nagyon bírom,amikor sírnak az emberek,hogy ezért,vagy azért nem megy. Lehet,hogy már nem kell a kutyának sem a lemez? (ezt most általánosságban írom)
Amikor gurul a szekér,bezzeg szarnak a warez oldalakra. Van lóvé,nagy fux,kaja,pia,csajok.Akkor senki sem panaszkodik.
Minden együttesnek vannak holtpontjai. Hol jobban megy,hol kevésbé.
Persze mindig lehet fogni valamire(kire),hogy miért nem megy az üzlet.
Ja igen. Sokba kerül a fenntartás? Ki kell termelni. Ha nem megy,akkor mindenki tegye fel magában a kérdést,hogy érdemes e még csinálni? Megéri e?
Ami viszont nem hoz pénzt,hanem csak viszi,azt hobbinak hívják.
A másik ok szerintem az,hogy nagyon sok a csóró ember. Akinek a gyerekei étkeztetésére is alig van pénze,vagy éppen fűtésre.
Ha meg már van net,akkor letölti. (Én megértem őket is)
Persze azt is,aki annyira fanatikus,hogy csak eredetiben hajlandó megvenni a lemezt. Mindenkinek szíve joga.
A warez oldalakról meg annyit,hogy ha akarnák,simán kicsinálhatnák őket. De mivel nagyon sok pénz folyik be arról az oldalakról,így több embernek érdeke az hogy maradjon,mint azoknak a száma,akik szerint fel kellene számolni őket.
Erre a legjobb példa a torrent oldalak elleni hadjáratok,szerver lefoglalások. Ugye onnan természetesen nem folyik be annyi pénz. És ha már valami ellen harcolni kell,akkor inkább a kisebbik rosszat válasszuk.

Ettől függetlenül sok sikert kívánok mindenkinek,ha már erre a pályára tévedt.
47.
47.
Én most nem rég jöttem meg a Media Markt-ból, Kinect-eztem egy hatalmasat (nem volt benne a tervbe, de qrva jó volt :)), majd megvettem a Heaven Street Seven legújabb albumát. Hogy miért? Jók annyira, hogy megtiszteljem a munkájukat, és szépen fog díszelegni 10-20 év múlva is a polcon, nem úgy mint egy MP3.... Ez az Én véleményem.
46.
46.
Jenova
"Magyarországon az elektronikus értékesítés a magasan megállapított jogdíjak miatt nem működőképes, s az internetszolgáltatóktól befolyó járulék, jogdíj sem járható út, pedig a zenekarok számára kényelmes lenne. Az üreshordozó jogdíjakkal kapcsolatban annyit érdemes megemlíteni, hogy ugyan tényleg jelentős bevétel keletkezik belőle, de részben ez külföldi kiadókhoz vándorol, s az elosztás nem feltétlenül tükrözi sem a művészi értékeket, sem a közönség figyelmének súlyait."

Na itt van a kutya elásva kérem. Ez egy jó cikk, és a Csapda is viszonylag visszafogottan nyilatkozott, nem rohanták le a fájlcserélő oldalakat.
Nem vagyok szakértő, de a zenész, mint művész, illetve mint alkotó valahol két tűz között van, a kapzsi kiadók és jogvédők, illetve az ingyenes fájlcserélés között. Sok zenész ugye kénytelen lázadni, de a kiadók, és a magyar jogrendszer nehéz falat, így sokan inkább az egyszeri letöltőket támadják, pedig rá kéne ébredni arra, hogy közöttük sok potenciális, vagy már aktív rajongójuk akad. Valójában a zenészek igazi "ellenségei" a kiadók, és a jogvédő cégek. Ők már évek óta pontosan tudják, hogy a "szilárd" adathordozók kora lejárt, hogy az internet terjedésével, a sávszélesség gyorsulásával a fogyasztó már a számláit is otthonról fizeti, nem kell kimozdulnia, hogy lassan tényleg megtanulunk "jauntolni" :). Az ő bevételeiket nem fenyegeti jelenleg veszély, mert az ebből származó anyagi kárt az ügyfelén (az alkotó) veri le, ugyanis amíg az lázad, lehet azt harsogni a médiában, hogy a "csúnya gonosz internet, és azok az galád letöltögetők".
Ez egészen addig megy majd, amíg a technológia fejlődése el nem éri azt a szintet, hogy új sápoló technikát kell kitalálniuk ezeknek a cégeknek, mert a jelenlegi túl feltünővé válik, vagy az alkotók ébrednek rá arra, hogy nem a szomszéd Józsika tehet róla, hogy nem ömlik a lóvé. Remélem az utóbbi lesz :)
45.
45.
SZL
Nos ha 10%-át adják el most, akkor az 7000*5000=35000000 Ft, ebből kb. marad nekik 14-15000000 és ez csak a lemezekből. A továbbiak nem kimondottan a Tankcsapdáról szólnak, mert nem tudom náluk pontosan mennyi az annyi, hanem általánosságban: A koncertekért elkérnek 100000-t fél-, neadjisten 1 órárt. Más esetekben a jegyárak kb. 5000/fő. Ezenkívül, ha azt vesszük a warez oldalak ingyen reklámot csinálnak a koncertjeiknek, még meg is éri nekik, hiszen akiknek megtetszik a zene, az elmegy a koncertre és ugyanannyit fizet, mint esetleg egy CD-ért. Egyéb bevételekről nem is beszélve (pólók, sálak, tv szereplések, rádió szereplések stb.) Kérdezem én: MI KELL MÉG???
Az a 12, jó esetben 20 szám, amit ráerőltetnek egy CD-re, az 10%-át nem éri meg annak, mint amennyit keresnek vele a fenti formákban. Főleg úgy, hogy a ezeken az albumokon 2-3 szám jó, 2-3 hallgatható, többi meg kukába való töltelék, hogy mégse 6 számot írjanak fel egy CD-re (Mégegyszer mondom, ez nem kimondottan a TCS-ra vonatkozik, hanem általánosságban.)
Szerintem nagyon túl van értékelve anyagilag ez a szakma és még ez sem elég nekik.
42.
42.
Quent1n
Azt kéne látni a zenészeinknek, hogy nem az internet a gonosz, hanem a kiadók és a jogdíjrendszer. És ezeken csak ők változtathatnak és csakis összefogással. Ez a modell ami itt van megbukott, mert kitermelt egy rakás semmirevaló "művészt", de közbe lerohasztotta a minőségi zenét. Kevés jó lett és sok rossz, akik a jók farvizén evickélnek a potya jogdíjpénzekből. Erről nem a torrent tehet és nem az internet. A világ egyszerűen változott és mindenki tudta, hogy mi fog jönni mégse léptek semmit a pénz miatt. A világ egyszerűen elszaladt a régi modell mellett ami a zeneiparban van és erről nagyrészt a kiadók tehetnek.
41.
41.
Quent1n
Az alapvető probléma ott van, hogy egy 30-40 perces audio CD is 4-5 ezer forint, és tökmindegy hány éves... Pl. egy 94es Green Day Dookie origiben még mindig 4ezer valamennyi. Ez nagy probléma nálunk.

A magyar zenészek meg ne pampogjanak nagyon mert lehet kevesebbért is adni azt a CD-t és lehetne sokkal több DVD/Blu-ray lemez extra tartalmakkal akár 7.1ben. Mert ez a jövő. És bizony halkan megjegyzem, hogy talán az együttes zenéje se a régi már...

Nálunk meg ne mutogassanak a letöltésre mert felesleges. Ugyan a magáncélú letöltés amíg nem osztjuk vissza teljesen legális DE cserébe eszement pénzek folynak be a jogdíjakból amiket minden adathordozó után csengetünk. Tehát lehetne szétszedni az Artisjust például. Ez a kis ország nem bír el ennyi zenészt tehát a jogdíjakat úgy kéne leosztani, hogy a népszerűtlen evickélő vackok lemorzsolódjanak.

Én a TCS helyébe áldanám a mostani rendszert, mert ha nem lenne legális a magáncélú töltés és ezzel párhuzamosan jogdíj se lenne az adathordozók után akkor nagy pofára esés lenne! El kell fogadni, hogy ma már a net az életünk része ha akarjuk ha nem, és nyitni kell az új dolgok felé.

És bár mindig azt mondom, hogy senkinek sem kötelező megvenni valamit, de a zenei CD-k irreálisan drágák nálunk ez sajnos tény. A hagyományos kiadói rendszernek pedig vége. Lehet húzni halasztani a dolgot de ez már csak vergődés.
40.
40.
NECROSMOKE
Hát mostanság ez van és ez hova tovább jobban terjed.Ezt szerintem már nem lehet megálittani.Csak ha le nem lövik a világhálót,de ugye nekünk emberiségnek akkor annyi lenne.Persze nem mintha ezelött 20 évvel neteztünk volna de akkor nagyon vissza esne minden.Hova tovább jobban feljödünk,annál szarabb lesz a helyzet.
Erre van is egy mondás:A fejlödés teszi tönkre a világot.
39.
39.
Extol
Minden zenésznek van ebben az országban normális munkája, (jó esetben) ebből nem lehet megélni ezt tudja mindenki, ha más nem a médiából...
37.
37.
danielsan79
Nagyon egyszerű a történet, tegyék ingyen letölthetővé a szarjukat, és aki akar vegye megy eredetibe. Rengeteg együttes teszi ezt, és jéééé, műxik a dolog... Tankcsapda sucks...
32.
32.
-OWERLORD-
ÉN XBOX OMRA MINDEN CD eredeti és 14 játék és nem 3000 ft osok hanem 5000-13000 és nagyon büszke vok a gyűjteményemre
29.
29.
drakecsaj
#28: Úgy is van! Szívemből szóltál.
Egyébként is a mostani Tankcsapda zenéje szerintem egy kalap trágyahalom.
28.
28.
Jason Voorhees
Mindig letöltöm az albumokat, mielőtt megvenném őket CD-n. Ha szar valami, nem veszem meg. A fájlcsere nem más, ugyanúgy másolja, aki nem tudja megvenni, ahogyan ők is tették régen, éppen ezért erre fogni az eladások csökkenését ordas pofátlanság. Gyakorlatilag önmagát hazudtolja meg azzal, hogy bevallja, ő is ezt csinálta, csak más formában. Ha nem megy a bolt, azt jelenti, szar a zene amit mostanában csinálnak. Ez van.
26.
26.
Kerik
Én a rap-et részesítem előnyben de a rockot is szeretem és a Tankcsapda az egyik nagy kedvencem.Egyetértek velük valmennyire de sajna az ember rászorul a cserére ha Magyarországon él.Magyarország (bocsánat hogy Fankadeli rajongóként ezt mondom de) a legelb*szottab hely a világon.Valamiből el kell tartani magát az embernek ezér nem tudnak sokan költeni az eredeti CD-re.Sajna ez a helyzet.
24.
24.
Mortician
#7: Pedig elhiheted, hogy sok érte. Rengeteg hazai zenekar van, akik olcsóbban adják a stúdiólemezeket, és az ár nem megy a minőség rovására.
22.
22.
Pukhi-zik
huzzak le a rolot, ha nem tetszik. majd lesz masik csapat
21.
21.
shatterhand
mióta van netes letöltés (egyre könnyebben, gyorsabban, ólcsobban) azóta kár eröltetni tovább a hagyományos "kiadok egy lemezt" ipart

Megváltozott a világ. Letöltést kell szabályozni. Elvileg csak annyi lenne az egész,hogy kispórolják a nyomdát, meg amik kellenek a lemez elkészítéséhez, forgalmazásához. De sajnos ide is bepofátlankodna XY jogvédő és rátenné a mancsát mint egy maffia.
Azelött szólt a cd a kis kávézónkban. Erre jött a jogvédő,hogy fizessünk mert nyilvánosan adjuk le a zenét. Ok. CD megszüntetve, jött a rádió. Gyorsan kapcsoltak. Ki akartak számlázni arra is lóvét. Kapjátok be.
Már csak az a furcsa, hogy az előadók meg pont őrájuk panaszkodtak a rádióban, hogy őket miért keverik bele. Senki nem kérte fel őket,hogy a nevükben szedjenek jogdíjat a rádióknál is.

Visszatérve a lemezekre. 10ezret kiadok egy játék. Pár héttől pár hónapig eljátszok vele, azt eladom. És arányban áll az eltöltött órák száma amennyibe így került. A régi címeket meg potom pénzért tudom beszerezni...és eladni azt is.
A zenékkel vagyok úgy egyedül,hogy ritkán veszek cd-t. Utoljára 2éve vettem good charlotte-ot 3500ért. Az megérte nekem, mert mai napig hallgatom.
Fankadelit viszont nem keverném ide, mert az tipikusan úgy állítja be magát, hogy ő fasza gyerek. Egyszerűen csak kutya nem venné a cd-jét. Másrészt meg meglovagolja a nagy jobboldali piacot (nem véletlenül megy ott a biznisz, mindent el lehet sózni és ezáltal lezülleszteni gagyi szintre nemzeti "ereklyéket", meg giccsesíteni). Ott szerez magának hallgatóságot. Csak simán nekik kell énekelni.
20.
20.
Extol
Éljen, én nem loptam meg a csapdát, mert nem is szeretem :)
Egyébként örülhetnének, vannak sokkal jobb zenekarok is ebben az országban akiknek a neve semmit sem mond senkinek mert más stílusban nyomják, ennyi, a torrentezés warezolás ellen nem sokat lehet technikailag tenni, nemtom minek osztja Tomi az észt. Ebben az országban amugy sincs pénz lehet h ki kéne vonulniuk külfödre :D
19.
19.
Dante
#16:Bocs de én sehol sem látom a szövegben, hogy valaki azt nyilatkozná: "csak a fájlcsere a hibás"...ilyet nem írtak de tényleg nem értem miért kellett a tankcsapdát fikázni...én nem vagyok rajongó de talán a tiszteletet tényleg meg kéne adni...Értem én, hogy azt mondod, hogy az eladások azért is csökkenek mert már kevesebben kedvelik az együttest de pl.: Michael Jackson Thriller albuma óta folyamatosan csökkenek a lemezeladások világszerte...ez a cikk azt próbálja sugallni, hogy a "kisebb" zenekarokat ez megöli. Itthon nem tudnak dollármilliókat költeni reklámokra vagy saját parfümöket gyártatni. Szerintem a cikkben az állásfoglalása a 2 tagnak teljesen jogos és ha nem szúrná a szemed, hogy egy általad semmibe vett banda nyilatkozott akkor talán nem kötsz bele egy olyan "csakkal"-ami ott sincs!
18.
18.
Raam989
A baj a 10 track-es, 5000Ft-os lemezekkel van, nem a warezzal. Én hatalmas Road rajongó vagyok (hazánk egyik legjobb metál bandája). Imádom őket, elmegyek az összes közelben lévő koncertjükre és megveszem a lemezeiket, mert nem kérnek érte 2500-nál többet. Ennyit ér a zene a mai világban, nem 5-8e Ft-okat...
17.
17.
N360
#16: Tom, ez is egy szubjektív vélemény.. ( #4. )
Elhiszem Neked, hogy nem töltöttél le egy darab Tankcsapda ( így nagybetűvel: Tankcsapda ) számot sem!:)
16.
16.
#4: -Köszönöm kedves szavaid, neked is hasonló jókat kívánok így karácsony alkalmából! (és majd alkalom adtán jelentkezz a pofonodért, meg a moderátoroknál egy wanért :)
-gúnyolásról szó sincs, cinizmusból viszont annál inkább. Elhiszem, hogy ez neked fáj (csak nem értem miért ?!) de számomra a tanksapka (szegény ernő forog a sírjában) nulla értéket képvisel, ez szubjektív vélemény (tetszik vagy sem ez van!), épp ezért amit ők "elértek" azt számomra nem jelent semmit függetlenül attól, hogy én mit tettem vagy sem! (A két dolog nem függ össze, bármennyire is szeretnéd összemosni!) Tudod, dundika is énekel, kiszel tünde is "tündököl", uhrin benedek bácsit se feledjük el aki a szigeten is több ezer ember előtt adott koncertet (!!!), s lám vannak rajongóik, de sokan (nagyon sokan) csak mosolyognak rajtuk.Na! Hát így vagyok én is a tanksapkával... De könyörgöm, ne okozzon már ez neked ekkora gondot! :)
Másfelől, állítom és tartom azon kijelentésemet, hogy folyamatosan változik a "piac" (lám ők is annak tekintik egy számszerűen nevesíthető üzleti vállalkozásnak!) Hát bizony alkalmazkodni kell a körülményekhez és nem nyavajogni, hogy "kevesebb megy el" !!! Éppen ezért nem mondtam, hogy nem csökkent a forgalmuk (piaci részesedésük) a torrent miatt (mert tudom, hogy csökkent), mindössze azt állítom, hogy _NEM CSAK_ az tehet róla. Ebben a formában ez HAZUGSÁG! Elhiszed vagy sem, én is örülnék ha nem lenne warez és ha tudnál szöveget értelmezni és nem vérpisti módjára viselkednél és lekattannál a tanksapkáról talán elolvasva a kommentemet rájönnél, hogy nem a torrent mellett kardoskodok, hanem az olyan népbutító álságos hazugságok ellen, mint, hogy minden bajnak a torrent az oka.
Ne legyen torrent (ha kell szavazok én is ellene), technikailag könnyen megoldható, tudod rendszergazdaként én is könnyedén elértem, hogy a cégnél ne legyen! De ne higgye senki, hogy anélkül minden rózsaszín lesz és újra viszik a mahasz top40-et az emberek, mint a cukrot! Ez nem így működik!
15.
15.
Mortis
Szerintem fölösleges a szócséplés. Ez egy ördögi a kör, a legtöbb ember a piszkos utat választja, de akad olyan is, aki megtiszteli kedvencét és megveszi az albumát, hogy támogassa a további munkában.

2: Te nagyon "okos" vagy. :)
14.
14.
Kyuubi
Én szeretem a polcomon látni a gyűjteményem, nem is töltök le se zenét, se filmet, se játékot. Viszont nagyon valószínű hogy néhány év múlva minden zenekar csak a honlapjára fogja felrakni a számokat, ahonnan szintén megvenném, de szomorú lennék ha mellőznöm kéne a szép Digipackos kiadványokat, meg úgy egyáltalán a lemezeket :(
13.
13.
Ragnarök
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...