Az EA gerjesztette az Infinity Ward botrányt?

  • Írta: fojesz
  • 2010. december 22.
  • Hír
Link másolása
Új fordulatot vett az Infinity Ward vezetőinek elküldése után kirobbant botrány: az Activision 400 millió dolláros kárpótlást követel az Electronic Artstól, mert szerinte a konkurens óriáskiadó gerjesztette a szerződésük megszegésére a Call of Duty-sorozatot fejlesztő csapat fejeseit.

Az Activision március elején lapátra tette az Infinity Ward két alapítóját, Jason Westet és Vince Zampellát, noha a kiadó nem keveset köszönhetett nekik. Az ügyből óriási botrány kerekedett (már az is meglepő volt, hogy biztonsági őrök vezették ki a néhai vezetőket), a fejlesztőcég alkalmazottai hullámokban vándoroltak át a West-Zampella páros által alapított Respawn Entertainment szárnyai alá, amely nem mellesleg az Electronic Arts partneri programja mögé sorakozott fel. Az esetet először az Activision vitte perre Westtel és Zampellával szemben (mire az Infinity Ward volt alkalmazottai is visszapereltek, de ez most esetünkben lényegtelen) - ez az ügy vett most újabb fordulatot.

A GameSpot az Activision képviselőitől tudta meg, hogy a kiadó újabb panaszt nyújtott be a bíróságon, amelyben konkrétan az Electronic Artsot is megvádolja, amiért az befolyásolta a Westéket, hogy megszegjék az Activisionnel kötött szerződésüket (a vezetőknek még legalább két évre szóló megállapodásuk volt a kiadó irányába), s ezáltal megalapíthassák a Respawnt az EA Partners oldalán. A vádiratból kiderül: "A törvénytelen magatartás az Electronic Arts legmagasabb szintjei felől érkezett, érintett volt az EA vezérigazgatója, John Riccitiello, és az operációs igazgató, John Schappert is, az ügyet pedig közvetlenül támogatta a közismert ügynökség, a Creative Artists Agency, sőt az Activision igazgatótanácsának egy tagja és egyben ügyvédje is."

Az iratban - amely kapcsán az EA nem volt hajlandó nyilatkozni - azt is megemlítik, hogy Westék többször "bizniszeltek" az EA fejeseivel, szó esik egy konkrét Schappert által írt e-mailről, amelynek eredményeképpen Westék magánrepülővel utaztak el Riccitiello otthonába 2009. augusztus 28-án a Creative Artists Agency egyik ügynökével. Ezt a páros később el is ismerte, ám elmondásuk szerint akkor megmondták a vezérigazgatónak, hogy még két évig tart a szerződésük az Activisionnel. A srácokat a későbbiekben állítólag Harold Brown, az említett Activision-igazgató képviselte a CAA kérésére, akit egy másik e-mail szerint "nagyon érdekelt" dolog - Brown egyébként Riccitiello csoporttársa volt a jogi egyetemen.

Érdekesség, hogy állítólag West és Zampella nem csak az Activision részvényeseit, hanem nem egyszer az Infinity Ward alkalmazottait is megkárosította: 2009-ben például az Activision vezetősége azt kérte a srácoktól, hogy állítsanak össze egy listát, azoknak a fejlesztőknek a nevével, akiknek összesen több millió dollár járt volna a Call of Duty 4: Modern Warfare Wii-s verziójának elkészítéséért, ám erre Westék nem voltak hajlandók. Ezt akkor is eljátszották, mikor az alkalmazottaknak részvényeket és különféle opciókat ígértek, ám ez esetben ráadásul még maguknak is követelték ezeket.

Az Activision most 400 millió dollárt követel az Electronic Artstól kártérítésként, s bár elképzelhető, hogy a vádaknak van valóságalapja (a fent leírtakat dokumentumokkal is alátámasztották), azért a Brütal Legend kapcsán tudjuk, hogy a kiadó jól tud játszani, ha perről van szó.

21.
21.
Mathia$
#8: annak se igazán jó grafja, de a műanyag helyett inkább gagyi lett sztem.
#10: egy alapszinten jó, de teljesen műanyag és 2004 óta nem kapott új grafikus motort.
#12: megsúgom nem cod4, hanem cod2 óta ugyanaz. :) szal ennyire szarik az Acti a játékosokra. Pénzt nem fektetnek új fejlesztésbe.
20.
20.
Quent1n
#16: Nekik csak egy dolog a fontos és az a pénz. A CoD is azért nem fejlődik semmit, mert így is simán hozza a zsét. A BO a 4. ugyanolyan játék más skinekkel mégis veszik mint a cukrot. Állítom, hogy a reklámra többet költenek mint magára a játékra legalábbis ez látszik rajta! De amíg nincs konkurencia és az emberek igényszintje ilyen alacsony addig még 2-3 ilyen CoDot simán kipréselnek magukból. Persze a PCs eladások gyengék, mert mások az igények és bizony a játék is igen gyenge színvonalú PCn. De ez őket nem érdekli. Mutogatnak a warezra holott inkább magukra kéne.

maxgraham: Hajlok rá, hogy egyetértsek veled! :D

A két cégről meg annyit, hogy egyik kutya másik eb. Az EA köszönhetjük az évről évre kiizzadt fantáziátlan folytatásokat amit az Activision is szépen átvett a CoDnál. Az Activison-ről meg hallunk épp eleget. Mindkét cégre ráférne egy seggberúgás bőven. :)
17.
17.
Berencsit
#16: hát igen.... a half life 2 ben voltak az első komolyabb fizikai effectek. és bizony ma is megállja a helyét. :) annyit hozzáfűznék, hogy a cod 1, cod 2 még fasza volt (anno....) a többi már tényleg nem volt nagy szám. (gondolok ezalatt a cod 4-6 stb..) semmi fizika.... szval ezen látszik hogy mennyit foglalkoztak ezekkel. ha nem csak a pénzröl szolna az egész, nem csak összedobnák ezeket a játékokat, hanem megcsinálnák normálisan ezeket. (hozzáteszem még azt is, hogy inkább késsen egy játék akár fél évet is, minthogy kiadjanak a piacra egy szart... de azért a Half life 2 episode 3 megjelenhetna már!! :D )
16.
16.
jookrisztian
Sziasztok.

Szerintem kár vitázni, hogy melyik a szebb game, vagy melyiknek van jobb fizikája!!
Ha mindent kihoznának a fejlesztők a jelen generációs konzolok erejéből akkor nem sok újdonság maradna jövőre, és a következő évekre ezért csöpögtetik az újításokat évről évre, hogy mi játékosok biztosan megvegyük kedvenceinket.
PL: http://www.youtube.com/watch?v=ccOl3yUrdLo&feature=related
Hozzáteszem, hogy a Half-Life2: 2004. november 16-án jelent meg, de szerintem a mai napig megálja a helyét!!!!!!!!
15.
15.
Mortis
Ez nevetséges, szappanoperába illő jelenet! Elhiszem, hogy mindkét cégnek a profittermelés a legontosabb, de azért ilyesmit tenni( ha igazak a vádak)
12.
12.
Quent1n
#10: Jó grafjuk volt, de mára már azért elavult... Gyak. a CoD4 óta semmit sem változott csak új skineket kapott. Egy BFBC2 a fizikájával együtt a porba gyalázza mondom ezt aktív CoD playerként. :)
10.
10.
valti7
#7: nem tudom miről beszélsz. a cod-oknak jó grafjuk volt és van.
9.
9.
exonic
Én nem látok az egészbe semmi összefüggést kivéve azt, hogy az EA jól jött ki az egészből, először is mert riválisa elveszítette egyik legjobb cégének fejeseit, másodszor meg mert megszerezték azokat....
8.
8.
shooter1234
#7: Nekem ez az új moha sokkal műanyagosabbnak tűnt, a fegyverek, meg a fizika főleg, ezért elég is volt belőle két pája.
7.
7.
Mathia$
#3: Moderáld magad.
A fiúk végülis vissza mentek az EA-hez miután sok évvel ezelőtt az Acti csúnyább módszerekkel megszerezte őket, szal semmi joguk nincs perelni. Rohadjanak tovább az íroasztaluk mögött a nagy bőr székben és hagyják hogy a fiúk az EA kezei alatt végre egy olyan játékot csináljanak ami nem csak látszólag jó, hanem tényleg az. Végre nem az undorító műanyag grafika ami évek óta van a codokban :)
6.
6.
ZsupiDav
Ez aztán az összeesküvés-elmélet! :D
Nem tudom, hogy az Activision tud-e ennél mélyebbre süllyedni az emberek szemében. :-(
Pedig régebben szerettem a játékaikat, de ma már csak egy kapzsi, sunyi és tisztességtelen banda (itt főként a vezetőségre gondolok)!
5.
5.
JoHnNiEE
vissza az ea-hez? :D de ha még jól emlékszem, anno a medal of honor : aa, alkotógárdájából lépett ki pár arc és ők alapították az infinity wardot, és alkották meg az első cod-ot. De lehet h vmire rosszul emlékszem, szal nem megkövezni :D
4.
4.
Skyer
3.
3.
NinjaNorb
1ik nagyobb zsidó mint a másik...
2.
2.
-OWERLORD-
de istenem most inkább a játékkokal foglalkozzanak mivel az a munkájuk
1.
1.
HATRED
de azért az infinity szerint ők ugyanolyan jók maradtak mint régen nyilván ezért is perelnek...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...