EA: 2011 a digitális eladások éve

  • Írta: InGen
  • 2011. január 8.
  • Érdekesség
Link másolása
Folyamatosan azt halljuk minden irányból, hogy a kiadóknak egyre kevesebb bevételük származik a bolti eladásokból, és egyre több a digitális vásárlásokból. Az Electronic Arts fővezére, John Riccitiello most beavatott mindenkit egy kis titokba, amitől a padlóra került az állunk.

Az, hogy előbb-utóbb a digitális eladások felülmúlják majd a dobozos vásárlásokat, abszolút nem kérdés - legalábbis úgy tűnik, hogy még a sarki fűszeres is tisztában van vele. Mindenesetre a dolog másként hangzik, amikor például az Electronic Arts ügyvezető igazgatója, John Riccitiello beszél a témáról.


"2011 végére a digitális üzleteink messze felülmúlják majd a csomagolt termékeinket, ebben teljesen biztos vagyok. Ráadásul azt hiszem, hogy még arra is találunk majd megoldást, hogy az egyébként csomagolt dolgainkat is eladjuk online, kisebb darabokban, előfizetések és mikrotranzakciók formájában" - nyilatkozta Riccitiello.

A leginkább megdöbbentő dolog azonban csak most jön: "Azok, ahol a legtöbbet keresünk egy-egy felhasználón, az ingyenesen játszható játékaink. Ezeknél ugyanis a játék alapvetően ingyenes, de a játékosok fizethetnek különböző extra szolgáltatásokért. Vannak olyan felhasználóink, akik havonta 5000 dollárt fizetnek nekünk a FIFA Ultimate Teamért, pedig a játék ingyenes. Ezek az apró kis titkaink."

Nem semmi, az egyszer biztos.

14.
14.
vesszoman
#12#
A CD galaxisos résznél majdnem elsírtam magam. ;(
13.
13.
Teuton
Ergó hivatalosan bejelentették hogy soha a büdösbe többet nem látunk teljes játékot lemezen, talán még online se.
12.
12.
Donpedro
Hát igen, Bobby Kotick mellett Riccitiello bácsi a másik személy aki az "erősen unszimpatikus" kategóriában van.

Első körben ez a digitális eladások el fogják nyomni a dobozosokat rizsa elég unalmas és átlátszó. Jóhogy marha sok az eladás, csak épp azt felejtik el, hogy ezeknek a nagy része onnan származik, amikor EA játékokat akcióznak le fillérekért Steamen (lásd a legutóbbit, BFBC2 14 EUR-ért = top seller). Plusz, ezévben itt volt a BFBC2 Vietnam, ami bár megjelent dobozos formában, nem sok kedve volt az embereknek elmenni egy dobozért amiben egy darab papír van, Steamen ráadásul olcsóbb is volt, és 3 nappal hamarabb meg lehetett szerezni... Félreértés ne essék, a digitális eladásoknak megvan a maga előnye, csak utálatos amikor valódi okok elfedésével butítják a népet, aztán meg mindenkinek az a posztapokaliptikus kép él a fejében, hogy a jövőben betér a CDgalaxisba, majd az eladó könnyes szemekkel monjda, hogy: "már nincsenek dobozos játékok *szipp*".

A mikrotranzakcióról meg annyit, hogy szép kis summa van benne, az tény. De ha már pont az EA hozza fel a témát... Nem tudom hányan játszottak itt a Battlefield: Heroes-al. Poén kis játék, csak a donate elrontja az egészet. Vagy egy hetet kockulsz éjjel-nappal a játékkal hogy kapj egy AK-47-et egy napra (!), vagy fizetsz 20 EUR-t (!!!) hogy a tied legyen örökre. Még csak béta állapotban van a BF:P4F, de lenne egy tippem hogy milyen irányba fogják elvinni ezt is...
11.
11.
shatterhand
majd eldöntöm,hogy megéri-e
egy fifát felsleges évente kiadni, 13ezerért, megvenni
akkor már legyen 2-3 évig dlc formában frissítés

Vagy adjanak online játékot, de az alap 2-3ezer. Azt ami kell felhúzhatom akár 10ezerig. De azért egy pusztán adathalmazért nem megyek el 13ezerig. Nem tudom megfogni, polcra tenni, úgy hogy ezt a részét nekik nem kell legyártani.
9.
9.
vesszoman
Csak engem lep meg hogy valaki 5000$ (1 millió Ft kb.) fizet havonta?
8.
8.
huszti
#2: Én nyomom a bétáját, szinte semmi gépigénye nincs, sztem egy 1 magos 2 ghzes procival, 512 mb rammal ,emg egy 256os shader 3.0-ás kártyával vígan elszaladgál
6.
6.
Tacskoexe
Ezaz, még több DLC, még több értelmetlen letölthető ruha meg egyéb baromságok. Én azért még reménykedtem egy kicsit, hogy ez a DLC mánia is olyan lesz mint az epizódikus játékok, egy idő után végre leállnak vele. De nem. Ez legalább ad egy jó nagy löketet az újabb baromságok kitalálásához.
5.
5.
Ha ennyire jól megy nekik a world, akkor miért tojnak rá ennyire?
4.
4.
Sheodon
Ebben nincsen semmi új. A Facebook már régóta alkalmazza ezt a módszert, csakúgy, mint az összes webböngészős játék, ahol a játék ingyenes valóban, és csak egy regisztrációba kerül a játék, de hogy jobban ki tudd használni a játéklehetőségeket, illetve szebb, jobb és újabb cuccokat kapj, ahhoz fizetni kell. Mégpedig nem is keveset: van, hogy egy hétre elegendő "adagért" küldesz egy 1000 forintos SMS-t, de az sem ritka, hogy 2000 forintot kell Paypalon keresztül fizetni azért, hogy megnöveld a virtuális "aranyszámlád", hogy fejleszthesd karakteredet.

És ezeknek úgyis előbb-utóbb az a vége, hogy a játékot nagyon hamar megunja az illető - vagy ha esetleg nem is hamar, de tartani fog szünetet, vagy épp zsúfolt lesz az ideje, amikor a többi megelőzi, és már nem lesz kedve tovább folytatni a játékot. Vagy ami még rosszabb: egyik napról a másikra megszüntetik a játékot, hogy kijött egy új és jobb játék, játszanak azzal. És akkor semmilyen emléke nem marad meg az illetőnek, és a pénzét fölöslegesen dobta ki, nem úgy, mintha vett volna egy teljes játékot, amihez tartozik egy leírás, megvan kézzel foghatóan a CD, illetve a mentés sem veszik el soha (kivéve technikai hibától, de azt most ne számítsuk bele).

Ugyanezt a módszert MMO-k is előszeretettel alkalmazzák manapság.
3.
3.
ha ez igy van, akkor csináljanak jobb játékokat - és adják őket féláron!
még úgy is megéri, mindenki jobban jár
2.
2.
Apostol360
Ez alap h az ingyenes játékokba marha nagy lové van... de am téll az is tuti h egyre kevesebben vesznek dobozos gamet ... én most a battlefield új free gamet várom....vki nem tudja annak mekkora a gépigénye??
1.
1.
Mortis
A megátalkodott pénzéhes nyomorultak. Okosak, az hétszentség. :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...