A Nintendo 3DS bojkottálására készülnek

  • Írta: fojesz
  • 2011. február 28.
  • Érdekesség
Link másolása
Egy Facebookon szerveződő csoport a Nintendo 3DS bojkottálására készül, amiért a Nintendo a három konzolgyártó közül egyedüliként olyan anyagokat is felhasznál a kézikonzol gyártásához, ami miatt közvetve emberek halnak meg. Eddig közel hatszázan gyűltek össze.

Rendben, kissé demagóg az üzenet, de úgyis hétfő reggel van, belefér mára egy kis vérlázítás. A Facebook-csoportot (pontosabb eseményt) szervező Ben Wiley saját bevallása szerint maga is Nintendo-rajongó, de "elborzadt", mikor megtudta, hogy a Nintendo hagyja, hogy emberek haljanak meg, és az emberi jogokkal visszaéljenek.

Az Enough Project elméletben nem csak a Nintendo-t és a 3DS-t érinti, de közvetlenül a japánok minap megjelent kézizkonzolját állították pellengérre. A Nintendo más elektronikai társaságokkal egyetemben olyan anyagokat is felhasznál a kütyü gyártásához, ami miatt emberek is meghalnak, így például olyan ásványokat, amelyet fegyveres lázadók által felügyelt kongói bányákban termelnek ki.

A csoport szerint erre nem feltétlenül lenne szükség, például a Sony és a Microsoft is felhagyott az ilyen anyagok ezen az úton történő beszerzésével, csak a Nintendo nem tesz így, mert a játékosok kvázi fűtik őket - és persze a háborúkat - a termékeik megvásárlásával.

Aki a csoporthoz csatlakozik, az kifejezi a bojkottálási szándékát, ami a szervező szerint eszébe juttatja majd a gyártónak, hogy ideje lenne felhagyni mindezzel. Ha a Nintendo időközben - például a március végi európai és amerikai premierig - bejelenti, hogy változtat a módszerein, a bojkott is véget ér.

Nem ez az első történet egyébként, amelyik a játékos termékek gyártásának hátterében zajló furcsaságokra próbál rávilágítani: legutóbb tavaly áprilisban lehetett arról olvasni, hogy a Microsoft egereit, webkameráit és Xbox 360 kontrollereit gyártó kínai gyárban embertelen körülmények között, börtönökre emlékeztető módon dolgoztattak akár gyerekeket is.

15.
15.
zola2000
#14: ...de magyarországról valóban úgy tűnhet, hogy nincs egy szinten a nintendo és az apple.
14.
14.
zola2000
#13: A magyar helyzet olyan, hogy jópár embernek van iphoneja (sokszor pont játékra veszik, pedig hol van a játékélménye a dstől, az ára meg a magyar fizetésektől? ), mert csúcstelefon és azzal lehet villogni, a nintendonak gyakorlatilag nulla a marketingje (egyszer próbálkoztak a UPCvel közösen, hogy tv előfizeetés mellé ingyen adták a dst, de valamiért így sem nagyon kellett a népnek), pedig olcsó és jó játékgép a ds, én sem értem...
13.
13.
hedzsooo
#10: Ize..., HAAAAAT NEM IS TUDOM, h mennyire van 1 szinttel az Apple-el, DE: "Konkurens" oldalon olvastam, h "csak" alig tobb, mint 400 ezer db fogyott mar most, 1 hetvege alatt, csak Japanban ebbol a 3DS-kutyubol. ^^

+ UK-ban elek, itt is tuti elfog kelni belole "nehany" db, legalabbis a marketingje DURVAN nagy: Figyeltem ma a bevasarlokozpontokat es tobb helyen is elo lehet rendelni pl. 10 Fontos depozittal a jatekot, nehogy vki lemaradjon rola az elso korben. ^^ + TV reklam, + termeszetesen a jatekboltok is tele vannak a kepeivel es az elorendeles lehetosegevel...
12.
12.
zola2000
#10: A nintendo és az apple olyan szinten azért egy szinten van, hogy mindketten gigavállalatok (dsből 140 millió fogyott IOS eszközből 180 millió, az nintendonak ott van még a wii, az applenek a mac), és mindkettő drágábban adja a termékeit a gyártási költségnél, és most a 3DS sokadik anyagát kéne más beszállítótól beszerezni, ha emiatt van botrány nyugaton, akkor lehet hogy meglépik ezt az egyszerű apró módosítást...
11.
11.
Mortis
Hát igen. Kapitalista, profitorientált világ ez. Nem az emberi jogok a fontosak, hanem a jutalék, ami leesik a közvetítők, felvásárlók számlájára. Sajna ennek sosem lesz vége. Részsikerek mindig is voltak és lesznek, de a probléma nem fog megoldódni...
10.
10.
vesszoman
9#
Hát a nintendo és az apple nem eggy szinten van...
És szerintem a nintendo nem fogja hanyattvágni magát mert pár száz ember nem veszi meg a dst.
9.
9.
zola2000
Azért nem reménytelen, amikor felháborodás volt, mert az apple beszállítói embertelen körülmények között dolgoztattak, akkor az apple közbelépett, most néha rendszeresen razziázik a beszállítóinál, és megemeltette velük a dolgozóik fizetését, az ilyen cégekre, akik túlárazva adják a termékeiket rájuk is fér, hogy a vásárlók elvárják, az ilyen dolgokat.
8.
8.
hedzsooo
#2: Tenyleg nem egyszeru a dolog, elegge OFF-tema, de bizony sajnos ilyen is van...
7.
7.
hedzsooo
#3: ?! Szerintem vmi ok es okozat osszefugges-felesegre probaltak ezzel ravilagitani...eppen arra, h honnan szarmazik a nyersanyag es kik halnak meg miatta, a Nintendo meg igen: NE vasaroljon onnan, mert addig az ilyen helyeknek is lesz letjogusultsaga. :P

A kongoi korulmenyekert is hidd el, h ha NEM is TE, v. EN, de vannak akik felemelik a szavukat, csak eppen a MEDIABAN ez nem jon le ugy, mint ha vki pl. a hires NINTENDOn kersztul tuntet vmiert. Ezert erdemes pl. a Nintendot meglovagolni, bar igaz, h igy is talan remenytelen az egesz...OFF END :P
6.
6.
hedzsooo
5.
5.
Ferrum
#4: Én is a múlthéten akartam venni egy zsákkal, aztán szerencsére felnyitották a szemem.
4.
4.
Scoo
Egyébként én ezért nem vásárolok gyémántot. Évek óta bojkottálom a gyémántvásárlást, mivel tudom milyen sok vér tapad hozzá.
3.
3.
futurenoise
Tehát az tök lényegtelen, hogy honnan származik a nyersanyag és kik halnak meg miatta, a lényeg, hogy (jelen esetben) a Nintendo ne vásároljon onnan.
Ez nem több, mint egy sikeres termék meglovagolása, karöltve a legaljasabb magyarázattal. Akkor lenne igazán hihető a törekvésük, ha inkább a kongói körülmények ellen emelnék fel a szavukat.
2.
2.
Sun9us
Valamilyen szinten igazuk van, de azután meg azért lesz sírás mert sokkal drágább lesz a kütyü. + ha lecserélik a beszállítót, (mert ugye a nagy cégek nem vesznek részt ilyen csúnya, és gonosz kizsákmányolásban) akkor, az eddig éhbérért dolgozó melós szimplán éhen hal.
1.
1.
Scoo
Bizony, bizony. Ilyen a mocskos, profitorientált kapitalista világ. Borzasztó. Megyek is gyorsan a mekibe egy kis idegnyugtató kávéért.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...