Túl kicsi az Xbox Live a FarmVille készítőinek

  • Írta: fojesz
  • 2011. március 20.
  • Érdekesség
Link másolása
Manapság az a módi, hogyha egy cím befut, akkor a létező összes platformra elkészítik a játékot, akár kisebb-nagyobb módosításokkal is. A FarmVille esetében viszont nem ilyen egyszerű a helyzet, s hiába fejlődnek a konzolos online szolgáltatások, még mindig kicsi terepet jelentenek a Zyngának.

A Zynga sikerjátékai, mint a FarmVille és a CityVille a Facebookon hódítanak, több tízmillió felhasználóval rendelkeznek, s bár az általános üzleti megközelítés azt diktálná, hogy a játékokat minél több platformon - például az Xbox Live-on vagy a PlayStation Networkön - elterjesszék, erre valószínűleg jó ideig nem fog sor kerülni.

Az indok nagyon egyszerű: ezek a szolgáltatások - bár egyre bővülnek - még mindig kicsi terepet biztosítanak a Zyngának. Az Xbox Live 30 millió felhasználóval rendelkezik, és ennek csak egy része használhatja teljes körűen a rendszert a Gold előfizetésével, ami édeskevés a Facebook 500 milliós felhasználói bázisához képest. A számok kedvelőinek mondjuk: 6 százalékos arányról van szó.

Brian Reynolds, a csapat vezető dizájnere egyszerű költői kérdést tett fel: "Hány barátomnak van Xbox 360-a? Játékfejlesztő vagyok, a tripla-A-s közegből jövök, szóval akár kétszámjegyű arányról is lehet szó, 20 vagy 30 százalékról, viszont Facebookja és mobiltelefonja mindenkinek van, és talán a 90 százalékuk használ okostelefont."

Miután az Xbox Live felhasználói bázisa kicsi és a barátlistára is limitált számban vehetünk fel haverokat, ez azt jelenti, hogy kevesebb ember vehet részt a közösségi élményben, ami értelemszerűen nem tesz túl jót egy alapvetően közösségi élményre kihegyezett játéknak.

A hírt daenath nevű olvasónk küldte be, köszönjük!

36.
36.
kekszesember
#28: Akkor az nekem kimaradt...
35.
35.
Berencsit
#33: én megkérdeztem a nagyfatert, hogy mit csináltak anno, tizenévesen... Na erre elég poénos választ adott... xD most leírni nem fogom, de azért ha valaki megteheti, tegye fel neki ezt a kérdést.... :D
34.
34.
dareal
#33: Öregapád idejében még dvd, cd, hd tv sem volt (korától függően még akár tv sem), minek az akkor?
33.
33.
HorvathD
Öregapám idejébe nem volt Facebook és nagyon jól megvoltak.
Lehet kicsit erősen konzervatív a rálátásom, de minek telefonról Facebook -ozni?
Ha valaki ennyire nem tud meglenni néküle, maradjon otthon aztán géphuszárkodjon egész nap.
32.
32.
zsizsi
Most valahogy nem érdekel hogy kinek mi az ízlése de akkor is lecsapódott a biztosíték mikor azt mondta hogy tripla A kategóriás cím. Attól hogy sokan játszanak vele nem feltétlenül jelenti azt hogy az olyan jó -.-"
31.
31.
Vendu
Azért nehogymár egy szinten kezeljünk egy GOW-ot egy FarmVilleel, féleg ne a bevételek alapján. Elég vicces lenne, ha egy teszben az szerepelne pozitívumként, hogy: "sok bevételt hozott".
29.
29.
Giggsy
Nem igazán értem minek ennyit rágódni ezen a híren. Egyrészt bárki bármit gondol itt, nem lesz magasabb rendű attól, hogy GoW-ozik és lenézi azokat akiket FB játékok kötnek le. Nem szeretheti mindenki ugyanazt, de ez megintcsak az idióta PC-konzol harcra emlékeztet. Amúgy is ki lehet jelenteni, hogy a célközönség teljesen más a Live-nál és a FB játékoknál, szóval nem kéne rajta ennyit agyalni.
Ami meg a minőséget illeti... Hát tény, hogy például a Zynga játékai többségében igencsak bétaszerű állapotúak, de akik játszanak vele, azokat nem is ez érdekli benne. És azt is be kell látni, hogy a kiadás-haszon arányban egyetlen komoly játékfejlesztő sem lesz képes megközelíteni őket. És ezt nem a jól végzett fejlesztői munkával, hanem az okos üzletpolitikával érték el.
28.
28.
dareal
#22: Tévedsz, zömében felnőttek, s leginkább családanyák játszanak fv-el (volt erről egy felmérés)
26.
26.
Vendu
Most már nagyon kíváncsi vagyok egy szakmai véleményre, FarmVille tesztet akarok látni a Gamekapocson, a pontszámra különösen kíváncsi leszek.

Szokták mondani, hogy mégis milyen ember az aki Mortallal meg Dead Space-el játszik. Olyan amilyen. Milyen ember az aki a FarmVillen meg a Pokerstars.com-on veri el az összes pénzét. Egy kisgyerek csinált 1400 dolláros tartozást a FarmVillen.
25.
25.
Quent1n
#8: Ezen jót röhögtem kösz! :)

Mert a Gears of War az aztán sokkal összetettebb. Mész azt darálsz, csak a látvány ami más. Meg merem kockáztatni, hogy egy FarmVille összetettebb játék. :D

Lehet retkelni az ilyen játékokat, de a számok a fejlesztőket igazolják valahol. Mindenképpen van potenciál ezekben a cuccokban és igaza is van a Zynga-s arcnak. Plusz kontrollerrel meg konzollal sokkal macerásabb az egész. A FB-os játszadozás lényege pont az, hogy "bárhol" "bármikor".
24.
24.
Berencsit
az emberek többsége az ilyen játékokra mondja azt, hogy gagyi. na én is ezen a véleményen vagyok. ;)
23.
23.
Xenomorf
#20: Mennyire igazad van :)
Szinte már nincs is olyan háztartás ahol ne lenne legalább egy számítógép és már az internet is elérhető szintén, szinte bárki számára aki nem egyik napról a másikra él, így hát elég nagy a potenciális célközönség, míg konzolon elég csekély.
22.
22.
kekszesember
Hát ez érdekes, az xbox live túl kicsi?? Minek akarják ide hozni a játékot? De komolyan, facebookon is csak azok játszanak vele akik nagyon unatkoznak, vagy 9-10 évesek, de xbox liveon nem nagyon unatkoznak az emberek..nem értem, olyan nagyra vannak a játékukkal..
21.
21.
Xenomorf
Én PC-s voltam világ életemben, de az ilyen "vackok" sose kötöttek le, ahogyan a telókon a Java-s játékok se. Biztos meg van a maga varázsa, ha csak egy pár percre akar az ember bohóckodni kicsit, de nem hinném, hogy a konzolosoknak ez lenne a vágya és kirekesztve éreznék magukat. Vicc az egész.
20.
20.
Vendu
FarmVilleel és CityVilleel nem az a baja a játékosoknak, hogy nem lehet benne szétloccsantani egy csapat mutáns fejét hanem, hogy csakúgy mint a Kinectes játékok összecsapottak igénytelenek és borzasztó rövid a szavatosságuk.
Konzolt venni meg biztosan nem fognak miatta az emberek, mert ahogy elnézem nem lehet nagy a gépigénye, olyan PC amin fut akad akármelyik háztartásban. Egy hasonlattal élve még nem hallottam olyanról aki az aknakereső vagy a fekete özvegy miatt miatt vett volna Windows-t.
19.
19.
Tacskoexe
#3: És ez tragikus. Én mondom tragikus... Hogy a konzolosok nem hajlandóak játszani ilyen fergeteges játékokkal mint a FarmVille... Nem is tudják miből maradnak ki. Ilyen hülyeségekkel játszanak mint a God of War, meg Uncharted, meg sorolhatnám... :P
18.
18.
McDuff
nem is kell a szarjuk se Live-ra,se Network-re,szomorú hogy azt hiszik...
17.
17.
dareal
#8: van akinek a gow vagy killzone, vagy bármilyen másik játék lealacsonyító. badarság amiatt lenézned valakit, hogy mivel játszik.

amúgy nem értem, hogy miért ragozzátok túl a cikket, a lényeg, hogy túl pici a zynga-nak a konzolos live piac. noha életemben kb fél percet farmvilleztem, de azt tudom, hogy az a játék egymaga jóval több játékost vonzott, mint az említett gow vagy killzone. a zynga-t ez érdekli, nem az, hogy a konzolosok ezen röhögnek, vagy sem. míg ti ezen csak röhögtök, ők közben milliárdokat keresnek :)
14.
14.
Kyuubi
Úristen... Hát én el is szégyelltem magam. És még facebookom sincs, így esélyem se lesz hogy valaha játsszak vele :(
11.
11.
vytros
#6: Figyu, egyiken se lenne értelme elgondolkodni, tekintve, hogy aki konzolt vesz, az nem azért veszi meg, hogy az olyan sz*rokkal játszon mint a FarmVille, hanem pl. a God of War vagy a Halo miatt.
10.
10.
simi
pedig most akartam venni egy box-ot, de így semmi értelme
8.
8.
Sun9us
Megfogadtam, hogy sose alacsonyodok le ezen játék/játékok színvonalára.
De most tényleg milyen ember lehet az, aki hazamegy, benyomja a konzolt, és teszem azt a Gears of War, vagy a Killzone helyett Farm Ville- ozik. :D
7.
7.
Vendu
Igazán lebutulhatnánk már ehhez a játékhoz, hogy a Zynga végre észrevegyen! :D
6.
6.
Mortis
Igen, még túl gyerekcipőben jár a Box-os közösség. PS3-on érdemesebb lenne elgondolkodni, szerintem, bár ott sem nagyobb túl sokkal a bázis, de nagyobb benne a potenciál a növekedésre.
5.
5.
Klaymen
nem is kell...nem azért vettem xboxot hogy holmi flash játékokkal játszak ^^
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...