GeoHot már a Facebooknak dolgozik

  • Írta: InGen
  • 2011. június 27.
  • Érdekesség
Link másolása
Emlékszünk még a fiatal hackerre, George Hotzra? Ő törte fel a PlayStation 3 firmware-jének védelmét, és tette lehetővé custom firmware-ek futtatását a konzolon. Úgy néz ki, hogy megérte a fáradozás és a sok bíróságra járás, az úriember ugyanis most a Facebooknál kapott munkát, és jól érzi magát.

GeoHot először feltörte a Playstation 3-at, majd egy jó ideig pereskedett a Sonyval, miközben állítólag Dél-Amerikába is elmenekült egyszer - utólag kiderült, hogy az csak pletyka volt, de legalább jól hangzik. Végülis George Hotz pere áprilisban zárult le, s jelenleg sokan úgy gondolják, hogy ez a per szította fel a hackerek haragját, akik aztán később a PlayStation Networköt is feltörték.


Most a TechUnwrapped oldala posztolt egy összevágott Youtube videót, melyből kiderül, hogy a fiatal hacker már a Facebooknál dolgozik, illetve erre utal a srác Facebook profiloldala is.

Néhány pletyka szerint Hotz már május óta a Facebooknál tengeti napjait, szóval bátran mondhatjuk: a sok pereskedés és a sok idegeskedés meghozta gyümölcsét, hiszen végülis az Egyesült Államok és talán az egész nyugati világ legirigyeltebb cégénél kapott munkát.

53.
53.
Tocy
#52: "Tudod a szerződésszegéshez alá is kell ám írnod valamit. Azzal, hogy te veszel egy PS3-at, X360-at, vagy egy liter tejet a boltban még nem kötöttél szerződést senkivel." Igazából én erre írtam, hogy de, tulajdonképpen már önmagában a vásárlás is egy szerződés (amiben a vásárló és az eladó a szerződő felek), nem kell ahhoz aláírnod semmit, hogy szerződésszegést kövess el (például ha te a PS 3-mal fizetés nélkül sétálsz ki a boltból, az egy szerződésszegés, mert nem teljesítetted a rád eső kötelmeket; úgyhogy majd jön a hústorony, kopasz szekus, és megagyal :D).

Egyébként: "ACCESS TO OR USE OF THE SYSTEM SOFTWARE IN THE SONY COMPUTER ENTERTAINMENT INC. ("SCE")'S PlayStation®3 COMPUTER ENTERTAINMENT SYSTEM UNIT ("PS3™ system") IS EXPRESSLY CONDITIONED UPON ACCEPTANCE OF THE TERMS OF THIS AGREEMENT." - (http://www.scei.co.jp/ps3-eula/ps3_eula_en.html)

Magyarul a ráutaló magatartás, amivel elfogadod a Sony szolgáltatási és felhasználási feltételeiről szóló szerződést az, ha hozzáférsz, vagy használatba veszed a "PS 3 system"-et; ekkor "szerződsz" tulajdonképp a Sony-val. Igazából én ezzel ennyit szeretnék foglalkozni és nem többet, az egyéb kérdésekkel inkább a Sony supportját vagy jogi képviselőjét kéne zargatni. :D
52.
52.
Giggsy
#51: Rágugliztam erre a ráutaló magatartás dologra. Áruld már el nekem, hogy a feltételei közül melyik teljesül azzal, hogy megveszel egy PS3-at. Mivel az távolról sem magától értetődő, hogy ha veszel egy szerkezetet, azon nem végezhetsz olyan átalakításokat amilyeneket akarsz, így nem tartozhat bele abba a kategóriába. A szóbeli és írásbeli szerződés ezesetben ugye eleve kizárt, szóval akkor mégis miféle megállapodást kötsz a Sony-val, ha veszel egy PS3-at?
51.
51.
Tocy
#48: Hogy hol hallottam róla? Jogi alapismeretek órán technikusin, és gazdasági jog előadáson egyetemen. :)
50.
50.
Giggsy
#49: Semmi perc alatt lecsapna rá a Google :D
49.
49.
Neo1989
Egész jól jött ki ebből a dologból na asszemi így kell sza.....-ból aranyat csinálni :)
De azé ne Hackerkedjetek XD Lehet nem mindenkinek jön össze , vajon az aki az FB-t támadja be hol kapna állást ??? XD
48.
48.
Giggsy
#47: Áruld már el, hogy mégis milyen szerződésről beszélsz. Gyakran még az írott szerződés sem ér túrót sem (tapasztalatból mondom) akkor mégis hogyan kötelezhetnének egy olyan szerződés betartására amit még alá sem írtál? Ezekről a dolgokról, hogy ráutaló magatartás mégis hol hallottál? (Idióta amcsi bíróságok ítéleteit felhozni nem ér) Ha amit mondasz igaz lenne, olyan visszaéléseknek adna teret, hogy a bíróságoknak háromszor ennyi dolga lenne. Ezzel az erővel ha valaki nyitott ajtóval otthagyja a kocsiját valahol, akkor bárki elviheti, hisz a magatartása arra utalt, hogy el akarja adni...
47.
47.
Tocy
#40: Na ezen jókat vigyorogtam. De még mennyire, hogy kötöttél szerződést! Igazából bele se megyek abba, hogy mennyi hiba van ebben a hozzászólásban, csak annyit pendítek meg, hogy szerződés nem csak írásban, hanem szóban, sőt, akár ráutaló magatartással (!) is létrejöhet, ezzel pedig szeretnek is (vissza)élni a gyártók/forgalmazók.
45.
45.
Giggsy
#42: Az a nagy baj, hogy nem próbálta eladni, nem mondta, hogy az ö találmánya, csak készített hozzá egy módosítást azt tette bárki számára elérhetővé. Ebben semmi igazán megfoghatóan illegális nincs. Nem véletlen, hogy nem is bírták megfogni vele. Ami a megbénítást illeti, az meg nem ő volt. A PSN leállítása valóban bűncselekmény, de a PS3 feltöréséhez max annyiban van köze, hogy talán a GeoHot elleni per volt a kiváltó oka.
44.
44.
dante92
kb április óta sz.r is a Facebook (igáig is az volt, de most kegyetlenül az!) Nem mutatja a bejövő üzeneteket, magyarra van beállítva oszt a fele angol (na nem mintha ez baj lenne, de akkor is), "Van hivatalosan is facebook nem gomb" meg ilyen egyéb f.szságok stb... :-).
43.
43.
Hubert Cumberdale
Ha az a terve, hogy belülről nyírja ki a fészbúkot, akkor hajrá GeoHot!!!!!
42.
42.
randall13
Először is: Én egy szóval nem mondtam, hogy főbe kéne lőni vagy kiforgatni a beleit. Régebbi, hasonló témájú hírekben még írtam is, hogy jár nekik 3 év börtön de semmi több. Szóval félreértelmeztek azzal, hogy én ádáz ellensége vagyok a hackereknek és felebarátja a sonynak. Én csupán megpróbálok pártatlan maradni, és reális szemszögből megközelíteni a dolgokat. Nem fogom sem a hackereket, sem a sonyt vagy más cégeket védeni, nem vagyok fizetett ügyvédje egyiknek sem. Idézek #1 mamgu-tól:
"Ha csirkét lopsz egy rohadék vagy, ha ötven milliót akkor sztár."
És én pont ezzel nem értek egyet. Ha egyszer feltörte egy cég olyan termékét amiből megél, akkor igenis ülje le azt a 3 év börtönt. Utána pedig felőlem mehet a NASA-hoz is dolgozni, mert leszarom.
Másodszor: A Sony és társai tény, hogy elhanyagolták a rendszerük védelmét. De ez miben jogosít fel arra bárkit is, hogy megbénítsa teljesen azt? Sok nyomorék hacker azt hiszi hogy ő ér valamit és van beleszólása egy számára vadidegen cégbe, közben meg nem. És ezt nem veszik észre magukon... Itt képbe jön a már oly sokszor elhangzott mondat: NINCS feltörhetetlen védelem. Az ember nem tökéletes, ebből kifolyólag az sem lehet az, amit létrehoz. Mindig lesznek apró biztonsági rések, amiken át lehet jutni. Sonynál kicsit nagy volt a rés, de aki tisztességes és nem akarja szándékosan feltörni, az nem is fogja.
És harmadszor: Aláírom, kicsit túloztam a szerződéses dologgal kapcsolatban, viszont nem is konkrétan a PS3-ra írtam. A lényeg az, hogyha én megvettem egy terméket, az nem jogosít fel arra, hogy eladjam saját néven. Nem lett volna semmi sem az ügyből, ha kedves GeoHot csak feltöri a PS3-at, de nem teszi közzé. Ha ő azt élvezi, hogy feltöri mások rendszereit, tessék, hajrá. Viszont kétlem hogy ahhoz is lenne joga, hogy ezt megossza az egész világgal. Ez olyan, mintha én megvenném a windowsXYZ-t, átírnék benne pár dolgot és másnap közzé tenném az interneten, hogy itt az enyém, új, jobb és ingyenes. Mindezt csak azért, mert kivették belőle az aknakeresőt. PS3 esetében a linuxot.
Röviden ennyi.
41.
41.
Giggsy
#34: Upsz, a bélkiforgatás nem te voltál, akkor azt a részt visszavonom.
40.
40.
Giggsy
#34: Tudod a szerződésszegéshez alá is kell ám írnod valamit. Azzal, hogy te veszel egy PS3-at, X360-at, vagy egy liter tejet a boltban még nem kötöttél szerződést senkivel. Ezzel az erővel azt is megtehetnék, hogy a a Tesco az előre csomagolt hús alá betenne egy cetlit, hogy amennyiben nem marhapörköltet készítesz belőle, úgy szerződésszegést követsz el és szolgáltasd vissza nekik az árut. Mivel olyan törvény nem létezik, hogy te nem módosíthatsz a megvásárolt termékeken, így a Sony kardoskodás túrót nem ér. Persze ha ténylegesen elfogadod az EULA-t (rákattintás a telepítéskor, vagy aláírás egy szerződésen), akkor más a helyzet, de így...

Ami pedig a primitív beszólást illeti, ez a jelző épp terád illik. A belét forgatnád ki, stb... Ami meg a keletkezett károkat illeti, nem vettem észre, hogy a PS3-ra kiadott játékok olcsóbbak lettek volna, mikor nem volt rá warez. Szóval rajtad a kutya nem veri le. Az hogy te egy tehetségtelen, primitív bunkó vagy, azon meg akármilyen hack sem tudna segíteni...
39.
39.
Sheodon
Az sokkal inkább poén, hogy ahogy elolvastam a hírt, és felmentem Facebookra, az a hír fogadott, ami a legtöbb játékoldalnál/PSN-en ki volt írva a napokban: "ideiglenesen nem elérhető".
38.
38.
K2 The Highest
#34: Primitív...Te írod, hogy a belét is kiforgatnád...Szóval primitív...Igen...
Én arra írtam Neked, hogy ez az ember nem egy tömeggyilkos, hogy most ilyen idióta dolgokat kelljen írnod, mint azt tetted...
37.
37.
shatterhand
A konzolt azért árulják,hogy játsz vele és nem azért,hogy kísérletezgess.
Ha indokolatlanul szétszeded annak van más oka is;) (és itt most nem a portalanításra gondolok)
Az meg már hadd legyen a a "csúnya rossz" multinak a dolga,hogy "bevédi" magát egy ilyen ajánlatelfogadással (ami a vásárlással aktuális lesz).

Minden más csak szarkavarás és kifogás.Miért olyan nehéz elfogadni,hogy egy cég összerak egy gépet abból szeretne pénzt viszontlátni. NEM KÖTELEZŐ MEGVENNI! Én mondjuk alapból azt veszem meg amivel elégedett vagyok.
Aki unatkozik azmeg bütyköljön olyat ami maga dob össze.
36.
36.
Sakee
Az a baj,h sokatoknak igaza van. 1. valamiféle szerződésszegés az biztos,ha belenyúltok a rendszerükbe és benne van a felhasználási feltételeikbe. Vagy megveszed és elfogadod,vagy nem. Ha otthon magadnak feltöröd,átalakítod,stb nem hiszem,hogy elmennek hozzád és becsöngetnek a zsaruk, de ha már kirakod a netre,hogy mit hogy miért,abban már van ráció. 2. az is biztos,hogy ilyenek nélkül nem fejlődne az "ipar",tehát jogos,hogy inkább adnak neki jó lóvét,hogy fejlesszen nekik akármit...3. a zsenit és az őrülteket szinte tényleg 1% választja el (lsd pl Adolf bácsi).
Csak ennyi. Mindenkinek igaza van de teljesen senkinek sincs ;)
35.
35.
PolluxHUN
#34: Miféle szerződésszegés ember? Ez nem egy jelzáloghitel!
Komolyon mondom eszméletlen h milyen bigott, naiv társadalom van kialakulóban, ahol minden kis takony usert úgy rángatnak a multik ahogy nekik tetszik.
Jó isten megáldja a szitkozókat....ha Kopernikusz vagy Newton nem állt volna ki a saját elméleteik mellett akkor még mindig az elcseszett egyház dogmát nyomnák a fejünkbe?
34.
34.
randall13
#24: Olyan primitív felfogásod van, hogy az valami hihetetlen. És szerinted a keletkezett károkat kiken fogják visszanyerni? Biztos hogy nem a saját szíjukat húzzák meg.

#29 Köszöntelek a való életben, ahol van olyan fogalom, hogy szerződésszegés. Ha valamit elfogadsz, akkor azt be is kell tartanod, különben szia bíró bácsi.
33.
33.
Sulphur
#21: És szerinted aki egy ilyen rendszert (adott esetben a PS fw-jét, vagy az iPhone fw-jét) egymaga feltör annak nem kellett több száz órát belefektetni abba, hogy ezt megtanulja? Szerinted így született vagy mi? Ez a gyerek 17 éves korára azt megtanulta amit egyes emberek csak 30 éves korukra. Ő tett is valamit, amiért gazdag lett.

Giggsy-nek pedig abban teljesen igaza van, ha már valamit megvettem akkor azzal hagy csináljak amit akarok...
32.
32.
l4cyk4
ennyi!! itt a válasz azon kérdésekre h miért törnek fel rendszereket!
31.
31.
shatterhand
na, felbukkantak a 13évesek is:))
30.
30.
3NT3R
Látom ide csak 12 évesek járnak. Segítek:
ilyen mentalitású emberek nélkül NEM lenne internet
vagy fizika akár

khm, ti mit hoztatok össze? te is megtudtad volna csinálni, csak éppen etikátlannak tartottad? mert akkor járjon a szád
29.
29.
Giggsy
#27: Ne gyere már ezzel az idióta reklámdumával! A mai napig nincs bizonyítva, hogy a warez ténylegesen mekkora kárt okoz a szórakoztató/IT szektornak. Persze a cégek szeretnek úgy érvelni, hogy az a sok gonosz letöltő mind megvette volna azt a filmet/zenét/játékot/szoftvert, de ez köszönőviszonyban sincs az igazsággal. Ingyen megnézel/hallgatsz bármilyen szart? Egyszer gondolom. Na de ha fizetned kell érte? Ugye hogy nem. Ha már fizetned kell, meggondolt döntést hozol (már ha nem vagy komplett hülye) Persze biztos sokan vannak akik így, hogy ingyen juthattak játékhoz, meg is tették, de hogy mennyien, az már más kérdés. Amúgy elég vicces dolog sajnálni az olyan cégeket, amik dollármilliárdos nyereségeket (nem bevételről, hanem tiszta nyereségről beszélek) halmoznak fel évről évre.

Ami pedig a megvásárlás dolgot illeti: én azon a véleményen vagyok, hogy ha megvettem valamit, akkor az az enyém. Ne hogy már a volt tulaj mondja meg nekem, hogy mit tehetek meg vele, és mit nem, ez abszurd. Ez kábé olyan, mintha vennél egy házat, de aki eladja neked, az kikötné a szerződésben, hogy nem tarthatsz benne kutyát.

Akárhogy csűrik-csavarják a dolgot, a tény tény marad, a videójáték ipar évről évre nő, warez ide vagy oda. Ezzel persze nem azt mondom, hogy ne küzdjenek ellene, de nem egy tehetséges informatikuson kellene leverni, aki személy szerint neked, vagy bármely más hétköznapi embernek nem okozott kárt. Az pedig, hogy néhány dollármilliárdokkal rendelkező befektető idén csak nyolc hétre mehet nyaralni a Seychelles-szigetekre a korábbi tíz helyett, hadd ne hasson már meg.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...