LittleBigPlanet - a Sony free-to-play játéknak szánta

  • Írta: fojesz
  • 2011. július 21.
  • Érdekesség
Link másolása
A Comic-Con mellett javában zajlik a Develop konferencia is, ahol többek között a Media Molecule vezérarcai és Phil Harrison, a Sony Worldwide Studios egykori elnöke is leült beszélgetni. Elsődleges témájuk természetesen a LittleBigPlanet és a hozzákötődő, nem mindennapi sztorik voltak.

Tudtátok, hogy a Sony kezdetben ingyenes játéknak képzelte el a LittleBigPlanetet? Most már tudjátok. Többek között erről is beszéltek a srácok a Develop konferencián, emlékeik szerint mindez 2005 végén, a PlayStation 3 megjelenése előtt történhetett. A 45 percesre tervezett megbeszélés 3 órásra nyúlt, Harrison azt szerette volna, ha a LittleBigPlanet a free-to-play üzleti modellt vezeti be, amihez DLC-k és egy raklapnyi felhasználói tartalom jelenhet meg.

A játékot akkoriban CraftWorldnek nevezték, majd később a LittleBigWorld projektnevet kapta a program, amit azonban nem tudtak bejegyeztetni, mert egy másik cég már használta a BigWorld elnevezést: így született meg a LittleBigPlanet cím a 2007-es GDC előtt. Érdekesség, hogy szóba jött a LittleBigBang ötlete is, de azt végül elvetették, mert túlzottan rímelt "gang bang" kifejezésre.

Kezdetben a Sony nem volt elégedett

A Media Molecule átkozza 2006. május 25-ét, akkor - vagyis a kezdeti, hat hónapra szóló kezdőtőke felélése után - kellett ugyanis bemutatniuk valamit a Sonynak a készülő játékból. A srácok szerint a kód akkor borzasztó volt, alig lehetett vele játszani, és a szerkesztőmód is gyengélkedett, ezért a Sony érthető módon nem volt lenyűgözve.

A fejlesztők végül augusztusig kaptak haladékot, de utoljára. A "most vagy soha" megbeszélésen gyakorlatilag az összes Sony fejes részt vett, a Media Molecule-t pedig körülbelül öt srác képviselte, ami nem kicsit volt izzasztó a számukra. A készítők olyan demóval akartak előállni, ami akár a végleges változatban is helytállna (végül ezt mutatták be a 2007-es GDC-n is), de utolsó éjszaka közbejött valami: eszükbe jutott, hogy bár négyfős kooperatív módot akartak prezentálni, ők eddig csak hárman tesztelték a játékot. Ahogy az várható volt, a kód bugos is maradt, de az utolsó éjszakán sikerült kijavítani a hibákat.

A Sony végül elégedett volt a látottakkal, Harrison állítása szerint a legjobb előadást látta, pedig vagy ezer ilyet végignézett már. A LittleBigPlanet végül zöld utat kapott, a PlayStation 3 egyik legfontosabb címe lett belőle. Ekkor dőlt el az is: a játékot meglepő módon a GDC-n fogják bemutatni, nem pedig az E3-on. Bár ezt sokáig nem értették a srácok, Harrison szerint ezzel akarták bizonyítani, hogy a PlayStation 3 jövőjét a szolgáltatás alapú termékek és a felhasználói tartalmak jelentik.

A LittleBigPlanetnek jót tett a PSN leállás

Bár azt hinnénk, hogy a közösségre építő játékoknak, mint a LittleBigPlanet, durván betett a PlayStation Network leállása, a Media Molecule szerint nem történt nagy probléma. Nyilván senki nem tudott online játszani, de az újraindulás után jóval többen tolták a LittleBigPlanetet, mint azelőtt, elvégre a Welcome Back program keretében a PlayStation 3-tulajdonosok ingyen letölthették a játékot, ami csak erősítette a közösséget.

7.
7.
NECROSMOKE
1ik legjobb PS3 exclusiv géme :)Én még az 1éves PS+ tagságért kaptam a tavaly, de megvettem lemezes verzióban a GOTY kiadást :)
6.
6.
bazsko
#1: ááá... már van ps3 emu! csak hát még nem futnak vele a gamek... ha érdekel valakit, küldjön privátot és én elküldöm a linkjét :)
3.
3.
abydos
#2: Azt javaslom, hogy most kapcsold ki a gépet, ha dolgozol menj haza, kapcsold be a PS3-mat és játssz vele orrvérzésig, alább úgysem lehet hagyni...
2.
2.
shatterhand
welcome back csomagnak hála ingyen leszedtem a játékot, de még nem volt időm játszani vele
pedig rendre olvasok olyanokat,hogy: így meg úgy volt jó este co-op-ban és nem tudták letenni
1.
1.
TryGun
Ebből is nagyon jó lenne egy PC-s változat vagy aggyanak már nekem ingyen két karral egy ps3-mat XD
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...