Megérint a jövő

  • Írta: Daks
  • 2005. május 26.
  • Hír
Link másolása
Ian Pearson jövőkutató szerint már közel állunk a számítógépek azon fejlettségi szintjéhez, melyek ma még csak a filmekben léteznek.

Ian Pearson jövőkutató szerint már közel állunk a számítógépek azon fejlettségi szintjéhez, melyek ma még csak a filmekben léteznek.

"Az új Playstation teljesítménye az emberi agy kb. 1%-ának felel majd meg, ezzel máris elérte azt a fejlettségi szintet, melyet 10 éve még szuperkomputerként emlegettünk" - nyilatkozta Pearson. "A Playstation 5 várhatóan olyan tudással és mesterséges intelligenciával lesz felszerelve, mint az emberi agy".

Mivel egy átlag ember teljes agykapacitásának kb. a 15-20%-át használja ki, így szinte el sem tudjuk képzelni milyen lesz a "jövő számítógépe", ha teljesítményét az agyunkkal hasonlítjuk össze. Pearson természetesen a PS5-öt csak példának hozta fel, látván a Sony termékeinek fejlődését.

A jövőkutató elképzelései szerint 2020 környékén építik majd meg az első, teljes öntudattal rendelkező komputert: "Az IT rohamosan fejlődik napról-napra, így a mostani tendenciát figyelembe véve kb. 15 év kellhet egy teljesen önálló, öntudattal rendelkező számítógép megépítéséhez".

Hogy mindez mit jelent? Számítástechnikai forradalmat élünk át, kedves barátam, és figyelembe véve az utóbbi időkben tapasztalt rohamos fejlődést, nem is olyan elképzelhetetlen, amit a jövőkutatók állítanak. Na persze, azért ők is megdolgoznak a pénzükért, így nem csupán bolondos agyszüleményről van szó, elég ha összehasonlítunk egy 20 évvel ezelőtti Commodore-t egy mai géppel. Azt mondom, gondolkodjunk el ezen egy kicsit, és fantáziáljunk arról, hogy unokáink milyen világban nőnek majd fel...

Akit bővebben érdekel Ian Pearson munkássága, kutatásairl bévebben az alábbi linken olvashat:

http://www.btinternet.com/~ian.pearson/

8.
8.
fojesz
1%... kevésnek tűnik, de ha belegondolok nagyon durva... mondjuk a gép néha alapból okosabb mint én... (itt a számológépre gondoltam... :D)
6.
6.
Myko Alto
Itt javaslom Isaac Asimov: Én, a Robot c. könyvét, ami a robotok fejlődését mutatja be sok kis novellán keresztül.
5.
5.
Avium
A sajat tudat az onallo munkavegzesre, es esetleges problema felmerulesenel a problemamegodlasra kell. Viszont mi masert csinalnak oket ha nem fontos feladatok vegzesre amit esetleg egy ember nem tehet meg mert mondjuk veselyes a terulet vagy non-stop figyelem kell hozza.
4.
4.
Ca$h
Remelem, hogy az emberiseg figyelembe fogja venni azokat az igencsak realisan kidolgozott jovo kepeket, amikben az ontudatra ebredt gepek, gondokat okoznak. Lasd: Urodusszeia, iRobot, Matrix, Terminator. Remelem, hogy fontosabb feladatokat nem fognak rabizni ezekre a gepekre, kulonben ezeke a filmek akar meg meg is valsulhatnak... Egyebkent is mi ertelme van annak, hogy egy gepnek, vagy szamitogepnek sajat tudata legyen? De most komolyan, ez nekunk miert jo? Mind1. Ha nem a gepek, akkor majd mi ugyis vegzunk magunkkal, csak ido kerdese, emelett a szennyezettseg mellett, amit produkal az emberi faj... :/
3.
3.
Myko Alto
Én csak azon vagyok, nehogy tényleg valami öntudatra kelt masina galibát okozzon! :P
2.
2.
lewton6
"kell a ruhád és a motorod!" :)

de egyet értek. ez így elég ilyesztő...
1.
1.
rocko
Hmmm, ez azert eleg ilyeszto, hogy ennyire kozel vagyunk mar ehez. Ha egy gep legalabb annyira okos lesz mitn az emberek, akkor mar reg el agyunk veszve, ugyanis biztos talalunk majd 1-2 orult szektas hekkert akik szepen feltorik a vedelmet...stb...->terminator...
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...