Zynga: 900 millió dolláros részvénykibocsátás

  • Írta: fojesz
  • 2011. december 4.
  • Biznisz
Link másolása
Következzen egy némileg komolyabb bejelentés: a Zynga a tervezettnél alacsonyabb áron lövi be a részvényeit, így körülbelül 900 millió dollár értékben viszi tőzsdére a papírjait december közepén. A Zynga értékét így 9,04 milliárd dollárra lövik be, tehát a vállalat többet ér, mint az Electronic Arts.

Megannyi huzavona után a Zynga december 15-én végre tőzsdére megy, a vállalat részvényeivel (ZNGA) december 16-tól lehet kereskedni a NASDAQ-on. A Facebook-játékairól ismert fejlesztőcég 100 millió darab értékpapírt bocsát ki, ezeket a korábbi tervekkel ellentétben alacsonyabb áron hozzák majd forgalomba, a végleges érték 8 dollár 50 cent és 10 dollár között állapodik majd meg attól függően, hogy sikerül a vállalat kilenc napig tartó roadshowja a befektetők meggyőzésére.

A 925 millió dolláros részvénycsomag csak a papírok 11,1 százalékát jelenti, azokkal együtt összesen a vállalat 9,04 milliárd dollárt érhet. Ez ugyan kevesebb, mint a korábban becsült 14,05 milliárd dolláros vállalati érték (sőt korábban volt szó 20 milliárdos értékről is), viszont még mindig több, mint az Electronic Artsé: az óriáskiadó "csupán" 7,7 milliárd dollárt ér. Érdekesség, hogy 2004 óta ez lesz a legnagyobb részvénykibocsátás: akkor a Google produkálta legnagyobb IPO-t 1,7 millárd dollárral.

A Reuters szerint a befektetők egy része aggodalmának is hangot adott: mint kiderült, a Zynga vezérigazgatója, Mark Pincus a részvénykibocsátás után az értékpapírok 36,2 százalékát megtartja, ezek ráadásul hetvenszer nagyobb súllyal számítanak a szavazásokkor, mint a normál részvények. A Reuters szerint nem kizárt, hogy a befektetők attól félnek, a Zynga nem fogja meghallgatni őket.

Jönnek az új játékok?

A Zynga ezzel párhuzamosan más színtéren is hallatott magáról. Mint kiderült, az egy éve elrajtolt CityVille 49,7 millió havi aktív játékost tudhat maga mögött, naponta pedig 10 millióan játszanak a játékkal - csúcsforgalomban 4 millió játékos játszik együtt. Ezzel a CityVille továbbra is a Facebook legnépszerűbb játéka, őt a FarmVille és a The Sims Social követi 30,9, illetve 30,4 millió aktív játékossal.

Ráadásul úgy néz ki, a Ville-játékok áradata nem hagy alább, nemrég ugyanis a Zynga bejegyeztette a ForestVille domain címét. Egyelőre nem tudunk semmit a játékról, de a korábbi projektek alapján nem nehéz kitalálni, mire számíthatunk.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...