A szülők 64 százaléka nem ellenőrzi a korhatárt

  • Írta: zoenn
  • 2012. április 16.
  • Hír
Link másolása
Érdekes felmérés látott napvilágot az Egyesült Királyságban. A PlayR honlapja szerint a megkérdezett szülők 64 százaléka nem ellenőrzi azt, hogy gyermeke milyen korhatáros játékkal nyomul. Így nagyon is elképzelhető, hogy a fiatalkorú kisded véres húscafatokkal fekszik és kel.

Manapság tabunak számít, hogy egy gyerek felnőtteknek szánt játékkal játszik. Nagyon is előfordul, hogy metrón beszélgető fiatalok éppen azt részletezik társaiknak, hogy milyen ízes kivégzést hajtottak végre a Mortal Kombatban, ahelyett, hogy egy nekik szóló címmel múlatták volna az idejüket. Nem véletlenül találták ki játékok dobozán található korhatár-besorolást, de úgy látszik, hogy a szülők többsége figyelmen kívül hagyja azt.

A PlayR 1221 szülőt kérdezett meg a felmérés alatt, mindegyikük 17 éves vagy annál fiatalabb gyermeket nevel. Hatvannégy százalékuk azt mondta, hogy nem ellenőrzi a játékok dobozán található korhatár-besorolást, és simán engedi felnőtt címekkel is játszani utódait.

Azok közül, akik elismerték, hogy nem vizsgálják meg azt, hogy mivel játszik a gyerek 55 százalék azt mondta, hogy nem hiszi, hogy a korhatár számít a videojátékok esetében, sőt 51 százalékukat egyáltalán nem zavarja az, ha a palánta 18 éven felülieknek szánt címekkel múlatja az idejét. A résztvevőktől azt is megkérdezték, hogy erőszakosabbnak érzik-e gyermeküket, ha erőszakos játékokkal játszanak: 61 százalékuk válaszolt nemmel.

A honlap alapítója, Simon Kilby elmondta, hogy tényleg meglepő eredmények születtek. A világ már csak ilyen, a szülők nem igazán állnak a helyzet magaslatán.

43.
43.
teng márk
én 10 éves vagyok és még csak a tekken 6-on,cars 2. video game-el,transformers war of cibertron-on és még a többi kinectes játékomon játszok.
41.
41.
zola2000
#40: azért ezt nem mondanám a resi zerora-4re-REmakere, most jelentették be a fatal frame 2remaket wiire (akkor a 4 sincs messze), de azokat gondolom nem fogja megkapni :)

meg ps3ra is lehet venni olyan szelídebb játékokat mint a littlebigplanet-tales of graces f, ni no kuni, mozgáshoz ott a move, sports championsal és just dancel, szal minden platformra van minden, csak figyelni kell azt a korhatárt, amit méteres betűkkel nyomtatnak a dobozra, nem véletlenül.
38.
38.
zola2000
gondolom ez a felmérés nem magyarországon készült, nyugaton azért felelősebbek az emberek (meg nyugaton régen többen játszottak, jobban képben vannak), és gondolom ez a 64% azoknál jóval több akiknek 7-8 éves a gyerekük, míg akiknek 14 éves arra már annyira nem kell/lehet figyelni.

Egyébként az is számít mennyire vannak realisztikusan kidolgozva, régen kisebb volt a bűnözés, nem is voltak ilyen realisztikusan kidolgozva a játékok (pl a doom1-2t nehezebb összekeverni a valósággal mint pl a gta4et), japánban is kevesebb 18+os játék fogy/ami olyan az nincs realisztikus grafikával kidolgozva, és ott is nagyságrendekkel kisebb a bűnözés mint errefelé (ausztráliába be sem engedik a 18+os játékokat, a fenti számot látva lehet hogy igazuk van) -> ez a 64% országonként változik, a felmérés meg szerintem nem magyarországon készült, itt szinte törvény sincs ellene, és az embereket sem érdekli...
37.
37.
#11: Meg a német :D

De alapvetően én 1987-ben kezdtem 14 évesen commodore 16-on olyan játékokkal, mint a "Punchy" :DDD vagy a "Monty On The Run" :) Ma egy 3-4 éves gyerek szerintem találkozik élete első játékával.

Az én 2.5 éves kis maszatom például előfordul, hogy az ölembe "kooperatív" írtja a malacokat az Angry Birds-ben, vagy a Rayman - Raving Rabbidsben a nyulakat tanítja móresre :D De van olyan közeli rokon ( szerűség :) akinek a 9 éves fia MoH-ozik, amit én például nem engednék neki. Persze azt nem tudom, hogy 6.5 év múlva is így fogom-e gondolni ?! :/
36.
36.
miki1105
Doom, Resident Evil,Dead Space ezek gyengék. A Fifa 12 világklaszis szinten, billentyűzettel na az a kemény, 4-5 meccs mind, vesztes benyit néha tesóm hogy ne ordíbáljak már mert nem tud játszani. Na meg persze edzi az ember öklét mikor már a billentyűzetet veri. :-D

Na a lényeg az hogy szerintem gyerektől függ mivel egy 14-15 éves gyerek már eltudja dönteni mit akar tenni és nem egy játék befojásolja a döntéseit. Én pl 6-7 éves korom óta játszom még amigával kezdtem ott ömlött vér :-D, és mégsem vagyok örült nem drogoztam nem is fogok nem öltem meg senkit bár az alkhololt nem vetem meg :-D
35.
35.
Quent1n
Szomorú adatok, a szülőknek nem ártana odafigyelni a gyerek PC előtt töltött idejére.... A korhatár besorolás nem vicc és bár nem ettől lesz senki tömeggyilkos de egy gyerek lelkivilágának egyáltalán nem használ, hogy állandóan csak gyilkol a játékokban. Persze van akire semmi hatással sincs nem lehet általánosítani. De egyébként nem csak a játékokat kéne csekkolni, hanem a neten töltött időt is bizony ellenőrizni kéne néhanapján. Persze csak ésszel nem úgy mint ha a gyerek egy bűnöző lenne. Sajnos a mai szülők jelentős része nem igazán tud mit kezdeni azzal, hogy a gyereke mit csinál a géppel.

Persze igazatok van a többi dologban, pia csajok stb. de azért ez is fontos dolog.
33.
33.
simon 555
#27: Az meg a másik,hogy nem is ezzel kellene foglalkozni hanem azzal,hogy a 13-14 éves gyerek ne dohányozzon meg ne részegedjen le minden hétvégén...
32.
32.
Klaymen
Ellenőrzik, csak leszarják...
31.
31.
AssaX
Az én anyukám igen is törődött vele :)
29.
29.
samatagrav09
most vagyok 16 és régen apámmal toltuk a residentet ps1en és semmi bajom nincs ez meg egy nagy infó hogy nem tartják be az hogy milyen hatással van az az emberen is múlik
28.
28.
KeXxX
"A szülők 64 %-a nem ellenőrzi a korhatár-besorolást" - van az több is!
27.
27.
Rabit Wars
Hm talán nem erre kéne figyelni a szülőnek hogy mivel játszik a gyerek hanem arra hogy 12 évesen iszik dohányzik illetve már a tizenöt éves korban egyes lányok több...... fogtak mint kilincset fiúk meg minden illegális drogot használnak, meg hogy tizenéves társadalom merre fele tart jövőre nézve akkor inkább azon kéne el gondolkodni a szülök részéről hogy hogyan is nevelem a gyerekemet nem azon hogy mivel játszik , a problémák nem itt kezdődnek....!
26.
26.
simon 555
Amíg a kis gyerkőcök a single részével játszanak szerintem nem baj ha nem az ő korosztályuknak való.Viszont multi részhez kellene valami korhatár vagy IQ szint mérő...
Ha lesz gyerekem nem,hogy figyelni fogom a korhatárt hanem majd vele együtt fogok játszani:D
Single résszel meg nyugodtan játsszon maga is.Ártani nem fog az biztos.Én is már 4 éves korom óta játszom.Emlékszem legelső játékom a Tekken 2 volt.Nagyon imádtam.Utána sem tiltották meg a szüleim,hogy korhatáros játékot játsszak.Azt játszottam amit akartam és nem lettem pszicho:D
Viszont multizni nem fogom hagyni a fiam(ha lesz) amíg nem tanítom meg neki,hogy-hogy kell viselkedni.Borzasztó,hogy milyen kis szemtelenek a multi játékokban a kis 10 évesek...A legrosszabbak akik énekelnek magukban a játékban.
25.
25.
Neo1989
#2: Hát én is doomoztam mikor kijött bár én 15 voltam de anyámékat nem is izgatta azt se tudták mi az most se értenek igazán a géphez de mondjuk 23 évesen már azt tolok amit akarok .
Ami meg a lelki fejlődést illeti életembe 1 gyereket vertem meg és csá de ennek semmi köze az ilyen alkásokhoz :)
23.
23.
greenmelon
#22: Jah, Super Mario-ban kinyírok egy goombát és már megy is a 18-as karika. >:(
22.
22.
Onegesius
hát, én azt gondolom, hogy filmeknél nagyon jó ez a korhatározás, de a játékoknál...
pl. Battlefield 3... múltkor öcsémnek elmentünk anyámmal megvenni, anyám meglátta a 18-as karikát, és megkérdezte ez mit jelent. az eladó meg azt válaszolta, hogy amelyik játékban ÖLNI kell, az már 18-as

ezért nem reális ez szerintem
21.
21.
Hubert Cumberdale
Én 5 évesen kijátszottam a doom első részét, aztán 6 évesen lemészároltam egy kis srác szüleit, amiért az a kórházban ellopta a legómat, ahol a mandulámat vették ki, de ennek ellenére tök normális ember lettem, csak kérdezzétek meg a pszihomókusomat, ő megmonnya. Ha nem, max levágom a másik fülét is.
20.
20.
Gamer
miért van az, hogy manapság 10 hírből 9 olyan érzést kelt mintha ők találták volna fel a spanyolviaszt? általánosságban értem nem erre az oldalra, de ez most pont olyan... mintha eddig nem lett volna agresszivitás, melyik bolygón élnek?
19.
19.
kharami
18.
18.
kharami
#15: Ez igaz, csak akkor ne ugassanak egyből azok a retardált anyák apák akik a játékokra akarják kenni az öldöklést, testi sértés! Egy ép szellemű normális embernek nem jut eszébe ilyen! Én is nézegettem és játszottam sutyiban ezzel azzal ami akkor nem nekem volt kitalálva, mégse lettem sérült! Ez kéne már ebbe a retardált majmokba beleverni, hogy az az ember aki játéktól ilyet tesz, az hülye! Ha fák ha nem hiányzik egy kereke!
17.
17.
MrBenjamintoto
#13: Utána meg a san andreas.
16.
16.
Gamer
mintha 1980 előtt mikor még a világon nem volt videojáték nem lett volna legalább ennyi bűnöző barom....hagyjuk már.......
15.
15.
Extol
Szerintem meg túl van lihegve ez az egész korhatározás, a filmeknél is hasonló a helyzet, a kiskamaszok rendszeresen néznek pornót is, lehet miatt is érnek korán a mai gyerekek, az információ világa miatt is. Már nem az van mint régen, sokak a betondzsungelekben nőnek fel mit tudnak csinálni? Elmennek kocsmába diszkóba vagy akik nem ilyen beállítottságúak azok otthon nyomulnak játékkal vagy olvasnak, interneteznek. Az ha a szülők megfosztanák néhány nagy várva várt címtől a gyereket az csak fölösleges feszültségkeltés. Némely téren szigorúnak kell lenni de ez pont nem az szvsz.
14.
14.
kharami
Na igen! És az ilyen örültek miatt akik csak a világra fossák a gyereket, de nem törödnek vele, nos az ilyenek miatt itélik el a játékokat!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...