Szabadalmi pert vesztett a Microsoft

  • Írta: fojesz
  • 2012. május 3.
  • Hír
Link másolása
A mannheimi bíróság ítélete szerint a Microsoft megsértette a Motorola Mobility szabadalmait, a határozat alapján a redmondi óriás kénytelen lenne levenni a németországi boltok polcairól a termékeit, így az Xbox 360 játékkonzolokat és a Windows 7 operációs rendszerszoftvereket.

A feltételes mód viszont nem véletlen, a Microsoftnak egyelőre nem kell pakolnia, miután az Egyesült Államok seattle-i bíróságának egy előzetes határozata megakadályozza, hogy a Motorola egy esetleges német döntés alapján intézkedni tudjon, amíg az Amerikában zajló hasonló ügyben meg nem születik a végleges ítélet. A Microsoft nyilatkozata szerint az árusítás a megszokott mederben zajlik tovább, a mannheimi döntés ellen pedig fellebbez a cég.

A Microsoftot Németországban szabadalomsértéssel vádolják, a Motorola Mobility szerint bizonyos videotömörítési szoftver problémás, ami mind az Xboxban, mind a Windows 7-ben megtalálható. A redmondi cég szerint az ügy nincs lezárva, és vélhetően nem is lesz nagy hatása az ügymenetre, igaz, elővigyázatosságból a vállalat szoftverelosztó központja már egy ideje nem Németországban, hanem Hollandiában üzemel.

A Motorola egy másik, vezeték nélküli internetkapcsolathoz kötődő szabadalom miatt is perelte a Microsoftot, amelyért a múlt héten már az USA-ban is elmarasztalták. A szakértők szerint a cég célja pusztán az, hogy tetemes licencdíjat csikarjon ki a Redmondból, a nem túl korrekt hozzáállás miatt egyébként a Microsoft és az Apple közbenjárására az Európai Bizottság is vizsgálatot indított az ügyben - csak éppen itt a Motorola a hunyó. Részletesebben itt olvashattok a történtekről!

6.
6.
Cooper911
#3: Ez jó ötlet! Gyorsan le is védetem! ;)
4.
4.
givi6
Valahogy nem aggódom amiatt, hogy a MIcrosoft elvesztené az informatikai üzleti stafétát, csak Bill Gates-nek annyi zsé van a zsebében mint az államnak,és képes volna gazdagon megúszni a pénz büntetést, habár évi 4 milliárddalsokat nagyon pórul járna, viszont túl élné, de Németország, az nem jó, Európa lerősebb gazdaságú országa, 84 millió lakossal, most lehet csak én olvastam rosszul (5 perc kicsöngetés előtt), ez nem egész európára vonatkozik ?
3.
3.
Hányok ettől az egész szabadalmi viszálytól. Rohadtul nem tesz jót sem az üzletnek, sem az innovációnak, hogy a cégek folyamatosan ezzel szarakodnak. Az összes általánosságban használt kreatív információt le kellene GPL-esíteni, közhasznú szabadon terjesztendővé nyilvánítani. Vagy be kellene vezetni egy kurva korlátot, hogy minden szabadalom csak maximum fél / egy évig lenne támadható a termék megjelenésétől (kisebbeknél max. 3 hónap). Ha addig nem perel, asztalra vissza béjbi!
1.
1.
BloodyDeath
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...