Carmackot nem hozzák lázba a nextgen hardverek

  • Írta: zoenn
  • 2012. június 20.
  • Érdekesség
Link másolása
John Carmack, az id Software programozózsenije őszintén beszélt a következő konzolgenerációról a GamesIndustry magazinnak. Ebből tudjuk, hogy a fickó egyáltalán nem izgatott az új hardverek miatt, hiszen a jelenlegi hardverek is megfelelnek a legtöbb HD-s játékok igényeinek.

"Amikor az emberek azt kérdezik, hogy miként kopott ki a jelenlegi konzolgeneráció, a PC-k tízszer olyan erősek, így technikailag igazán nem vagyunk korlátozottak" - mondta a programozópápa.

Carmack szerint bármilyen kreatív elképzelés könnyedén formát ölthet a jelenlegi generációs konzolokon és természetesen PC-n is. "Nem vagyok izgatott a következő generációt illetően. A minőségi ugrás nem lesz más, mint simább futás: az eddig 720p-ben és 30 hertz mellett futó játékok már 1080p-ben 60 hertz mellett szaladnak majd. Szóval ugyan olyan lesz minden, mint eddig, csak sokkal jobb. DirectX 11-re tervezik a játékokat, de senki sem fogja megváltani a világot."

A következő generáció nem jelenti a minőségi ugrást, Carmack szerint csupán a 3D kerül mindinkább előtérbe, akár a fejre szerelhető kijelzők segítségével. Milyen véletlen, hogy az id fejese pont ilyen projektben van benne nyakig.

"Ez egy folytonos lépés, az első 3D-s élményekhez és az első egérhasználathoz hasonlít" - tette hozzá.

56.
56.
#46: Latom te nem vagy tisztaban teljesen a casual es a hc game jelentesevel .
Szal te fuss neki inkabb megegyszer .
Nem csak az a casual amivel 4en lehet kalinpalni a gep elott baszki.
Az is casual amikor szinte lehetlenseg megdogleni egy jatekban (fedezekbe vonulsz es meggyogyulsz) vagy az agyad alig kell hasznalni mert a jatek vegigtolja onmagat.
A legekezelo stilusbol es az arcodbol meg vegyel visszabb.
55.
55.
#54: Komolyan nem értelek ! Amikor egy leendő platformot választ magának az ember ( elsődlegeset, mert nem akar többet és / vagy nincs rá pénze, vagy csak egyet kérhet apucitól :) és mondjuk van beleszólása :

A - Sonyt választom, mert az Japán, ami garancia a minőségre ?
B - Microsoftot választom, mert az Usa világhatalom és bármit képesek nekem letenni az asztalra, ha másképp nem majd, jól megveszik pénzért ?

Ugyan már ! Megnézed, hogy milyen exkluzív játékok vannak rá, mert ami multiplatform, az mindegyiken tök ugyanolyan ( jó esetben persze :)... ( Esetleg ránézel a Live / PSN-re ) . De nem vagyok hajlandó elhinni, hogy a PS exkluzív* játékok többségén nem érzed a "Japók" keze nyomát és az X-eseken** meg az "We are THE army" mentalitást és a tömjénfüstöt ! :DDD ( Ez MOST szándékosan próbáltam szarkasztikusan :)

Ugyanígy, mennyi Hacl'n'Slasht vagy tipikusan Arcade / platformer címet tudsz felsorolni akár csak a tavalyi évről ( az indie-ket is ideszámolhatod :) PC-re ???

*: Ico, Shadow of the colossus, Ninja Gaiden, Heavy rain, Hevenly sword, FF, God of War... Ezek elég húzó címek ? Bármelyikre ránézek és az első kérdésem az lesz, hogy "ügye ezek Playstation exkluzívok ?" Sőt tovább megyek: az Uc és Kz-n már elgondolkodnék, de azért gyanúsan vizslatnám őket... :DDD

**: Halo, Gears of war, Fable, első ME, érdekes, eddig fel sem tűnt, hogy mennyivel kevesebb BOX húzócím van... hmmm...

Ez nem pénz, szimpátia, design kérdése, ezt józan paraszti ésszel szokás eldönteni és uram bocsáss, ha az jött le, hogy lenézném azokat akik nem logikai kérdésként kezelik ezt a döntést. De ha azt mondod, hogy nincs igazam, akkor bocsánatot kérek, de nagyon szomorú leszek... komolyan... mármint a bocsánatkérést illetően ! ;)

Ja, és nem-nem, szó sem lehet magas lóról, se légkondi, se ABS, de még egy ESR sincs, rossz a lengéscsillapítás, pocsék az úttartása, kanyarban hajlamos kisodródni / dölni, sokat eszik ( bár igaz környezetbarát bio-ból ), de nem tudom hova tenni a gyereket és az anyósülést, ráadásul egy szaros csomagtartó sincs... Ja nem, az van, szó szerint ... :P
54.
54.
Quent1n
#53: Nagy gondolatébresztővel kezdted "Azon még egyikőtök sem gondolkodott el, hogy akinek konzolja van az nagy valószínűséggel jobban szereti az arcade vonalat és a hack'n'slash, akinek PS-e a japán stílusú játékokat." Ami netto hülyeség. Aztán meg jön a magas ló. Tehát aki nem azt mondja mint te az hülye aki reagál rá az nem a lényegre reagál és hülye. ÉRTEM FŐNÖK. Ekkora lovon azért nem kéne ülni. ^^

Mond már meg hol hateltem?! Imádom az ilyen palikat, kicsit kevesebb agresszióval kéne talán értekezni... "PS-em van és a MGS4 az egyetlen ami japán stílusú és van pár ismerősöm akik szintén így vannak vele. Nem a JRPG-k a húzócímek ott meg a Yakuza stílusú játékok. " Ennyi ennyi szólt neked a hszemből utána ütöttem egy entert ergo mindenkihez beszéltem. Sajnálom ha nem volt érthető.
53.
53.
#52: Látom sikerült megfogni a hozzászólás lényegét, értelmezni és véletlenül sem folytatni a hate-lést ! Nagyon vártam már, hogy megcsillanjon valahol az értelem szikrája és látszódjék, hogy van még potenciál és remény az emberiségben...
52.
52.
Quent1n
#51: "akinek konzolja van az nagy valószínűséggel jobban szereti az arcade vonalat és a hack'n'slash, akinek PS-e a japán stílusú játékokat.
" ezt most így honnan? :D PS-em van és a MGS4 az egyetlen ami japán stílusú és van pár ismerősöm akik szintén így vannak vele. Nem a JRPG-k a húzócímek ott meg a Yakuza stílusú játékok.

Nem értem hogy jutott el megint a vita odáig, hogy konzol vs PC és miért kell összehasonlítgatni őket mikor mindkettő másra van. Aki konzolt vett/vesz tudja, hogy 720p-be fog max játszani a fullhd tvjén de elfogadja és amúgyse 20 centire ül tőle hogy a pixeleket számolgassa. Én anno azért vettem konzolt, mert beleuntam a PCs játékokba, és Rock Bandet akartam, MGS4-et, GT5-öt, RDR-t, Heavy Raint.. soroljam? .. Csak berakom a lemezt és játszok nem kell semmivel vacakolni és ez jó. MOVE-al lehet többen hülyülni megint csak jó többen is lehet szórakozni. És hát igen ott az EA Sports Active ami meg jól megizzaszt :D :D

PC-re meg pontosan a bika hardver miatt fossák ki az optimalizálatlan vackokat. Ott a jó példa a CoD. A sima MW még tükörsimán futott aztán ugyanazt a motort sikerült úgy átalakítani, hogy zabálja a gépet, de szebb meg jobb az nem nagyon lett. Szeretem a PC-t gyerekkorom óta játszok rajta de ezek a mai játékok a régiek nyomába se érnek. A kreatív arcokat nem engedik érvényesülni csak a futószalag a jó, mert pénzügyileg azzal lehet tervezni. Egyszerűen a játékipar túl nagy üzletté nőtte ki magát. Különben meg azzal lehetne leginkább küzdeni a PCs játékokért és az exkluzivitásért ha szépen elkezdenék venni az emberek a nem túl drága játékokat. Ha nem csak a Diablo III tudna kiugró eladásokat produkálni PC-n. Úgyhogy hajrá, pénztárca nyit! :D

Ezt a casual vs hardcore dolgot meg hanyagolhatnánk mert egy baromság és a legtöbb embernek fingja nincs róla csak beböfögi, hogy "aaaaa CoD az HC játék de aaaaaaaaaaaa Uncsárted meg casual mert az konzol és ott nem lehet hardcore játszani..."
51.
51.
Azon még egyikőtök sem gondolkodott el, hogy akinek konzolja van az nagy valószínűséggel jobban szereti az arcade vonalat és a hack'n'slash, akinek PS-e a japán stílusú játékokat.

Én mindegyiket utálom, nem érdekel se a vanquis, halo, uncharted, god of war, froza vagy akár a fable, cod, bf, f1-201x...Ezek számomra nulla értéket képviselnek, még a conrollert sem bírom megszokni és nem is akarom ( mert amit nem szeretek az nálam nem megszokás kérdése :) szóval nincs is konzolom...

Viszont szeretem a jó RPG-ket, az FPS-t ( nem a scriptelt "háború szimulátort", na azt utálom :) realisztikus szimulációt...
Szóval jöhet: Crysis1, Stalker, rFactor, lfs, aeroflyFS, MSFS, ME, Witcher, Skyrim, MP, BS, D3, T1-2...stb és igen finnyás vagyok, szeretek HD-ban játszani, nem 720p-n vagy még lejjebb, Magas texturákkal, nagy látótávolsággal ... stb.
Többe kerül ? Nem igazán ! Amennyivel olcsóbban veszem a játékokat egy 1-2 évente elég egy kis ráncfelvarrásra, csak ésszel kell csinálni...

Nem azt mondom, hogy hülye akinek konzolja van, csupán azt, hogy ez egy döntés ! Ezt tessék már felfogni ! Nincs olyan, hogy mennyivel jobb játékválaszték. Számomra a konzolos cuccok 90-95% értéktelen. Neked lehet, hogy pont fordítva, de ettől még nem vagy kevesebb, mint ember. Attól viszont igen, hogy a "magad igazáról" mindenkit meg akarsz győzni és a másik tábort szapulod, meg hülyeségeket beszélsz ( konzol == cégszámítógép, egy limitált tudású és célú "PC" ugyanazokból az alkatrészekből, veszteségesen árusítva az első pár ( akár 5 is ) évben, mint amit boltban nyereséggel drágábban kiskerben megvetsz... )

Aztán csodálkoztok, hogy a teremtők már legalább egyszer elindúltak ide, kiirtani minket ? :DDD
50.
50.
Gondolom lényegtelen hogy direkt leírtam nekem is van pc-m!:D Mert sokan azt szürték le az egészből hogy a pc-t fikázom!Azt a hozzászólást meg hogy a pc nem csak játékra való :D Na ne mond tényleeeeg?Hány éves vagy?Én is sok játékot a gépen tolom mááár!Az meg megint röhejes hogy csak pc hardverekből rakják össze a konzolokat mert azokat a dolgokat direkt konzolokba szánták és tervezték mindig is és csak később lettek elérhetők asztali gépekben!Ezzel a felfogással minden új tech amit kitalálnak pc hardwer?(Nyugi!)A pc jobb mint a box vagy bármelyik más ez leszűrhető volt abból amit írtam csak végig kellett vólna olvasni és megérteni!De bármilyen új konzol is fog jönni az biztos valamilyen szinten a jövőbe mutat!Hülyeség azt gondolni hogy több millió vagy milliárd dolláros üzletbe olyan mérnököket vonnak be akik egy lebútított pc-t fognak kiadni!Ezt senki sem gondolhatja komolyan!(Egyáltalán nem háborúzni akarok,de a tény az tény!)ui:Bocs ha ezzel valakit megbántottam!
47.
47.
Cuppak
#45 Én is csak Unchartedet tolnám PC-n, de itt van Assasins Creed szóval annyira nem lényeges
46.
46.
Pain
#45: "Azok casual jatekok pc-n meg inkabb hc jatekokosok vannak."

Ezen most jót kacagtam :D Mi a hc játék ha nem ezek? Manapság tudom, hogy nagyon sokan az fps-t gondolják annak, de ez tévedés, egy hack 'n slash is hc játék, ahogy egy tekken is az. Megnézem, hogy mikor ül le a család God of Warozni közösen... Rossz példa, rossz érvelés, kezd újra!
45.
45.
#44: De azert mert a hack n slash vagy a verekedos marhasagok pl pc-n a fenet sem erdeklik.
Azok casual jatekok pc-n meg inkabb hc jatekokosok vannak.
En pl 3 forintot nem adnek egy verekedos marhasagert.(kieltem magam 14 evesen
magam amigan).
Es gondolom a pc-sek 90 is ezt gondolja.
Ok, hogy nagyobb a kinalat, de nezzuk mar meg, milyen is az.
Vegletekig lebutitott jatekmenet amibol pc-n sokkal jobbat is ki leheten hozni de nem lehet (lasd lent).
En itt a Bioshock-ot szoktam felhozni peldanak.
A bioshockrol konkretan tudom, hogy koszono viszonyban sincs az eredeti elkpzelessel.
Milyen konzol exkluzivet tudok amivel jatszanek is pc-n?
hmmmm....
Uncharted.
Ennyi
Tenyleg rohadtul megerne konzolt venni .
Jaj, rohanok is ..

44.
44.
Yagami Light
Az igaz, hogy a konzol előbb-utóbb grafikailag elmarad a PC-től, ezt a fejlesztőktől kezdve mindenki jól tudja. Ezért ezt úgy kompenzálják, hogy a legnépszerűbb, legkedveltebb játékok többségét csak konzolra készítik el. Ide főként a verekedős, és a hack&slash műfaj tartozik. Ezekben a PC már alapban elég szegényes kínálattal bír. Persze vannak még más egyéb konzol exkluzív játékok amikért a PC-sek összetehetnék a kezüket. Tehát röviden: Ha a PC teljesítményben jobb is mint a konzol, viszont kínálatban összességében a konzol sokkal jobb.
43.
43.
Siman ki lehet jelenteni hogy min. 3x annyi pct hasznalnak rendszeresen vagy idoszakosan jatektra mint ahany konzolt (ps3 box wii) eladtak az uccso generaciobol.
Nezzuk meg milyen iszonyu forgalmakat bonyolitanak le a flash jatek oldalak.
Pedig van beloluk tobb szaz .
Ezert makogott a chevat is.
Megerezte a lehetoseget.
Az maskerdes, hogy hulye mint a sakal..
Az utobbi idoben pedig fellenduloben van a pc ipar.
Szinte mindenkinek van pc-je.
Es lehet olcsobban kijon ha a konzolra szant penzt annak fejlesztesere kolti.
A jatekok ara meg a fele majdhogynem.
Es ha nem lesz ennyi fele szirszar akkor egyszerubb a kiadok dolga is mert eleg egy max 60 fos csapat es nem kell meg 30-40-50 ember a tobbi szirszarhoz.
Megszunnek az optimalizalatlan gane atiratok (lasd rockstar).
Az meg mar regen nem aktualis, hogy a konzolt egyszerubb kezelni.
Ott is telepiteni kell.
En ezzel nem anyazni akarom a konzolokat csak ravilagitani egy-ket dologra...
42.
42.
#36: Jo lesz az a 2 max 3 ve 1-nek max 2-nek is .
Az meg ne zavarjon senkit (Crow77,BudTerence), hogy kb 4 eve nem lehet olyan jatekot kihozni (jatekmenet grafika teren) pc-re ami igazabol kihasznalna. Pont a konzolok miatt.Mert a grafikat fel lehet tuningolni valamennyire anelkul, hogy beleszolna a gamplaybe(altalaban kimerul plusz fx es nagyobb texturakban), de a gameplayhez nem szabad hozzanyulni merta konzolosok megsertodnek hogy 16ert szarabbat kapnak mint a pcsek 9ert.
Mindenkinek sir a szaja, hogy ennyi egykapta fosladek van ezek egyreszt a kiadok masreszt a sok kocsog vasarlo harmadad reszt meg a konzolok korlatozott kepessegeinek koszonhetok.
Abban Cormack-nek igaza van, hogy lenyegi valtozas nem lesz.
Max szebbek lesznak a jatekok, de nem jobbak mert ahhoz egy 300-400 ezres konzol kene amit senki nem mer bevalalni.
41.
41.
#29: Ja siman osszekocolja az ember agyat a 3d.
10 ev alatt nem is ajanlott.A latas mega tererzek gyerekkorban fejlodik ki .
Sok barom szulo meg beulteti a 7 eves gyereket a 3dre a moziba siman.
40.
40.
Hubert Cumberdale
Olyan lesz minden, mint eddig, csak sokkal jobb xD A játékiparban mindenki ilyen hülye? :D
39.
39.
Lorthirash
#38: Más kérdés hogy régebben a pc-t hétköznapi embernek nem fejlesztették olyan szinten játékra meg más kérdés hogy nem volt olyan rengeteg hardver és fejlesztés mint manapság a pc nél
38.
38.
Lorthirash
#32: Crow77 téged az nem zavar hogy a konzolokat Pc-s hardverekböl készítik el tulajdonképpen az összes konzol egy PC rulajdonképpen
36.
36.
Killerbee
#32: Az az "évekig" kb jelenthetett 2 max 3 évet, persze hamarabb is volt ami már hozta az xbox szintjét, de mondjuk azt, hogy mire elérhető árkategóriába kerültek. Én is xboxon játszom, de ezt a 720p-s (ami jó esetben ennyi, mert igencsak alá mennek mostanság) meg max 30 fps-t hozná egy 4-5 éves (akkor középkategóriás) pc is.
Teljesítmény terén nem is értem, hogy minek hasonlítjátok sokan, mert egyértelmű, hogy picsafüst már egy pc-hez. Aki konzolon játszik azt úgyse zavarja, hogy nem ultra minden, speciel engem is hidegen hagy, mert megszokta már azt, hogy nyugodtan kanapéból, család/barátokkal játszon kényelmesen, de ilyet állítani, hogy pillanatnyilag lett erősebb, na az hülyeség. Valóban szép meg jó, hogy kihozzák belőle ezt amit látunk ma is egy 7 éves hardverből, de ennél már messze jobbak vannak és nem többszázezerért (ez amivel még szeret sok ember dobálózni).
35.
35.
Cuppak
#32 Lehet hogy Xboxon szebb a grafika de kb játékélmény, lehetőségekben nagyon szerény, egy PC sokkal több mindent tud mint egy Xbox, egy PC bármire jó, játékra, dolgozni rajta... stb stb, egy xbox360-n nem lesz lehetőséged erre :)
34.
34.
KeXxX
mindjárt kezdődik az "én mindent jobban tudok mint ti" vita párbaj :D
33.
33.
Gurren
32.
32.
BudTerence szívemből beszélsz!:D Ezek azok az emberek akik az anyukat eladják vagy megb.... egy világító ventilátorért,ne adj isten egy gépházért,hogy azzal verjék magukat az enyémben akvárium meg vízforraló is van stb...Szánalmas!Vannak jobb vasak mint a box!Máááár! De leírom nekik még egyszer mert ismerem a fajtájukat!:D 7ÉVE?
31.
31.
BudTerence
#30: Mindig is erősebbek voltak az aktuális új konzolok, mint a PC. Emlékszem, anno mindenki nézett, milyen grafikát tudott a PS1 az akkori PC-khez képest, csak később, a 3D kártyák elterjedésével tudták azt behozni.
De nem tudom, az is miért olyan nagy csoda, hogy a fix hardvert egyszer csak eléri és lehagyja az aktuális nem fix hardver...
30.
30.
Kedves kocka fejűek!!!Ezt úgy írom hogy mindig is volt és van pc-m!Tessék már a boxot egy 7 éves pc hez hasonlítani!Abban az ídőben is ilyen kis okoskodó emberkék írtak arról hogy ilyen meg olyan lesz aztán amikor kijött évekig kussolt a nagy pc tábor!Szerintem hasonló lesz ez a helyzet is!De majd meglátjuk!Lehet hogy pillanatnyilag erősebb lett a pc de mennyi idő kellett neki ahhoz hogy hozza a szintet amit 7 MONDOM 7 éve letettek!!!(Pc is van Xbox is :D)
29.
29.
traumraise
a 3D-re pedig azt mondom,h amíg ajelenlegi sztereoszkópikus technológiát akarják használni addig ez a dolog halott. A sniper ghost warriort próbáltam ki 3d-be illetve a battlefield-et és háát maximum 2-3 órát bírtam, utána fejfájás, szédelgés stb... egyáltalán nem természetes a szemnek és az agynak, szóval nem működik huzamosabb ideig, ehhez még hozzá jön ha fejhallgatót kell használnod akkor a szemüveg is kényelmetlen, továbbá ha egy fps-t játszom versenyszerűen és én 3d-ben játszom, a másik pedig nem, az az én gépemet olyan szinten terheli,h hátrányba kerülök (fps). Egyszóval ezzel a technológiával a 3d számomra zsákutca, ugyanúgy mint a kinect. A kinect is akkor érne valamit ha 1-2 millisecundumos lenne a maximális reakcióideje vagyis a késése de mivel ez jóval magasabb és az érzékelése is elég pontatlan (ezért is erőltetik inkább az egyszerűbb mozgásokat benne) így szinte 1 forintot nem ér és nem ad élményt, legalábbis számomra.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...