Árulhatók használtan a letöltött játékok

  • Írta: fojesz
  • 2012. július 4.
  • Biznisz
Link másolása
Bár technikailag általában még nem lehetséges, az Európai Bíróság döntése szerint a digitálisan terjesztett játékok is eladhatók használtan, bármi is álljon az adott cím felhasználási szerződésében. Szakértők szerint ez komoly változásokat jelenthet a piac számára.

A kiadók már eddig is utálták a használt játékokkal való kereskedést, most pedig még inkább fogják. Az Európai Bíróság döntése szerint ugyanis a vásárlók nemcsak dobozos formában árulhatják használtan a játékaikat, hanem a letöltött címeket is továbbadhatják másoknak - és ebbe a kiadóknak nem lehet beleszólásuk.

Egy Oracle-lel kapcsolatos per után kialakított hivatalos álláspont szerint a letöltött és a dobozos szoftvert egységesen kell kezelni, ez alapján a kiadók csak az első eladást befolyásolhatják, utána a felhasználó szabadon terjesztheti a program licencét. A helyzet érdekessége, hogy a határozat a játékok esetén kissé jövőbe tekintő, ugyanis technikailag a legtöbb online terjesztőnél (Steam, Origin és társaik) nem lehetséges a játékok licencének továbbadása - az egyetlen alternatíva eddig az volt, ha valaki a teljes hozzáférést értékesítette.

Azt sem legálisan. A legtöbb játék felhasználói végszerződése (EULA) előre leszögezi, hogy a programhoz kapcsolódó account vagy licenckulcs nem árulható, a mostani döntésben viszont már az is szerepel: teljesen mindegy, mit ír az EULA, a kiadó nem gátolhatja a terjesztést, sőt azt is biztosítania kell az új vásárlónak, hogy az a használt kulccsal maga is le tudja tölteni a játékot a kapcsolódó online felületről. Egy kritérium van: az eredeti felhasználónak elérhetetlenné kell tenni a szoftvert, ha az eladás után is használja, jogsértést követ el.

És ezzel elérkeztünk a lényeghez: bár a Steam és az Origin nem teszi lehetővé a letöltött játékok használt árusítását, ha egy Európai Unióban élő állampolgár úgy gondolja, hogy ő élne a lehetőséggel, jogi úton is követelheti ezt, ami alsó hangon azt jelentheti, hogy megnyeri a pert, míg súlyosabb esetben a Valve és az EA akár arra is kénytelen lehet, hogy belenyúljon a Steam és az Origin működésébe.

A kiadóknak persze érdekében állna elkerülni az egész hercehurcát - kíváncsiak vagyunk a fejleményekre!

31.
31.
Extol
Pislognak hogy sz*rok a mostani játékok, ez meg majd rápakol még egy lapáttal, személy szerint engem a sok platform exkluzív játékáradat idegesít és a harmatgyenge átiratok, úgy látszik megint a padlóra akarják küldeni a PC-t és sajnálatos hogy ezt a hülyeséget ennyien támogatják. Ti is nézzetek magatokba, aztán nyissatok boltot meg ilyen baromságok, szánalom az egész.
30.
30.
Mathia$
Itt volt az ideje, már nyitjuk is a boltot a haverokkal! :D
29.
29.
Ooorky
#20: 1 dollár = 1 eurót pont az EU vezette be, hogy védje valamelyest az eurót a soroshoz hasonlók ellen (ők dollárban tartják a pénzüket...).
Jobban mondva 1 euró-ért kapsz 1 dollárt, visszafele már rendes váltás van.
28.
28.
Dreadlox
na végre egy jó döntés.
27.
27.
batnor
Mielőtt még bárki is örülne a steam és origin féle rendszerek esetén az eladás továbbra sem lehetséges mivel a bíróság csak a licence mondta meg az ítéletet viszont ezeknél csak szolgáltatást veszünk amik ugyanúgy nem adhatók tovább illetve a játékoknál is hasonló lesz a dolog, hogy megkerüljék a dolgot :)
26.
26.
simon 555
#8: és igazuk is lenne:D
megnyugodhatsz,itt is lesznek perek nyugatabbra ha nem teszik hamar lehetővé az eladást,és teljesen jogosan.
ha lenne steamen játékom vagy originen és el akarnám adni én is perelnék simán,csak az a baj,hogy itt ha ezzel bemész a rendőrségre/bíróságra vagy ahová kell jól a pofádbaröhögnek mert erre felé nem nagyon érdekli őket ez a dolog...
25.
25.
hedzsooo
Jo dontes, remljuk a kiadok is belatjak konnyen! ...Eppen ehhez (is) kapcsolodoan akartam irni egy blogot, a napokban akkor ki is posztolom. :)
24.
24.
attila4545
A kiadók problámája az ,hogy mivel konzolokon erősen akadájozva van a warez ezért használt játékot vesznek az emberek és ezt erősen reklámozzák(nyugaton) a nagy cégek (walmart,stb.) sőt a kisebb játékeladó boltok is azt reklámozzák mert azon van nagy keresetük.Ez a dolog nem PC-n probléma hanem konzolon és az online eladás azért lenne probléma mert egy helyen veheted a használt és eredeti játékot és a használt játéknak online nem lenne hátránya az eredetivel szemben szóval mindenképp a használtat vennéd.És ezt uyge nem nagyon akarná pl az origin üzemeltetője szóval...
21.
21.
Cooper911
Mégvalami. Tegyük fel van egy kis pénzed megveszed a 3 top game-et és játszol vele. Jön a hekker gyerek meghekkeli az accountod és játszik vele. Te az egyik kóddal bizonyitod, hogy tiéd az acc és visszakapod.
Az új rendszerbe meg ennyi idő alatt eladja a játékokat 3/4 vagy 1/2 áron, te meg visszakapod az üres accountod...
20.
20.
Cooper911
Egyébként ha már az EU intézkedik akkor az 1dollár=1euro hozzáállás ellen tegyenek már valamit...
18.
18.
Cooper911
#13: +1 az egész hszedre.
"Én ezért nem szeretem feltétlenül a digitális terjesztést, de ez lehet csak az én hülyeségem. "
Ez nem csak a te hülyeséged, én is igy vagyok vele, jól néznek ki a polcon, néha jó átlapozni a kézikönyvét, stb. A dobozos de steames játékok a legjobbak mert remekül ötvözik a kettőt, ott a doboz, a dvd-ről is felrakhatod, offline is megy, de akár le is töltheted, mindig elérhető ha esetleg a DVD tönkremenne.
17.
17.
Cuppak
Király lenne, eladnám a codokat meg még jó pár játékot :)
16.
16.
Extol
Rossz ötlet lenne az átállás, lehet sokan örülnek a kínálkozó lehetőségnek, hosszabb távon viszont káros lenne a piac számára, egy idő után áremeléssel lehetne csak a hiányt pótolni, drágábbak lennének a gyengébb címek is, és sok fejlesztő cég előbb utóbb bezárna, nem csak a kiadóknak lenne rossz ez hanem annak a sok embernek aki a játékok fejlesztéséből teremti elő az amúgy sem túl nagy összeget a megélhetéshez. Sokszor a kisebb csapatok állnak elő a legjobb ötletekkel és valsz ők húznák itt a legrövidebbet.

Itt a Steam kapcsán meg kell említeni a játékokhoz tartozó teljesítményeket is, ezt gondolom úgy képzelik hogy majd a továbbadáskor az nullázódik.
14.
14.
Cooper911
Gáz, lesz ha ezt bevvezettik, a kiaddóókk majd belekalkulállják, hogy eggy játékot 10 ember használ majd és 50k-ért adják az új jáátékkokat 0 tartalomal.
Vagy mindenki mmo-t fog csinálni és az accountod elvileg nem addhaatod el....
13.
13.
qpy
Szerintem azért érthető, hogy a kiadók (pláne a fejlesztők) nem örülnek a használt programok árusításának. Én személy szerint "csak" igényes programokat, játékokat szeretek használni. Az igényes nem feltétlenül azt jelenti, hogy atomerőmű keljen hozzá, hanem hogy ötletes, hangulatos legyen, ha ez még azzal párosul, hogy jól is néz ki, hát nem bánom. Ehhez viszont bevételre van szükség, és persze sokat tesznek zsebre ebből nagy emberek, de pénzből tudnak aztán újabb és újabb terméket előállítani. Ha tegyük fel - viszonylag sok pénzből - csinálnak egy játékot, azt egy ember megveszi majd 1-2 hét után "eladja", majd megint1-2 hét után a következő is, gyakorlatilag a - mondjuk - másfél év alatt elkészített játékot egy valaki veszi meg kb. 10.000 forintért, akkor nem nagyon éri meg...
Természetesen nem azt mondom, hogy én nem jutok néha hozzá illegálisan programokhoz. De ha tehetem, vagy olyan játékról van szó amelyiket kifejezetten várom, akkor megveszem. Hiszen ami van olyan jó, igen is lehet, hogy évente előveszem (pl. a Half Life 1, nagyon sokáig anno, eredeti, még lexikon méretű dobozban), és addig is jó érzés, hogy ott van megfoghatom, megnézegethetem. stb. Én ezért nem szeretem feltétlenül a digitális terjesztést, de ez lehet csak az én hülyeségem.
Mindazonáltal, szerintem szerintem a digitális vásárlások továbbadása egy jó lehetőség. Szerintem a steam, origin (stb. és nem csak digitális terjesztés területén) megtehetné, hogy azt mondja: "ok. Add el, mi kérünk egy dollárt," Ha eladásról van szó, ha ajándék és a vevő nyilatkozik erről egy megfelelő fül bepipálásakor a "használt játék megvétele" részen, akkor nem az eladótól kéri az egy dollárt hanem a vevőtől. 2-300 forintot egy használható program érjen meg... Tovább megyek, az így átvett program dlc-it is ilyen áron teszik újrahozzá férhetővé, akár ingyenes volt, akár nem. Vagy csak ha nem. Úgy gondolom ebben jó lehetőség lennének, és nem azért aggódom, hogy majd a kiadók nagyon éhen halnak. Viszont sok olyan fejlesztő kénytelen bezárni, akik amúgy egy amúgy tisztességes, vagy legalább is nem rossz programot tettek le az asztalra, sok szeméttel ellentétben. Így a nagyok gépsoron gyártják az egyébként teljesen jó progikat, de az ötletes, szenvedélyes fejlesztők nem tudnak labdába rúgni. Így szerintem mindenki jól járhat. A fejlesztő, a kiadó, a vevő, és aki használtan veszi.
12.
12.
fojesz
#11: A döntés elvileg a DLC-kre is vonatkozik, tehát külön lehet továbbadni azokat is.
11.
11.
ribizly
Mondjuk felmerül akkor hirtelen egy kérdés:
Adott egy játék, amit megvettél. Utána fogtad és megvetted a hozzá tartozó DLC-t/kiegészítőt, ami beépült a játékodba. Ezután úgy gondoltad, hogy neked elég az alapjáték, mert semmi pluszt nem nyújt számodra a kiegészítés. Akkor majd eladhatod azt is? Akkor mi fog történni?
8.
8.
Gt17
Ha ilyen döntést hoztak volna amerikába,az amcsi kockák nagy része máris perelné a steam-t és társait >.<.
5.
5.
ribizly
#4: ByTheWay ezért van nekem most 3 account-om, amiből szeretnék egyet csinálni és nagyon gyorsan megválni ~10 olyan játéktól, amit már soha nem fogok elindítani. Ha másképp nem akkor csak odaadom gift-ként majd az egyik ismerősömnek, de ugye erre sincs most még lehetőség...
4.
4.
Sun9us
Nagyon zsír. Eddig azért nem vettem így mástól játékot, mert nem akartam 3 accountot, így viszont mehet minden egybe. :D
3.
3.
Hardy
Zseniális döntés. :D
2.
2.
KENKILL
Én nagyon örülnék neki, sok játék van a steam accountomon aminek a vételét már megbántam, de persze egy profillal használok mindent, szóval eladni nem nagyon tudtam. Remélem ez azt jelenti, hogy hamarosan kénytelenek lesznek csinálni erre egy megoldást, hogy az ember átruházhassa a játékait más felhasználó részére. Tényleg ideje volt már ennek, nagyon hasznos lenne.
1.
1.
ribizly
Kellemetlen... Akkor viszont innentől eladhatóvá kell váljon az a megvásárolt egy darab game is, ami mondjuk ott üldögél feleslegesen valakinek az account-jában és nem tudta eddig kivenni. És akkor meg kell oldani az account-ok közötti mozgatást is... KIRÁLYSÁG!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...