Letartóztatták az ArmA III fejlesztőit

  • Írta: zoenn
  • 2012. szeptember 11.
  • Érdekesség
Link másolása
A cseh Bohemia Interactive két tagját kémkedés vádjával letartóztatták Görögországban, mivel Lemnos szigetén katonai bázisokat fényképeztek. Nyilvánvaló, hogy az ArmA III-hoz készítettek képes információkat, de ez nem hatotta meg a helyi szerveket. Ha bűnösek, akkor 20 év börtön vár rájuk.

Őrizetbe vették a görög hatóságok a Bohemia Interactive 28 és 33 éves játékfejlesztőit, mivel több katonai létesítményről készítettek fotókat Lemnos szigetén. Akár 20 évig terjedő szabadságvesztéssel számolhatnak, ha a bűnösségük beigazolódik.

A cseh stúdió vezérigazgatója, Marek Spanel megerősítette a fenti hír valódiságát a cég hivatalos fórumán, s egyben leszögezte, hogy a két srác csupán anyagot gyűjtött a készülő taktikai FPS-ükhöz, az ArmA III-hoz. A hatóságokat mindez nem érdekelte: kémkedéssel vádolják a fejlesztőket.

Spanel hangsúlyozta, hogy nem kívánnak többet nyilatkozni az ügyben, mihamarabb szeretnék lezártnak tekinteni az ügyet, amely a két munkatársuk szabadon bocsátását és a vádak ejtését jelenti. Lemnos szigetén számos katonai bázis épült, így kiváló táptalajt biztosít a fejlesztőknek, annál is inkább, mivel az ArmA III Lamnos szigetén (is) játszódik.

48.
48.
Giggsy
#47: Már miért összehasonlíthatatlan? Épp az, hogy a reptéren belülről kábé minden olyasmiről lehet normális képet készíteni, amiről kintről esélytelen lenne bármilyet is. Persze a repnapok idején az olyan technika amit el lehet rejteni el is van rejtve, ellenben a létesítményekről kiváló képeket lehet készíteni.

Amúgy általánosságban nézve is röhejes ekkora feneket keríteni pár képnek. Hülyeséget csinált a két fejlesztő, ezt aláírom, de nem rosszhiszeműen jártak el. Dádá nekik, aztán menjenek szépen az útjukra.
47.
47.
Skillerz
#45: De jártam, a repülőnapon Kecskeméten, csak hogy az teljesen más...össze hasonlíthatatlan, másfelöl meg légyszi egy DOLGOT mondj ami ebbe az országba úgy müködik ahogy kellene?
46.
46.
Skillerz
#41: Ezt nem én találtam ki.
45.
45.
Giggsy
#37: Nem, azonban a lopás tiltása benne van a BTK-ban. A fényképezés tiltása úgy nagy általánosságban nincs...

#40: látszik, hogy nem jártál még nálunk repülőnapon. Kábé minden második ember kezében fényképezőgép van és a kutya nem szól rájuk...
44.
44.
Skillerz
#42: Teljesen Jogos, az USA-ra gondoltam.
43.
43.
f3anor
a google mapsen nem lehet látni bizonyos létesítményeket. ki vannak 'kockázva', stb.
szal élőben kell odamenni, de ahhoz már vmi engedélyszerűt kérhettek volna :D
42.
42.
Novotsik
#40: Amerikában az helytelen, az USA-ban vagy Mexikóban stb. Amerika az egy kontinens!
41.
41.
Veldspar
#40: "sőt amerikába, egy ilyen haza árulásnak minősül, amiért államtól függetlenül halál büntetés jár...."

Ezt magadtól találtad ki vagy csak nagyon hiszékeny vagy?
40.
40.
Skillerz
#16: Elmondom neked, hogy ez a világ minden táján így menne...ha katonai létesítményeket fotoznának engedély nélkül....sőt amerikába, egy ilyen haza árulásnak minősül, amiért államtól függetlenül halál büntetés jár....
39.
39.
Just S
Itt írjátok h google maps. Szerintetek a katonai bázisokat engedélyezi a kormány hogy a google kocsi/műhold figyelje őket? Le is írtátok hogy paranoia. Csak számomra tök logikus ez?
38.
38.
Uhu123
#37: ÍÍÍ basszus, miért? Nem? :-O
37.
37.
Teuton
#34: Ha a boltban nincs kirakva a "Ne lopj!" tábla, az talán azt jelenti hogy minden ingyen elvihető?
36.
36.
Jinbobo
#30: lehet hogy lesz, a börtönéletből tudnak ötletet meríteni:)
35.
35.
Jinbobo
#15: igen, de ez nemzet biztonsági ügy:)
34.
34.
Giggsy
#32: Fogadunk, hogy tudnék én neked olyan helyet mondani, ahol a kerítésen körbe NINCS kiírva sehol tiltás?
33.
33.
KENKILL
Hát elég nevetséges ez a hozzáállás a katonaság részéről. Tipikus "előbb lövök aztán kérdezek" dolog, csak persze itt nem lőnek hanem már küldenék is őket börtönbe. Azért azoknak a fejlesztőknek is lehetne annyi eszük, hogy odafigyelnek az ilyesmire.
32.
32.
Csoki80
#29: Öhm
Ki van az írva mindenhol kis hazánkban is, már ahonnan nem loptál le az alaméneum táblákat a tesvíreim ;-)
31.
31.
paganmantis
Egyetemi fizikatanárom mesélte, hogy ő a francia TGV vonat sínjeit akarta megnézni közelről, és bevitték éjszakára, mert az hitték valami terrorista. Szóval eléggé vigyázni kell az ilyesmikkel, külföldön főleg. De a 20 év az szerintem barokkos túlzás, főleg, ha tudják, h csak anyagot gyűjtöttek.
30.
30.
kivenoko
Hát... lehet, hogy mostanában nem lesz Arma III :'DD
29.
29.
Giggsy
#22: Na ja, de ha pl az itthoni környezetből indulok ki, nem igazán van kiírva sehova, hogy nem szabad fotózni. Ha meg olyan ultratitkos a bázis, akkor nyilván az azt övező jó egykilométeres övezet katonai területnek számít, vagy olyan magas fallal van körülvéve, hogy lófüttyöt sem lehet látni az olyan dolgokból, amit rosszhiszeműen lehetne felhasználni.
28.
28.
omarek
mázliuk van hogy nem a ruszkiknál csinálták mindezt...fotózgatunk fotózgatunk tyiffi tyiffi 20ÉV
26.
26.
Csoki80
Nagyon nagy hülyeséget csináltak, kevesebbért is lőttek már le embereket.
Fontos támaszpontok lehetnek ott a görögöknek, ami egy esetleges török támadás élvonalában lenne. Nem lesz egyszerű tisztázni őket.
22.
22.
Hubert Cumberdale
#16: Szerintem ha valamit tilos fotózni akkor azt mindegy, hogy camo-ban a bokorból csinálják, vagy snoopynak öltözve... Egy kurva katonai bázist fényképeztek le.... Mitgondoltak, hogy még nyalókát is kapnak érte?

#17 gugli bázze
21.
21.
angelus8925
#18: az nem volt jó nekik, csak felülről látni..hát közelebbi kép kellett .. nah :P
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...