Bemutatkozik a PlayStation 4

  • Írta: zoenn
  • 2013. február 21.
  • Bejelentés
Link másolása
Az előzetes híreszteléseknek megfelelően a Sony bejelentette a következő generációs konzolját, a PlayStation 4-et. Február 21-én, magyar idő szerint pár perccel éjfél után bekopogott hozzánk a jövő!

Immáron hivatalossá vált, hogy a Sony belép a következő generációba. A New York-i PlayStation Meetingen bemutatkozott a negyedik generációs PlayStation-asztali konzol. A cég fejese, Andrew House rántotta le a leplet a PlayStation 4-ről.

Magáról a konzolról nem láttunk egyetlen képkockát sem, a hardverfelépítésről viszont már lehullt a lepel: 8 GB GDDR5 RAM-mal rendelkezik 178 GB/másodperc sávszélesség mellett, amely lehetővé teszi, hogy a konzol erőteljes háttérfunkciókkal rendelkezzen, anélkül, hogy azok megszakítanák a játékot. Létezik egy alapvető alvó funkció is, ez esetben a bekapcsolás után ott folytathatjuk a játékot, ahol abbahagytuk. A rendszer PC-alapú, bivalyerős x86-processzorral és hatalmas merevlemezzel rendelkezik, 1,84 teraflop számítási teljesítményre képes GPU mellett.

Öt kulcsszó mentén fogalmazódik meg a PS4 koncepciója. Egyszerű, mert könnyen kezelhető, azonnali, mert nincs lag, és a játékos azonnal belevetheti magát a játékba. Ehhez jön a már említett suspend funkció, így onnan folytathatjuk a játékot  kikapcsolás után, ahonnan akarjuk (ebben egy másodlagos chip segít a processzornak), letöltéskor pedig elég a játék elejét letölteni, utána rögtön játszhatunk, miközben a többit befejezi a gép maga. Közösségi, ennek szellemében rendkívül átalakult a dashboard, felvehetünk videókat, a Share gombbal pedig megoszthatjuk őket, sőt lesz livestream is, és valós barátokat is szerezhetünk. Integrált, mert a rendszer teljes PS-ökoszisztémát felöleli, amihez hozzátartoznak a webes felületek és a mobilos alkalmazások is, valamint testreszabható: a PS4 megtanulja, mit szeretünk, és mit nem, (például a kedvenc játékkategóriáinkat), és így tesz ajánlásokat.

A Gaikai streaming technológiájának segítségével a korábbi generációk játékainak mindegyike élvezhető a PS4-en is a PlayStation Cloud szolgáltatáson keresztül, míg a PSN-en azonnal kipróbálhatóak a demók, illetve lesz Remote Play, amivel más kütyüinkre, például a Vitára küldhetjük a játékaink képét, hogy ott játsszunk. Láthatjuk élőben, hogy a barátaink éppen mivel játszanak, de mi magunk is készíthetünk livestreamet és felvételeket a DualShock 4 kontrolleren lévő Share gombbal, amiket aztán megvághatunk és csinosíthatunk kedvünkre.

A DualShock 4 és a PlayStation 4 Eye kamerája így néz ki:


A PlayStation 4 az év végi ünnepi szezonban landol a boltok polcain, de hogy milyen régiókban, azt még nem erősítette meg a Sony, s az árról is később ad felvilágosítást.

38.
38.
#15: Mar megint ez az afa faszsag.
Az ameriki arak sosem tartalmazzak az afat mivel az afa merteke allamonkent valtozo.
Szal ne csak itt dobjal ra 30%ot hanem az ottani arra is egy 22-27 et.
Vam meg az usaban is van.
Itt azert magasabb a haszonkulcs mert egy ev alatt adnak el annyi konzolt mint ott egy nap alatt.
Kicsit jobban elnek, meg 300 millio idiotarol beszelunk, nallunk meg csak 10 van.
Nem hiszem el hogy ezt nem lehet megerteni.
Egyebkent meg szerintem is 2 kilo korul lesz az ara.
37.
37.
kanos005
Hát és képzeljétek el pár év múlva ha a DICE kihozza a FrostBite 3-mat. A jellen genre is milyen grafal rendelkezet a BF3 úgy hogy nem is volt maxon. (Jó tudom hogy egy 300 ft-os GTX 690 jobban nézet ki pc-n) szóval ha a ps4,xbox720 jól optimalizálnak akkor ennél is szebb gamákat kaphatunk!Már csak a z ára agaszt a játékoknak hisz sokkal többet kelesz fejleszteni! :O
36.
36.
Ra1D3n
Egyenlőre az sem fix, hogy a PSNetwork megmarad olyannak mint most. Ez a tippem onnan jön, hogy ugye a MS kér pénzt a live szolgáltatásért és a Sony a PSWorld szolgáltatást vezeti be a plus szolgáltatás helyett. Én részben csalódtam, de bizakodásra ad okot, hogy Stig Asmussen játékkal készül a Ps4-re a Sony Santa Monica berkein belül. Vagy egy új számozott God of War lesz terítéken amit az idei E3-on a géppel együtt be is mutathatnak. Mindenesetre az idei E3 frenetikus lesz! Üj játékbejelentések és konzol villogtatások a Sony és Microsoft oldaláról egyaránt! Már alig várom :D Az E3 alatt fog eldőlni, hogy melyik gépet vegyem meg először, de idővel mindegyiket beszerzem az fix :). Amit furcsálltam, hogy a Gran Turismo fejlesztői régóta nem adtak már magukról életjelet, szóval több mint valószínű, hogy E3-on bemutathatják az új Gran Turismo részt is :)
35.
35.
leviske
#20: Ja hogy úgy. Akkor nem lenne rossz, ha a multi ingyenes is maradna. Bár ha az ismerettségi körből senki nem vált, akkor úgyse érek vele semmi.
34.
34.
DevilGamer
Szép, csak egy gond van, az, hogy nagyon hasonlít a képek alapján az Xbox 360-ra. Tehát, egy casual felfogású ember arra fog gondolni, hogy: "Minek? Drága, olyan mint az Xbox Kinect." Tehát a casual közönség nem fog egy PS4-et venni, ha még ott van az Xbox 360. Mert nekik végülis mindegy, hogy milyen hardvere van, vagy, hogy next-gen-e, csak, hogy élvezzék ami van rajta. Ez engem picit idegesít.
33.
33.
nukebomb
Bízom benne, hogy azokat a PS3 játékok, amiket már megvettem, további költség nélkül játszhatom majd a PS4-es felhőben!
32.
32.
nukebomb
#30: Máshogy és másra használják a technológiát, mint ahogy az eredetileg létrejött.
31.
31.
Cuppak
#28 Na még 1 dolog miatt nem tetszik, amazon 100$ért árulja a ps4 játékokat :o
30.
30.
BambuszMahmud
Egy nálam okosabb ember válaszát megköszönném!

Azt nem értem, hogy a Gaikainak az a lényege, hogy nem a Te gépeden fut a játék, hanem az Ő szerverükön. Te meg neten kapod a képet. Tehát a kérdésem az az, hogy mi a fenének kell ilyen erős(és gondolom drága) gép a játékhoz? Valamint, hogy az amúgy most is szaggató Gaikai, hogy fogja problémamentesen kezelni azt a baromi nagy ps-es tábort, akik hirtelen fognak ráugrani a szerverekre?
29.
29.
Cuppak
#25 Gondolom multiplatform, engem az érdekelne mennyi exkluzív.
28.
28.
Cuppak
Na ez egy nagy 0, szóval összetettek egy konzol-t pc alkatrészekből fix OP címmel, nem mutattak nagyon olyan játékot ami eddig nem volt bejelentve.
25.
25.
tabu3x
#21: érdemes körülnézni. a bemutatottakon kívül 150 készülő címet említettek...
24.
24.
Yami
A kontroller így ránézésre nagyon bejön, remélem legalább annyira kényelmes lesz mint az Xbox 360-é, mert a PS3 kontrollere kifejezetten kényelmetlen volt számomra.

Az meg hogy lemásolták a Wii mote-ot és a Kinect-et is szerintem jó döntés volt, mert ennek a két technológiának az ötvözésével szerintem nagyon pöpec játékélményt lehetne összerakni.

#20: A PSN nem csak az árát tekintve 0... Szerintem jót tenne neki az oldalon pletykált fizetős konstrukció, hátha akkor megcsinálnák rendesen.

A hardware-es specifikációk jónak tűnnek, bár én az új konzol design-jára is kíváncsi lettem volna, de gondolom azzal még nem készültek el, azért nem mutogatták.
23.
23.
tsulok
#11: Biztos, h nem lesz 200 fölött. Sztem 500 dollár lesz a nyitóára.
22.
22.
tabu3x
csak azt nem értem, miért kellett ennyit várni a streamingre. már évek óta szajkózom, hogy szeretnék akár laptopon, akár tableten ps3 gémet tolni, ha épp a családi nagy TV foglalt, mert mondjuk asszony pajtás nézi az aktuális szappanoperát.
VÉGRE megcsinálták!
21.
21.
ATi0021
#19: Nem néztem élőben, szimplán itt nem találok róla semmit. Ha tényleg volt ilyen, akkor elég hiányos ez a hír.
20.
20.
tabu3x
#17: a ps network 0, azaz nulla forint évente. elég sok mindenre elég, pl. multira, csak hogy a legfontosabbat említsem. ezárt máshol alapban fizetni kell.
19.
19.
tabu3x
#18: lemaradtál valamiről. biztosan szakadozott nálad a streaming, mert hogy mutattak játékot is (pl. killzone), de techdemo is volt (square enix - luminous, epic - unreal engine 4).
18.
18.
ATi0021
Azért ennél kicsit többet vártam. Minimum lett volna, hogy megmutatják a konzolt és valami tech demót, esetleg játékot. Szóval ez így kicsit gyengére sikeredett. Plusz ezek után MS is lépni fog, kíváncsi leszek az új XBoxra is.
17.
17.
leviske
Elég logikus lépésnek tűnik a Gaikai ilyesféle felhasználása. Kíváncsi vagyok, milyen sikerrel tudja majd ellátni a feladatát, mert gondolom még így se sikerült elég kis méretűre csökkenteni a felhasználóbázis várható méretét.

A PlayStation Network mennyi is volt eddig évente? Bár gondolom Mo-n megint a használható funkciók nagy része nem lesz elérhető, szal addig marad a Windows, vagy esetleg jön a Steam Box.

#2: Az a 8 mag annak a fényében nem sok, hogy a "Jaguar" az AMD Bobcat utódja. Szóval nem a CPU erővel fog elugrani a piactól a konzol.
16.
16.
Azért drágább a konzolos verzió verzós játék, mert abba a gép hard verének az ára is benne van. Példáúl: hiába 300 000 ért rakja össze a sony csak 120 at kér érte és játékokkal 2 3 év mulva vissza jön nekik 400, de hat évre tervezték akkor még ennél is több.
15.
15.
fono
#12: szerintem a külföldi árra még itthon az áfa és a vám miatt legalább 30%-ot rá kell számolni, ezt érdemes szem előtt tartani. bár ezeknek az előzetes elemzéseknek amúgy sem szabad nagyon hinni.
14.
14.
bcrics
Akkor ez lett a konzol hivatalos neve hogy playstation 4 ?
Írták hogy a japánok ódzkodnak a 4-és szamtol, nem szerencsés.
13.
13.
aordog
Mindenki be van tojva! Barätom, gondolom minimälbérböl élsz, de azért szeretnél egy ilyet. 100 ezer a mai helyzetben nem pénz, de mär a 200-nak az értéke is a béka segge alatt van. Ha nincs pénz, akkor nem kell ps4 és nem lesz rinya! Kérdezd meg a szomszed gyereket, akinek az anyja minden nap a suliba hordja a 20 milläs kocsival, hogy érdekli az är? Csak minket, az ilyen ätlag embereket. Én ezért nem vagyok beszarva, mert ez nem nélkülözhetetlen. Ha akarom megveszem, mert gyüjtök rä! Kiväncsi vagyok, hogy meddig foglalkoztok még itt az ärszabassal. A kommentek mennyisége fogja megmutatni, hogy idehaza milyen nagy az elszegényedés!
12.
12.
#5: Neked aztán lövésed sincs a témáról. Olvasgass kicsit külföldi sajtót, miket mondanak az elemzők.

300 font (kb. 105 ezer forint), 425 dollár és hasonló. 120 ezer forintnál biztosan nem lesz több, de nem csodálkoznék, ha a legkisebb modellt 99.999 HUF-ért árulnák a boltok.

Ne rémisztgesd itt a népet 200 ezres konzollal!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...