A független fejlesztők felé nyit a Microsoft is

  • Írta: zoenn
  • 2013. július 25.
  • Hír
Link másolása
A Microsoft bejelentette, hogy ezentúl bármely független fejlesztő saját maga adhatja ki a játékát Xbox One-on, nem kell tehát a redmondiak korábbi bürokrata módszereire hagyatkoznia. Még egy kritikus pont kipipálva!

Korábban a Microsoft kijelentette, hogy a független fejlesztők nem tehetik közzé saját maguk a játékaikat Xbox One-on, a csapatoknak minden alkalommal a cég támogatását kell kérniük. Hasonlóan a DRM-politikához, ebben a kérdésben is 180 fokos fordulatot vett a Microsoft.

A vállalat megerősítette, hogy lehetővé teszi a független fejlesztők számára, hogy alkotásaikat akadálytalanul közzétehessék Xbox One-ra. Meghatározhatják a kiadás dátumát, az árat - a tanúsítási folyamat hasonló, mint amit az iTunes-nál alkalmaznak. Ezzel a módszerrel 14 nap alatt kiadhatják az indie címeket, nem kell hosszú heteket vagy hónapokat várni rá, mint korábban.

Így néz ki a devkit

"Célunk az, hogy minden ember fejlesztő lehessen." - mondta a Microsoft nagykutyája, Marc Whitten az Engadget magazinnak. "Minden Xbox One-t fejlesztésre is lehet használni".

Ez azt jelenti, hogy minden indie fejlesztő saját maga adhatja ki a játékát az Xbox Live-on, kihasználhatja a kinectes funkciókat, a cloud-szolgáltatást és achievementekkel láthatják el alkotásaikat - akár a megjelenés után is. A program további részleteiről az augusztusi GamesComon számol be a cég.

Nem ért minket meglepetésként a hír. A Sony már a kezdetektől fogva teljes vállszélességgel kiállt a indie fejlesztők mellett, korábban a Lionhead Studios fejese, Gary Carr is azt nyilatkozta, hogy a Microsoft hamarosan ismerteti az indie fejlesztőknél alkalmazott stratégiáját.

Szintén fontos adalék még, hogy a jelek szerint minden boltban megvásárolható Xbox One esetében előcsalhatjuk a debug üzemmódot, így kiadás előtti játékokkal is játszhatunk, nagyszabású bétateszteken vehetünk részt - korábban csak fejlesztői konzolok esetében volt így. Ám ez a lehetőség a megjelenés napján még nem lesz elérhető.

A független csapatok nagy része bizakodik a friss bejelentés kapcsán, természetesen vannak olyanok is, akik óvatosak vagy szkeptikusak. A Lab Zero Games például azt mondja, "látnia kell még az apró betűs részt is, mielőtt ítéletet mondana".

27.
27.
szasznyak
Öszinte leszek.(Lehet anyázni,lesz@rom!)Nekem alapból nem tetszik az xbone de fehérben még csúnyább!Kedvenc színem a fehér,de ez... Mint valami légkondi vagy fénymásoló,esetleg iratmegsemmisítő,olyan.Szerintem bármelyik box-fan szebb dizájnal rukkot volna elő mit "picipuha" népe! :)
26.
26.
McDuff
fehéren zurán néz ki,mint minden xbox,viszont ezen is majd fehéren fog világítani a logo?:D
24.
24.
Zombiekiller6
Idióták, hogy mindenben változtatnak! A végén az lesz, hogy ki sem adják vagy egy autót csinálnak belőle :D
23.
23.
ZsupiDav
Igaz, hogy nincs akkora hírértéke, hogy ezen az oldalon szülessen róla egy írás, de a Sony nem is árulja a kb. 2500$-os Ps4 fejlesztői készletét. Egy évig mindenkinek INGYEN bérbe adja. Ezt csak azér írtam ide, hogy világos legyen: így is lehet támogatni a fejlesztőket, nem csak eleve holtan született, elvetélt ötletek kukába dobásával (szerintem csak parkolópályára állítással)...
22.
22.
DON GONDOCS
Én mint aktív játékos aztmondom az MS az x360-al teljesen kivette a részét a konzol piacból, jobbnál jobb címek jelentek meg rá, szép sikereket ért el, megérdemelten megy most nyugdíjban. Az Xoneal úgy érzem, egyet léptek előre 2őt hátra. Bár biztos vagyok benne hogy olyan játékok fognak megjelenni rá mind indie mind AAA fronton, hogy beindul az MS szekér.
21.
21.
Azért a központi drm és az eddig is használt gyakorlat ( mindenki csinál amit akar ) közt nagy különbség van... Egyébként szerintem kár, hogy feladták.
Aztán ha nem állítanak egy komoly minőség ellenőrzési folyamatot a kiadandó projektek elé akkor ez is inkább hátrány, mint előny lesz...

Abban viszont biztos lehetsz, hogy sunyi módon minden vissza fog térni, ez pont olyan, mint a prism és társai ügy. Ott sem az a baj, hogy kémkednek, amióta világ a világ ez megy, csak most fejlettebb eszközökkel csinálják, hanem, hogy kvázi korlát és kontroll nélkül teszik azt, hátsókapukat hagyva az oprendszerben, frissítésnek álcázott vírussal és a többi és a többi. Márpedig az MS ebből a "hagyomány és történelem nélküli de rettenetes öntudattal rendelkező" szférából nőt ki. Szóval ne ( NE ) várj tölük semmi jót, pláne nem őszinteséget !
20.
20.
Yami
#19: Olyan dolgokról beszélsz amik még sem történtek, de hát te bajod. A Sony most szerintem sokkal sunyibban csinálta. Kiálltak nagy mellkassal, hogy "Nincs DRM!" és azt már persze csak halkan tették hozzá, hogy a kiadók ettől még olyan DRM-et használnak amilyet akarnak.

De persze igazad van, utáld csak őket azért mert javítani próbálnak a helyzeten...
19.
19.
#18: én leírtam szerintem miért, te pedig megválaszoltad a kérdésedet.
azért kamulnak, hogy jobb színben tűnjenek fel. és igen vsz hogy a drm és a többi okos, amit az elején bedobtak(most meg takargatnak), vissza fog térni.
de legalább őszintén teszik, tolják a PR-t ezerrel nincs ebben semmi. de nem tudom és nem is akarom többé bevenni, megbukott az idolom. egy világ dőlt össze bennem, komolyan!
más tegye nyugodtan, vegye, egye, szabad akarat...
18.
18.
lesik20
#16: Miért hazudnának?
Eddig már bocs de a Microsoft mindig is őszinte volt. És mielött jönnek a "HURDUR miket beszélsz te?!" Még a DRM fiaskónál MÁR elöre megválaszolták a kérdéseket. És ezek a válaszok akármilyen szarok voltak, igazak voltak. Igazat mondtak a DRM-röl, a gépről a LIve-rol stb-öl (Talán a Kinect-en hazudtak az amcsiknak)

Na persze ez nem mentje föl magukat. Szerinte a DRM vissza fog jönni valamilyen szinten. Most a drága Redmondiak probálják behozni a lemaradást a Sony-val szemben
16.
16.
#9: 2 kar, 750gb külső vinyó, sok játék, hűtésmod. szóval érted :)

#6. nem barátom. azon háborodtam fel, mert 100%-ra veszem hogy hazudnak. kiadják így; de egész biztos vagyok benne, hogy hamarosan visszaállnak az eredeti koncepcióra. megkérdezés nélkül, lépésről lépésre sunyi frissítésekkel - ahogy szokták.
végig x360-am volt a mostani genben, vigyáztam rá, nagyon szeretem. de nekem ez már sok amit csinál a m$. részemről végetért a m$ konzolos pályája. véglegesen kiábrándultam belőlük, no offense.
15.
15.
supair
#13: Megígértem nektek valamit:-)
14.
14.
Dontrip
#6: Jézusom... Most azon háborodtál fel, hogy nem csak a nagy fejlesztőcsapatokat támogatják?
13.
13.
kamgecam
#9: :D
Na amikor ilyeneken kiakadsz azt tényleg megértem Te latino!!! :)
12.
12.
kamgecam
A mostani hozzáállásuk egyre jobban tetszik!
Jó lesz ez.
10.
10.
EBR2000
Nagyon helyes.
Az MS-nek is csak benőtt a feje lágya. Egyre jobban érdekel az xbox one!
9.
9.
supair
Vagy egy jó állapotú kontroller?
Az enyémeket szétnyúztam.....:-)
Esetleg kettő.Meg egy nagy vinyó.
8.
8.
simon 555
#3: Azért szerintem minden szemetet nem tehetnek fel.
Nyilván lesz valami ellenőrzés, hogy a produktum megfelel e az elvártaknak.
7.
7.
6.
6.
minden egyes hírrel egyre jobban undorodom a m$-tól...
érdekel vkit egy x360 konzol? 55e fullos
5.
5.
supair
#4: Ráragasztgatnám a hellokitty-s matricáimat:-)
4.
4.
Necreon
Ez a fehér még jobban is néz ki mint a fekete amit árulni fognak.
3.
3.
supair
Lesz sok hulladék,ám ha be-be ugrik pár gyönygyszem már jól jártunk.
2.
2.
karneol81
Hát igen, a redmondiak azok redmondiak és mint köztudott; Redmond a redmondiaké.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...