A harmadik Valve-bejelentés: a Steam-kontroller

  • Írta: zoenn
  • 2013. szeptember 27.
  • Hardver
Link másolása
Nem jelentették be sem a Half-Life 3-at, sem a Source 2 Engine-t. Van viszont dedikált Steam-kontrollerünk, amelyről percekkel ezelőtt rántotta le a leplet a Valve. Vajon forradalmat szül a periféria?

A SteamOS és a Steam Machine után ez a harmadik, a nappaliban átélhető játékélménnyel kapcsolatos bejelentése a Valve-nak. Sűrű a program ezen a héten, ugye? Gabe Newell csapata azt mondta, hogy egy évet kísérleteztek az inputtal kapcsolatos új megközelítésekkel, így született meg a Steam Controller.

A Steam-kontrollert úgy tervezték, hogy minden steames játékot irányíthatunk vele - legyen az régi, új vagy a jövőben megjelenő cím. Még azokat a produktumokat is, amiknek a múltban nem volt kontroller-támogatása.

A hagyományos kontrollerek esetében számos kompromisszumot kellett kötnünk, a Valve saját terméke tényleg ideális alternatívát nyújthat az egér és billentyűzet leváltására. A Steam-kontroller egy új és sokkal jobb irányítási rendszert használ, használata kényelmes a kanapén ülve. Nagy pontosságú input technológiákat ötvöz, s az alacsony késleltetésű teljesítményre összpontosít.

Viszlát, analóg karok!

Ami a felépítését illeti: elfelejthetjük az otromba analóg karokat. A ketyerén két kör alakú trackpad kapott helyet, akik megszokták az egér pontosságát, azoknak hasonló precizitással lesz dolga.

Olyan játékokkal nyomulhatunk vele, amiket eddig egérre és billentyűzetre terveztek. Legyen az RTS, casual vagy kurzoralapú cím, a Steam-kontrollerrel játszi könnyedséggel irányíthatjuk. De tökéletes lesz a szimulátorokhoz és az FPS-ekhez is, ahol a pontos célzás mindennél fontosabb.

A beépített kicsi elektromágnesek erős visszajelzéseket adnak bármilyen játékbeli eseményről. Természetesen a kontrolleren találunk érintőképernyőt is, amely voltaképpen egyetlen nagy gomb. Elérhetünk vele görgethető vagy kör alakú menüket, számos funkciót hozzárendelhetünk, másodlagos infóval lát el minket játék közben, legyen szó térképről, vagy az eszköztárunkról. Szia, Wii U!

Ami a nyitottságot illeti: a Steam Controllert úgy tervezték, hogy hackelhető legyen. Magyarán a közösség és a Steam Workshop felhasználói még több értéket adhatnak hozzá, úgy ahogy szeretnék, megkötések nélkül.

59.
59.
tabu3x
Az analóg karok jobbak, mert van visszajelzés.Egyértelmű, h honnan indul (alapállásra gondolok), és az is, hol a vége (a maximális kitérésre gondolok). Egy ilyen tapipadon az ember ezt a két alap dolgot nem fogja tudni, egyszerűen nem érezni visszacsatolás hiányában.
Ha pedig már ezen dolgok hiányoznak, akkor elég nehéz elképzelni, hogyan lehet gyorsan, pontosan irányítani a játékot.
De biztosan lesz, akinek bejön.
58.
58.
Trapyd
Ez a kontroller pont, hogy nagyon is klassznak tűnik. Látszólag elég nagyok azok a trackpadok, vagyis jóval könnyebb precíz mozgást végezni velük, mint a kis kilengésű analóg karokkal. Fizikai gombok is vannak rajta szép számmal nem tudom, miért nem lehet ezt észrevenni. Kb 10 éve várok egy ilyen kontrollerre, de persze tudom az analóg karok biztosítják, hogy az eddigi kontrollerek fogyóeszközök legyenek (köll a píz e). Még a PS kontrollerek karjai elég masszívak, de a boxé az siralmas. A Wii U irányítójához meg ne hasonlítsuk, mert teljesen más tészta.
57.
57.
Giggsy
Hát, ez azért elég nagy csalódás. Egyrészt ennél mindenki komolyabb bejelentést várt, másrészt ez a kontroller a jelen formájában minden, csak nem vevős dolog. A tapiképernyős játékok egyik legnagyobb hátránya a fizikai gombok hiánya, hogy nincs semmi visszajelzés a játékos ujjának, erre ezek gyártanak egy gamepadet ami direktbe ilyen? Hááát, igencsak véleményes ötlet volt :/

#53: képzeld el, van akit érdekel a kontroller, csak nem ez. Nekem például eszembe nem jutna classic Tomb Raidert, vagy Assasin's Creedet, autós, repülős, helikopteres játékot billentyűzet+egérrel játszani. Vannak olyan játékok, ahol a gamepad sokkal jobb választás.
56.
56.
Stiw
Lehet beteszem a képzeletbeli kívánságkosárba. Sosem volt még konzolom, szóval megvárom mi sül ki ebből, milyenek lesznek a visszajelzések, és ha meggyőzőek, befizetek egyre.
55.
55.
randall13
54.
54.
laptopos
#53: Igazából engem érdekel :(
53.
53.
szanszi
Ki a f...szt érdekel a steames kontroller?? Ki játszik kontrollerrel a konzolosokon kívül? Engem a Half Life 3,Episode 3 és Left 4 Dead 3 érdekelne, nem holmi gyökér kontroller.
52.
52.
csoki0619
#51: Egyetertek ertek veled! Ami nekem meg nagyon tetszik es szerintem otletes, az az erintofeluleten talalhato kis korok.
51.
51.
xSHx
Ez nem laptop érintőpad! Ha ugyan az is a technológia, a kialakítása miatt sokkal kezelhetőbb lesz. A két kidomborodó gyűrű megvezeti az újbegyedet és így analógkarmozgatós érzést ad. Kicsit becsapja az érzékeket. Tehát ezt jobb tapizni mint egy sík felületet. Ehez nem kell bétatsztelőnek lenni, csak logikusan kell gondolkodni. Nekem tetszik a koncepció! Amit nemértek, aza nem fix hardver és a nem dedikáltan gyártott steambox hardver! A pc és konzol a nex generócióban közelebb került, és ezért ne sírjatok, hanem örüljetek neki, mert így minőségibb portok lesznek oda-vissza (pc-konzol) sőt akár emulátorok is könnyebben készülnek majd. Tehát jobb lett volna ha a Valve lényegébe egy célHW-es PCkonzolt csinálna. Szerény vélemény! :-)
50.
50.
Skyer
#46: +1000
Legjobb komment.
49.
49.
shatterhand
#46: HL3 sosem fog megjelenni
48.
48.
zsoze
#21: hidd el meg lehet szokni a kontrollert is én már nem tudok egeret használni a tacsipad annyira megszokottá vállt már
47.
47.
mestermagyar
#46: Tehát eddig el sem kezdték igazán a fejlesztési munkákat, és úgy még 2 év lesz az egész.
46.
46.
mestermagyar
Aki HL3-at várt, az nem is tudja mi az a valve, meg a steam tulajdonképpen.
http://store.steampowered.com/livingroom/
A /livingroom biztos HL3-ra utal ütődöttek. XD Ott írja, hogy elhozzák a steamet a TV-re. Persze, biztos HL3 fog megjelenni ha ezeket írják...
Másodszor az egyetlen ép eszénél lévő céget cs*sztetitek, amikor tudjátok (vagy nem), hogy soha a büdös életben nem kért el semmi szolgáltatásért extra havidíjat, a játékaihoz mindig is tömérdek tartalmat hozott INGYEN. Nem tudok egyetlen DLC-ről sem. És ti őket b*sszátok? Akik biztos nem hagynák abba a sorozatot, csak mert a többi játékuk így kívánja, avagy mert hülyék? Ugye, mint EA és társai. Évente egy HL persze, ti meg őrjöngeni fogtok a változatlan grafikás részeknek évente.
Harmadszor ha nincs jó ötletük, vagy egész véletlen még nem készült el a source engine 2, aminek az előde nem kicsit a moddolók fő célpontja volt, (és még most is az) akkor mit csináljanak? Persze én is örülnék, ha olyan lenne, mint egy HL1/Black mesa, de azért kell az innováció. Persze ezt is dobják össze 1 év alatt, oszt nem lesz moddolható, és 2 évvel késöbb debütáló gép viszi majd maxon. TF2 10 évig készült.
45.
45.
Huntsman
Most a képen a kontroller eleje van gondolom, mert amúgy úgy néz ki mint a hátulja. Analóg karok nélküli játék pl fps-el ? Ha valaki próbált már touchpadon fps-ezni tudja milyen... Nagyon komoly érintő műszerkének kell lennie, hogy jól működjön.
44.
44.
JBoy
43.
43.
strike19
Várjuk a teszteket majd meglátjuk.
42.
42.
Dízel
half life 3 lesz? nem. akkor ...... meg magad Gabe.
source 2.0 után tuti jönne a HL3. csak új motorra fogjak fejleszteni mert csak igy lehet unikum.
41.
41.
biohazard rex
#40: A SteamOS egy ingyenesen letölthető, nyílt forráskódú operációs rendszer lesz. Látom képbe vagyunk...
40.
40.
kharami
#36: Kb ja! Nem bírom az ilyen cuccokat! Régen amikor jártam mumámmal ki a Jósira sárga kazettákat venni, akkor volt a különféle kinézetü tv játékok sorozata! Na kb ez is úgy néz ki! Semmitmondó üres formaterv, ingyenes os méregdrágán való árusítása azért mert ez a STEAM OS!XDD Na nee! A helyett, hogy a dagatt Gabe ilyen hülyeségeken agyal, kitolhatna egy HL3 ahogyan én is és sok más sorstársam "sírdogál" utána!! Nem ilyen gőzdobozokat! A steam mint hálózat viszont jó!
39.
39.
dcba
Na egy ilyennel probaljon meg vki mortalozni a steamen.Hatra elore kisutes utana ugrani megint le elore nagyutes megint ugrani stb stb.... De ha kijon tuti kiprobalom mert akar (ha nehezen is) de lehet h tevedek es zsenialis lesz. En utobbinak orulnek mert nagy rajongoja vok a steamnek, es szurkolok a Valvenak.
38.
38.
GhostDog24
Amikor először megláttam nagyon megijedtem h "EZ MEG MI?!" de egy kicsit belegonodlva biztos jó lessz... érdekel (ne felejtse el senki h a steambox-ot is ha akarod továbbra is tolhatod akár régi analogos kontorllerekkel (akár xbox-al) hiszen támogatja a bigpicture tehát aki akarja akár 2 akár 1 kontrollert sem kell vennije. én valószínüleg nem fogok venni legalábbis nem a megjelenés napján. de nagoyn kíváncsi vok h mien lessz.
37.
37.
Elyas
Hàt talàn egyszer kiprobàlom... De azért egy HL3 nak jobban örültem volna
36.
36.
Teuton
Amúgy ez most olyan mintha egy iValve tett volna bejelentést: fogtak valamit ami eddig is volt (PC, Linux, Kontroller), átcímkézték, egy-két helyen húztak egy csavart vagy kicseréltek valami jól láthatót, végül most közzétették Apple szintű parasztvakító körítéssel.
35.
35.
Teuton
#24: " így kaptunk egy PC architektúrás Sony logós valamit, ami annyival tud többet, mint a PS3, hogy lehet suspend-elni....INNOVÁCIÓ!"
Azért ne feledd hogy az innováció nem feltétlenül jó dolog, elég megnézni a Win8 GUI-t ;) Ha nem jó vagy hasznos az az innováció akkor esélyes hogy akár rossz vége is lehet.
De amúgy egyet értek, ezzel a 3 bejelentéssel a Valve most önként felvette a szamárfüleket.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...