Gamer újdonságok az NVIDIA-tól

  • Írta: fojesz
  • 2013. október 19.
  • Hardver
Link másolása
Gamer bejelentésekkel rukkolt elő az NVIDIA: a gyártó felturbózná a monitorokat, a next-gen konzolokhoz hasonlóan lehetővé tenné a videórögzítést, és a Shielddel is új szintre kapcsolna hamarosan.

Több új bejelentést is hallottunk tegnap az NVIDIA-tól, a gyártó nemcsak a GeForce GTX 780 Ti videokártyáról rántotta le a leplet, de gamer-specifikus újdonságokkal is készült.

G-Sync a monitorokba

A legérdekesebb minden bizonnyal az NVIDIA új fejlesztése, a monitorokba szánt G-Sync modul, ami a grafikus kártyák által renderelt képkockák és a monitorok képfrissítési sebességét hivatott összehangolni. Igen, a V-Syncet ismerjük, ami elméletben éppen ezt a célt szolgálja, viszont valójában félmegoldást jelent a feladatot nézve: bekapcsolva lag, képakadozás jelentkezhet, ha pedig kinyomjuk, a screen tearing jelenségébe futhatunk bele.

Az NVIDIA által kifejlesztett G-Sync máshogy közelíti meg a problémát: a monitorokba építhető chip révén a megjelenítő nem a saját ütemében, hanem csak akkor kezd bele az aktuális frissítési ciklusba, ha a GPU végzett az adott képkocka renderelésével - ez sokkal nagyobb összhangot és kisebb lagot jelent. A G-Synchez GeForce-kártya (alsó hangon egy GeForce GTX 650 Ti Boost) szükséges, és bármilyen monitorba beszerelhető a gyártók részéről. Az első G-Synces megjelenítők jövőre érkeznek, ha valakit mélyebben érdekel a fent egyébként kétségkívül felületesen kibontott problémakör, itt és itt többet is olvashat róla.

Jön a ShadowPlay

A második érdekes bejelentés tárgya a ShadowPlay volt, ami tulajdonképpen egy olyan videórögzítési funkciót jelent, amit majd a next-gen konzolok is kínálnak. Az október 28-tól béta formájában elérhető szolgáltatáshoz a GeForce Experience 1.7-es verziója szükséges, illetve egy videokártya, ami legalább a GeForce GTX 600-as sorozat tagja.

Ahogy a videón is látható, a rendszer gombnyomásra hajlandó gameplayt felvenni, legfeljebb 1080p-s felbontásban, 60 fps sebesség mellett - ez a teljesítményt 5-10 százalékkal fogja vissza az NVIDIA szerint. A felvételnek két formája létezik: az egyik szerint manuálisan kapcsolhatjuk be és ki a rögzítést, a másik szerint pedig a rendszer folyamatosan görgeti magában az utolsó 10-20 percnyi játék képét, amit gombnyomásra el is tárol.

A felvétel aztán feltölthető a YouTube-ra, de az NVIDIA szerint a későbbiekben a Twitchen keresztüli streamelés is lehetséges lesz.

Fejlődik a Shield

Persze csak a korábbi ígéreteknek megfelelően: az NVIDIA bejelentette, hogy október 28-tól élesben is elrajtol majd a kézikonzoljának eddig bétás streamelése: vagyis a bekapcsolásával a kütyün keresztül is játszhatunk a PC-s játékainkkal, sőt a Shieldet a tévére dugva a konzolélmény is elérhető lesz így.

15.
15.
traumraise
#14: Ez így van...végre valaki értelmezi a hírt. Itt a sok kis fikázós hogy nem túrja a fraps-et meg ilyenek. Ennek az a lényege hogy 5-10% a teljesítménycsökkenés!!!! 1080p mellett. Azért az kemény sztem. Ezért is kell min. 600-as kártya. Illetve itt van az a funkció amikor ha történik vmi nagy dolog a gameben akkor nyomsz egy alt+f10-et és már mentve is van az utsó 20 perc gameplay. Ha nem nyomsz semmit akkor nem menti. Ez egy hatalmas funkció lesz ami mellé jön még egy stream is majd.
14.
14.
FrankBlack
Ez a Shadowplay érdekes egy funkció. Ha jól értem azt állítják, hogy akár 1080p-be 60 FPS-el rögzíti a gameplay-t, a videóban láttam, hogy H.264 codeket használva, és mindez csak kb. 5-10%-ban csökkenti a teljesítményt?

Akkor lényegében ez azt jelenti, hogy az összes hardware encoding gaming capture kártya mehet a kukába, mert az NV ezt csak így simán megoldja, elég ha csak bármely 600-as sorozat tagja a kártya? Hmm. A valós idejű H.264 1080p 60FPS encodinghoz ennél tudtommal kicsit több erőforrás kell...
8.
8.
dshadow
sokat érnek majd ezekkel, ha nem lesz normálisan portolt játékok nvidiára. Természetesen a mantle-re gondolok.
7.
7.
mestermagyar
Egy dolgot látok: minden újdonság seggdrága, ami meg nem, ahhoz is kell seggdrága eszköz, hogy jól fusson.

Beszarok az NVIDIÁ-tól, ezek mindent exluzivvá tesznek, nemhogy megcéloznának mindenkit a termékeikkel. A g-sync is valami technológia, amit biztos egy kódsor átírásával bármilyen más kártyán is lehetne futtatni, de nehogymár ezt megkapják, inkább vegyék meg kvadrágán a monitort, amikor azt sem tudják mire fel.
Shield streaming? Ha megveszed a shieldet jó drágán, akkor is cseszheti a gamerek fele, mert nem valami ultraszuper nvidiája van.
4.
4.
K.Bandi
Remélem a videorögzítő nem fog 10 gb-okat fogalani 10 percenként, mint pl a frapsnél...
3.
3.
xinosz
Bírom ezt a "na jó figyu, akkor amit eddig csináltunk és eladtunk nektek az nagy darab sz@r, de itt egy új cucc, ez a tuti, vegyétek ezt!" Akkor ezentúl a drága kártya mellé drága monitor is párosul! bullshit xD
1.
1.
traumraise
na ezt a videórögzítést alig várom,h kipróbálhassam
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...