Az NVIDIA bemutatta a Tegra K1-et

  • Írta: zoenn
  • 2014. január 6.
  • Hardver
Link másolása
Az NVIDIA az idei Consumer Electronics Show-n leplezte le legújabb mobilprocesszorát, a Tegra K1-et, melynek teljesítménye az Xbox 360-ét és a PS3-ét is lekörözi az ígéretek szerint. Még az Unreal Engine 4-et is futtatja.

Az NVIDIA új rendszerchipje Tegra K1 névre hallgat, és Kepler alapú, 192 CUDA magos GPU-val érkezik - tudtuk meg az idei CES alkalmával a cég vezérigazgatójától, Jen-Hsun Huangtól. A Tegra K1 "teljesen programozható", teljesítménye még az Xbox 360-ét és a PS3-ét is lekörözi, miközben a fogyasztása lényegesen kevesebb.


Huang az NVIDIA sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a mobil számítástechnika már ugyanazon a szinten van, mint a desktop PC-s. A jövőben még látványosabb mobiljátékok érkezhetnek, a cég bizakodó, annak ellenére, hogy a tavaly bemutatott Tegra 4-es chipek sokkal kevesebb készülékbe kerültek bele, mint a rivális Qualcomm Snapdragonjai.

A Tegra K1 támogatja a DirectX 11 és az OpenGL 4.4 technológiákat, illetve az Unreal Engine 4-et is képes futtatni - tudtuk meg az Epic Games alapítójától, Tim Sweeneytől. "Bármi, ami egy PC-n vagy egy high-end konzolon fut, azt Tegra K1-gyel is futtathatjuk" - hangsúlyozta Sweeney.


A Tegra K1 kétféle változatban érkezik: az egyik egy 32 bites, négy Cortex-A15-ös magot használó CPU-val (maximum 2,3 GHz), a másik egy 64 bites két Denver magos CPU-val (maximum 2,5 GHz). Az NVIDIA szerint a 32 bites Tegra K1-ek az év első felében érkeznek, míg a 64 bitesek 2014 második felében.

20.
20.
Csoki80
#18: Van egy jó barátom aki ennek ellentmond. Még mobilt sem használ, s egy jól menő vállalkozást üzemeltet. Aki akar vele kereskedni azzal személyesen megbeszél dolgokat email, pc nuku. Mondjuk ő 1 az 1000 ből, inkább 10000 ből. De meglehet lenni ezek nélkül is. Egyetemre, meg már anno sem volt érdemes menni kütyük nélkül, pl régi kazettás diktafonok......
19.
19.
Csoki80
#17: Fúj fizikai kontaktus, nincs egy normális inplantod???
17.
17.
Juha
Én meg az asszony 8mm átméröjü karóráján játszom a COD32-t és a Battlefield: Worst Company-t! De néha kiteszem a 362cm-es tv-re, ha fáj a szemem, és egyszerre 6 kontrollerel, 3 egérrel és két bill.-el játszom!!!
15.
15.
randall13
#1: Én speciel nagyon várom már, mikor lesznek zsebre vágható, notebook teljesítményű eszközök. Valahogy nincs kedvem 3 kilós szarokat cipelnem, egyszerűbbnek hangzik egy gombnyomással átvinni a képet egy fullhd monitorra hdmi-vel vagy wireless. Ugyancsak vezeték nélkül mehetne rá az egér és billentyűzet.
14.
14.
leviske
Azért ez mindenesetre impresszív. Kezd hihetővé válni, hogy akár full platformot is képes lesz nyújtani desktopon a cég.
13.
13.
Wolverine
Igazából nem olyan rossz ez, tény hogy felesleges még, mert kevés rá a játék, de akinek van egy jó kis full hd-s tv-je az csak áttükrözi oda aztán mehet is a játék normálisan és nem kell konzol sem pc, ha megunod zsebre teszed aztán mész a dolgodra...akárhogy is nézzük ez praktikusabb, mint akármelyik nagyobb társa, és ha ugyanaz a teljesítmény akkor miért ne, csak magát a mobil képernyőjén való játszást tartom hülyeségnek, mert még az 5 col is kicsike sztem egy mai 3D-s gémnek, de tv-n abszolút élvezhető lehet, persze ha lehet társítani hozzá gamepadot is :)
12.
12.
_Tappancs_
Ennek nem sok értelmét látom, bár tetszetős. Tárhely viszonylag kicsi telefonon, az irányítás csapnivaló a komplexitás zéró./99%-ban/ De egyszer talán tényleg jó lesz és eljutunk a kézikonzolok használhatóságáig, amivel telefonálni is lehet.
10.
10.
csongor1996
De ki ennek a célközönsége? Az átlag casual mobiljátékost szerintem nem igazán érdekli a csúcsszuper grafika, aki meg azért van oda, az vesz egy konzolt vagy pc-t.
Amúgy csak szerintem szaggatott néhány helyen?
9.
9.
Matt8888
Jó durva azért.. Akkor még a végén igaz lesz ,hogy GTA IV mobilon :D
8.
8.
crytek
#5: Fejlesztés alatt van első hírek alapján be fog fosni az emberiség olyan jó lesz! Igaz amikor a hír volt csak papíron létezett működő prototípust nem tudtak csinálni :D
7.
7.
gyerecske
#6: Igen, meg az optimalizációra.
6.
6.
Raam989
Komolyan nem értem ezt a rohamos fejlődést a mobilok piacán. Amint kijön egy új csúcs kategóriás készülék, pár hét-hónap múlva már elavult lesz, mert jön egy másik gyártó és alátesz annak a technológiának. Értem én, hogy fejlődik az ipar, de így, hogy még a jelenlegi technológia sincs kiaknázva, felesleges ilyen rohamosan fejleszteni...
A Tegra 1-2-3 csipeket hány alkalmazás tudja kihasználni rendesen? Kettő? Esetleg három?

Másrészt pedig nem a teljesítményre kéne jelenleg hangsúlyt fektetni, hanem az üzemidőre...
5.
5.
gyerecske
Azért durva, hol tartanak már az első mobil óta.
Jó lenne már valami okos megoldás az akkumulátorokra is.
4.
4.
Ooorky
#3: Persze...
2 éve meg a Facebook játékoké volt a jövő... Emlékeztek még a "Zynga többet ér, mint az Electronic Arts" típusú hírekre?
3.
3.
#1: Mert a mobilozásban van a jàtékipar jövője
2.
2.
Lorthirash
Én már nagyon kezdem unni ezt a mobilos gyökérséget.
1.
1.
Ooorky
Nagyon vergődik az nVidia...
Mégis ki a francnak kell ez?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...