Amerikában a játékosok közel fele nő

  • Írta: fojesz
  • 2014. április 27.
  • Hír
Link másolása
A legfrissebb felmérések szerint az Egyesült Államokban a játékosok 48 százaléka nő, ráadásul több mint egy évtizede nem volt ilyen jó a hölgyek aránya a nemek szerinti megoszlásban.

A videojáték nemcsak a férfiak szórakozása, ezt már régóta tudjuk, most már itt vannak hozzá a számok is. Az Entertainment Software Association Amerikában végzett felmérése szerint a játékosok között ugyan még mindig több a férfi, de a nők aránya most már kifejezetten magas: a becslések szerint az amerikai játékosok 48 százaléka nő.


A nők ráadásul inkább felnőttfejjel játszanak, a 18 éven felüli hölgyek a teljes gamerállomány 36 százalékát teszik ki, míg a 18 éven felüli férfiak csak a 35 százalékát. Az is említésre méltó, hogy az 50 felüli gamer nők száma 32 százalékkal nőtt a tavalyi felmérés óta, ezek után nem meglepő, hogy a teljes gamer társadalom is öregszik: ma átlagosan 31 éves egy amerikai játékos, tavaly 30 volt.

Még több szám és okosság erre.

87.
87.
necromanta
lehet, hogy a 48%-ban benne vannak a fész-en játszó lányok, de vannak srácok is akik csak ott játszanak, meg esetleg a telefonjukon, és természetesen ne feledkezzünk meg az onlájn pókeresekről sem ( ahol sztm tényleg a srácok vannak többségben) akik szintén benne kell legyenek az 52%-ban.
86.
86.
higgadt
#61: Főzni tudsz-e?
Viccet félretéve én magasról teszek rá, hogy ki van a másik gép előtt, ha játszok akkor a jó társaság érdekel nem a kosárméret. Megvan annak is a helye de az sokkal jobb 3D-ben, élet 1.0 engine alá írva.
85.
85.
kristof78
#61: Érdekes amit írtál, ám szerintem egy kicsit fölnagyítod a problémát.., mert én például mindig földerülök ha látok valami gamer csajt akár TS-en akár esetleg a chat-ben ha tudomást szerzek róla és meg kell mondjam, esküszöm jobb velük játszani mint egy-két tesztotszteron bombával :P mert szerintem a lányok nem azért jönnek játszani (a fiúkkal ellentétben), hogy ki öntség magukból az agresszíót hanem, hogy csak szimplán szórakozzanak...am elég sokat javít a női trollok arányán :D összegezve nincs azzal semmi baj ha valaki lány!
(tegnap pl. láttam egy velem egykorú lányt (13) a konzolvilágban én a titanfallért mentem ő meg kiválasztott egy-két játékot (ac-ket meg még valamit azt sajnos nem láttam) , én egyenesen mentem a pulthoz és mondtam mit kérek ekkor oda lép hozzám a csaj és megkérdezi, hogy voltem-e playIT és, hogy tudnék -e ajánlani neki valami FPS-t mondtam hogy voltam és ódákat zengtem neki a titanfallról. Végig halgatta majd oda ment a pulthoz és azt mondta, hogy kér egyet a titanfallból aztán meg elkérte az origin ID-met és elment én megvettem aztán haza értem telepítettem és látom, hogy van egy barát fölkérésem mondom ok elfogadtam (tudtam, hogy ő az) aztán meg jöna meghívó, hogy játszak vele elfogadtam és meglepődve látom, hogy 3 csajjal van dolgom az egyik ő maga a többit csak később ismertem meg gondolom valami gamer barátai a lényeg, hogy kb 6-tól olyan 1-2-ig nyomtuk (kedden) és töredelmesen be kell vallanom, hogy nagyon jól nyomták olyanokat nyomattak, hogy...... én örültem volna ilyen frageknek (nem mindenki volt ilyen ügyes ujdönsült barátom például pont nem de volt egy aki sokkal de sokkal jobban tolta mint én......)
84.
84.
donkutyafasz
Azért nem biztos hogy teljesen komolyan kell venni ezt a statisztikát, hiszen egy jól ismert, videójátékiparnak dolgozó lobby-cég készítette, ki tudja milyen metódussal, talán a candy crushozó anyukám is benne van. Jó reklámnak számítanak ezek az arányok hiszen így láthatják az emberek hogy mennyire "nő-barát"-ok a videójátékok, és mivel a lakosság fele nő, hatalmas piaci lehetőség rejlik bennük. Személyes tapasztalat alapján azonban ritkaságszámba megy női játékossal találkozni, de lehet csak én járok rossz helyen.
82.
82.
DON GONDOCS
http://intengerkalozai.blog.hu/2013/06/01/macska_dragon_blade_1_let_s_play
idevágó videó.
79.
79.
catilina
#61: Negyvenhét éves játékos vagyok, nőnemű. Majdhogynem mindenevő (az autóversenyzés engem sem hoz lázba – kivéve, ha minijátékként van jelen, mint például a Rage-ben vagy a Sleeping Dogban –, valamint a 2D platformok meg a zombis dömpingcuccok nem érdekelnek; ha fura zombis játékról van szó, akkor Silent Hill-kategória, bár a Dead Island kivétel volt, azzal elég sokat játszottam).

Az FPS-t kevésbé szeretem a TPS-nézetnél, de nem kerülöm, mert egy rakás kiváló játékról maradnék le. (És közben reménykedem, hogy több lesz a választható nézetes játék, mint a Thief 3 vagy az Elder Scrolls-sorozat.)

Kedvenceim a szerepjátékok, minél nyíltabb, annál jobb, mivel szeretek felfedezni, ládákban keresgélni, történet után nyomozni (Elder Scrolls-könyvek pl.) – ez lehet, hogy női vonás, de sosem rohanok végig egy játékon, igyekszem mindenhová bekukkantani.

Ezenkívül jöhet nyomozós point and click, sőt tárgykeresős játék is, és még a Simset is kedvelem, a házépítés például órákra le tud kötni.

Stratégiából kedvencem volt a Caesar III (nemrég újra megvettem digitálisan, annyira szerettem, és mert ez volt az első játékom), a Pharao és a Zeus, a Warcraft II-III, a Starcraft I.

Az MMO-t is kedvelem, Hosszú ideig WoW-oztam, HC-ként is, és kazuárként is. Jelenleg a TESO vonzott be, de nem az MMO-lehetőségek, hanem a világ miatt.

A multik egészen az Assassins Creed III-ig nem érdekeltek, azzal úgy döntöttem, kipróbálom, aztán megtetszett, de továbbra sem igazán érdekel, van-e egy játékban többjátékos mód. (Lehet, antiszoc vagyok? Azért egy Portál 2-s együttműködést kipróbálnék…)

Ja, és a FIFÁ-t én sem próbáltam, eleve semmilyen menedzserjátékot, a városépítőkön kívül.

Hogy miért játszom „vén” fejjel? Mert viszonylag későn: 32 évesen jutottam hozzá az első saját számítógéphez, tehát addig csak a munkahelyi gépeken adódott lehetőségem némi passziánszhoz, majonghoz meg flipperhez (durván jó voltam benne, versenyeztünk néhányan!), meg azt hiszem, a Wolfenstein valamelyik ősverziója volt még telepítve, így ahhoz is volt szerencsém.
Szóval azért játszom, mert gyerekkorom óta ez volt az álmom, és ha csak harmincon túl jutottam hozzá, hát akkor harmincon túl kaptam rá. Gyerekkoromban nem volt még számítógép, de elképzeltem, hogy a filmek figuráit mi irányítjuk, és milyen jó kis kalandokat lehetne úgy átélni. (Tízévesen a mobiltelefont is feltaláltam magamnak egy-egy szingli hintázás alkalmával, mikor a barátokat vártam a játszótéren. Tetszett, hogy a Columbo-filmekben a gazdagok autójában volt telefon, és elképzeltem, milyen jó lenne, ha a zsebemben volna ilyen, és bármikor hívhatnám a barátaimat :))

Engem nem néztek hülyének egyetlen játékboltban sem, soha. (Lehet, hogy normális eladókkal találkoztam, akik profik voltak pókerarcban.) Sőt, sokukkal elbeszélgettem, ha nem volt benn vevő, ajánlottak is nekem játékot, így ismertem meg például a Sanitarium című kiváló régi kalandcuccot, kár lett volna kihagyni!

77.
77.
simon 555
#70: Lehet rossz kontrollert vettél:)
Szinte minden játék támogatja már a kontrollert. Ha Xbox 360 kontrollert veszel, akkor azzal biztosan tudsz bármit játszani. De PS4 kontroller is működik mindennel, csak kell hozzá egy plusz program.
76.
76.
DON GONDOCS
Lol itt sokan úgy kezelik az aktív videójátékok iránt fogékony nőket mint egy harmadik típúsú találkozást. Pedig ha tudnák hogy egynéhány hölgy hogy rátud kockulni egy játékra és ettől még ugyanolyan nő mint bármelyik más.
75.
75.
simon 555
#63: Na de te is mekkora matek zseni lehetsz, hogy ezt ide írtad :D
Átlag számításról hallottál már? Szerinted jövőre mindenképpen az átlagéletkor 32 lesz akkor mert eltelik egy év? XD
71.
71.
Yanez
#68: Egyetértek! És épp ez az, nem tudják milyen az a 48%, csak a saját szűk látókörű tapasztalatukból indulnak ki.
70.
70.
evangeline
#67: Éppen ezért nem igazán szoktam elolvasni az itteni kommenteket. Én PC-s vagyok, szeretem, de nem állok neki foggal-körömmel védeni. Azért nincs konzolom, mert nincs rá pénzem (meg akkor még egy tévét is kéne vennem :D), nem azért mert elit vagyok. Ölni tudnék például egy xbox-ért, hogy kipróbálhassam a Red Dead Redemptiont, vagy egy PS4-ért, hogy játszhassak az inFamousszel. Meg azért kontrollerrel is sokkal kényelmesebb ám, csak PC-n az sem igazán működik. Én is hiába vettem egyet egy kisebb vagyonért, csak a DmC-nél működik úgy, ahogy kellene.
Az itteni kommentelők nagy része meg sajnos igen furcsa képet alkot a világról, és úgy igyekeznek kitűnni a tömegből, hogy mindennek ellene mennek. Pedig ettől senki sem fog okosabbnak látszani.
69.
69.
pocla4
Evangeline ez fordítva is így van :) pedig ez már nagyon nincs így, hülye aki így gondolkozik. Én sem ismerek amúgy lányt aki komolyabban játszana max sims és gtat ismerik. A neved nagyon szimpi amúgy :P
68.
68.
evangeline
#64: Mondd meg nekem, kérlek, hogy honnan tudják az itteniek, hogy milyen az a 48%? A felmérés semmit nem mond arról, hogy milyen embereket kérdeztek meg. A baj ott van, hogy rögtön mindenki azt feltételezi, hogy vagy csak flash game-es pózerek vagy büdös, szőrös, dagadt lányok vannak a 48-ban. Oké, biztosan vannak, de a fizikai megjelenés és a videojátékok iránti szeretet között nem sok összefüggés van. Ezt pedig sokan képtelenek felfogni. Mert lehet ám attól gamer valaki, hogy van élete a virtuálison kívül is.
67.
67.
KENKILL
#61: Jó ilyet olvasni, respect. Én csak azt sajnálom, hogy (mint írtad) tényleg kevés gamer lány hallatja a hangját, vannak azért értelmes társaságok is. Csak ha már valaki gamer akkor nem bírja ki h ne foglaljon állást valami műfaj, valamelyik konzol, vagy bármi mellett, nehogy már ne tudjon kötekedni a kommentekben. :) Persze ez nem lenne baj, ha az emberek azért meghallgatnák egymást, de (amiben ismét igazat adok neked) ez ritkán történik meg.
66.
66.
Norbiii
#65: Most elképzeltem, hogy wii u-zok, bejön muter egy baseballütővel, hogy adjam át neki a terepet, állati lenne....xd

Szóval ami jól esik és helyes, azt sosem szabad szégyenli! :)
65.
65.
Norbiii
#61: Azért sok igazság van benne. Írtad az eladós példát, engedj meg, hogy reagáljak rá. Szóval szerintem ne légy ideges. Tudom, hogy dühít, hogy néhány pasi így áll hozzá, de a többségük talán nem ilyen, vagyis remélem. Én olyan körökben mozgok, ahol a lányok egyáltalán nem játszanak, csak a kicsik, vagy a tinik, de felnőtt ember, aki nő, és elmúlt már mondjuk 30-35 egyáltalán nem videojátékozik, de nem csak nő, hanem pasi sem. Dolgoznak, élik a felnőtt életüket. Viszont azért mert vannak lány gémerek, vagy fiú gémerek 30-on túl is, számomra ez nem megvetendő, mert mindenki azt teszi, azt csinálja, ami boldoggá teszi, és ha ez a videojáték, akkor had játszon azzal, még akkor is ha lány, mert joga van hozzá!!! Viszont azt is hozzá kell tennem, hogy én se édesanyámat, se a páromat és még sorolhatnám, nem tudnám elképzelni, hogy joy-al a kezében verejtéket izzadva beleélik magukat a játékba, szóval nekem ez fura lenne ismerve a családtagjaimat, a szomszéd hölgyeket, és a barátaim édesanyjait. Viszont ez nem azért van, mert lenézném a lányokat, mert nem, én tisztelem őket, mert joguk van játszani, ugyanolyan emberek a nők, mint mi férfiak, tehát ugyanolyan jogok illetik meg őket!

Köszönöm ha elolvastad.
64.
64.
Yanez
#61: 'Egy fecske nem csinál nyarat.' :)

Na de hogy ne legyek bunkó, szépen leírtad milyen egy gamercsaj, de itt épp arról mennek a kommentek, hogy a hírben említett 48% nem pont olyan, mint amilyen Te is vagy. Hidd el, mi férfiak, csak örülnénk annak, ha minden videójátékos lány ilyen szolid lenne, mint Te! Az itteniek meggyőződése viszont, hogy nem vagytok mind ilyenek. Ugyanakkor üzenem mindenkinek, hogy a mai sok fiatal fiúk közül sem mind olyan, sőt! A legtöbbjük már csak telefonon tolja a játékokat. Persze így is akad szép számmal hardcore réteg.
63.
63.
KENKILL
"ma átlagosan 31 éves egy amerikai játékos, tavaly 30 volt."
Ezen szakadok, marhanagy zseni kellett legyen aki ezt kimatekozta xD Amúgy én örülök neki, legalább többen nyitnak e felé az ipar felé is.
62.
62.
Trapyd
#61: Szép volt, így kell osztani. :)
61.
61.
evangeline
Mint női gamer, most szeretnék hozzászólni a témához, mert a kommenteket olvasva meggyőződésem, hogy sokan nincsenek tisztában egy-két dologgal.
21 vagyok, egyetemista, nem kövér (láttam, hogy itt ez is szempont), táncolok, utazgatok, miegymás, tehát amit átlagember szokott. Emellett szeretek videojátékokkal játszani. Sokat. Nagyon. Ennek ellenére a legtöbbször nem vágok fel vele, inkább nem is említem, hogy ilyen körökben mozgok, éppen az olyan hozzáállás miatt, amit itt is látok. Ha hiszitek, ha nem, Magyarországon is rengeteg gamer lány van, sokat ismerek, és nem a facebookos flash játék szinten mozognak. Viszont szeretünk anonimitásba burkolózni. Kicsit olyanok vagyunk, mint egy szekta. És szűz gamer fiúcskákat áldozunk fel pokolbéli isteneinknek.
Pár hete történt meg, hogy boldogan besétáltam az 576-ba, hogy vegyek magamnak a friss, ropogós ösztöndíjamból egy Mass Effect-trilógiát és Dishonored dlc-ket. Miután az eladó közölte, hogy nem biztos benne, hogy ME van PC-re is (nincsen konzolom, egy harcedzett gamer laptopon szoktam szórakozni), mert miért is tudná biztosra, amikor egy videojátékokkal foglalkozó üzletben dolgozik, kicsit elszontyolodva vittem a pulthoz csak a Dishonored-tokot. Ezek után a kedves eladó fiú nem volt hajlandó elhinni, hogy magamnak veszem (lány vagyok, miért is venném), kicsit felkaptam a vizet, de végül ő sértődött meg. Tudom, butaságnak hangzik, hogy ilyenen fennakadok, de én ez az eset óta nem vagyok hajlandó abban a boltban vásárolni. Mert lány vagyok, és emiatt bunkók voltak ott velem.
PlayIT-en is voltam tavaly. 3 órán keresztül álltam sorba egy barátnőmmel, mire bejutottunk, utána még másfél óráig toporogtam a nyávogó tizenhárom éves kisfiúk között, míg a kiszemelt játékaimat is meg tudtam venni. Ez után meg egyből léphettem is le, mert ment a vonatom. Gondolhatjátok, hogy idén egyikünk sem ment. Nem csak a szervezés volt katasztrofális, hanem a vendégek is. Kisfiúk a szüleikkel. Mindenhol. Gyerekek. Felért egy rémálommal. Pedig reméltem, hogy egy értelmes gamer közösséggel találkozhatok majd ott, de nem. Ez még egy ok, hogy ne villogjak azzal, hogy szeretek játszani.
Illetve még van ez a "lányos játék" dolog, ami igazán feldühít. Ahogy a férfi gamerek felháborodnak a homoszexualitás játékokban való jelenlétén, vagy hogy egyáltalán vannak női karakterek, akiknek nem csak az a jelentősége, hogy meglegyen a kellő csöcs/pixel arány. Ezt csak egyszerűen gyerekességnek vagy szűk látókörűségnek tudom felfogni. És ezt úgy mondom, hogy ha van rá lehetőség, mindig férfi karaktereket kreálok; nem vagyok egy túlzottan feminin típus, ha játékokról van szó. Vagyok én nő eleget, hadd próbáljak ki valami mást. Azt meg, hogy a lányoknak alapvetően más az érdeklődési köre, el kell fogadni. Engem például nem érdekel sem a foci, sem modern hadviselés, ezért nem fogok sem Fifázni, sem mondjuk COD-ozni. Autós játékokkal sem játszok, ha vezetni akarok, beülök a kocsinkba, aztán megyek egy kört a háztömb körül, hogy meglegyen a kilométer. Imádom viszont a fantasyt, ezért inkább Prince of Persiázok vagy Skyrimezek. És fogadok, hogy vannak olyan férfiak, akik a patriarchális társadalom által lányosnak bélyegzett játékokkal játszanak. Azt pedig, ha valaki inkább "mainstream" játékokkal játszik, és emiatt lenézik, csak sznobizmusnak látom. Nincs abban semmi rossz, ha valaki szereti az olyan game-eket, mint például az Assassin's Creed. Sőt, az a jó, ha mainstream, mert legalább ki lehet élni a fangörcsöt mindenféle merchandise-zal *megpaskolja Ezio-szobra fejét*
Elég régóta olvasok Gamekapcsot, hogy tudjam, ez után csak le leszek oltva mindenféle műveltségtől hemzsegő kommenttel, de én megpróbáltam. Csak ezért regisztráltam is. A női gamerek mártírjaként várom a shitstormot.
Azért köszönöm, ha valaki elolvasott, és mondjuk kicsit átgondolta a helyzetünket.
60.
60.
#55: "De míg a nők nem feltétlen várják el kötelező jelleggel, hogy mi is félistenek legyünk "
Ebből következik, hogy már több eszük van mint a gamer guy-oknak (illetve a férfiak 70%ának ).
Amúgy ilyen csajból több ezer rohangál az utcán csak szét kéne nezni.
Kit érdekel, hogy gamer e vagy sem.
Ha foglalkozol vele és nem viszed túlzásba a játékot leszarja milyen a hobbid.

59.
59.
#56: Ott nyomják ezt a fos dumát vazze.
Nem esett le?
Nézz meg egy angolt vagy egy amcsit jobban.
Lehet több itt a túlsúlyos (amúgy rohadtul nem) aki 10-20 kilóval nehezebb a kelleténél, de ott bazze 100-200 kilóval nehezebbek az elhízott emberek.
58.
58.
Az hogy egyre több csaj játszik az annak tudható be, hogy egyre több játek készül ami őket is lekötheti.
Meg a fasza kis cosmo-s agymosás miatt egyre többen vannak egyedül.

Annak a balfasznak aki lesarkítja úgy, hogy vagy nádszál vékony egy csaj, vagy kövér szintén tudom ajánlani a kinti világot.
Eléggé széles a skála.
Amúgy pont nem a gyalult deszka néhány görccsel a jó nő kategória.
És kíváncsi lennek ilyen igények mellet, ő, hogy nézhet ki illetve, hogy ő utána hány nő fordul meg az utcán (tipp 0).
57.
57.
#21: A real gamer akire te gondolsz, aki napi 4 órát basz el az életéből egy virtuális világban. Ezt azért teszi mert a kintiben nem érzi jól magát (ez már nem a játékról és a szellemi kihívásról szól).
Aki 5-6 órát játszik egy héten az már játékos (átlagban).
Aki ennél többet az függő vazze.
A "real gamer" meg nem az a felnézek rá kategória, hanem lúzer.
Ez olyan mint a drogok. Emberek találták ki embereknek, hogy jól érezzek magukat.
De nézz meg egy olyat, aki minden este szétbassza magát a kocsmában.
Az ilyeneken jót röhögsz ha megnézel egy ilyen videót a youtube-on pl.
Na a "Real gamer" ugyanez.

56.
56.
SLi
#53: mi bajod van?
milyen aktív meg fókusz?
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...