Sony: nem éri meg AAA-játékot fejleszteni a Vitára

  • Írta: fojesz
  • 2014. május 11.
  • Hír
Link másolása
Pontosabban a hagyományos üzleti modellben nem, a Sony szerint ezért más módszereket kell találniuk arra, hogy olyan játékokat hozzanak ki a kézikonzolra, mint amilyenekhez az asztali gépeken hozzászoktunk.

Érdekes vallomást tett Don Mesa, a Sony Computer Entertainment terméktervezési igazgatója, szerinte a hagyományos úton nem éri meg AAA-játékokat fejleszteni a PlayStation Vitára.


Mesa a PlayStation Blogon írt egy posztot a PlayStation Vita 200 dolláros, vékonyabb modelljéről, itt egy kommentben szegezték neki a kérdést: oké, hogy van egy csomó indie játék a Vitára, de a Sony korábban azt ígérte, "konzolminőségű" anyagok is érkeznek majd - ezek hol vannak? Tény: a Sony rengeteget dolgozott azon, hogy megkedveltesse az indie fejlesztőkkel a konzoljait, a handheldjén viszont nem túl sok AAA-játék jelent meg az elmúlt időszakban.

Ami meglepő, hogy Mesa nem sablonválasszal reagált, inkább egy érdekes vallomás lett a dolog vége: "A nagy játékokkal kapcsolatban: a hagyományos üzleti modell egyszerűen nem működik, valamit máshogy kell csinálnunk, hogy AAA-játékokat szállítsunk a Vitára. Ezt a célt bizonyos értelemben elértük, mikor lehetővé tettük, hogy a PS4-játékok fussanak a Vitán is a remote play segítségével. A PlayStation Now pedig egy újabb módszer lesz, amivel a PS3-as játékokat lehet streamelni a Vitára."

A kézikonzolos piac helyzetét ismerve persze ez sejthető volt, de akkor is furcsa, hogy a Sony ezt így, nyíltan bevállalja. Mit gondolunk?

35.
35.
p3ti
#34: Lehetne, ha nem szarnák telibe.
34.
34.
shatterhand
Jó reggelt. Na pont ezért nem vettem sose vitát. Értelmetlen egy kütyü és még drága is. Ami komoly cím azt nagyképernyőn játsza az ember, ami meg gyengébb port az meg nem is éri meg az árát. Eleve arról volt szó,hogy egy olcsó gépet adnak ki folytatásként. Ehhez elég lett volna egy tényleg potom pénzű kis psp egyszerű letöltős játékokkal és jobban jártak volna. De talán már azzal sem, mert az okostelók is úgy elhúztak. Filléres vagy ingyenes játékok tömegei jönnek ki. Ezzel nem lehet versenybe szállni ilyen géppel.
31.
31.
Egyre inkabb tunik ugy az ido mulasaval hogy egy ket kiveteltol eltekinte semmire sem.
Ezert is toljak szinte mar csak a jol bevalt nevek copy/paste-jeit.
A thiefet se veletelnul kapta elo az "ADIOS".
Egyre nagyobb a kolteseg es nehany jatek kivetelevel mindenki verheti ha a fejlesztesi koltseg megterul.
Mondjuk nem igazan a fejlesztessel van a gond, hanem azzal a tobb szaz senkihazi, nyamvadt, buzival (akik jo resze a tobbszoroset keresi minta fejleszto es csak azert ugat bele hulyesegeket, hogy latszon, hogy dolgozik es ha jo spanja valamelyik felsobb balfasznak akkor meg a jatekot is sikerul elbaszatni a fejlesztovel) akiket a kidoknal el kell tartson a jatek a fejlszeto cegen kivul.
30.
30.
Cristiano
De ha írnának lehet tetszene az embereknek és jó fog fogyni
29.
29.
Arbalest321
#28: Hát én nézegetem az árakat Magyarországon. A Vita olcsóbb, hacsak nem a 2ds-t nézzük. Igaz a memóriakártya ront az összképen.
28.
28.
simon 555
#24: 3DS azért kicsit olcsóbb, na meg nagy előny, hogy ha jól tudom abba bármely memóriákártya beletehető, míg a PSV-be csak a Sony által kiadott direkt PSV-be való, ami méregdrága(32 GB-os 50-60 €).
Amúgy gondolkodom egy 3DS beszerzésén, mert tényleg rengeteg japán cucc van rá, azokat meg imádom.
24.
24.
zola2000
#19: Valóban, de valahogy nem érzem azt, mint a nintendonál, ott jön a direct, és folyamatosan mennek a saját címeik mellett 3DSes 90%ban japán játékok, valahogy mégis jól megy a 3DS nyugaton is (a 45millió eladott 3DSnek nagy része nyugat, pedig 3dsre még annyi nyugati játék sincs talán mint az 5milliós psvre)

Míg ps vitán valahogy nagyon nem nyomatják, épp nézegettem a memóriakártyákhoz adott letölthető játékok MINDEGYIKE nyugati -javarészt- indie játék, a ps plusba is összekaparják az összes nyugati psv játékot és azokat adják vitára ha jól látom, pedig ha a sony jobban tolatná nyugaton a japán psv játékokat is, talán lenne egy nagyobb réteg aki rákapna a gépre (lásd a 3DS példáját)
22.
22.
Arbalest321
Hát igen, vannak itt gondok. De nagyon remélem, hogy a Vita valahogyan összeszedi magát, mert én is beakarok szerezni egyet. Valahogyan az amerikai piacot kéne becélozni, ott nagyon gyenge a konzol.

#17 Vitát(alapcsomag) már lehet kapni 40k-ért is.
21.
21.
mestermagyar
#12: Mindkettő platform el van ásva egyenlőre játékokkal. A PS vitára olyan játékok jönnek, amik nem érnek ps3 szintjére sem, és emellett az AAA játékok mobilizált verziói is ritkán bukkannak fel. A telefon meg hiába van agyonszteroidozva, hogy egy xbox360-at leköröz 2x számítási sebességben, és hiába jön sok AAA játék mobil változata, HA EGYSZERŰEN FILLÉRES 2D-s SZAROK JÖNNEK, AMIKNEK KÖZE NINCS AZ EREDETIHEZ!!!!

Tehát mindkettő platform el van ásva, mintha még 2008 körül lennénk, és nem lenne igény a handeld mélyebb lélegzetű játékra. Igen, PSP-re nagyszerű címek jöttek ki, olyan rohadtul élveztem például a bournoutokat, a COD-ot, a socomot, a wipeoutot, egyszerűen minden játékot kívántam a palettából. Most meg kiadnak egy csonka battlefieldet COD multival (amit szarra értékel a média), meg a régi PSP-ről áthozzák változatlanul a GTA-t, és nyítócímnek kiadnak egy modnations racert vagy mit.
20.
20.
kristof97
Na, nekem van már egy PS4es kijelzőm/kontrollerem pár játékkal (és PS+al), már csak egy konzol is kéne amihez használni is tudom (PS3on van vagy 2 játék ami támogatja a remote playt). :D
19.
19.
simon 555
#14: Rengeteg játék jön rá szerencsére japánból.
Azért arrafelé más a helyzet, ott sokkal jobban megy a kis gép mint nálunk és szerencsére az oda készülő játékokat elhozzák ide is.
Amíg japán létezik addig a PS Vita élni fog:)
18.
18.
Raam989
Nagyon sajnálom, hogy ennyire vergődik a kis kütyű. A PSP-t imádtam, elsősorban a jrpg játékok miatt vettem anno, de szinte minden nagyobb címet próbáltam rajta. Ugyan ilyen felindulásból vettem a PSV-t is. A játékkínálattal félig-meddig elégedett vagyok, a többi funkció is tetszik, de mostanság a leghasznosabb dolog a Ps4 Link. Nem fogom eladni a kis gépet, de örülnék neki, ha több minőségi cucc jönne rá.
16.
16.
p3ti
Eléggé elkeserítő mennyire elhanyagolja a Sony a Vita -t... de ez mindennel így van ami nem megy - hagyják meghalni
15.
15.
tupaccc
12. az a funkciója tényleg hasznos dolog. Most néztem újra az árakat, hát 250-300eurós áron dobták piacra, most meg már egy csomó eladó használtat találtam kártyával, játékkal 90eurós áron :-) Nem semmi.
14.
14.
zola2000
Azért ne feledjük, hogy van rá jópár RPG is, igaz ezek nagy része (két atelier, hiperdimension neptunia, disgaea 4) sima ps3 port, az ff10, persona 4 meg ps2 port, viszont volt rá exkluzívan YS, mind zero, jön a tales of hearts, sword art online, akiba's trip (bár az szintén lesz ps3-4re is)

Fura, hogy a nagy stúdiók itt is inkább 3DSre fejlesztenek (Level5-> Youkai Watch, Square-enix-> Kingdom hearts 3D, Bravely Default, Dragon Questek (ez utóbbi címek valamiért japánban maradtak eddig) Míg PS vitára onnan is inkább kisebb nevű fejlesztők művei jönnek, viszont azok legalább sokszor gyorsabban ideérnek európába, de valamiért a ps plusba nem válogatják be őket.
13.
13.
Robbie17
Pont ezér adtam el mert jóformán csak indie jött, sima átportolt cimeknek is örültem volna ha semmi exluziv tartalom nincs.
12.
12.
Yanez
#11: Ez igaz, ebből a szemponból lekörözi a Vita-t egy okosteló! Mondjuk a játékkínálatban még vannak különbségek, de ez már csak ízlések és pofonok kérdése.

Én speciel nem csak önmagában használom, hanem a PS4-hez is. Mondjuk elfelejtem feltölteni a kontrollert, akkor a PSV-t használom addig hozzá, ugyanúgy megteszi. Vagy amikor foglalt a TV, akkor Vitán folytatom a PS4-es mókát. Elvégre ez az amiről a hír is szól, kiegészítőt csinálni belőle.
11.
11.
tupaccc
10. nem kotozkodesbol, de mobilon multi is van, a jatekokat xbox karral tolom, es ha kell tv-re kotom:-) Ezt a featuret meg mindig nem kapta meg a Vita. Megcsinaljak ugyanazt, mint a PSP-vel - majd talan a 4. kiadasben lesz hdmi kimenet is
10.
10.
Yanez
#8: Nem arról van szó, hogy milyen élmény játszani rajta, hanem a kínálatról. Mellesleg jóval nagyobb élmény, mint egy okostelón, mivel az érintőképernyőn kivül gombok is vannak meg stick-ek, + a multizás lehetősége.
9.
9.
tupaccc
4. Indi, es gyenge portokra ott a mobilom. Vitat AAA-s cimek miatt vettem, de egy ido utan eladtam. Meguntam a varakozast, es ahogyan telik az ido, orulok a dontesemnek. Csak egy csomo penzem allt volna valami olyanban, amire a telom is kepes. Vitat talan majd veszek 2ev mulva ujra, amikor mar olcso lesz, es lesznek ra jatekok.
Nagyon erzodik az okostelok hatasa, PSP-n anno sose volt hiany bitang jo jatekbol...
8.
8.
makkandis
#4: Vajon tényleg akkora hatalmas élmény "butított" multis címekkel, vagy filléres indi játékokkal játszani, amik ma már kis túlzással már egy kenyérpirítón is elmennek. No offense, csak kérdem.
7.
7.
névtelenség
Ez most valami anti-reklám?
De az is előfordulhat, hogy én vagyok a hülye...
6.
6.
dshadow
#2: a psp korában nem voltak okostelefonok.
5.
5.
RangerFox
Hát nem teljesen ezt írta le, ennél durvábban fogalmazott. Tegnap vagy tegnapelőtt olvastam a hírt.... Mit is mondjak erről az egész dologról? Ja tudom, írok egy blogot!
4.
4.
Yanez
#3: "Silány kínálat..." - azért ha a kezedbe is vennél egyet, akkor tudnád, hogy a silány kínálat csak az elején volt igaz rá. Az AAA-s címekre mondjuk igaz, de multiplatform meg indie játékok vannak rá rendesen, sőt!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...