HWSW: Bemutatkozik a Windows 10

  • Írta: fojesz
  • 2014. október 1.
  • Hír
Link másolása
Egy keddi sajtóeseményen a Microsoft megmutatta, hogy képzeli el a Windows jövőjét. Ígéretekből nem volt hiány, az átütő újdonságokból azonban egyelőre csak keveset mutatott a cég - írja nagytestvérünk, a HWSW.

A legnagyobb meglepetést talán az operációs rendszer neve szolgáltatta: Redmond számára láthatóan egyre kínosabb a Windows 8, ezért az új operációs rendszer főverziószáma nem is egyet, hanem rögtön kettőt ugrott, a következő rendszer neve így Windows 10 lesz. A vállalat szerint teljesen új korszak kezdődik a Windows életében, vége annak a gyakorlatnak, amikor a különféle méretű és funkciójú eszközök számára más-más Windowst fejlesztettek, a Windows 10 a legkisebb kialakítású és teljesítményű kütyüktől a legnagyobb szerverekig egy teljes kontinuumot lefed, ez az új telefonos, tabetes, PC-s (xboxos) és szerveres operációs rendszer is egyben. Egységes lesz az alkalmazásfejlesztői eszközkészlet és egyetlen piactér szolgálja ki az összes verziót.


Ennek fényében kissé furcsa, hogy a tegnapi bemutató során csak a PC-s verzióról esett szó és annak is leginkább kozmetikai ráncfelvarrásáról, amely a Windows 8 frissítéseivel már elkezdődött. A Windows 8 által kijelölt irányvonalról mára teljesen letért a Microsoft és minden erejével azon van, hogy a korábban teljesen önálló desktopot és a csempés felületet összemossa. Ennek jegyében készült az új Start menü, amely a Windows 7 és korábbi verzióknál megszokott lista mellett már a Windows 8 csempéit is tartalmazza. Ide költözött át az univerzális kereső is, amely a telepített alkalmazásokban, dokumentumokban, valamint a weben is kutakodik.

Még nincs vége a cikknek, a további Windows 10-es részletekért irány a HWSW!

26.
26.
ADMlN
#25: #25: Te tényleg nem vagy százas. :D
Leírtam (többször is), hogy a Win 8 nem siker. Húzd ki kérlek a fejed a seggedből és akkor talán észreveszed.
Azzal is egyetértek, hogy a 10-nek szignifikánsan nagyobb lesz a sikere(értsd: lesz sikere) mint a 8-nak. Ennek oka egyszerű. A haladó szellemiségűek akik már váltottak a 8-ra is, egyből váltani fognak tovább 10-re, hisz szeretik az újat (én is így fogok tenni). Az XP-t vagy Win7-et használók serege meg úgyis mikor új gépet vesz, megkapja a 10-et és jó is lesz az neki, mert hasonlítani fog a GUI a már megszokottra.

"10-ből hány ember undorodik a 8-tól"
Gondolom legalább 7-8, de nem a népszerűségről vitatkozunk. A Win8 nem népszerű, ez tény, sosem állítottam mást.

"Ha vetted volna a fáradságot, hogy megnéz hány laptopot adtak el win7 és win8 idején nem mondanál ilyen stagnáló piaci hadoválást :D "
Én nyomon követem a PC piac alakulását és te? Nem hiszem, különben nem mondanál ilyen bugyutaságokat.
http://www.infotechlead.com/wp-content/uploads/2014/08/total-pc-shipment.png
Szépen megfigyelhető, hogy 2009 után (Win 7 megjelenés) dinamikus a piac növekedése, majd 2010-ben megtorpan és 2012-ig (Win 8 megjelenés) alig nő (stagnál), melyet később meglehetősen nagy visszaesés követ.

"De részemről hulla mindegy, ha úgy érzed igazad van, élj abban a tudatban, majd a win 10 után megbeszéljük kinek volt igaza :)"
Nem értem a Win10 megjelenése mit dönthet el. A több mint 200 milliós eladott Win8 példányból gyorsan visszaadnak 100 millát a felhasználók, vagy mire gondoltál? :D

Te itt váltig bizonygatod, hogy a Win 8 nem sikeres, de ördög tudja miért, hisz ez így van. Azt viszont egyszer sem tudtad megcáfolni, hogy nem bukás.
Lehet a te fejedben ami nem siker az bukás, de a való világ az nem ennyire fekete-fehér.
25.
25.
dzsiádzsó
#23: Nyilván azért hozzák vissza, mert mindenki olyan modern :D.... Szerinted a fennmaradó 3 évben a win8 50%-ra fog ugrani? :D ugyan egy bukás az egész, de majd meglátod, nézd meg a számaidat, ha kijött a 10! Kutya nem fog Win8-on maradni, még a legnépszerűbb 7-s marad vezető, de garantálom 1 évvel 10 megjelenése után több lesz belőle, mint 8-ból, és akkor nézheted akárhogy, csűrheted csavarhatod, hozhatod a számokat ott lesz a bizonyíték SZ A meg R Win 8. Állítólag én ragaszkodom az igazamhoz, de nyugodtan kérdez meg 10-ből hány ember undorodik a 8-tól :) és akkor tuti téged igazolnak majd mekkora jó kis isker ez az MS-től. Ha vetted volna a fáradságot, hogy megnéz hány laptopot adtak el win7 és win8 idején nem mondanál ilyen stagnáló piaci hadoválást :D
De részemről hulla mindegy, ha úgy érzed igazad van, élj abban a tudatban, majd a win 10 után megbeszéljük kinek volt igaza :)
24.
24.
br1Koo
rohadt egyszerű: minden második windows a jó, és tudják, hogy ez sem üti a 7 szintjét, így ugrottak egyet, nehogy szégyenben maradjanak :D
23.
23.
ADMlN
#22: Kérlek, legalább szöveget tanulj már meg értelmezni!
Én nem azt mondtam, hogy az XP bukás volt, hanem azt, hogy ha a TE logikád mentén vizsgáljuk, akkor az is bukásnak tűnik. Nagy különbség.
Amúgy ha a piaci helyzetet is megnézzük, akkor az XP egy növekvő PC piacon volt jelen, a Window 7 egy kezdetben növekvő majd stagnáló, viszont a Windows 8 már egy csökkenő piacon volt jelen. Ez sem mindegy. De a vita szempontjából lényegtelen. Az egyetlen adat ami fontos, a 200 millió eladott példány, ez alapján látható, hogy a rendszer visszahozta saját fejlesztésének költségét, sőt valamennyi profitot is termelt. Innentől kezdve nem volt bukás. Mint mondottam sikeres sem volt, inkább csak egy amolyan langyos állóvíz.
Az adatokat meg nem tudok honnan szeded (valószínűleg a kisujjadból szopod ki), de szeptemberi adatok alapján Windows 7: 51%, Windows 8, 8.1: 13%.
De mint mondottam kontextusában nézve a Win 7 több mint kétszer annyi ideje van jelen a piacon.

Amúgy tetszik az érvelésed: "A te számaid nem jók, csak az én számaim a jók, és amúgy is én akkora piaci szakértő vagyok, hogy egymagam eldönthetem egy platform bukását, annak életciklusának felénél..." Csak így tovább! ;)

A "Modern UI"-jal meg más gond nincs mint, hogy másabb mint a megszokott. Persze megértem, hogy a hozzád hasonló begyöpösödött felhasználónak nyűgös ha nem lát egy start menüt. Igaz, hogy lassan már 20 éves koncepció, de nehogy haladjunk a korral, mert még a végén meg kell tanulnunk valami újat, hogy rájöjjünk, hogy az hatékonyabb...
Hisz a listák végeláthatatlan láncolata, annyival de, annyival jobb... http://www.startmenuxp.com/images/screenshot.jpg
22.
22.
dzsiádzsó
#21: Továbbra sem érted, vagy nem vagy hajlandó érteni, te beszélsz kontextusról, XP-t nevezed bukásnak? XP idején nem volt ennyi gép, és nem adtak el 200 millió laptopot Win8-al, mert mással nem lehetett, mert nem támogatják már win7-t, és még így is ha nézem összes OP-t win8 5%, win7 45%, van még kérdés? Mellesleg win7 kb 2009-ben jött ki, 8-as meg 2012-ben. 2 év alatt sikerült kőkemény 5% elérni, egyébként a hangsúly nem azon van, hogy mikor mennyi az eladás, mert nem lehet egy 5 évvel ezelőtti piaci környezetet egy mostani felvevő piachoz mérni, a gond a METRO csempe baromság, ami ha nem lett volna, biztosan nem 5% állna a win8, és biztosan nem dolgoznák át.
21.
21.
ADMlN
#20: Na, akkor fejtsd ki, szépségem, hogy mivel versenyzett a Win7? A Linux-szal? Merthogy nem a Vista-val ami a 8 éves elavult XP-t sem volt képes leváltani az biztos.

"erőltetik a win 8-at, mégis negyed annyi sincs belőle, mint win7-ből!"
Nincs is olyan régóta a piacon mint a Win7... Plusz mint mondtam a Win7 kiemelkedő siker volt. Ha időarányosan hasonlítod össze, akkor hozzá képest még az XP is "bukás" volt... de vagdalkozz csak nyugodtan kontextusából kiragadott adatokkal.

Én nem mondom, hogy a Win8 sikeres, mert egyértelműen nem az. De a bukástól is jó messze áll.
20.
20.
dzsiádzsó
#18: Nagyon rossz adataid vannak, Win7-nek nem XP-vel kellett versenyeznie, de mindegy... Sikere annak volt köszönhető, hogy a Vista katasztrófa volt, jelenleg a Win 8-at használó rendszerek töredéke a Win7-nek, de még XP is több van! Ha időarányosan nézzük az eladásokat, akkor is katasztrofális, ha hozzászámolom, hogy legtöbb laptop már nem is jön win7 (alapból) támogató hardverekkel, erőltetik a win 8-at, mégis negyed annyi sincs belőle, mint win7-ből!
19.
19.
#17: Ja tenyleg.
200 millio meg szal ropibol se keves...
Ird le papirra szerintem ezt a szamot mert lathatoan nem tudod mennyi 200 millio.
18.
18.
ADMlN
#3: Egyáltalán nem felesleges. Ha PC-n, konzolon, tableten és mobilon is ugyanaz a rendszer fog futni, akkor az azt jelenti, hogy a Windows Runtime-ban megírt alkalmazások minden platformon elérhetőek lesznek (ez részben már működik Win8 és a WP8 között). Csakhogy értsd ez azt jelenti, hogy mondjuk a következő Rayman játékkal bárhol, bármikor, bármilyen Windows eszközön játszhatsz.

#7: A csempék valójában az ikonok természetes evolúciója. Egy statikus képecske helyett, a felhasználó számára fontos információk jelenhetnek meg rajta. Olyan mint egy widget, csak sokkal homogénebb. Nézd meg pl a Win7 vagy az Android widgetjeit: mindegyik másképp néz, más a kerete, másak az effektek rajta, más a mérete, más betűtípust használ... stb. Az egész egy katyvasz, nagyon nehéz egységes megjelenést elérni velük, ellenben a csempékkel, amik tökéletesen illeszkedbek egymáshoz.
Ha MS-ék végre megcsinálják, hogy interaktívak legyenek, akkor az egyik legjobb és legkonzisztensebb GUI-vá válik a piacon.
A design-ról meg annyit, hogy mikor kijött a Win7, a csilli-villi aero felülettel, akkor pont azon ment hiszti, hogy minek a sok csicsa, csak erőforrásokat eszi. De hát ugye sose lehet mindenkinek megfelelni...

#10: Én a 8.1-et ajánlanám, sebességben veri a 7-est és stabilitásban sem marad le tőle. Ha nem tetszik a "Modern UI", akkor rengeteg alkalmazást találsz a neten amik visszaállítják a Start menüt.

#13: Ha a csempe a sarló, akkor gondolom az ikon a fűnyíró. Mondj már kérlek nekem csak egy olyan funkciót amit egy ikon tud a csempe meg nem? Mert fordítva tudok párat:
- dinamikus tartalom
- több, egyedileg kiválasztható méret
Amúgy a "Modern UI" messze nem volt bukás, csak a médiafelhajtás volt körülötte nagy, amit a hozzád hasonlók tetéznek.
Kb. az a helyzet, mint az új iPhone-nal: a több millió eladott készülékből 9db elhajlott, de a médiában már úgy van az egész leközölve, mintha tömeges problémáról lenne szó.
Ezt hívják bulvarizmusnak, az ilyen hírek több látogatót/nézőt/olvasót hoznak az adott médiának.

#17: Ahhoz, hogy valamit bukásnak nevezhess, annak először el kellene buknia, nem gondolod? A valóságban szó sincs bukásról, csak nem volt olyan átütő siker mint a Windows 7. Aminek jegyzem nem volt nehéz dolga, lévén a konkurenciája egy 8 éves, még a 64 bitet is alig támogató oprendszer és Vista volt...
15 hónap alatt a Win7-ből durván 300 millió példány kelt el, a Win8-ból meg 200 millió. Ez a 33%-os lemaradás szerintem nem bukás...
14.
14.
SzDavid99
Arra lennék kíváncsi, hogy a WP8-as telókat lehet-e majd frissíteni a 10-re, vagy a Microsoft megint megcsinálja azt mint anno a WP7-és telókkal?
13.
13.
randall13
#11: Csak a PC-s felületen a csempe a sarló. Vagy ezek szerint nem volt elég a Metro teljes bukása?
11.
11.
#7: Telefonon jo a csempe.
Sokkal jobb mint a sok hangyafasznyi idiota ikon.
Es mivel nem lesz csak 1 fele win igy asztalon lesz csempe is, meg start menu telon meg kiherelik es csak csempe marad.
Amugy csak megszokas kerdese csak jolesik verni a nyalat mindenkinek ha meg kell szokni a funyirot mert mar nem lehet kapni sarlot..
10.
10.
Dercsi
Kiváncsi vagyok nagyon. Most vagyok egy gép építés közepén, és nem tudom eldönteni hogy ismét rakjam fel a win7-t, vagy 8.1 vagy próbáljam majd ki a 10 bétáját... A 7 zökkenőmentessen ment az elmúlt 4 évben, mindenféle újratelepítés nélkűl, a 8.1-ről sok jót halottam, a 10... hát pasz
7.
7.
randall13
Kíváncsi leszek mikor fogják felfogni végre, hogy kellenek a fasznak a csempéik... :D
És ha már egy nagyobb ugrást szeretnének jelezni a 10-es számmal a külvilág felé, akkor legalább a kinézettel kezdjenek valamit. Alapvetően szeretem a minimalista dizájnt - a Google-ét imádom - , de a Win8-tól elkap a rosszullét. Nekem még mindig a Win7 tetszik a leginkább.
5.
5.
godach
A windows 9 neve windows 10 lesz.
Értem én hogy Non-Stop de meddig van nyitva? :O
3.
3.
Neo1989
Én elégedett vagyok a 360 rendszeréével szerintem konzolra az ilyet felesleges átcibálni de mind 1.
Engem első sorban az érdekelne h a játékokat majd h viszi mert filmeket nézni, zenét hallgatni meg nettezni bármilyen géppel lehet.
2.
2.
Effecta
1.
1.
Fooxfire
Persze ennyi erővel az activision kiadhatná a Codot 4-esével
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...