HWSW: Harmincéves az Amiga

  • Írta: fojesz
  • 2015. július 23.
  • Hardver
Link másolása
Harmincadik születésnapját ünnepli az Amiga: az 1985-ben elrajtolt, máig óriási rajongótáborral rendelkező legendás számítógépcsalád végül az otthoni felhasználók körében lett kiemelkedően népszerű - írja a HWSW.

Ma harminc éves a Commodore jól ismert Amiga PC-családja: a vállalat 1985. július 23-án dobta piacra a sorozat első modelljét, amely máig kötelező darab a retro számtógépeket sorakoztató gyűjteményekben. Az Amigák sorát az Amiga A1000 nyitotta, amely komoly előrelépést jelentett a korábbi nyolcbites rendszerekhez - például a szintén jól ismert Commodore 64-hez - képest, mind audio-, mind grafikai teljesítmény tekintetében. Érdekesség, hogy az Amiga nevet a gyártó spanyol jelentése mellett (nőnemű barát) azért választotta, mert a PC-kereskedők betűrendbe sorolt katalógusaiban így megelőzhette az Apple számítógépeit.


Az Amiga gépek fénykora a nyolcvanas évek második felére, illetve a kilencvenes évek hajnalára tehető: ekkor alacsony áruknak köszönhetően jóval vonzóbbak voltak, mint az IBM vagy az Apple termékei. Annak dacára, hogy a gyártó kezdetben multifunkcionális üzleti gépekként hirdette az Amiga modelleket, elsősorban a háztartásokban lettek népszerűek, rengeteg játék is született rájuk. Sokak szerint az első igazi, nagyobb tömegek számára elérhető multimédiás PC-ként a gép jócskán megelőzte a korát, így a benne rejlő potenciált sem tudta a gyártó megfelelően kiaknázni.

Ha még több érdekességet olvasnál az Amigáról, irány a HWSW!

21.
21.
L4z4
Nekem a létező legjobb A500-am volt: USA bill., nem piros, hanem narancs színű drive LED, ECS, KS 1.3, a legjobb fél megás bővítő (talán Telmex..) nálam minden progi futott, a haverok gyakran hozták át hozzám a lemezeket, hogy nekik nem megy ez vagy az - nálam megnézhették akár játék, akár demó volt. Persze mindig volt üres lemezem, ha már itt van.. XCopy volt az amigás legjobb barátja ;D Még az 576KByte-ban vettem a gépet, az első két játékom a Lotus 2 és a Turrican 2 volt! Mesés kezdet! De a további évek is azok voltak. Játszottam a legjobb játékok nagy részével. Használtam kreatív dolgokra is, pl. DPaint, Protracker, de életemben akkor játszottam legtöbbet. Előtte C64-en toltam, azt is imádom. C= 4ever ! Emulátorra megvan minden klassz C64 és Amiga játék, de minden retró gépet ki akarok így próbálni, az Atari-tól a PS-ig. Szóval van nagy terv, csak az idő ne lenne olyan kevés.. ;)
19.
19.
KopyAti
Én a játékok mellett, nagyon sok demo-t hallgattam-néztem! Zenéket is csináltam! Pro Tracker! Pfí de rég volt, bezony! :)
17.
17.
#10: En hamar meguntam a kupit az asztalon igy egy meretes toronyba dobtam az egeszet.
Igy a kartya se nyomorgott a gepben es a vinyo-cd rom kombo is elfert.
Csak szet kellett kapni az eredeti tapot kikapni a kabelt es bekotni egy pc-s tapba.
Meg vettem egy bill illesztot aminek at bill kivezetese volt.
Tok vicces volt met egy tokozozast kellett felulrol ranyomni az io chipre.
Egy pici nyak volt rajta meg a vezetek vegen a csati.
A doom 2 heretic meg a hexen siman ment rajta fullon, a quake meg kicsit kissebb ablakban.
15.
15.
Spectrum
#14: Ez jó! :-)

Azért megélhetjük a csodát, ha hálásak vagyunk azért, amink van. :-)
14.
14.
FrankBlack
#13: Ez bizony így van.

"Csoda az, ami bennünk és körülöttünk van - de nem vesszük észre. Amíg éljük, azt hisszük, természetes... Csak amikor elmúlt már, döbbenünk rá, hogy csodában éltünk. Utólag. De akkor már késő." (Müller Péter)
13.
13.
Spectrum
#12: Hát, amikor ülsz a történelem közepén, nehéz felmérni a dolgokat... sokszor csak később visszatekintve derül ki, miben veszünk részt. :-)

De én is sajnálom, hogy eladtam. Azóta persze minden platformon fent van az emulátor, igazából PC-n toltam is egy időben a Fate - Gates of Dawn-t, most meg Androidon próbálkozom életet lehelni az UAE 2-be... a Forever Essentials-t meg is vewttem a kickstart ROM-ok miatt.
12.
12.
FrankBlack
#11: áh, én barom állat eladtam még 2000-ben. De annak az árából lett az első PC-m, és egy Playstation.
11.
11.
Spectrum
#10: Istenem, de jó kis cucc ez! Örülök, hogy vannak, akik nagy becsben tartják ezt a kis gépcsodát. :-)

Na ma ha hazamegyek, négyperces megemlékezésként újranézem a Kefrens-től a Desert Dreams demót.
A fiókban nekem is lapul egy A500, a 600-ast eladtam sajnos még a 90-es évekbben, de pár éve egy barátom adott ingyen egy kitűnően mőködő 500-ast. :-)
10.
10.
FrankBlack
#9: ja, igen úgy volt kivezetve az IDE kábel, és ott csücsült a gép mellett a HDD, meg az optikai meghajtó is. 15 éve készült felvételek az én gépemről:

https://www.youtube.com/watch?v=9YVgTd-1JwE
9.
9.
Spectrum
Philips Videopac -> ZX Spectrum -> C64 - > Amiga 600 :-)

Nekem az AGA már kimaradt, illetve egy barátomé rövid ideig nálam volt. Szuper jó kis masina volt, de már nagyon hiányzott hozzá alaptartozéknak a merevlemez.

Egy 20 GB-st még használtam a 600-ashoz, jó kis játékaim voltak rá. :-)
8.
8.
FrankBlack
#4: c64 -> A500 -> A1200 (+8mb ram, aztán Blizzard PPC)
7.
7.
FrankBlack
#1: , #6: +1

https://www.youtube.com/watch?v=myfGt1esA5g
6.
6.
maktub
Az egyetlen gép, amit máig bánok, hogy eladtam.
5.
5.
latis666
Néha még a Mega lo mania-t ma is elindítom emulátorral. Rohadt jó gép volt és gyerekkorom meghatározó élménye.
4.
4.
Aztakibaszott de telik az ido.
c64->a500(1mb)->a1200(40\40 2+16mb ram).
Milyen rohadt regen volt.
3.
3.
zozo76hun
sajnos a commodore 64 utan egybol pc-m lett, egy 16mhz-es 286-os AT, hercules monokrom monitorral. kalap szar volt az amigahoz kepest. azota is banom hogy az amiga kimaradt az eletembol, marha jo gep volt!
2.
2.
dcba
Emlekszem allandoan a Body Blows-t nyomtam rajta. Minden jatek jopar floppy-n jott es nagyon kemeny volt a grafika abban az idoben.
1.
1.
Spectrum
<3 <3 <3
Az igaz szerelem. :-)))
Sose lesz még egy masina, ami ennyire rabul ejt. :-)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...