HWSW: Éles az NVIDIA játékstreaming-megoldása

  • Írta: zoenn
  • 2015. október 2.
  • Hír
Link másolása
Elindult az NVIDIA játékstreaming-szolgáltatása: a korábban GRID néven emlegetett termék végül GeForce Now néven vált meg a béta címkétől. A megoldás az USA-ban és Európában is igénybe vehető havi 8 dollárért.

Tetemes csúszással ugyan, de végre rajthoz állt az NVIDIA régóta ígérgetett játékstreaming-szolgáltatása. Az eleinte GRID néven ismert projekt nagyjából két év után hagyja el a béta címkét, és egyúttal új nevet is kap, GeForce Now-ként fut majd tovább. Az eredetileg májusra, a SHIELD Android TV készülék megjelenésével párhuzamosan ígért szolgáltatás mintegy 4 hónapos késéssel válik elérhetővé.

A megoldás a Sony által 2012-ben felvásárolt, a PlayStation Now alapjait lefektető Gaikai, és a mára megszűnt OnLive nyomdokait követi, amelynek szabadalmai szintén a japán vállalatnál kötöttek ki. A koncepció lényege, hogy a játékok nem a végfelhasználónál lévő hardveren futnak, hanem a vállalat szerverein, ahonnan a játékosok gyakorlatilag csak a kép- és hanganyagot streamelik, mindezt előfizetési díj ellenében. A megoldás nagy előnye, hogy használatával a felhasználóknak nincs szükségük erős hardverre, gyakorlatilag egy kontroller, illetve egy, a beérkező videóval megbirkózni képes kliens birtokában már játszhatnak is - természetesen megfelelő internetkapcsolat mellet. További pozitívum, hogy a játékosok már az első pillanattól számos cím közül választhatnak, valahogy úgy, mint a Netflix és a filmek esetében.

A felhasználó oldalán tehát az internetkapcsolat jelenti a szűk keresztmetszetet, a GeForce Now ugyanakkor az NVIDIA szerint nem állít teljesíthetetlen követelményeket a területen: a 60 fps sebességű Full HD játékhoz másodpercenként 25 megabites letöltési sebesség szükséges, míg a 30 fps-es 720p tartalom már 10 megabit alatt is átjön. Ingadozó sávszélesség esetén a szolgáltatás automatikusan igazítja a streamelt videó paramétereit az internetkapcsolathoz. A szolgáltatás első körben csak a vállalat SHIELD táblagépéről és Android TV-s konzoljáról vehető igénybe, a cég szerint azonban a későbbiekben a PC-k is támogatást kapnak.

Ha kíváncsi vagy a további részletekre, olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

17.
17.
#8 Input lag nem egy single playernel fog latszodni, hanem multiban, amikor ugy latszik lelotted a csokat, aztan megse es o lott le.
15.
15.
mestermagyar
#14: Valahogy nem bízom a túlzott centralizálásban. Centralizáció, és ez itt a lényeg.
14.
14.
mestermagyar
#13: Igen amúgy kényelemes, de szó szerint odaadjuk magunkat a cégeknek. A windows 10 is kényelmes csak tulajdonképpen joga van elvenni a személyes információid.
9.
9.
PaprikaJancsi
Bukta lesz.
8.
8.
Raam989
Itt van a video, amit a beta alatt rogzitettem. Itt meg csak 720p/30fps volt, de ugy is teljesen elvezheto a dolog. Direkt a darksiders2-t toltam, hogy latni lehessen, hogy a porgos csataban sincs semmifele input lag vagy ilyesmi. Az egesz olyan elmeny volt, mintha normalisan, konzolon toltam volna.
https://youtu.be/n7qF_iAoZ7E
7.
7.
Sosem ertettem ennek a celjat, ugyanugy meg fog szunni mint az onlive.
6.
6.
strike19
Én próbáltam annak idején az Onlive-ot.PC-n.Homefrontoztam mindig 14 napos próba idővel.Tapasztalat:720p-be futott az egész általába 60 fps-el.Mikor a nővérem youtube videót kezdett el nézni a felbontás vissza esett a játékba 240p 60 fps-re.
8mb/0,65 mb netem volt akkor.
Szerintem felesleges fentartani ezeket az online stream szolgáltatásokat.
Mennyi energia kell hogy azt a szerver parkot fent tartsák.A internet hálózatott is leterheli.Szerintem bukásra van itélve.
5.
5.
Raam989
Nekem van shield tabletem es konkretan letettem a hajam a beta alatt is. Budapestrol egy eszak europai szerverre tudtam csatlakozni egy 30/5-os nettel es iszonyatosan szepen es stabilan futott a 720p 60fps stream. A havi 8 dollar teljesen korrekt, valamint az is korrekt, hogy a jatekokat meg lehet venni, igy azok a "sajatjaink" lesznek. Abban az esetben, ha garantalnak a friss jatekok premier megjeleneset, biztosan elofizetnek.
4.
4.
mestermagyar
#3: Ha nem a címre kommenteltél volna, már rég megkaptad volna a választ.
3.
3.
Extol
Melyik is volt a másik stream-es online bolt? Az is elbukott
2.
2.
Grabowsky30+
Bukni fog, mint a többi hasonló játékos szolgáltatás! Nem is értem, miért látnak ebben akkora fantáziát?
1.
1.
mestermagyar
"Ingadozó sávszélesség esetén a szolgáltatás automatikusan igazítja a streamelt videó paramétereit az internetkapcsolathoz"

Szlengről magyarra lefordítva még 100mbiten is 20kb-os fosnak fogja tekinteni az internetkapcsolatod és 480p-ben fogja csapatni 24 fps-el. Xdd
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...