A norvég középiskola, ahol eSportot is lehet tanulni

  • Írta: fojesz
  • 2016. január 15.
  • Érdekesség
Link másolása
Érdekes újdonsággal hívta fel magára a figyelmet a bergeni Garnes Vidaregaande Skule, a norvég középiskola ugyanis az eSportot is felveszi a tantervébe. A diákok augusztustól jelentkezhetnek a képzésre.

Habár a pontos részletek még nem ismertek, az biztos, hogy az eSport fakultatív tantárgy lesz az iskolában, és heti öt órát jelent majd a diákok számára. Azt sem tudni, hogy mely játékokkal indul majd el a képzés, de a League of Legends, a Dota 2 és a Counter-Strike: Global Offensive mindenképpen az esélyesek között van.

A tantárgy persze nem csak a játékról szól majd, a testedzés és az életviteli tanácsadás is a része lesz például. Emellett fontos az iskola szerint, hogy a jelentkezők ne csak a játékok mechanikáját tanulják meg, hanem a csapatmunkát is, mert anélkül semmit sem lehet elérni. További érdekesség, hogy az oktatás csúcsgépeken folyik majd, amiket NVIDIA GeForce GTX 980Ti videokártyával szerelnek - igaz, a perifériákról viszont a játékosoknak kell gondoskodniuk.

 

37.
37.
kamgecam
#33: +1
Számomra a legfontosabb most hogy a gyermekem is megkapja azt a hátteret ami én is, viszont nem lesz elkényeztetve és meg kell tanulnia a saját lábán megélni, megbecsülnie amiért megdolgozott.Hiszan azért nevelhetjük most hogy egyszer elengedjük és a saját lábán fedezze fel a veszélyekkel de ugyanakkor csodákkal teli világot.A hamuba sült pogácsát már elkezdtem sütni, de helyette nem mehetek el világgá kiszabadítani a királylányt a hétfejű-sárkány karmaiból,.max felkészíthetem a kalandra.
36.
36.
hedzsooo
Szerintem biztosan van aki számára van jövő az e-sportban, de mivel ez a tantárgy még kísérleti jellegű lesz, egyértelmű szerintem az is, hogy ez az iskola -vagy majd a többi, ezt követő- nagy eséllyel leginkább csak arra pályázik, hogy ennek az órának a bevezetésével még több diákot tudjon magának szerezni.
34.
34.
Thor Vath
Szerintem itt most nem főleg az esport létjogosultsa a vita tárgya, vagy hogy abból lehet-e pénzt csinálni (mert lehet), hanem hogy valóban van-e helye ennek egy iskolai tantervben. Nem az a része necces, hogy valamit tanulunk pluszban, hanem hogy mástól veszi el a helyet. Lehetne például "szakkör", vagy tudomisén. Azért nem vetem el teljes egészében, mert a csapatmunka fontosságára tanít, és az jó. Viszont mint sport, nem hinném, hogy egy életre szóló hasznos alap, mert ellentétben a focival, vagy az amerikai focival, mire a delikvens kikerül a suliból, hol lesz már akkor a dota, vagy bármi más. Ezek a játékok évente (vagy pár évente) jönnek-mennek, 10 év múlva még csak emlékezni se fognak ezekre a játékokra. Ha nekem általánosban lettek volna pac-man-óráim, olyan nagyon sokat ma nem tudnék belőle profitálni. Mondjuk a verselemzésből és a történelemből sem, de az alapműveltség, a pac-man meg nem. Nyilván vannak dolgok, amiket praktikus lenne beszúrni a suliban a verselemzések és a világ feketekőszén-bányászatának százalékos földrajzi megoszlása közé, de nem vagyok biztos benne, hogy az esport feltétlenül az.
33.
33.
greenmelon
#32: Az a baj, hogy az átlagmagyar felfogásban csak a két véglet létezik: az egyik, hogy valaki már tinédzser korában magának keresi a kenyérre valót, a másik pedig, mikor valakinek már gyermekkorától kezdve aranybudi van a segge alatt. Valamiért az általad (és egyébként én is ide tartozom) átélt arany középút, mikor az embernek biztosítanak egy stabil hátteret a szülők az általuk megteremtett anyagi biztonságban, viszont a nem létfontosságú dolgokért már magának kell megdolgoznia, valamiért elképzelhetetlen, és rögtön be lesz skatulyázva az illető az "apuci eltart" végletbe.
32.
32.
kamgecam
#28: Neked is igazad van.
(csak a stílusodon kéne csiszolni,...oh hoppá Blazkowicz Őrmester nem láttam...:D)

Nézd én 35 éves vagyok 14 éves koromtól keményen dolgoztam fizikai munkát(pincér) a tanulás mellett,aztán voltam kint luxushajón is, majd hazajöttem és elmentem egyetemre.A szüleim kimondottan jómódúak és anyagilag is támogattak, amellett hogy a saját lábamon is megéltem,sőt még most is támogatnak.Nem azzal hogy havonta tömnek pénzel hanem hogy egy biztos háttér van mögöttem.Apám több házat is felépített egyet nekem is és azt akarja költözünk oda a feleségemmel és a kisfiammal,és ne tanítsunk mert abban nincs lóvé.Mégis ezt választom, nem minden a pénz, de ugyanakkor hálás is vagyok a szüleimért.Szégyenkeznem kéne mert a szüleim gazdagok?Nem hinném,eddig mindenhol megálltam a helyemet.Persze van hova fejlődnöm,edződnöm.
28.
28.
Blazkowicz
Sok taknyos fiatal azt sem tudja mi az hogy élni. Vicc a mai világ. Tisztelet a kivételnek. Elég agymosott az is aki ezt az egészet kitalálta.... Bár a fiataloknak tetszeni fog, majd rájönnek miről beszélek ha nem lesz pénzük kenyérre mert esportot tanultak és a kutyát nem érdekli mikor munkát keres. Ja hogy nem keres munkát sem mert anyuci apuci eltart? Semmi nem tart örökké....
24.
24.
Thor Vath
A nulladik a recskaóra lesz :)
23.
23.
Norbiii
Szubjektív véleményem: A videojáték, mint hobbi oké. A videojáték, mint szórakozás oké. Na de mint tantárgy? Hát ez egy kicsit, úgymond "vicc"! Sok ember így is a kelleténél jobban videojáték függő, mi lesz így? Ettől függetlenül lehet jó móka, és biztosan sokan szeretni is fogják. :)
22.
22.
simon 555
Nekem az a véleményem erről az egészről, hogy mindenkinek joga van eldönteni mit akar tanulni.
Ezáltal pedig lehetőséget kellene adni a jó játékosoknak, hogy még jobbak lehessenek azáltal, hogy olyan iskolába mennek ami kitanítja őket profi játékosnak. Mert ha tetszik, ha nem, mára a profi szinten űzött játék (esport, nem véletlenül van ott ám az az E betű!) igen is egy megélhetési forrás.
Persze nem azt mondom, hogy üljön be a gyerek a középiskolába és akkor csak játsszon 4 évig, de már középiskolától kezdve kellenének olyan iskolák ahol egy kicsit komolyabban van erre lehetőség. Persze mellette megmaradnának a nyelvek tanulása, informatikai ismeretek tanulása, történelem meg ilyenek, de simán be lehetne hozni mellé játékokhoz vagy épp játékfejlesztéshez kapcsolódó tudományokat.
Aztán főiskolán/egyetemen meg már eldönthetné, hogy melyik irányra akar szakosodni és ott már csak azt tanulná tovább.
Szóval igazuk van a norvégoknak, csak ez így még kevés.
21.
21.
simon 555
#10: Látom nálad meg kimaradt a nyelvtanóra és a helyesírási gyakorlat...
20.
20.
mestermagyar
#17: Úgy inkább rodalomról beszéltem. És te hoztad fel hogy ezeket egyáltalán nem kéne tanulni.

Szóval csak 1950 előtt van kultúra, 1950 után kizárólag népbutító Mogács Dániel videók jelentek meg!
18.
18.
galmat
Rossz ötlet! Épp eleget görnyed a 21. századi ember a gép előtt, és az idő nagy részét monitorok bámulásával tölti. Minek ezt az iskolában is erőltetni? Nincs idő otthon játszani? Nagyon hasznos tudást kap ám a gyerek a esporttal...
17.
17.
Thor Vath
#4: Igazad van, micsoda időpocsékolás kultúrát tanulni. Teljes hülyeség. Történelmet is hülyeség, hát az már elmúlt, nem? Hát minek tudjam én, hogy ki volt József Attila? Ő se tudja, hogy én ki vagyok. Számolni is baromság megtanulni. Ott a számológép. Írni? Kézzel?! Amikor a telón pötyögünk? De azt se kell már sokáig. Beszédfelismerőbe belenyökögjük, az meg leírja. Amíg tudunk beszélni. De az is hülyeség. Minek. Minek tudni, hogy a Föld gömbölyű? Úgysem megyünk körbe soha. Itthon ülünk és dotázunk, ahhoz minek tudni, hogy a legközelebbi naprendszer hány fényévre van? Semminek. Mi az a fényév? Az is hülyeség. Ki számolgatja, hogy mennyi idő telik el, mire a monitorból a szemünkhöz ér a fény? Senki. Közelebb kell hajolni. Vagy gyorsabb fényű monitort kell gyártani. Kétszer, háromszor gyorsabb fényűt. Nem kell tudni, mi van a világban, mert egyrészt csak idegesít, másrészt meg elveszi az időt a vásárlástól.
Ajánlom figyelmetekbe Mogács Dániel népbutító kampányát:
http://youtu.be/MUPTegXZ9xo
Legyünk együtt bunkók a szebb jövőért! :)
16.
16.
Extol
Szerintem meg csak irigykedtek a derék skandinávokra, mert a Magyar nép fényévektől van a nyugattól, itt a Balkán kapujában, akárhogy is próbáljuk majmolni. Aki kockasággal vádolja a derék északiakat az nézzen magába hogy a sok léhűtő idehaza mit csinál az irodában? Játszik vagy pornót néz. Vonaton mit csinál meg az utcán? Eszes telefonnal játszik, (pl testvérem, aki csodaszámba megy hogy még nem ment át rajta senki egy teherautóval)
Le vagyunk maradva fényévekkel Európától, de emiatt nem mások a hibásak, hanem kizárólag mi, a birkanép.
15.
15.
mestermagyar
#13: Én már onnantól nem is követem amikor a rocket league a FIFA-val versenyez...
13.
13.
l4cyk4
#10: Van igazság abban, amit írsz, de két kérdésem lenne; A sakk sport? És melyik sport célja, hogy valami hasznosat alkossanak?
12.
12.
godach
#11: Tuti olyan felsőbbrendű suliba kéne íratnom a kölykeim, mint amilyenbe te jártál... mi?
11.
11.
A norveg egy eletkeptelen hulye es erre majd terjunk vissza ugy 20 ev mulva.
Aki koveti a dolgokat es nem radirozzak agyilag az tudja mirol beszelek...
10.
10.
#4: Az lehet de az e-sport (a faszom sport az ) es a versmagolas kozt ugye semmi nincs.
Nincs tudomany zene rajz (alkotas bazmeg), meg technika ora , hogy a fotelseggu balfasz be tudjon utni egy szeget, vagy egy egot neadjisten villanykapcsolot kicserelni, esetleg tudja hogy mukonek a dolgok.
Vagy, hogy kaposzta a foldon no es nem 3d nyomtatoval keszitik.
Hogy kell vetni es felnevelni valamit.
A tehen meg nem lila es elo allat baszki, olyan mint az a fasz aki szerint a szamitogep elott rohadas sport.
Hogy rakna bele...
9.
9.
Csak megerett az emberiseg egy jomkis jarvanyra ami megtizedeli.
Ez mar az elhulyules sokadiknszintje.
Amugy ajanlom az idiocracy c. filmet.
Kb. jol mutatja hogy mar nem sok van hatra a celig csak ott mindenkinkreten, de a valosagban lesz egy kis reteg aki ember meg egy rakas idiota...
8.
8.
Mufika
#7: Nem értem rá tanulni*
7.
7.
Mufika
Anya: Mostmár szálj le a gépről kisfiam és csináld meg a házifeladatot!
Gyerek:Dehát anya most is azt csinálom!Vagy pedig:

Tanár:Pistike,nagyon rosszul álsz biológiából, szóval gyere ki felelni hogy javíts a jegyeden.
Pistike:De hát tanár úr, én otthon egész nap házit csináltam, illetve e-sportra tanultam ezért nem értem rá!
6.
6.
GODL1KE
nem elég kockák a gyerekek :D most már suliban is függhetnek, szerintem teljesen a tanulás rovására menne.
5.
5.
Csoki80
#3: Lehet, hogy előbb írni kell megtanulni ugyebár? Bár lehet, hogy az nem normális dolog...
4.
4.
mestermagyar
#3: OFF: Az biztos hogy a kötelezően 1950 előtti kizárólag írott dolgokat előnyben részesítő magyar oktatás nincs élmezőnyben. A versek kötelező megtanulása és elemzése tonnaszámra, a magyarázatok erőltetése. Ki az aki a saját erkölcsös részét bármikor is ezekből szerezte ha ez lenne velük a cél?!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...