Vivendi: a Gameloft elesett, következik a Ubisoft

  • Írta: fojesz
  • 2016. június 2.
  • Biznisz
Minden jel szerint a Vivendi sikeresen végigvitte azon tervét, hogy irányítást szerezzen a Gameloftban. A cég alkalmazottainak már kiküldtek egy levelet a közös jövőről, és úgy tudni, a jelenlegi vezérigazgató hamarosan lemond.

Olyasmi történik a Gameloft (és a Ubisoft) háza táján, amire nem sűrűn volt példa a játékiparban: a jelek szerint a Vivendi folyamatos részesedésszerzéssel, lényegében a vezetők akaratának ellenére átvette az irányítást a cégben.

A történet tavaly ősszel kezdődött, ekkor kezdte el bevásárolni magát a Vivendi a Guillemot-testvérek által alapított Gameloftba és a Ubisoftba. Az előremenetel az előbbinél volt látványosabb - ami a méretkülönbségeket tekintve nem meglepő -, februárban már arról számolhattunk be, hogy a Vivendi a Gameloft-részvények 30 százalékát tudhatja magáénak.

A Vivendinek akkor a törvények szerint ajánlatot kellett tennie a papírok maradékára, és bár az ajánlatát nem voltak kötelesek elfogadni a részvényesek, ahogy szokták mondani, "úgyis van az a pénz", amiért engednek. És hát sokan engedtek is.

A legutóbbi fejlemények szerint a Vivendi jelenleg 8 eurót kínál papíronként, ezzel már meg tudott nyerni annyi befektetőt, hogy átvehesse az irányítást a cégben, így többek között a 14,6 százalékos részesedéssel bíró Amber Capital is elfogadta az ajánlatát. Jelen állás szerint a Vivendi a szavazatok 56 százalékával rendelkezik, vagyis képes arra, hogy a saját kedve szerint irányítsa a céget.

Habár a hírek szerint az alapító Guillemot-testvérek nem fogják eladni a részesedésüket a Gameloftban, és továbbra is bíznak abban, hogy jogi úton megmenthetik a céget, az jelzésértékű, hogy Michel Guillemot vezérigazgató le fog mondani állítólag. Ez persze nem meglepő, elvégre a Vivendi már most munkához látott: június 29-én lecserélik az igazgatótanács nagyját, és már az alkalmazottakat is értesítették arról, hogy "csatlakozni fognak a Vivendihez".

Az elemzők szerint a Vivendi a Gameloft után a Ubisoft bekebelezésének lát neki, igaz, ez már nehezebb harc lesz, mert egy ötször nagyobb cégről beszélünk, amit Guillemot-ék foggal-körömmel védenek. Itt jelenleg 17,73 százalékos részedése van a Vivendinek.

7.
mestermagyar
2 kapitalista tanult szociopatákból álló oldalának a harcában valahogy egyiknek sem lehet nagyon drukkolni.
6.
xanatos0911
En visszahoznam azt a minoseget, amit a 2000-es évek elején produkáltak, lásd: Prince of Persia széria
5.
grindcore
#4: Egy ilyen ceget miert erdekelne a minoseg? Tomegcikkek, lehuzasok annal inkabb...
4.
dante92
Nekem tetszik, mennyire erőszakos a Vivendi :D
Remélem övéké lesz a Ubisoft is és innentől kezdve minőségi címeket kapunk (értem ezt úgy, hogy nem bughalmaz, évenkénti AC -tudom, idén nem lesz).
Mondjuk egy Ubisoft által készített Scarface II-re vevő lennék :)
3.
azureknight0715
Már láthatoan nemigen tudnak jó maradandó játékot alkotni szal ez annyira nemis érdekel.
2.
Fontos 96
RIP Bugisoft, You Won't Be Missed
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...