Jutalékot kapnak a fejlesztők a G2A-eladásokból

  • Írta: fojesz
  • 2016. június 29.
  • Biznisz
Link másolása
Egyre több fejlesztőnek szúrják a szemét játékkulcsos bolhapiacok a folyamatos visszaélések miatt. A legnépszerűbb szereplőnek számító G2A most javítaná a kapcsolatát a cégekkel, jutalékot ígér nekik az eladások után.

A G2A és a hasonló üzletek tulajdonképpen a játékkulcsok eBayeként működnek, és lehetővé teszik, hogy a játékosok megszabaduljanak a felesleges kódjaiktól. Az ötlet önmagában nem rossz, biztos, hogy te is kerültél már olyan helyzetbe, hogy egy Humble Bundle-vásárlás után rajtad maradt egy-két kulcs, mert nem volt rájuk szükséged - nos, ezeket itt jó eséllyel el tudod passzolni más játékosoknak.

A probléma csak az, hogy ezeken az oldalakon virágzik a feketepiac, rengetegen árulnak lopott kulcsokat nettó haszonszerzésből, ami természetesen mindenkinek jó, csak a fejlesztőknek nem. Ők annyit tapasztalnak, hogy a G2A-n a piaci ár feléért kínálják a játékaikat úgy, hogy ők abból egy fillért sem látnak viszont. Klasszikus csalás például, hogy a tolvajok lopott bankkártyákkal tömegesen vásárolnak kulcsokat a fejlesztők online shopjából, és míg ők azonnal továbbadják azokat a bolhapiacon, a készítők pénz nélkül maradnak, elvégre a bankok előbb-utóbb érvénytelenítik a lopott kártyákkal történt tranzakciókat.

A fejlesztők és kiadók általában úgy küzdöttek ez ellen, hogy letiltották a lopott kulcsokat, azonban ez meglehetősen rizikós lépés a részükről, mert csak azt érik el vele, hogy magukra haragítják a jóhiszeműen vásárló játékosokat, miközben a csalók már messze járnak a pénzükkel. (Emlékezzünk, a leghírhedtebb esete ennek a Far Cry 4-é volt talán!)

Úgyhogy nem maradt más hátra, mint a bolhapiacok nyomás alá helyezése. A League of Legends alkotói például kitiltották a versenyekről a több csapatot is szponzoráló G2A-t, a napokban pedig a Punch Club és a SpeedRunners mögött álló TinyBuild borította a bilit: a fejlesztőcég egy blogposztban foglalta össze a csalók szokásait, és azt is elmondta, őt 450 ezer dollárral rövidítették még a G2A-n eladott kulcsok.

Habár a G2A eleinte beleállt a sztoriba, és próbálta mosni a kezeit, a minap végül bejelentett néhány olyan változtatást, amely a fejlesztők érdekeit szolgálja. A július 29-től élesedő újdonságok közül a legfontosabb, hogy az egyes címek készítői jutalékot kérhetnek az oldalnál az eladásokból, így a játékaik bárhogy is cseréljenek gazdát, 10 százalékot fognak kapni a vételárból.

További változtatás, hogy a fejlesztők közvetlenül is támogathatók lesznek az adatlapjukon keresztül.

Persze mindez valahol félmegoldás, hiszen a csalások ettől még nem szűnnek meg: ezen talán az segíthet, hogy a G2A hozzáférést biztosít a fejlesztőknek az adatbázisához, így azok lekövethetik, hogy a játékaikat mikor és milyen mennyiségben adták és vették az oldalon, és kiszűrhetik a gyanús eseteket.

13.
13.
user101
Pontosan, ez a piac törvénye : minden "büdös melós" ( irónia ! ) reklamál a fizetés-emelésért különben sztrájkol, mindennek megy fel az ára folyamatosan, egyre többet költenek marketingre, egyre komplexebbek a játékok, többe kerül a fejlesztés, csak közben a játék árak alig mennek felfelé, mert már így is mindenki reklamál, hogy mennyire drága. Arról ne is beszéljünk, hogy minden hülye játékot akar fejleszteni és szépen lassan belefulladunk a mindent elöntő indie fosch-tengerbe... Jó ötleteket vesznek ( pazarolnak ) el kompetens fejlesztők elől, hogy aztán befejezetlen, félkész trágya minőségű digitális szemétként adják ki. A játékosok meg közben becsömörödnek. Vagy hogy minden taknyos kis vérpistike alanyi jognak tekinti, hogy neki járnak a legújabb címek, olcsón, ne adj isten ingyen!

A piac válasza a dlc dömping és a season pass intézménye na meg a többi "szemét húzás"...

Értem én, hogy gamer oldalról nézve milyen szemét dolog amit a kiadók csinálnak ha védeni próbálják az érdekeiket, meg minek akkora céggé nőnie az EA-nak, Ubinak, akárkinek. Meg adják olcsón különben ellopom... ( Ez milyen már ?! )

De egy picit gondolj bele a másik oldal helyzetébe is: ha nem elég nagy a kiadó, nem fog rizikót vállalni egy új ismeretlen cím bevezetésével, pláne ha innovatív játékmenetről van szó. Kevesebb pénzből kevesebb projektet fog tudni egyszerre finanszírozni és önmagában is kevesebb jut egy-egy címre.

Nem azt mondom, hogy sajnálni kell őket, csak azt, hogy legalább azért ne haragudjunk már rájuk, ha teljesen jogosan védeni próbálják a saját pénzüket amit a szellemi tőkébe fektettek és ugyan már ne az ilyen g2a és egyéb tolvaj banda nyerészkedjen már olyan dolgokon amihez semmi köze sincs és egy nyamvadt gombostűt nem tettek arrébb, miközben mások éveket gürcöltek, hogy neki, neked, nekem legyen mivel szórakozni...
12.
12.
Naridar
Ez a piac törvénye, ha valaki alád ígér, alkalmazkodsz vagy kihalsz. Az account adás-vételt tiltsák le, a kulcsoknál nagyon alacsony árnál állítsanak be egy időzárat (3 V 7 nap, ha addig nem érkezik értesítés a fejlesztőtől hogy gyaníthatóan lopás történt, akkor listázható, ha gyanús/tömeges vásárlás van, akkor az eladótól kérjenek hiteles azonosítást és máris lenyomozható), de ne így akarják a 60 Eurós árat lenyomni Kelet-Európa torkán, miközben semmilyen minőségi garanciát nem vállalnak. Nem tetszik nekik a G2A? Akkor marad a torrent, ha büdös a kiadónak a 30 dollár, akkor a világért se sértsük őket meg ennyivel se.
11.
11.
user101
#10: Ezt hívják önámításnak :)
Így számolnak el a lopással, hogy de hát ő legálisan vette, még fizetett is ... 100-ért a paprikát a ropogósat... persze aluljáróból... :)
10.
10.
GAMEROD
Ennyi erővel akár le is lehetne torrentezni, főleg a single player játékokat. Ha az ember nem a fejlesztőket támogatja, hanem az alvilágot akkor nincs értelme az egésznek.
6.
6.
user101
Pedig baromi egyszerű lenne a megoldás : végleg eltörölni a kód beváltást a Steam-en és kizárólag csak a felületről lehessen vásárolni oszt jó napot! A játék eladással azért támad némi gondom: itt elsősorban nem a fizikai termék a lényeg, mint mondjuk a kenyérnél amit megeszel, vagy az autónál amivel közlekedsz. Mindkettő esetben ha eladod kimaradsz a jóból. Egy játék sokkal inkább élmény, szórakozás, olyan, mint a mozi, színház vagy egy koncert. Majd ha az agymosó is része lesz az uninstallnak, akkor lehet morogni addig viszont csönd legyen már az úristenit ! :D
5.
5.
#4: Miért nem írtál az EA-nek? Steam-nél nekem is volt anno hasonló, egy hétvége után már ismét használtam.
4.
4.
Roly
nekem tavaly az origin accom lopták és adták el (nem g2a, de hasonló oldalon). volt rajta fifa 14+16, Dragon age Inq, mass effect 2-3, Swtor.
nagy nehezen (hála a fifa ultimate team sajátos belépési rendszerének) visszaloptam, és végül felvettem a kapcsolatot a sráccal, orosz "fiatalember", 700 ftnyi rubelért vette ezt az accot.
3.
3.
racka
Én már sok kulcsot vettem ott és eddig nem volt még bajom! Persze van benne rizikó, de azért ne felejtsük el, hogy ott is vannak legális úton beszerzett kulcsok, amik után a fejlesztő ugyanúgy megkapja a pénzt. Ja hogy nem 10x annyit, mint a steam-en egy 4-5 éves játék után ami még mindig 10-15 euró vagy több? Majd elmorzsolok egy könnycseppet értük! Ezzel az erővel minden bolhapiacot be kéne tiltani, mert mindenhol van lehetőség lopott cuccot is árulni (és nem csak játékkulcsra gondolok)!
1.
1.
koviprog
Nem igaz hogy itt sem hagyják a szegény népet. Azok a játékok az oldalon pont annyit érnek és teljesen közelít egy reális használt vagy second hand online játék piachoz, mivel semmilyen adathordozóra nem kerül fel a játék, és nagyon is reális áron van, engem nem érdekel ha maga a programozó lopja ki vagy sem, ne ezzel foglalkozzanak, hanem rendes címeket tegyenek le az asztalra ne szarokat 14.000 Ft.-ért. Ne itt akarják behozni a kukába való játékaikból a pénzt. Évente 2-3 címet veszek itt és nagyon profi megbízható az oldal és végre ehhez a nyomorult pénztárcához is van szabva. Amíg Steam-en pl:. az Ori and blind forest definitive 20 euro addig az is ott rohadjon meg, 1 hétig voltak képesek csak olcsóbban adni, akinek meg a sima megvolt szintén semmilyen kedvezményt nem kap. Hányok az ilyen jutalékot adjatok meg hogy nagyon nagy veszteség ez nekünk hírektől.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...