Etikátlanul viselkedtek a YouTuberek

  • Írta: zoenn
  • 2016. július 5.
  • Érdekesség
Link másolása
Mostanság egy meglehetősen furcsa botránytól hangos a sajtó. Kiderült, hogy két népszerű YouTuber a saját csatornáján népszerűsített olyan szerencsejáték-oldalt, amiket ők maguk alapítottak. Csak erről elfelejtettek szólni.

A Counter-Strike: Global Offensive-fegyverskinekkel való szerencsejáték már önmagában is problémás jelenség, és ugyan megosztja a közönséget, ettől még az üzletág él és virágzik. Az sem ismeretlen dolog, ha a népszerű YouTube-videósok reklámozzák ezeket az oldalakat.

Nemrégiben azonban két videósról derült ki, hogy valójában ők maguk a tulajdonosok, csak éppen erről elfelejtettek szólni a rajongóknak.

Mindketten a CS:GO Lotto oldalt népszerűsítették a videóikban, mondván itt nagy pénzeket nyertek könnyen. Trevor "TmarTn" Martin és Tom "ProSyndicate" Cassel megmozdulása kétségkívül etikátlan, még szerencse, hogy egy másik videós, HonorTheCall utánajárt az ügynek, és az online fellelhető dokumentumokból kiderítette az igazságot.

A leleplezés után TmarTn először tagadta a dolgot, mondván az sohasem volt titok, hogy ő is a tulajdonosok között van, de az első reklámvideó készítésekor még nem volt az, csak később fektetett be az üzletbe. Ez is hazugság, hiszen az alapítóiratokból egyértelműen kiderült az ellenkezője. ProSyndicate elnézését kért a Twitteren, és megígérte, hogy ezentúl ügyelni fog az átláthatóságra a szponzorált videói esetében.

A Valve időközben letiltotta a CS:GO Lotto oldalt, ám ettől még a fegyverskinekkel való üzletelés és fogadás továbbra is kontrollálatlan. Egy kiskorú gyermek játszi könnyedséggel vásárolhat szülei bankkártyájával például.

16.
16.
Dreadlox
Azért páran eléggé elrepültek más téma felé. Tény hogy vannak ilyen szülők és gyerekek de nem ez a lényeg most. Amit látunk az félrevezetés legalatomosabb módja. Reklámozza az oldalát kedve szerint. Csak ezek a "hogyan nyerjünk 13k-t 5 perc alatt" clickbait címek és úgy bepromózni az oldalt hogy "találtam" majd utána még ő van felháborodva hogy csalónak és miegyébnek hívják. Remélem perre kerül az ügy és becsődöl, vagy legalább csücsül kicsit. Mivel ez színtiszta hazárdírozás és nincs korlimit rá. Egy naiv gyerek meg tuti bedöl, ha nem is a szülei pénzén, de a saját megtakarításán biztos.
15.
15.
Necreon
#8: Hát öcsém, fejet hajtok két hetes anonim regisztrációd keménysége előtt.
14.
14.
Bisur1996
#6: Még csak nem is ez a legundorítóbb dolog. Az már régóta megy, hogy a betting oldalak adnak egy csomó ingyen pénzt meg skint YouTube videósoknak, csak hogy játsszanak az oldalon és csináljanak róla videót. Persze sehol nincs kitéve a szponzorált tartalom felirat, ezért már komolyan büntetnek az USA-ban. De ezek nem ezt csinálták, sokkal undorítóbban. Saját maguk csináltak egy ilyen oldalt, ők alapították ugye (ahogy írtad is) látva a többi oldal sikerét aztán ők maguk játszottak és ezt adták el véletlennek. Ez még törvénysértőbb mint az előbbi, ha jól tudom tilos is a saját betting-eden játszani, mert bármikor belenyúlhatsz az egészbe. (Nem állítom, hogy belenyúltak, csupán a lehetőségét vetem fel, mielőtt valamelyik okos jogtudós megtalál) És szerintem azért gyanús a helyzet mikor fél óra alatt 40$-4000$ runokat mennek és visítanak a kamerába.
Nem is értem, hogy úszták ezt meg eddig, én úgy kezdeném hogy kattan rajtuk a bilincs, bevisszik őket egy napra, aztán kezdjük a nyomozást. Ez szándékos megkárosítás lehetett, nem is csak egy gonosz reklám.
13.
13.
markoci555
Tele van a net csgo szerencsejáték oldallal, végigmentem vagy 20 ingyenesen kezdhető oldalon, 3 acc-al, és egynél sikerült egy nagyobb összeget összehoznom, és többnél egy kisebb összeget, DE mindenhol olyan szabály volt, ha ki szeretnél venni, akkor rakj is be valami összeget, így rohadtul nem éri meg egyik sem.
11.
11.
Prax
Ha jól emlékszem ezek a férgek régebben is csináltak aljas dolgokat. A feliratkozóikat kérték, hogy kövessék a twitter oldalt amit közösen csináltak, aztán eladták. Aki megvette pedig valami vírusos-átverős dolgot spammelt.
8.
8.
nevnelkul
#7: Ne aggódj, te már az vagy. (Hint: nem megy neked az értő olvasás.)
6.
6.
Necreon
#2: Pont fordítva. Vannak emberek akik hajlamot mutatnak ilyen addikcióra, és vannak emberek akik szemrebbenés nélkül használják ezt ki olyan szinten hogy szabályosan mentális betegséggé fajul a dolog, és degeszre keresik magukat vele, mindeközben pedig nem is reklámozza a dolgot normálisan, hivatalos úton mint ahogy teszem azt egy TV reklám megkövetelné, hanem bemutatkozik mint az átlag srác az internetről, kvázi mint ha a haverod lenne, ajánl neked egy szerencsejáték weboldalt és fossa a videókat hogy mekkora királyság és nézd mennyi pénzt nyerek rajta a szemed láttára, csak épp elhallgatja hogy ő a tulaj és azt csinál az oldallal amit akar, teszem azt nyer rajta amikor akar hogy felvegye, sikítson mellé mint ha über szerencsés lenne (ugye az átlag gyerek a netről, aki kvázi a haverod, tehát neked is összejöhet mert nem egy öltönyös 50 éves cégigazgató van a videón, ugye, ugye?) ami kb. olyan mint a South Park epizódja amikor Johnas Brothers -el bolondítja a Disney a kislányokat, és mész is szerencsejátékozol a pénzeddel, hozzá meg befolyik a pénz, hogy jövő héten újabb videó jelenlen meg a hihetetlen szerencséjéről, ami neked is sikerülhet persze, hiszen egy átlag srác csinálja, látod hogy otthon ül a gép előtt egy kicsit gáz kamerával, fejhallgatóval, esetleg valami kis rumlival a szobájában a háttérben, hogy lásd hogy háhá, hát ti pont ugyanolyanok vagytok, és nézd mennyi pénzt nyert.

Mindezt úgy hogy az amúgy TÖRVÉNYBEN előírt üzleti kapcsolat feltüntetését "véletlenül" elmulasztja, és ha értesz angolul és megnézed a fenti videót, úgy prezentálják mindketten a dolgot hogy "nézzétek most találtuk ezt a király weboldalt", a YT description szerint is csak "legjobb hely" vagy "ezt az oldalt használtam", aztán a cégregiszter szerint ők a tulajdonos és társtulajdonos. Majd kidobnak egy videót amikor robbant a bomba, hogy "hát ők nem is voltak akkor még tulajok amikor csinálták a videót" (épp csak annyit nyertek a kaszinóban hogy felvásárolják a kaszinót, mert ez így szokott lenni a való világban), ezért semmi illegálisat nem csináltak azzal hogy nem tüntették fel üzleti kötődésüket a YouTube videóikban AKKOR. Aztán az alapítólevélből kiderül hogy ők ALAPÍTOTTÁK ÉS JEGYEZTETTÉK BE a céget és az oldalt.

Amellett hogy undorító gerinctelen módon kiskorúakat (13+) húznak be szerencsejátékozni amikor az világszerte 18+ vagy 21+ korhatárhoz vannak kötve, épp csak elhallgatják hogy a saját kaszinójukat reklámozzák. Iszonyatos pénz és börtönbüntetésre szolgált rá mindkettő, csak olyan felületen teszik mindezt (YouTube) ami nagyon ingoványos és behatárolatlan talaj a törvény szerint, relatíve biztonságban csinálhatják.
3.
3.
GAMEROD
Előbb vagy utóbb ki fog durrani ez a reklám lufi a Youtube-n, rengeteg a burkolt reklám tartalmú videó.
2.
2.
BrockSamson
Az ilyen etikatlansagok es trukkok eltorpulnek a teny mellett, hogy egyes verpistikek kepesek tobb ezer dollart adni egy skinert. :D
1.
1.
Nyomorekok...csomo YouTube-os csinal reklamot, fizetett reklamot, de erre felhivjak a figyelmet, nem ugy mint ez a ket bal.asz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...