Játékosoknak szánt üzemmóddal bővül a Windows?

  • Írta: fojesz
  • 2016. december 30.
  • Pletyka
Link másolása
A fantáziadúsan csak Game Mode-nak nevezett üzemmód a tavaszi Creators frissítéssel érkezhet meg a Windows 10-be, és a bekapcsolásával jobban futhatnak a játékok. Lássuk az első részleteket!

A pletykák szerint játékosoknak szánt üzemmóddal bővül a Windows 10, a Game Mode bekapcsolásával a háttérben futó alkalmazások erőforrásétvágya minimálisra csökken, a felszabaduló kapacitást pedig az elindított játék kapja meg, így az elméletben jobban futhat majd.

A Game Mode és a működésének elve az operációs rendszer 14997 buildjével együtt szivárgott ki, ebben egy DLL-fájl buktatta le az új üzemmódot. A funkció még nem működik a hírek szerint, de nagyon úgy néz ki, hogy a tavaszi Creators frissítésben már benne lesz, ennek megfelelően az Insider-tagok hamarosan rá is tehetik a kezüket.

A Game Mode létezését a Windows Central is megerősítette, a lap forrásai az Xbox One-éhoz hasonlították a működését. A nagy kérdés az, hogy mely játékokkal használható majd a funkció: vajon a Windows Store-vásárlók kiváltsága lesz?

45.
45.
mestermagyar
#42: az*

edit gomb jöhetne már
38.
38.
Stranger
#36: Ezért kell W10-t használni. Az alap frissítéseket észre sem veszed hogy megtörténnek, mert van ami minden nyom nélkül felmegy. Újraindítás sem kell papíron, csak kikapcsoláskor rányomni, hogy leállítás frissítéssel. Csak annak indult anno újra a gépe aki nagyon sokáig halogatta, főleg laptop userek, akik nem kapcsolták ki a gépüket soha. De most már belehet állítani aktív időszakot is, így csak akkor nyúl hozzá a géphez amikor te akarod.
37.
37.
mestermagyar
#36: Igaz, de kell egy reboot hogy az új kernellel töltsön be. De persze a frissítés ugyanúgy tud ott is galibát okozni, főleg azokon a rendszereken amik szinte naponta kapnak package frissítéseket. Persze ott könnyebb kideríteni az okát, és a rollback is opció.
34.
34.
markoci555
Pont most próbáltam ki a csgo-t, régen bőven ment 30 fps felett, most már minimális beállításokkal sem tud stabil 15-öt, és ez sok más játékra is igaz, már csak régieket tolok ezen a gépen. Lehet már egy ilyen program sem segít, de ki tudja, jó lenne valami ilyesmi.
24.
24.
mestermagyar
#23: Ahogy a Microsoft mindig is puszta tőkeerőből elnyomta azokat a cégeket, amik fenyegetik a monopóliumát. Én ezt rettenetesnek, és a kapitalizmus válságának tartom.
23.
23.
mestermagyar
#21: Igen, de MacOS-re előbb kezdtek el gyűlni a címek. Csakhogy az a platform most nem halad semerre. Senki nem marketingeli játékra, senki nem öl bele pénzt. Végsősorban nem hiszem hogy igazán növekedne a közeljövőben, vagy lenne bármilyen potenciálja a növekedésre azzal a modellel ahogy az apple adja el. A linuxnak erre több az esélye.

Azért, mert a Microsoft pénzt öl bele. Sok esetben olcsóbb win10-el venni. Természetesen ezen a téren aligha lehet versenyezni. Kizárólag akkor raknak majd linuxot, amikor kereslet lesz, ergo a felhasználók aránya megnő. A microsoft pedig dollármilliárdokat fog kicsengetni hogy ezt megakadályozza.
21.
21.
Heldengeist
#18: MacOS-re több a játék, mint Linuxra, mégis cseszheted mindkettőt, ha még mindig töredék, mint ami Windowsra jön. Technikailag alkalmasok, csak Linux 100 PC-ből kettőn fut, a Mac-kel pedig marketing okokból elzárkóztak a játékoktól (talán a 80-as évek végén, 90-e elején) és már nem is igen akarnak nyitni felé.
19.
19.
Sun9us
Totál felesleges. Ez az egész olyan mintha valaki belepisil a tengerbe, te meg felháborodva közlöd, hogy biztos nem mész be úszni. És? Szó szerint csepp a tengerben. Pár Mhz ről meg pár mb ramról van szó.
15.
15.
Stranger
#9: Most is ez van... Windows Defender tuti nem csinál semmit játék közben, én mondjuk NOD32-t használok, ennek is van "gaming" módja, ha teljes képernyős alkalmazást észlel nem csinál semmit a háttérben. Gondolom ez minden mai vírusirtónál így van. A windows karbantartások is csak akkor indulnak el ha üresjáratban van a gép.
14.
14.
zozo76hun
#10: van benne igazsag. de ugyanigy akar az optimalizaciot is el lehetne hagyni, hiszem erobol is meg lehet oldani mindent.

mondjuk el is hagyjak alltalaban. :)
13.
13.
Heldengeist
#8: Életemben nem futottam még bele olyanba, W10-zel sem, hogy játék közben az OS csak úgy elkezd vírust ellenőrizni vagy frissíteni. A W10 leállításkor telepíti a frissítéseket (de akkor ki se hagyja kapcsolni a gépet nélküle), a víruskeresők meg parancsra dolgoznak vagy minimum be lehet rájuk állítani, hogy önhatalmúlag ne kezdjenek rendszerátvizsgálásba.
12.
12.
DON GONDOCS
Ilyen programokat most is le lehet tölteni ami kilövi a felesleges háttérbe futó folyamatokat.
10.
10.
Stranger
Sztem ez csak marketing... Eddig is léteztek game booster programok amik annyit tudtak csinálni, hogy bezárják a háttérben futó folyamatokat, ez sem lesz több. Ezeknek az előnye nulla egy mai rendszeren.
http://www.ghacks.net/2015/05/23/do-game-boosters-improve-pc-gaming-performance/

Azoknak lesz talán érdekes, akik még nagyon régi gépeken játszanak 2GB vagy kevesebb RAM-al vagy akik feltelepítettek mindenféle programot amik gyakorlatilag teljesen elindulnak a háttérben win indításkor... De az utóbbi sem téma egy 8-16GB RAM-os rendszeren...
9.
9.
zozo76hun
#8: ez az. allitsa le az olyan folyamatokat amik nem kellenek jatek alatt. akkor nem lenne ez az "agyuval-verebre" feeling. mert jelenleg ez az izombol mindent szisztema uralkodik.
8.
8.
Gubi
#6: Ha valakinek a gépén csak úgy fut a játék, hogy célzottan ki kell lőni az OS bizonyos háttérfolyamatait és alkalmazásokat, akkor ott már elég nagy gond van. Valószínűnek tartom, hogy jelen pillanatban az "unintelligens" rendszerünk egy meccs közepén kezdhetné el tolni a Windows Update-t és még a háttérben elindít egy víruskeresést is, biztos ami biztos.

Gondolom a Game Mode ezt oldja meg: a háttérben letiltja az indexelést, frissítést, esetleges lemezkarbantartó funkciókat, stb. Nagyjából integrálja a rendszerbe azokat az opciókat, amiket bizonyos "optimizer" programok hajtanak/hajtottak végre.
7.
7.
zozo76hun
#4: na meg anno mikor kernelt forditottam linux alol, az is egy alom dolog volt. azt forditottad a kernelbe amire szukseged volt. ma meg fut minden szar, mert igy univerzalis minden.

ez is hozzajarult anno hogy abbahagytam a jatekot PC-n, es ma mar kizarolag konzolon jatszom. ott nincsenek mindenfele hulye folyamatok a hatterben. vagy csak nem latom es ez megnyugtat! :)))))
6.
6.
Heldengeist
Jó, hogy próbálnak kedvezni a gamer rétegnek, de ahol annyi erőforrást esznek meg a háttérben futó folyamatok, hogy az már komoly negatív hatást gyakorol a játék futására, ott már komoly gondok vannak. Vagy egy olyan régi gép, aminek már a puszta OS futtatása is megterhelő, vagy olyan szar állapotban van a Windows, hogy azon már csak egy tiszta újratelepítés segít.
4.
4.
mestermagyar
#1: Erre volt terv a steamOS, bár az tele van azért szirszarral, mert nem takarították ki. Linuxon máig meg lehet csinálni, hogy egy teljesen csupasz, terminál-only rendszerből indítasz, ami a teljesen vitális programokon kívül (alapból alig 50mb RAM) csakis a steamet tartalmazza. És beraksz rá egy automatikus bigscreen-indulás scriptet. És van egy konzolod!
3.
3.
zimonyini
#1: Nagyon támogatom az elképzeléseidet, magam sem mondhattam volna szebben!
2.
2.
mestermagyar
A Microsoft folytatja visszaélését monopolhelyzetével és ezúttal a steam bigscreen modját rakja be lelkesebben, mint a kínai iphone másolók. Nem siet, egyáltalán nem erőltet. Csak vár, mert tudja, hogy amíg a Windows monopolhelyzetben van, addig a userek valamikor csak win 10-re váltanak és valamikor csak eléri a 10%-ot a windows gaming szolgáltatásának az aránya. Be van építve az OS-edbe, ez a legnagyobb reklám egy ilyennek.
1.
1.
zozo76hun
Nekem anno a MS-DOS utan nagyon fura volt Windows-on jatszani. Mar eleve a virtualis memoria irkalasa a lemezre a jatek futtatasa alatt, nameg hogy a DOS-al ellentetben a Windows egy csomo mas dolgot is futtat parhuzamosan a jatek alatt. Persze ma mar eleg fura lenne ha egy normalis PC-n minden mas folyamat allna a jatek alatt, de igazabol az lenne a legoptimalisabb ha tenyleg minden allna. Csak es kizarolag a jatek hasznalna a gepet. Persze akkor se game chat se semmi nem menne a hatterben. Vagy mittudomen, meg lehetne adni mely folyamatok menjenek es mely folyamatok alljanak amig egy game fut. Peldaul nem biztos hogy olyan fontos lenne egy nyomtato-kezelo folyamat menne a hatterben mig en jatszom. Meg nezzetek meg mennyi szit-szar folyamat van a hatterben a Windows-nal.

Azert hogy elfilozgatok magammal, foleg hogy 2001 ota mar nem jatszom PC-n, sot meg Windows sincs itthon semmin. De tokmindegy, multkor neztem MAC OS alatt mennyi szir-szar folyamat fut, allitom nagy resze nem is kellene mert nem hasznalok olyan dolgot amihez az kene. Tele van baszva minden eszkozunk ilyen-olyan folyamatokkal amik futnak aztan nincs is ra szuksegunk. Vagy csak ritkan...

Asszem ma mar nem iszom tobbet! :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...