HWSW: Bemutatkozott a GeForce GTX 1080 Ti

  • Írta: zoenn
  • 2017. március 2.
  • Hardver
Link másolása
Bemutatta a Pascal-generációs GeForce-videokártyák várhatóan utolsó tagját az NVIDIA. A GTX 1080 Ti a csúcskategóriába érkezik, annak paraméterei szinte pontosan megegyeznek a tavaly bemutatott Titan X értékeivel.

Az egyetlen, de igen nagy különbség a termék árcédulája környékén keresendő, az NVIDIA által megszabott összeg ugyanis közel fele az ezzel kvázi egy csapásra értelmetlenné is vált Titan X árának.


Mindez megkérdőjelezi az NVIDIA döntését, aminek hátterében jobb híján a konkurencia várható erősödése állhat, az AMD várhatóan pár héten belül piacra dobja a Vega-kártyákat. Mással nehezen magyarázható, hogy a cég gyakorlatilag saját termékét kannibalizálja. Mindezt ráadásul kissé rendhagyó módon, ugyanis a GTX 1080 Ti-n található GPU gyorsabb, a nyers számítási teljesítmény 0,3 TFLOPS-szal magasabb, hála a csekély, 51 MHz-es boost órajelelőnynek.

Ha érdekelnek a további specifikációk, olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

44.
44.
CitromH
#33: Így már teljesen jó :)
43.
43.
CitromH
#34: Ezt nem gondolod komolyan. Ha így lenne akkor mi értelme van az akció/árcsökkentés fogalomnak? Én is vennék egy Mitsubishi EVOt, ha nem kerülne ennyibe, mert rajongok érte. Most, hogy megszűnik még inkább beruháznék egyre. Ha olcsóbb lenne pár millával, akkor viszont tuti lenne már egy.

Ha olcsóbban adnák a Titant, most is vennék mint a cukrot, de az nvidia úgy döntött kilistáz egy életképes top terméket, és helyette az 1080 ti lesz a befutó. Nem néztem utána, de ennek szerintem csak az lehet a hátterében, hogy olcsóbban tudják legyártani, így hosszabb távon tud magasabb haszonnal kecsegtetni, mint ha a TITAN árát csökkentenék.

A Teslás résszel teljesen egyetértek, pont ezért volt hülyeség amit Azur írt(hogy a titan nem játékosoknak szól), de szerencsére már törölték a kommentjét.
34.
34.
delphijos
#32: Én Szabby999-el értek Egyet, Aki AKART, és TUDOTT, az már régen vett Titan-t. Amúgy Te is jó írod, VOLT vásárlóközönsége. Aki eddig nem vett, az az ára miatt nem tette. Gyakorlatilag 0 azoknak a Titán vásárlóknak az "evesztése" ma már, akik Titan-t vettek volna, de most már inkább 1080 Ti-t veszik. A Titan azért nem Tesla, és nem is Quadro amik más szegmensben szerepelnek.
33.
33.
Szabby999
#32: Hali!

Most már értem, mire gondolsz, de akkor szerintem én voltam félreérthető. Ha visszaolvasod a másik kommentemet, engem nem a "kannibalizálás" zavart, hanem az, hogy a cikk megfogalmazása azt sugallta, mintha az nVidia ezzel saját maga ellen cselekedett volna. Pedig valójában jót húzott, hiszen a Titan X már egyébként is kifutott, betöltötte a szerepét, abból sokkal többet már amúgy sem tudtak volna eladni. Érdekes módon egyébként az nVidia azért ügyelt arra, hogy bizonyos tulajdonságokban nem vette el a Titan X-től a "király" státuszt (VRAM, ROP stb.), még ha az 1080 TI gyorsabb is lesz.
32.
32.
CitromH
#14: Igazad van, nem fejtettem ki, csak nem gondoltam volna, hogy van értelme. Pótolom a hiányosságot.

"Nem értek egyet a cikk tartalmával, ugyanis a Titan X-en nem volt mit "kannibalizálni", tekintve, hogy ez a kártya már "magától" is kifutottá vált. A Titan X nyolcadik hónapja piacon van, akinek volt rá pénze és akarta, már megvette. Az eladásai emiatt napjainkra teljesen marginálissá váltak, nem lehet többet kipasszírozni belőle. Másrészt könnyen belátható, hogy összehasonlíthatatlanul több bevételt fog termelni a 699 dolláros 1080 TI, amint amennyit még az 1200 dolláros Titan X-ből esetleg el tudnának adni.

Az nVidia roppant okosat lépett."

Volt mit kannibalizálnia. A Titannak volt vásárlóközössége, mégha csekély is. Azt is vedd figyelembe, hogy nem csekély haszonrésről beszélünk kártyánként. Vagyis egy olyan termékről beszélünk amit tetemes haszonréssel tudnak eladni a legfelsőbb kategóriában. Amit további áreséssel hosszabb távon is forgalomban tudtak volna tartani. Ezt a terméket most teljesen értelmetlenné tette a saját tulajdonosa, vagyis kannibalizálta. Az állítást bárhogyan nézzük igaz.
Azt is megértem, ahogy levezetted, hogy ez bizony nem véletlen, és az AMD-től veszik el a levegőt, de attól még kannibalizálta a terméket. Igen, nyilván sokkal többet fog eladni belőle és nagyobb profitot fog hozni, a piacvesztést is akadályozza az AMDvel szemben de attól még kannibalizálja.

Alapvetően jó lenne amit írtál, csak a fő gondolatod a kannibalizálás tagadása volt, és erre fűzted fel az egyébként jó logikát, amivel sajnos egyáltalán nem sikerült az állításodat megvédeni. Csak ennyi volt a bajom. :)
31.
31.
Szabby999
#29: Egészen konkrétan az nVidia már néhány hete az új Volta kártyáját teszteli (más kérdés, hogy azt valószínűleg csak 2018-ban fogjuk látni, ami minden bizonnyal újabb indok volt a Titan X-et is leverő brutál 1080 TI elindítására, hiszen messze még az év vége)
29.
29.
Derivel
#26: Ha meg megvárjuk a Vega-t, akkor már ugyanannyit várhatunk az Nvidia Voltára is. Ugyanott vagyunk. Viszont azt vettem észre, hogy az Nv egy-egy új generációnál megdönti a teljesítménykorlátot, és az AMD csak később próbálja utolérni, ugyanolyan áron. Akkor miért várjunk az AMD-re?
28.
28.
delphijos
#23: Hát igen. Az AMD egyetlen esélye hogy az N kártyái "közé" hoz ki valamit, de olcsóbban mint a gyengébb N-es. Nem könnyű feladat. Az új Tesla kártyák is ütősek, pl. After Effects-ben brutálisan gyorsítják a preview-t.
27.
27.
delphijos
Tök vicces hogy mobilon nem lehet megnézni az itteni kommenteket, mert a Ghost Recon: Wildlands képei jönnek be a linkre :)
26.
26.
hedzsooo
#24: Persze, látatlanban pedig a legbölcsebb ilyeneket kijelenteni, nem is vitás. :)

Aki persze tud, várja ki a konkurencia új termékét is, hiszen akkor fog majd valójában kiderülni, h mit is tud + mennyiért...
25.
25.
kergabi83
24.
24.
Schwag
#16: Ahogy olvastam hogy a teljesitmenye a konkurens legcombosabb tagjaval vetekszik raadasul mindezt felaron... Szerintem nagy dobas :)
23.
23.
Szabby999
#18: Ebben igazad lehet, de tennék ehhez is egy kitételt. Az nVidia - gyakorlatilag egy totális letámadással - nagyon komoly termékpalettát húzott a Pascalra (1050, 1050 TI, 1060, 1070, 1080, 1080 TI, Titan X) és nem vagyok meggyőződve arról, hogy az AMD ugyanezt meg fogja tudni tenni a Vegával. Így tehát, bármivel is jön elő az AMD, az nVidiának mindegyik szegmensben lesz olyan terméke, amelyet megfelelő árazás mellett azonnal csatába fog tudni küldeni.
18.
18.
delphijos
#14: "A cikkben az olvasható, hogy az nVidia az 1080 TI kártyákkal "kannibalizálja" a Titan X eladásait, tehát azt sugallja, mintha az nVidia ezzel a lépéssel saját maga ellen cselekedne. Én arra igyekeztem rávilágítani - kissé hosszabb magyarázattal -, hogy szerintem ez miért nincs így."

Ezzel teljes mértékben egyetértek. Talán az árnyalja a képet a másik témában, hogy lehet hogy a Ti olcsóbb mint az X, de egyáltalán nem biztos hogy a "a régóta várakozó tömegeknek" ez is elég olcsó lesz-e. ( Én olyan jóval 250e főlé lőném be az árát ) Ha az AMD kijön olcsóbban egy kicsit gyengébb kártyával az még igencsak számíthat.
16.
16.
kergabi83
#11: Mire szàmitol a Ryzennel kapcsolatban? Érdemes rá várni?
14.
14.
Szabby999
#12: A cikkben az olvasható, hogy az nVidia az 1080 TI kártyákkal "kannibalizálja" a Titan X eladásait, tehát azt sugallja, mintha az nVidia ezzel a lépéssel saját maga ellen cselekedne. Én arra igyekeztem rávilágítani - kissé hosszabb magyarázattal -, hogy szerintem ez miért nincs így. Vagy félreérthetően fogalmaztam, mi volt a gond?

Én annak örülök, ha erről dumálgatunk - engem például nagyon érdekel a téma, sokat foglalkozom vele - és mindenki elmondhatja normálisan a véleményét, pont erre való a fórumozás.

Csak ha én érvelek valamivel és erre annyi a válasz, hogy nem értek hozzá, az sehová nem vezet. Mindamellett az is lehet, hogy valamiben nincs igazam, ezzel semmi probléma - akkor, ha a másik fél is partner az érdemi véleménycserében.
13.
13.
CitromH
#11: Nagyon nagyon remélem, hogy így lesz.
12.
12.
CitromH
#10: Szerintem is igaza van. Még úgy is, hogy a 4es hozzászólásának se füle se farka.

Nekem 980Ti van otthon és nem állt szándékomban lecserélni, de most megfordult a fejemben a gondolat. Igaz, csak egy gondolat, és nyilván megvárnám az Amd érkezését, de akkor is egy olyan gondolat, amire nem számítottam még vagy 2 évig...

Az állóvíz felkavarodott.
11.
11.
Schwag
#10: Az AMD a Ryzen processzorokkal fog a piacon tarolni ;)
10.
10.
kergabi83
#9: Szerintem igazad van.
Tegyük fel hogy tisztes iparos kártya kell nekem, az 1080 ti meg is felel (teljesítményben). Nem olcsó, de hát most kell a kártya (2017 Q2). Na most az AMD mivel tud kecsegtetni? Mi a stratégiája? :D
5.
5.
kergabi83
#4: Így van pontosan.
A 1080 Titan most betölti azt a rést, amit a Titan X sohasem akart.
4.
4.
Szabby999
Kedves Zoenn!

Nem értek egyet a cikk tartalmával, ugyanis a Titan X-en nem volt mit "kannibalizálni", tekintve, hogy ez a kártya már "magától" is kifutottá vált. A Titan X nyolcadik hónapja piacon van, akinek volt rá pénze és akarta, már megvette. Az eladásai emiatt napjainkra teljesen marginálissá váltak, nem lehet többet kipasszírozni belőle. Másrészt könnyen belátható, hogy összehasonlíthatatlanul több bevételt fog termelni a 699 dolláros 1080 TI, amint amennyit még az 1200 dolláros Titan X-ből esetleg el tudnának adni.

Az nVidia roppant okosat lépett. Csinált egy olyan kártyát, amelynek teljesítménye meghaladja a Titan X-ét és nagy valószínűséggel veri majd az RX 490-ét is, tett mellé egy több mint méltányos árcédulát, valamint az 1080 árát is levitte 100 dollárral. És ehhez jön még az a tény, hogy az 1080 TI már jövő héttől kapható lesz, miközben az AMD még be se mutatta a Vegát, nem hogy megkezdené a forgalmazását. Hozzáteszem, akik esetleg olcsó RX 490-ben reménykednek, azok valószínűleg nagyot fognak csalódni. Nem csak a fejlesztési költségek verik az eget, de például egyelőre még a HBM2-es memóriák is baromi drágák.

Ez így együttesen tehát azt jelenti, hogy az nVidia totális atombombát dobott az AMD-re és mind technológiai, mind pedig gazdasági értelemben is alaposan megszaggatta vele.
3.
3.
Thomasfrill
Kicsit talán túlzásnak érzem ezt a kártyát, márcsak azért is mert 90%ban starcraft2-t nyomok! :D Bár tuti futna ezen 8k-ban 120fpssel! :D
2.
2.
user101
Ja! Nekem is, adok helyette egy gtx970-et :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...