Xbox Scorpio - megérkeztek a technikai részletek

  • Írta: zoenn
  • 2017. április 6.
  • Hardver
Az Eurogamer illetékesei exkluzív betekintést nyerhettek a Microsoft új konzoljának technikai paramétereibe. Ahogy az várható volt, a Scorpióval már simán elérhető a 4K febontás és a magasabb framerate.

Az Eurogamer újságírói a Microsoft főhadiszállására, Redmondba utaztak, hogy elsőként számoljanak be a Project Scorpio kódnéven futó új konzolról. Nem lépünk előre egy generációt, az sem derült ki, hogy mi lesz a masina végleges neve, az árról sem tudunk semmit, és azt sem, hogy mikor jelenik meg. Itt a tömény hardveres specifikációk kerültek terítékre.

Lássuk, milyen vas lapul a Scorpio alatt!

A processzor nyolc egyedi x86-as magból áll, egyenként 2,3 GHz-es órajellel, ami így 30 százalékkal lesz erősebb, mint az Xbox One-é. A grafikus feldolgozóegység (GPU) 4,6-szor erősebb az előző modellénél, 40 egyedi compute egységgel rendelkezik, órajelük 1172 MHz - ezzel együtt a konzol 6 teraflop teljesítményre képes.

A gépbe 12 GB GDDR5 RAM-ot pakoltak, melynek sávszélessége 326 GB/s. Ebből 4 gigát a rendszernek tartanak fent, 8 giga a játékoké lesz. A 2,5 hüvelykes merevlemeze 1 TB kapacitású, és némileg gyorsabb, mint az Xbox One háttértára. Mindezek mellé UHD Blu-ray-meghajtó társul. A tápegység a konzol házában kapott helyett.

Érdekesség, hogy a Scopiónak nincs Kinect-portja, de a HDMI-kimenet megmaradt.

Mennyivel lesznek szebbek a játékok?

Természetesen a rendszer visszafelé-kompatibilis marad, azaz a meglévő Xbox One-os játékokat is futtatja, csak sokkal szebben és gyorsabban, valamint nagyobb felbontásban.

.

A masina képességeit a ForzaTech-demóval prezentálták a kollégáknak. Minden látványjavító be volt kapcsolva, és natív 4K felbontásban futott stabil 60 fps mellett. Összehasonlításként megemlítjük, hogy a sztenderd Xbox One erejének 60 százalékát használja arra, hogy 1080p-ben fusson az autóverseny, míg a Scorpio teljesítményének 60-70 százaléka kell a 4K felbontáshoz.

Félreértés ne essék: a 30 fps-re belőtt címek nem feltétlenül fognak hirtelen 60-nal futni, de a teljesítményük sokkal jobb lesz, és nem szembesülünk screen-tearinggel. Leginkább azok az alkotások kamatoztatnak a Scorpio erejéből, melyek dinamikus felbontásskálázásra képesek. Ilyen a legutóbbi DOOM, a Halo 5, a Gears of War 4, a Battlefield 1, a Call of Duty: Infinite Warfare és a The Division - ezeknél a framerate megduplázódik és a felbontás is 4K lesz.

Az erősebb hardvernek hála a játékok is gyorsabban töltenek be.

A továbbfejlesztett textúrafilterezés kulcsfontosságú a képminőség szempontjából, az új gép itt is előrelépett, nem is keveset: 4 helyett 16-szoros anizotrop-szűrésre képes.

Játékvideók kompromisszumok nélkül

A GameDVR funkció is sokat javult, immáron minőségromlás nélkül rögzíthetünk játékvideókat 4K felbontásban és 60 fps-sel, a HEVC-kodek remek bitsebességű, kristálytiszta képminőséget eredményez. Persze az 1080p-s videók sem tűnnek el, de azok is sokkal szebbnek tűnnek majd.

Mennyibe kerül majd?

A Microsoft még nem árulta el a pontos fogyasztói árat, de ne legyenek kétségeink: a cég prémium minőségű konzolt készít, ami a legerősebb lesz a piacon, és az UHD Blu-ray-meghajtó is megdobja az árat. A Scorpio biztosan drágább lesz a PS4 Prónál, az Eurogamer 499 dolláros árcédulát tippel.

A Microsoft a júniusi E3-as konferenciáját teljes mértékben a Scorpiónak szenteli, minden jel szerint akkor derül ki, hogyan néz ki maga a gép.

226.
delphijos
#193: "Konzolnál ezt sose tudjuk meg, mert az Intel nem csinált még konzolba procit"

Ez azért így szó szerint nem igaz. Azelső xbox-ban egy pIII-as iIntel CPU volt ( kicsit módosítva )
225.
StevenSan
#218: #218

Tehát aki nem tök hülye, az instant hülye és még nyomi is? Plíz.

Én (is) mindig szeretek általánosítani (pedig nem mindig szerencsés), de nézd, hiába van már itt a Japán: Automata és a Mass Effect: Tardroméda, ha éppen beszélni van kedvem, és fórumozgatni az emberiséggel, akkor azt teszem. Az más mondjuk, hogy kb 150 komment óta nem írtam ide, mert játszottam, dolgoztam, vásároltam, satöbbi.

Na mindegy, az a lényeg, hogy nem csak az az okos, aki alapvetően hülye fasz, hanem az is, aki éppen azt csinálja, amihez kedve van. Egyébként ezt a komentet szándékosan írtam ennyire retardáltra, de minél egyszerűbb, annál jobban megérti, aki ezeken nevet és annál jobban nem érti, aki nem.
224.
zozo76hun
#221: ilyen az elet. en nem veszem komolyan ezeket a forumokat.
223.
frankdelgado
#218: Vagy felnőttoktatàsra vannak zavarva azt nincs jobb dolguk.
222.
Firsttime
#218: Nezd én szeretek erre arra beszélgetni tech dolgokról. A jelenlegi környezetem, család, barátok, munkatársak nagy részét ez a téma nem érdekli. Maradnak a Fórumok. Több éve ezt az oldalt olvasom, szal eleve ide írogatok is. És gondolom sokan masok is vannak hasonló cipőben. Szóval nem jelentenék ki ilyet, hogy nincs magánéletük.
221.
LexerTheFirst
#216: Figyelj,miért is adja magát az hogy ekézni kell a másikat mert más a véleménye?
220.
Firsttime
#217: Én örökké fogok élni. Azt szokták mondani, minden agyban dől el. Én meg így döntöttem. Egyelőre jól haladok :D
219.
Mirror
218.
Mirror
#215: Azok akik ezt csinálják nem is igazi gamer-ek csak ide jönnek mű májerkedni figyeld csak meg némelyik embernél ő nagy gamer és többe időt tölt itt az oldalon mint a játékokkal ami szimplán valódi emberi kapcsolatok teljes hiányára vall.
217.
frankdelgado
#213: Megöregszünk, de sohasem növünk fel. ;)
216.
zozo76hun
#215: veled van a baj, mert ez adja a temat. van mirol irni es porognek a kommentek. :)
215.
LexerTheFirst
Ja,sajnos van itt baj rendesen. Vagy csak nálam van baj azért mert nem értem minek kell egy konzol miatt egymást ekézni?
214.
Crow77
#213: +végtelen
Ez volt az elmúlt pár év N1 hozzászólása.
213.
Mirror
#212: "Látom,a humor nem halt még ki :-D"

A humortalan emberek viszont lassan kihalnak vannak itt sértődős zsuzsikák, jövőbelátók, bölcsek, ego-centrikusok, mimózák, megmondó emberek, szemellenzősek, szánalomra méltók, okosak, és okoskodók, elégedetlenkedők és elégedettek stb... de ami közös a játék iránti rajongás mivel valahol mindenkiben ott kisgyerek hiába vagyunk "felnőttek".:):):)
212.
LexerTheFirst
Látom,a humor nem halt még ki :-D Jó látni hogy itt nem csak a gyűlölködés tud menni,de komolyan. Este ha kell nekem alváshoz a gyűlölet,csak elolvasok itt egy Switches hír alatt a kommenteket xD
211.
Mirror
#210: http://m.cdn.blog.hu/in/inspired/image/30-animalt-GIF-barmilyen-szituaciora/02-gratulalok.gif
210.
LexerTheFirst
Egy nintendo switch kártya beleférne a számba xD
209.
LexerTheFirst
208.
StevenSan
#206: Na ez most olyan volt, mint amikor az ember arról rizsázott az ncore kommentszekciójában, hogy meg kell venni a játékokat. XD

Hát persze. A való élet jobban néz ki, és élethűbb, mint a játékok. Csakhogy mi gamerek ezt eddig is tudtuk.


"Köszi MS." PS2 masterrace XDXDXD
207.
Mirror
#206: A lemez belefér a szádba? mert ha nem cseszheted az emberi agyat.

Tudod hülye kommentre hülye válasz.:)
206.
LexerTheFirst
Hát,6 teraflop? :-D az emberi agy 38 petaflop,inkább maradok annál,de azért köszi Microsoft.
205.
Mirror
#204: A telefon az nálam is a telefon funkcióját tölti be (Sony Ericsso S500i legalább 5-7 éves nem tudom pontosan), az XO-nál más a helyzet mert ugye "multi média center" a hivatalos titulusa amit szerintem korrekt módon ellát.
204.
cod40
#203: Van ilyen is.Én alapból nem használom semmire a telefont,csak amire való.Telefonálásra.Minden más pc.
203.
frankdelgado
#191: Én ez esetbe a többszörösét is, de jelenleg biztosan nem. Viszont 160 makit egy jó konzolért simàn. A digitàlis öntöde agyonra dícsérte, pedig azok szigorúak
202.
DON GONDOCS
Az a gond hogy itt nagyon sokan a saját kis világából indul ki, mire van igény és mit engedhet meg magának. Biztos sokan vannak a világon akik percekig böngésznek a neten és összevadásszák maguknak a megfelelő perifériákat a megfelelő gamer számítógéphez vagy megcsináltatja valakivel. De, legalább ugyanennyien vannak akik inkább lekapnak egy 500 dolcsis konzolt a polcról és mellé egy tv-t. Mert neki így kényelmesebb. Nincs itt nagy hókusz pókusz.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...