A Rockstar is megszólalt az OpenIV ügyében

  • Írta: fojesz
  • 2017. június 20.
  • Hír
Link másolása
A Take-Two múlt héten szólította fel a népszerű OpenIV készítőit, hagyjanak fel a moddereszköz terjesztésével. A Steamen áll a bál, a játékosok tüntetnek, a Rockstar szerint azonban jogos volt a kiadó lépése.

Az E3 alatt érkezett a hír, miszerint a Take-Two üzemeltetői levelet küldtek az OpenIV készítőinek, amelyben arra szólították fel őket, hogy hagyjanak fel a GTA IV, a GTA V és a Max Payne 3 népszerű moddereszközének terjesztésével. Habár az OpenIV fejlesztői szerint alaptalan volt a kiadó kérése, ők mégis beleegyeztek, mondván nem látják értelmét, hogy a bíróságon bizonygassák az igazukat.

A minap a Rockstar is megszólalt az ügyben, a fejlesztőcég az IGN-nek küldött közleményben igyekezett megmagyarázni a játékosoknak, hogy miért volt jogos a kiadó lépése. A csapat állítása szerint a Take-Two továbbra sem a single player modokat célozza, az OpenIV azonban alkalmas volt arra, hogy belenyúljanak a GTA Online-ba és ezzel tönkretegyék a játékélményt. Ez pedig már nem fér bele a készítők részéről, ezt korábban is hangsúlyozták.

A Rockstar megígérte, már dolgozik rajta, hogy valahogy teret biztosítson a kreatív közösségnek, konkrétumokat viszont még nem árult el a terveiről. Akárhogy is, a rajongókat ki kell majd engesztelni valahogy, a Steamen például már áll a bál, a játékosok negatív értékelésekkel büntetik a készítőket. A GTA V steames adatlapján a közelmúltban érkezett több mint 40 ezer értékelés alapján "rendkívül negatív" az egyébként nagyon jól sikerült játék megítélése, ami "vegyes" összesített értékelést jelent.

Közben a Take-Two folytatja a takarítást, a napokban a Force Hax, a Lexicon és a Menyoo is lehúzta a rolót, mindegyik eszköz a GTA Online hackelését tette lehetővé.

15.
15.
mestermagyar
#14: Tudod esetleg hol lehet olvasni erről a törvénykezésről meg a perről magáról?
14.
14.
user101
#2: Tévedsz ! Az európai bíróság egy 2012-es döntése és az azt követő jogalkotás következtében ( ez az a bizonyos Oracle / Microsoft / AutoDesk per volt ) a szoftver eladása jogi elidegenítést is jelent, ami után a terjesztő NEM MONDHATJA MEG, HOGY MIT CSINÁLSZ A SZOFTVERREL ... ÍRJON IS BÁRMIT AZ EULABA, AZ ÉRVÉNYTELEN !!! AZ A TE TULAJDONOD, kivéve, ha éves vagy havi díjas, előre meghatározott idejű licencet vásárolsz.

Magyarán: a hackerek, cheaterek, de a roksztár is bekaphatja ! :(((
Pláne abban a kontextusban, hogy tudomásom szerint az említett szoftver teljes mértékben offline és nem alkalmas arra, hogy az online szekcióba belenyúlkáljanak vele...

Ez valószínűleg egy üzleti erőfitogtatás: látták, hogy mennyire megy a kontent és akarnak csinálni egy saját modder eszközt amit majd pénzért árulnak, mert hát a kurvanyukat! :(

11.
11.
csabuszflash
gyűlölöm a csíterkedést. ha ezek a programok arra voltak jók h az online részét akárhogy is befolyásolják akkor úgy kell nekik.
10.
10.
delphijos
#7: Az erkölcsi felelősség kérdését egy percre sem vitatom. Az meg hogy az online játékot lehet úgy moddolni ami magát a játékot is befolyásolja , ám meg tényleg gáz.
7.
7.
mestermagyar
#6: Én döntöm el, de tudod ők felelőséggel tartoznak ha a nyilvánosságot célozzák meg vele. Minden média/szoftvertermék forgalmazója/készítője felelősséget kell hogy vállaljon mert emberek százezreire képesek hatást gyakorolni azzal hogy mutatják magukat ott ahol sokmindenki láthatja őket. A youtube csatornákat tudom felhozni legjobb példának. Hiába mondják hogy nem kell nézni vagy hogy azt csinálják ami az embereknek kell. Igenis jogos ha felelősségre vonom a kultúramérgezést mert kihatással van arra hogy az emberek mire lesznek a jövőben vevőbbek.
6.
6.
delphijos
#3: Zsarolást azért nem lehet mondani, mert TE döntöd el hogy a fejlesztő feltételei mellett hajlandó vagy-e használni vagy sem. A feltételeken nem változtathatsz valóban. Sajnos elég sok zavaros és nem tisztázott dolog van a szoftver fejlesztésben ( a legnagyobb szerintem hogy a hibás rosszul működő SW-ből adódó kárért gyakorlatilag felelősséget nem vállalnak )
3.
3.
mestermagyar
#2: Tisztában vagyok vele, nem erről van szó. Hanem hogy a DRM tulajdonképpen a cégek önjogúan legyártott gazdasági törvénye amit zsarolással erőltet rá a használóra. Nekik tetszik ha minden szoftvert úgy kell kezelni mint fizikai termékeket amikből 1 van és nem lehet hamisítani. De tetszik nekik az is hogy ugyanez a DRM azt is megakadályozza ami rossz egy fizikai termékben számukra: Hogy odaadhatod másoknak.
2.
2.
delphijos
#1: Először is, nehogy azt gondold hogy a cégeket támogatom, és nem is akarok vitát ebből, de jogilag azért nem igaz amit mondasz, mert soha nem VESZEL szoftvert ( most tekintsünk el az olyan esettől amikor valaki rendel egyet, és mondjuk a szerződésben benne van akár az is hogy megkapod a forráskódot ) Amit veszel, az a licensz, és ezzel a használat joga. Az hogy mit módosíthatsz benne ( ha egyáltalán megteheted ) az benne van az EULA-ban. Ha megszeged, akkor nem vagy jogosult a használatra.
1.
1.
mestermagyar
Ezt azért olyan könnyű megtenni, mert a közösség havi fizetésért dolgozó kisemberekből áll az internet meg céges érdekek által átszőtt szolgáltatásokkal van tele. Elég megfenyegetni és egyből abbahagyják. Az életük is tönkremehet eklora költség és szolgáltatásból kizárás terhével.


Alapvető szabadságnak tartom hogy azt futtathass a gépeden amit csak akarsz. Alapvető szabadság az hogy mit csinálsz a játékkal és hogy mit cserélsz ki benne. Nem mondhatják meg azt hogy a GTA kizárólag az ő szervereikkel kommunikálhat. Ha a DRM-et veri át egy szerver vagy emulátor, hát az csak megmutatja hogy a szoftvert nem lehet tárgyként kezelni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...