HWSW: És... a Crysis fut rajta?

  • Írta: Shifty
  • 2017. november 28.
  • Hardver
Volt idő, amikor a Crysis tökéletes futtatásához a kor legerősebb gépe sem volt elegendő. A Tom's Hardware megvizsgálta, hogy mire képesek a mai modern hardverek a 10 évvel ezelőtt megjelent játék alatt. Van is, nincs is meglepetés.

A Crysis neve talán még azoknak is ismerős lehet, akik az elmúlt egy évtizedben alig, vagy akár egyáltalán nem játszottak PC-n vagy konzolon, a szinte napra pontosan 10 éve megjelent videojáték ugyanis fogalommá vált. Mindezt nagy részben korát megelőző grafikájának, illetve az annak megjelenítéséhez szükséges gépigényével érdemelte ki. A játék ugyanis utóbbi téren is meglehetősen előremutató volt, ebből született a "But can it run Crysis?" szállóige, amelyet természetesen a hazai közösség is átvett, nem alaptalanul. Sokáig ugyanis nehéz volt olyan PC-t építeni, amely különösebb probléma nélkül kezelte volna az FPS stílusú címet, ezért a Crysis évekig állandó szereplője volt a különféle PC-s tesztcsomagoknak. Az idő azonban végül nem kegyelmezett, az újabb epizódok megjelenésével lassacskán kikopott az első rész. A jubileum apropóján azonban a Tom's Hardware leporolta a címet és megnézte, hogy a mai hardvereket mennyire izzasztja meg a legendás játék.

A magazin két cikkben is vizsgálta a játékot, amelyek közül az első tűnik érdekesebbnek. Ebben kifejezetten a videokártyákra fókuszált a teszt, amely mint köztudott, a legfontosabb eleme egy gamer PC-nek, játékok futtatása esetén elsősorban ezen a komponensen áll vagy bukik az élmény. Ugyancsak emeli a mérések relevanciáját, hogy a 2007 novembere óta eltelt 10 évben hatalmasat fejlődtek a GPU-k. Míg az egy évtizede még felsőkategóriásnak számító Radeon HD 3870 497 GFLOPS elméleti számítási teljesítményre volt képes, addig a pár hónapja megjelent Radeon RX Vega 64 ennek több mint hússzorosára, 12 665 GFLOPS-ra képes. Természetesen ez csak a nyers, egyszeres pontosság mellett mért lebegőpontos teljesítményt jelzi, a különféle játékok alatti tempót a szoftveres réteg (API) is jelentősen befolyásolja, ám ennek ellenére a nagyságrendi gyorsulás nem áll messze a valóságtól.

Érdekelnek a további részletek? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

10.
10.
FrankBlack
#5: +1

Egyébként meg szvsz ma is megállja a helyét.

https://www.gamekapocs.hu/tag/stranger/blog/10479/a_crysis_10_ev_utan_is_az_egyik_legszebb_jatek_marad
8.
8.
Heldengeist
#7: Van 4 szerkesztő a hírekhez, plusz 4 másik, akiktől csak tesztekre emlékszem. Ezt nem gondolnám elégtelen számnak. Viszont gondolom nem főállásban csinálják és ez tényleg meglátszik. Hogy hogyan szervezik a munkát, azt nem tudom, de azt már egyszer elkottyintották, hogy a cikkek időzítve jönnek ki. Gondolom előre megírják, amikor idejük van, aztán leközlődik, amikor épp van egy üres óra. Ez mondjuk jól magyarázza, miért van sok hír megkésve. Engem személy szerint nem különösebben zavar. Aminél tényleg lényeges, azok az időszakos akciók és kulcsosztások.
7.
7.
NemecsekErno
#1: A címek megjelenésének gyakorisága alapján az oldal erős szerkesztőhiánnyal küzd. Az, hogy napokig csak 1-2 új cikk jelenik meg, aztán egy nap 5, utána megint semmi az eléggé sokat mond a mezei olvasók számára.

A lényeg, hogy ne ez legyen az egyetlen hírforrás, oszt annyi....
6.
6.
Heldengeist
#5: Azért 4K-ban a kora ellenére is elég érdekesen megy, és nem úgy látszik, hogy CPU bottleneck akasztaná meg.
5.
5.
Stranger
Nem kell túl komolyan venni a kártyák teljesítményét egy ilyen táblázat alapján, sztem kár volt ez a tranzisztor számolgatás. A Crysis egy 10 éves motorral nem fogja maxra járatni a mai videokártyákat, prociból is csak 2 szálat használ.
4.
4.
logic5
Az a vicces, hogy kb tényleg a 290x volt az utolsó nagy dobásuk, azóta sajnos egyhelyben topogás van. Én nem rég cseréltem le egy 390X-re, a 8G vram miatt, de kb 2%-kal erősebb az elődnél... +4G ram ide vagy oda... Sajnos ez van.
2.
2.
Neo1989
Mondjuk a 3 még most is jól néz ki, hiába már lassan 5 éves.
Am én bőven beérem a Medium-mal is.
1.
1.
GothamKnight95
Most nem feltétlen erre gondolok...de nem kínos hogy a Gamekapocs jobb esetben csak napokkal, de ennyire le van maradva az IGN vagy a Gamestart oldalaitól? Én már csak megszokásból járok ide pedig előtte szerettem
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...