Az Epic Games csalásért beperelt egy 14 évest

  • Írta: bobzenub
  • 2017. november 30.
  • Érdekesség
Link másolása
...akinek az édesanyja válaszul nyílt levélben edzett jogászokat megszégyenítő módon osztotta ki a Fortnite fejlesztőit. Szerinte az Epic Games jogszerűtlenül próbál bűnbakot csinálni és példát statuálni a fián.

Caleb Rogers egyike annak a két Fortnite-játékosnak, akik ellen pert kezdeményezett az Epic Games stúdió. Elmondásuk szerint Rogers csalásra alkalmas szoftverrel élt vissza a játékban, amivel saját YouTube-csatornáján kérkedett. A stúdió többszöri felszólítására sem volt hajlandó eltávolítani a videókat, amivel szerintük széles körben promótálta a visszaélést. Tizennégyszer bannolták a srácot, ám mindig visszatért a játékba egy új felhasználói fiókkal. 

Rémesen egyszerű történetnek tűnik, ám korántsem az. Az Epic Games a játék Általános Szerződési Feltételeiben foglaltakra hivatkozott a per indításakor, amiben a csalás tiltására vonatkozó passzusokon túl minden játék kódjában végrehajtott módosítás szerzői jogsértésnek minősül.

Az indoklás következetlenségeire a srác édesanyja hívta fel a figyelmet egy nyílt levélben. Ennek főbb pontjai:

  • Az Epic Gamesnek nincs semmilyen bizonyítéka arra nézve, hogy az ÁSZF-ben meghatározott módon szerzői jogsérelem történt volna. Fia meglévő cheat code-okat használt, amiket egy nyilvános internetes oldalon talált, s nem eszközölt módosításokat a játék kódjában.
  • Az ÁSZF eleve nem vonatkozhatott Rogersre, mivel a benne foglaltak szerint fiatalkorúak esetében csakis a szülő vagy törvényes gyám engedélyével játszható egyáltalán a játék. Rogers pedig nem kapott ilyen engedélyt a szüleitől, a játék regisztrációs és beléptető rendszere pedig nem kérdez rá erre. 
  • Delaware államban tilos nyilvánosságra hozni fiatalkorúak személyes adatait peres ügyek esetében, szóval ha az Epic Games nem viszi egyből szövetségi bíróság elé az ügyet, eleve érvénytelen lenne a tárgyalás. 
  • A szerzői jogi sérelem esete csakis akkor állna fönn, ha anyagi kár érte volna a céget, ám mivel a Fortnite egy free-to-play játék, ilyen kár nem keletkezhetett. 
  • Az, hogy az Epic Games képtelen kiküszöbölni a csalásokat lehetővé tévő kiskapukat a játék forráskódjában, még nem jogosítja fel őket arra, hogy bűnbakot csináljanak egy fiatalkorúból, ahelyett, hogy a csalásokat nyilvánosságra hozó és szoftvert megosztó weboldalak tulajdonosait fognák perbe. 

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a csalási módszert alkalmazók egy része kimondottan streamereket vegzált, így igen sokan lehettek tanúi az Epic Games csalással szembeni tehetetlenségének. Ez sok potenciális játékost elbátortalaníthatott a Fortnite-tól, így közvetve ugyan, de mégiscsak érhette anyagi kár a céget a csalás és annak reklámozása következtében, arról már nem is beszélve, hogy hány meglévő játékos hagyott fel és fog még felhagyni a játékkal a csalók miatt.  

Jogász legyen a talpán, aki igazságot tesz majd ebben az ügyben!

40.
40.
B-Shaggy
#23: A játékban csak kozmetikai mikrotranzakciók vannak, amúgy meg bemész a pályára és pár perc múlva szétkapnak, vagy éppen pár perc múlva nyersz, ugyanannyi eséllyel, ennyi. Nem azért csalt, hogy más skinje legyen, mert nem tudta ezt megfizetni. Azért csalt, mert még balfasz, és gondolta a lényeg, hogy jól érezze magát, más meg kit érdekel.

A másik meg a cikkben az a mondat, hogy ügyvédeket megszégyenítő módon.... Hagyjuk már mintha nem látszana a szövegen hogy vagy fizetett valami jogásznak vagy jogász haver fogalmazta volna meg neki. Okosnak akar tűnni, de csak azért, mert sajnálja a pénzt a fia hülyeségeiért.
Nem tudom mennyiért perelik a gyereket, én egy kisebb summát leráznák róluk, mivel egy gyerek idiótaságairól van szó, nem szeretném, hogy az egész család életszinvonala csökkenjen emiatt, voltak már nekem is hülyeségeim, és nagyon rossz érzés utána a felelősséggel szembesülni.
A kis farok tanuljon az esetből, kibannolják, fizetnek egy kisebb összeget, a neve ismert lett ország világ előtt, még talán azzal is cikizni fogják, hogy az anyja védte meg ( ki tudja, a gyerekek gonosz teremtések ), aztán ennyi. Ha felnőtt ember volna én is rágyújtanám a házát. szerintem 14 éves srácnál ennyi elég volt, legalább megmutatta az Epic, hogy próbálnak cselekedni a cheaterek ellen.
39.
39.
frankdelgado
#37: Màrmint a történetre gondolsz, mert az egész nevetséges. Egy 14 éves gyerek csalt egy xar videojàtékban. Húúha..
37.
37.
Ooorky
#23: Ilyen baromságot is régen olvastam.
36.
36.
Grabowsky30+
#31: Látom megfogtad a lényeget észlény!
33.
33.
markoci555
#32: mások olyan káromkodásokat hordanak itt össze, én meg 2x kapok káromkodás nélküli kommentért moderálást...
32.
32.
markoci555
#12: persze moderálj ki másodszor is...
legalább üzend meg nekem mi ebben a moderálandó
31.
31.
erasmus
#23 Látszik, hogy nem tudod miről írsz, így hülyeség is lett belőle. Ingyenes játék, de csak SKINEKET vehetsz szóval, aki semmit nem költ az is ugyan olyan esélyes a győzelemre mint aki fizetett, ez nem menti fel a gyökeret a csalás alól.

Amúgy annyira nem vészes a helyzet, napi szinten játszok és még nem találkoztam nyílvánvaló csalóval, nagy ritkán van egy-egy gyanús eset, de elég alacsony a cheaterek száma, szerintem.
27.
27.
maktub
Elég lassan jutott el ide ez a hír.
26.
26.
CitromH
#23: Nem sok f2p játékkal játszottam, de jellemzően nem azért kellett fizetned, hogy nyerjél, hanem a gyorsabban fejlődj, máshogy nézz ki, stb. A World of Tanksban sem fizettem soha semmit és nagyszerűen fejlődtem. Vagyis nem menthető fel azzal az indokkal, hogy csóró hülyegyerek csak azért csalt, mert nyerni akart, és ez jár neki. Mindenki nyerni akar.

Persze a kiadó sem menthető fel, mert neki meg orvosolni kellene a hibákat a termékében.
24.
24.
CitromH
#22: Nagyon helyes. Itthon is elkelne egy komolyabb fogyasztóvédelem.

A csalókat meg valahogy tényleg komolyan büntetni kellene, mert a ban nem elég. A Divisiont is azért hagytam abba annó, mert tele volt teleportálós f@szkalapokkal, így igenis kárt okoznak a cégeknek. Különösen a f2p alapú játékokban, ahol nem elég csak megvenni, hanem a folyamatos perkálás a lényeg.
23.
23.
Grabowsky30+
Nem védem a csalókat sőt, rohadt idegesítő tud lenni egy multi játékban, de.... Nézzük egy picit más szempontból. Ez egy f2p játék, ahol lóvét kell költeni bizonyos dolgokért (nem tudom mit lehet venni benne) adott egy fiatal gyerek nem lévő jövedelemmel, ő is szeretne bizonyos dolgokat elérni a játékban, de nincs lóvéja. Mit csinál? Vagy csal egy számítógépes játékban vagy lop az anyjától lóvét és az én értékrendemben még mindig a kisebbik rosszat választotta, persze választhatta volna azt is, hogy beletörődik az egészbe, de egy 14éves gyerekről beszélünk! Ez csak egy gondolat mielőtt neki állna valaki szart dobálni, de érdemes szerintem ebből az irányból is megvizsgálni a szitut, ugyanis egyre több lóvé kell a játékokhoz és a gyerekeknek ettől még nincs jövedelmük!
21.
21.
szunyimester
#11: Miért lenne nyílt?
Azért mert valami ingyen játszható még nem nyílt a forrása.
12.
12.
markoci555
11.
11.
mestermagyar
ez van ha nem nyílt forráskódú szoftvert módosítasz.
9.
9.
Falcon
imádtam ps3 multizni aztán egyszer feltörtek 2009 ben és minden játékom tele let halhatatlan vagy láthatatlan ellenfelekkel akik évekig elrontották a szórakozásom az ilyen chitereknek én sokkal komolyabb büntetést adnék
8.
8.
GMatyi
A szerzői jogi sérelem esete csakis akkor állna fönn, ha anyagi kár érte volna a céget, ám mivel a Fortnite egy free-to-play játék, ilyen kár nem keletkezhetett.

Ez kicsit relatív, ugyanis a játék tartalmaz ingame purchase-t, na már most vannak olyanok, akik a csalók miatt hagyják ott a játékot, emiatt a cégnek keletkezhet anyagi kár ugyanis a potenciális vásárlókat ezzel elfordítja.
5.
5.
Yanez
Remélem tanul valamit az esetből a fiú!
4.
4.
PaprikaJancsi
Hülye csaló inkább kussoljon, büdös férge.
3.
3.
crytek
Ki ne akarná védeni a kis köcsögöt .....muterjának kell kicsengetni a lóvét nem a csiter féregnek.
1.
1.
Rogers pedig nem kapott ilyen engedélyt a szüleitől, a játék regisztrációs és beléptető rendszere pedig nem kérdez rá erre.

Nyilván ha rákérdez a játék, akkor a srác a nemre kattint. Éljenek a csalók.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...