Meghalt Ted Dabney, az Atari társalapítója

  • Írta: szlav
  • 2018. május 28.
  • Gyászhír
Link másolása
81 éves korában elhunyt Ted Dabney. A videojáték-ipar legendás alakja 1972-ben Nolan Bushnellel megalapította az Atarit, majd kifejlesztette a Computer Space-t, a világ első kereskedelmi forgalomban kapható videojátékát.

Távozott közülünk Ted Dabney, a videojáték-ipar egyik legmeghatározóbb alakja. Dabney 1937-ben született San Franciscóban, később 1971-ben pedig Nolan Bushnellel összefogva megalapították a Syzygyt, az Atari elődjét. Még ebben az évben megírta a Computer Space című játékprogramot, amely a világ első piaci forgalomba kerülő videojátéka lett. Rá egy évre, 1972-ben a páros megalapította az Atarit, valamint kiadták a Computer Space alapjaira épülő Pongot, amely óriási sikert hozott a még csupán gyerekcipőben lévő vállalatnak.

Ted Dabney-t 2017-ben azonban nyelőcsőrákkal diagnosztizálták, s mivel az orvosai csupán nyolc hónapot jósoltak neki, elutasította a kezelést. Halálát egyik közeli barátja, Leonard Herman közölte Facebookon. Samuel F. "Ted" május 26-án, a nyolcvanegyedik születésnapján hunyt el.

2.
2.
Extol
Syzygy nekem az UT 2004-ből ismerős! Szóval innen a név! Az úriember immár a játéktörténelem része, köszönet neki
1.
1.
Yanez
RIP

Nemigen hallottam róla, de most hogy olvasom, nagy név volt ez a játékiparban.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...