Magyarországon az első Blu-ray lejátszó

  • Írta: Daks
  • 2006. november 8.
  • Hír
Link másolása
A Samsung 2006. november elején Magyarországon is elsőként helyezi kereskedelmi forgalomba a világ első tömeggyártású Blu-ray lejátszóját.
A Samsung 2006. november elején Magyarországon is elsőként helyezi kereskedelmi forgalomba a világ első tömeggyártású Blu-ray lejátszóját. A BD-P1000 típusú készülék egyedülállóan, az európai kereskedelmi premier után két héttel hazánkban is kapható.

A technológia hazai premierje: az első Blu-ray lejátszó a magyar piacon

A készülék európai premierje a 2006. szeptember elsején, Berlinben rendezett IFA szórakoztató-elektronikai kiállításon volt. Gee Sung Choi, a Samsung Electronics Digitális Üzletágának elnöke itt ismertette a Samsung elképzelését az igényes digitális szórakoztatásról, és a “digitális reneszánsz“ következő lépéseként említette a Blu-ray készülékek megjelenését. A kiállítás megnyitásával egyidőben mutatta be a világ első, tömegpiacra szánt Blu-ray lejátszóját, a Samsung BD-P1000-et.


A Samsung Magyarországon is elsőként mutatja be az első tömeggyártásra kerülő Blu-ray lejátszót, a Samsung BD-P1000-et. A Samsung legújabb készülékével a fogyasztók növekvő minőségi igényeire adott választ: a BD-P1000-rel igazán kihasználható a Full HD (high-definition) televíziók kiváló képminősége, és akár 1080p soros felbontásban élvezhetők a videó tartalmak – szemben a DVD filmek 480 soros felbontásával. A Blu-ray lemezek 5x több tartalmat képesek tárolni a hagyományos DVD-khez képest, így egyetlen lemezen akár két órányi nagy felbontású film kaphat helyet.

LE40F71B: Full HD LCD televízó a tökéletes képélményhez

A Samsung kifejezetten a Blu-ray technológiára felkészített megjelenítője 1920x1080 pontos felbontással rendelkezik, a 6000:1-es kontrasztarány 500 cd/m2 fényerővel párosulva kristálytiszta, tűéles képet biztosít.


Két HDMI csatlakozójának köszönhetően egyszerre két lejátszót vagy más jeladót csatlakoztathatunk a televízióra jelveszteség vagy torzulás nélkül. Az F71 ezen kívül memóriakártya-olvasóval is rendelkezik: három slotja tízféle kártyát fogad (SD/MMC/CF/MD/MS/MSPRO/XD/SM, valamint USB és Magicstor).

A letisztult design, az elegáns csillogó fekete káva és a talpat enyhén megvilágító, derengő kék fény az új Samsung televíziót a szoba ékévé varázsolja. A képernyő természetesen elforgatható a hangszóró és a kezelőgombok a szem elől rejtve lettek elhelyezve. Így elmondható, hogy ismét a design és a technológia csúcsa egyesül a Samsung LE40F71B LCD TV-ben.

A Blu-ray technológiáról

A Blu-ray új generációs optikai lemezformátumot a világ élvonalbeli szórakoztató-elektronikai cégeinek egy csoportja, köztük a Samsung hozta létre. A Blu-ray formátum rendeltetése az, hogy kielégítse az olyan nagy felbontású tartalom felvételére és lejátszására mutatkozó erőteljes fogyasztói keresletet, amely messze túlszárnyalja a DVD által még kezelt képminőséget.


A lejátszó működési elve hasonló a CD és DVD olvasókéhoz. Az olvasófej lézersugarat bocsát a lemez felületére, ahonnan a kiemelkedések és bemélyedések miatt a sugár visszaverődik. Az így nyert információt a készülék elektromos jelekké alakítja, azaz audio-, video- vagy adat információt képes kinyerni belőle. A különbség az, hogy a hagyományos vörös helyett kék lézert használnak – innen ered a technológia neve is: Blu(e)-ray, vagyis „kék sugár”.

A kék lézersugár rövidebb hullámhosszának köszönhetően precízebb a fókuszálás, ezért egységnyi területen sokkal több adat tárolható. Az új technológia nem csupán a lemezek kapacitásának növekedését jelenti, hanem számos extra szolgáltatással is jár. A Blu-ray készülékek képesek az egyidejű felvételre és lejátszásra, az internethez csatlakozva feliratokat és kiegészítő információkat tölthetnek le, és például a menük megjelenítése közben sem állítják le a filmet.

A Samsung BD-P1000-ről részletesen

Az új Samsung Blu-ray Disc lejátszóban megtalálható egy nagy felbontású multimédia-interfész (HDMI – High Definition Multimedia Interface) kimenet, amely egy, az iparág által támogatott, tömörítetlen jelátvitelre képes, teljes egészében digitális audio-video interfész egyetlen kábelen. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználók a Blu-ray lejátszót egyszerűen csatlakoztassák meglévő televíziójukra. A készülék standard többcsatornás hang (Dolby Digital, DTS) dekódolására is alkalmas, a lehető legjobb felbontás érdekében teljes 1080p kimenetet kínál.

A BD-P1000 segítségével korábbi, hagyományos DVD filmjeinket is jobb minőségben élvezhetjük. A 480 soros DVD-filmeket a készülék feljavítja, megszűri a zajt, és a HDMI kimeneten keresztül továbbítja az ezt fogadni képes megjelenítőhöz.


A Samsung a BD-P1000 fő összetevőit házon belül fejlesztette ki. A Samsung egyedülálló technológiája – egy lejátszófej két lencsével – a Blu-ray lemezek mellett szabvány DVD-k és CD-k lejátszását is lehetővé teszi, a költséghatékonyabb gyártás mellett. A támogatott DVD formátumok között megtalálható a DVD-RAM, a DVD-RW és a DVD-R. A BD-P1000 jellemzői továbbá egy „10 a 2-ben” memóriakártya-olvasó, Dolby digitális hangzás, digitális házimozi hangzás. A továbbfejlesztett menürendszerben „pop-up” ablakok, a színes, nagy felbontású animált gombok, valamint javított bitmap és szöveges feliratok nyújtanak segítséget a navigációban.


A készülék kimenetei: CVBS, S-video, komponens, HDMI, digitális és analóg audio. Támogatott audio formátumok: stereo (192KHz LPCM), 5.1 surround (Dolby digital, DTS) és MP3. A BD-P1000 memóriakártya-olvasóval is rendelkezik, amely a következőket támogatja: Compact Flash, Micro Drive, SD, Mini SD, MMC és RS-MMC, Memory stick, Memory stick pro, Memory stick pro duo és Memory stick duo (valamennyi TM).

Blu-ray technológia támogatottsága

A Blu-ray lemez formátumnak több mint 170 támogatója van az elektronikai, számítástechnikai, videojáték és adathordozó-gyártó, valamint zene- és mozifilm stúdiók között. A Blu-ray technológia a Samsung, a Pioneer, a Sony, a Philips, a Sharp, a Thomson, a Hitachi, az LG, a Mitsubishi Electric, a Panasonic és a TDK összefogásával valósult meg, míg az IT vállalatok közül az Apple, a Dell és a HP támogatja. A film-, zene-, és játékipar nagyjai közül a következők támogatják a Blu-ray formátumot: Sony, MGM, Walt Disney, 20th Century Fox, Lions Gate Films, Warner, Paramount; Sony-BMG, Universal; Electronic Arts, Playstation 3, Vivendi Universal.

Samsung BD-P1000 Specifikáció összefoglaló

Videó
  • HD film lejátszása – 5x jobb felbontás, mint a dvd esetében
  • Akár 1080p kimenet HDMI digitális csatlakozón keresztül
  • HDMI, Komponens, S-videó és Kompozit kimenetek.

Audió
  • Dolby Digital, DTS, MP3 lejátszás
  • Sztereó és 5.1 csatornás hang kimenet
  • Koaxiális és optikai digitális hang kimenetek.

Kompatibilitás
  • Választható: 1080p/1080i/720p DVD videójel felkonvertálás HDMI kimeneten át
  • BD-RE, BR-ROM, DVD-ROM, DVD-RAM, DVD-R-RW, CD-R-RW
  • MPEG2, VC-1, H.264, HD JPEG kódolás
  • 10 a 2-ben multi memória kártya slot (integrált képnézegető funkcióval!)
3.
3.
ps3
a tv király

amúgy meg ps3......!!!

2.
2.
FNorberto
Jó lenne egy ien meg hozzá az a szép nagy TV!
1.
1.
Mast3rmind
200.000 azszem egy ilyen csoda nem? (lejátszó)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...