A Denuvo lecsapott az egyik népszerű crackerre

  • Írta: zoenn
  • 2018. július 27.
  • Érdekesség
Link másolása
A szupervédelem fejlesztője az elmúlt időszakban számos kritikát kapott a Voksi nevű bolgár crackertől, mondván a Denuvo túl nagy terhet ró a processzorra, így a játékok is gyengébben futnak. Most a hatóságok lemeszelték az illetőt.

Voksi neve ismerősen csenghet, hiszen korábban számos Denuvo védelemmel ellátott játék törését tette elérhetővé a warez oldalakon. Független crackerről van szó, aki nem tartozik egyetlen nagyobb scene-hez sem. Ő volt az, aki elsőként bizonyította be, hogy az Assassin's Creed: Origins és más címek esetében az osztrák védelem túlságosan terheli a processzort.

A Denuvo a minap visszavágott, és miután kellő bizonyítékot gyűjtött Voksi ellen, a bolgár hatóságok letartóztatták, és még a Revolt nevű oldalát is lelőtték. A rendőrség kivonult a cracker lakására, lefoglalta szerverét és PC-jét.

Ezek után a Denuvo tulajdonosa, az Irdeto is kiadott egy nyilatkozatot. Mint írja, a kalózkodás olyan fenyegetés, ami a mai napig jelen van a játékiparban, ők pedig arra összpontosítanak, hogy megvédjék a kiadók termékeit, és hogy a crackereknek ne legyen lehetőségük személyes előnyhöz juttatni más játékosokat. A cég megerősítette, hogy a bolgár rendőrség kiberbiztonsági egysége letartóztatta az érintett crackert és elkobozta annak számítógépes eszközeit. A nyomozás már folyamatban van.

Voksi minderre úgy reagált, hogy elmondta, "nem tartóztatták le", hanem "önként sétált be a rendőrségre". Ezután kétszer is szeretett volna kapcsolatba lépni az Irdetóval az ügy békés megoldása érdekében, ám a cég azt mondta, már nem tehetnek semmit, a végső döntést az ügyész hozza meg.

Még nem tudni, hogy büntetőjogi vagy polgári peres ügy kerekedik ki az egészből. Voksi szerint a rendőrség "elég homályosan" fogalmazott, nem ismeri az ügy pontos részleteit, de a hatóság elmondta neki, hogy az elkobzott cuccait valószínűleg vissza fogja kapni a vizsgálat befejezése után.

A Denuvo most mindenesetre vesztésre áll a kalózok ellen. A védelem új verziójával ellátott játékokat rendszerint pár nap alatt sikerül két vállra fektetni.

45.
45.
frankdelgado
44.
44.
Heldengeist
43.
43.
frankdelgado
41.
41.
Heldengeist
39.
39.
frankdelgado
37.
37.
Heldengeist
32.
32.
Max3000
#31: Ezt amúgy mesélheted egy konzolosnak,főleg egy ps-fanatikusnak(tisztelet a kivétel,de hányingerem van a ps fan-októl.....És nem azért mert fanok.A kisebbségtől sem azért van ellenszenvem,mert sötét a bőrszínük,hanem a beállítottságuk miatt.


Amúgy meg te is hibás vagy,rengeteg a laikus,kicsit bővebben fejezd ki magad,mert csak egy szűkebb réteg érti meg.
31.
31.
Ooorky
#26: Pongyolán fogalmaztam, de mi eredeti, díszdobozos játékot toltunk crack-elve online, mert sokkal jobban futott... Akkoriban az 1,2Ghz-es Athlon64-esemet 22%-kal kevésbé terhelte a tört, mint az eredeti fájl. Mivel 1.3-tól levették a másolásvédelmet a készítők, ezért ez nem csak nálam okozott problémát.
30.
30.
Max3000
#29: "nehezen találják a jó megoldást, de nem azért, mert nem lenne lopás. "

Ha lopás lenne,akkor nem lenne nehéz megtalálni a megoldást.Na nem a warezzal vagyok,(de azért nem is álszenteskedem,bizony a sorozatokat leszoktam húzni)de már többször is volt egy cikk erről,hogy összetettebb az eset jóval annál,minthogy ráhúzzuk a lopás jelzőt.Eleve a fájlmegosztó oldalaknak köze nincs a lopáshoz,egyik feltölt egy filmet a másiknak.Ha játékokról beszélünk,akkor csak a szoftver módosítóját(értsd feltörőjét) tudják csak elővenni,ha előtudják.
Egy német cikk szerint meg a felhasználók többsége azt sem tudja mi a torrent,(egész pontosan) mert annyira természetessé vált,hogy azt hiszik természetes amit csinálnak.Maga a torrent meg amúgy is egy kényes ügy.Vannak olyan feltöltések is,amiben a felhasználó saját megvett cuccát tölti fel másoknak.Szóval a jog sok mindennel nem tud mit kezdeni,persze aki képben van az inkább vegye meg a cuccot ha lehet,most ez nem arra irányult,hogy a kalózkodással semmi baj nincs.
29.
29.
bitbandita
#27: Nem? Ok, te kitalálsz valamit, mondjuk írsz egy zenét, amit valaki lemásol, és befut vele, szarrá keresi magát. Tök mindegy, hogy mit mond a jog, téged bizony megloptak. A jog meg max azért olyan amilyen, mert tisztázatlan a kérdés, nehezen találják a jó megoldást, de nem azért, mert nem lenne lopás. Csak olyan következményekkel járhat, amit nem tudnak kezelni. Ez már sokkal inkább kulturális kérdés, vagy szociológia, mint jog. Természetessé vált. Kell egy zene, film? Fölmegyek a netre, és letöltöm. Ha lemásolsz egy zenei albumot, az is lopás, csak az ember nem érzi közvetlenül, hogy kárt okozott volna valakinek. Így tömegesen művelik, ellentétben pl a boltba nem járnak annyian lopni, mert az egyértelmű. Viszont ha lopás, hogy büntessék? Életszerűen nem tudják megoldani, mert a világon szinte mindenkit le kellene csukni. Nyilván nem lehet. Az emberekkel kell éreztetni, hogy kárt okoznak, csak az meg nehéz lesz, de ha még tudják is, elkövetik. Főleg aki nem engedheti meg magának. Ez egy sokkal bonyolultabb kérdés annál, hogy bűn-e avagy sem, lopás-e, avagy sem. Sőt, ez nem is kérdés, teljesen egyértelmű, a kérdés inkább az, hogy oldjuk meg az ebből adódó problémákat.
27.
27.
frankdelgado
#26: Szerintem...a szerzői jogok megsértése nem lopàs. A hatàlyos jogszabàlyok szerint sem.
26.
26.
Zoli0507
Szerintem,.... hààt nem is tudom. Ha nem lopkodnàk a jàtèkosok a jàtèkokat akkor lehet nem volna szüksèg ilyen szarsàgokra mint pèldàul amiről most szò van. (Szemèlyes vèlemènyem, aki meg arra fogja hogy "mert jobban fut, nagyobb az fps"- hààt pàr fps-èrt lopni. Vègül is, kinek mennyit èr a becsülete.)
25.
25.
ollie92
#23: Várjál..le vagyok maradva ? Mikor volt ez az Origins fiaskó, akkor a crackerek próbáltak olyan verziót létrehozni, amiben nem pörög a háttérben ami lezabálja a teljesítményt, de nem tudták. Most a crackelt Origins jobban fut, mint az eredeti ???
23.
23.
Ooorky
#20: Kalózoknak pont jobban fut mivel ki van ütve a Denuvo.

De ez nem új dolog, anno az eredeti Dawn of War-t is tört exe-vel játszottuk mert látványosan gyorsabban töltött, akadásmentesebben futott, ráadásul a CD-t se kellett a lejátszóban tartani :D
1.3-as patch-ben ki is vették a másolásvédelmet mert rájöttek, hogy pont a fizető játékosokat szopatták vele (online multihoz mindenképp kellett az eredeti cd kulcs).
20.
20.
ollie92
#13: Daemonnak teljesen igaza van, nagyon sok kátéknál érezhetően szarabb a teljesíymény. Pont az Origins és a Watch Dogs 2 a legjobb példa, az a két játék trágya egy port lett. Sajnos a Denuvoból senki se profitál:
- Akik megveszik, szopnak az FPS hiány miatt.
- Kiadók szopnak mert feltörik pik-pakk
- Kalózoknak ugyanúgy szarul fut, de legalább nem adnak érte pénzt :D
19.
19.
markoci555
#1: szerintem se, az újságra hasonlít amit olvasok, kis költségvetésből dolgoznak, és néha előfordul hogy még a vastagon szedett alcímben is van helyesírási hiba, és egyéb durvább hibáik is vannak, ugyan így mint itt gamekapocson

de az újságot még meg is tudnám érteni, mert nyomatás meg mifene, nem látok bele

de itt játékosokról, esetleg informatikusokról beszélünk, nem ismerik a helyesírás ellenőrzőt vagy mi?
az még oké amikor olyan szó van hogy mást jelent, és szimplán azt jelenti hogy nem olvasták át, de amikor egy helyesírás ellenőrzés kijavította volna, az kicsit sok és értem miért haldoklik ez az oldal már pár éve
(nálam a múltkori csgo-s cikk csapta ki a biztosítékot, ahol az író talán soha nem is játszott vele... azóta sokkal ritkábban látogatok fel az oldalra)
11.
11.
Rakottkrumpli
Jól kibasztak vele. Most kb. szereztek neki egy jól fizető állást...
10.
10.
GAMEROD
Igaz hogy Voksi tört fel először Denuvo-s játékot, de túl szüttyögős és kényelmetlen megoldásai voltak. A Conspiracy (CPY) - nak azért sikerült a megszokott mód, de azt a csapatot nem fogják elkapni, mert már van annyi rutinjuk hogy ne találhassák meg őket.
9.
9.
hadzsime
"A Denuvo most mindenesetre vesztésre áll a kalózok ellen. A védelem új verziójával ellátott játékokat rendszerint pár nap alatt sikerül két vállra fektetni."

Hűűű, akkor nem is csodálom, hogy ennyire pipák. Gondolom a sok kudarc után úgy döntöttek, hogy most áttérnek az IRL védelemre. Végül is egyszerűbb a krekkereket beköpni a rendőrségen mint a szaros védelmüket fejlesztgetni :D
7.
7.
Csoki80
5.
5.
LexerTheFirst
A MINIMUM az lenne hogy meghúzza magát és nem játsza a sértődöttet, mert pontosan tudta hogy milyen retorziókat róhatnak rá ha elkapják..
1.
1.
mdr88
Nem kötekedés képpen, de nem szoktátok átolvasni a cikkekt, mielőtt feltöltitek?

" és hogy a hackerek*NEK* ne legyen lehetőségü(N)k személyes előnyhöz juttatni más játékosokat"
"A cég megerősítette, hogy a bolgár rendőrség (A) kiberbiztonsági egység*E* letartóztatta az érintett hackert és *LEFOGLALTA* annak számítógépes eszközeit"

Egyébként maga szitu érdekes. Kíváncsi vagyok, miként akarnak majd példát statuálni a sráccal.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...